Singura problemă majoră de integrare europeană este maniacul Plahotniuc

La 30 decembrie au fost depășite limitele termenului rezonabil de creare a unei alianțe de guvernare ca urmare a alegerilor parlamentare din anul trecut. Dată fiind lipsa unor experți nepărtinitori sau lipsa mijloacelor de exprimare pentru puținii dintre cei care refuză, cel puțin deocamdată, să facă partizanat politic în favoarea lui Plahotniuc și Filat, lumea nu a observat, spre exemplu, că deja și prim-ministrul în exercițiu se află în incompatibilitate de funcție.

Aceste fapte, dar și declarațiile pe care le fac liderii de partide după fiecare „confruntare de idei” în cadrul unor runde de așa zise negocieri, ne dau dreptul să afirmăm cu maximă precizie că ne aflăm în plină criză politică – o criză profundă pe care nu o poate rezolva un document cum ar fi un acord de constituire a unei alianțe de guvernare, o criză politică de durată care va aprofunda criza morală a unei societăți aflată de două decenii în derivă pe spațiul dintre barbaria post-totalitară și civilizația occidentală.

Criza politică nu va genera revolte populare sau alegeri anticipate imediate deoarece, în Republica Moldova, forțele proeuropene au demonstrat că având sprijinul CEC-ului și al judecătorilor pot număra voturile în așa fel, încât să găsească, în orice situație, „formula de succes” a unui câștig electoral incontestabil pentru factori locali sau internaționali, din cauza că aceste forțe sunt învingătorii scrutinului parlamentar, iar forțele de stânga, pro-ruse nu au suficienți oameni activi pentru o revoltă de stradă. Cele două decenii de independență ne-au demonstrat că în stradă se pot produce doar revoluții anticomuniste sau anti-imperiale. Dacă te declari proeuropean, dacă mai ai și inspirația să gâdili urechile intelectualității, din când în când, cu câte un „vorbim românește„ sau „suntem români”, poți face orice, dar chiar orice în țara asta, fără nici o teamă că o revoltă populară te-ar putea „sufla” într-o bună zi de la guvernare.

Citește mai mult…