Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Blestemul 7 aprilie: La noapte va fi omorât Valeriu Boboc

De ce… Valeriu Boboc? Această întrebare cred că și-a pus-o fiecare dintre noi, ori de câte ori am privit chipul senin al tânărului asasinat în noaptea de 7 aprilie. Aceeași întrebare și-o pune oricine, care are ochi să vadă comportamentul smerit al părinților acestuia – creștini, cu frică de Dumnezeu, care își trăiesc cu demnitate durerea în public, fără să urască și fără să blesteme. De ce… un naiv neprihănit ca Valeriu Boboc și nu (Doamne mă iartă!) … un provocator dubios ca Ion Galațchi?

Pentru că sunt oameni care știu totul pe lumea asta, sunt „talente” cărora li-i suficient să arunce o privire fugară asupra „ariei publice” ca să ne explice pe un ton sentențios, imediat și în cele mai mici detalii lucrurile văzute și nevăzute ale oricărui fenomen social, politic sau economic de aici. Oracolii SIS-iști ai vieții publice de aici privesc ca în microscop la planurile „diabolice” ale CIA-ului sau Mossad-ului, care ne umilesc pe noi, moldovenii, prin anticamerele europene, în timp ce am avea „perspective mai bune” la Moscova. „Oculta Internațională” și „Marea Finanță” sunt deconspirate de ei cum „ai scuipa coji de răsărită”  în orice mahala din Mingir sau oricare alt sat de pe unde i-a adunat pe alde Lazăr la Chișinău – „deșteptăciunea”.

Cu toate că noi nu suntem atât de „talentați” și nu știm chiar așa de multe, cât știu coloneii celui care a observat, la 7 aprilie, cum „își fac de cap” între Parlament și Președinție „elementele unei lovituri de stat”, am ajuns și noi să ne dumerim, într-un târziu, de ce a fost omorât Valeriu Boboc și nu Ion Galațchi.

La balul mascat din acea noapte, când păpușarul juca cu două echipe în teren: una deghizată în golani antistataliști, iar alta în polițiști patrioți, trebuia să moară un „străin”, unul care făcea „gaură în peisaj”, cel care, în mod sigur, nu era de-al lor. Sărmanul copil nici nu știa că naivitatea, cumințenia și smirenia îl transformă în țintă sigură și că dușmanii îl vor omorî fără ezitare. Revoluția libertății din aprilie s-a oprit odată cu inima lui Valeriu Boboc și în zădar cred unii că va putea fi pornită vreodată din același loc.

Blestemul zilei de 7 aprilie este că, de fiecare dată, acțiunea va fi reluată de la început și nu din locul unde a fost curmată: dimineața, se va declanșa o avalanșă de libertate, la amiază, Galațchi o va deturna spre vandalizarea „simbolurilor statului”, iar, în miez de noapte, va fi omorât Valeriu Boboc. Exact așa cum se întâmplă acum, la această reluare lentă a unui 7 aprilie de durata compromisului politic între componentele AIE: în dimineața speranțelor noastre, după 29 iulie, ne vom bucura de coalizarea forțelor democratice și proeuropene, la amiază, vom rămâne stupefiați în fața provocărilor unui Valeriu Lazăr, care va arunca cu pietre rusești în Occident, în clipa când partenerii noștri europeni se vor aşeza să decidă acordarea unui sprijin financiar substanțial Republicii Moldova, iar, în noaptea alegerilor anticipate, va fi omorât (politic) Dorin Chirtoacă.

De ce… Dorin Chirtoacă și nu Valeriu Lazăr?

Pentru că, așa cum Revoluția din 7 aprilie semăna cu Valeriu Boboc, tot așa democrația de astăzi seamănă cu Dorin Chirtoacă: tânără, naivă, solitară, neexperimentată, teribilistă și un pic autistă, şi, în același timp, romantică, sinceră, firească, incoruptibilă și oarecum străină. Pentru că democrația europeană, spre care tindem, a fost, odinioară, la fel.

Pentru că adevărata democrație nu minte, nu fură, nu i-a mită, nu face fițe, nu se supără, nu pufnește, nu-și dă importanță, nu-și lustruiește imaginea, nu-și pune silicoane de plumb la fund pentru a fi greoaie, nu i se învârte capul cu frecvența girofarelor mașinilor guvernamentale, nu corupe ziariștii și liderii de opinie, nu-și petrece majoritatea timpului „guvernamentabil” prin studiouri de televiziune și la „tusovci” glamuroase…

La noapte va fi omorât Valeriu Boboc!

Acest nume îl poartă astăzi Democrația!

Spectacolul tragic se va repeta de zeci de ori până nu vom scăpa de blestemul 7 aprilie.

26 comentarii

  1. Anatolie

    Da! Aşa este. Adevăr spui, dar nu toţi conştientizează unele lucruri care la prima vedre par mărunte, în realitate fiind foarte complicate. Sunt jocuri mari ale politicienilor mici, neputincioşi, care merg peste trupuri pentru a-şi atinge scopurile personale, dar în cele din urmă suferă cetăţeanul simplu, credul şi foarte naiv. După 29 iulie 2009 toţi credeam într-o adevărată schimbare prin AIE, dar, cu regret, foarte repede ne-am convins că persistă aceleaşi interese, personale. Vorba lui P. Lucinschi, aceleaşi partide, ale cumătrilor. Azi putem doar constata că AIE este nu altceva decât o adunătură de profitori politici, cu foarte mici excepţii, care se va destrăma odată cu anunţarea alegerilor parlamentare anticipate. Este o luptă internă în sânul AIE care deja iese la iveală. La Floreşti AIE a încheiat un acord prin care toţi jurau că dacă PLDM votează candidaturile, nu ştiu cui, cu adevărat, că în 2007 au devenit consilieri pe lista AMN, dar ulterior se agaţă de căruţa PDM, atunci ei vor susţine candidatul PLDM la alegerle primarului din 16 mai 2010, ca doar a doua zi după ce PLDM şi-a onorat promisiunea, PDM să caute candidat la primar. Frumos de tot. Asta e democraţia noastră moldovenească, ne frecăm unul pe altul, iar comuniştii câştigă.

  2. COSTIN

    RUSIA SE CLATINA SUB BOMBE ! Două persoane au murit în regiunea Daghestan în noaptea de miercuri spre joi, după ce maşina în care se aflau, despre care se crede că era plină cu explozibil, a fost aruncată în aer, au anunţat agenţiile de ştiri ruseşti, potrivit Straits Times.

    Autorităţile au decretat regimul de operaţiune antiteroristă în republica Inguşetia

    După localizarea unor “bandiţi deosebit de periculoşi” în apropiere de Malgobek, autorităţile din Rusia au demarat operaţiuni antiteroriste în trei districte din Inguşetia, printre care şi cel al capitalei Nazran, a anunţat un purtător de cuvânt al direcţiei locale a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fost KGB), potrivit Ria Novosti.

    Decizia a fost luată în urma unor informaţii referitoare la prezenţa, în districtul Malgobek, a unor membri ai unor bande armate implicate în crime de o gravitate excepţională pe teritoriul Caucazului de Nord, a explicat un oficial.

    Zona respectivă a fost înconjurată de trupe ale Ministerului de Interne şi de unităţi de poliţie.

    Explozia s-a produs în regiunea Hasaviurt, în vestul Daghestanului (republică rusă din Caucaz), potrivit agenţiilor de presă Interfax şi Ria Novosti, care au citat surse ale securităţii ruse.

    Potrivit informaţiilor preliminare, explozibilul, transportat în maşină, a explodat în mod spontan, a adăugat el, citat de Interfax .

    Doi bărbaţi au murit, iar un altul, care a fost grav rănit, a fost transportat de urgenţă a spital, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului local de Interne, citat de agenţia rusă Itar-Tass, potrivit Straits Times.

  3. NINA GONTA

    DA ,AVETI PERFECTA DREPTATE , ATI SCRIS UN ARTICOL DE MILIOANE! Dar cum sa facem sa nu mai repetam greselile si “sa nu moara “, sa nu fie “omorat” un Dorin Chirtoaca , ci sa duca tinerii dupa el pana la instaurarea acelei democratii curate, pe care o mentionati mai sus? La acest lucru trebuie sa meditam si sa .. activam cu totii .. Istoria o face poporul care lupta pentru libertatea si binastarea sa !

  4. Ileana Pirgaru

    Odata, la un eveniment stateam alaturi de d-nul Mocanu, intamplator am auzit discutia d-lui cu un coleg/prieten.
    Mult timp m-am gandit la aceasta, dupa citirea articolului am inteles ce-a vrut sa spuna prin “Dorin Chirtoaca moare ca politician”.

  5. ION

    Ce inseamna “Dorin Chirtoaca moare ca politician”?

  6. lalalu

    tare mi-e frica ca aveti dreptate, dar asta e tot din cauza oamenilor care prefera compromisul, sa fie cum spunea iliescu pe vremuri “liniste”. astazi un blogger cu ceva influenta spunea ca ghimpu a stricat ziua umorului cu declaratiile lui… altul era nemultumit ca primarul nu vede de “problemele municipiului”, de parca asta nu ar fi tot o problema a municipiului

  7. Next

    Filat, in goana dupa “imaginea europeana” si-a uitat promisiunile. Nu stiu cu ce l-au magulit sau ce i-au promis cei de la UE si ce planuri-uraganuri (personale) are in privinta granturilor si transelor masive europene, dar este evident, ca se incearca musamalizarea atrocitatilor din noaptea de 8 aprilie. Un an intreg se “efectueaza ancheta”, tortionarii sunt promovati in grade si functii, nimeni nu e pedepsit, patimitii sunt intimidati si amenintati de politistii ramasi la locurile lor de munca….Care e recompensa pentru cele 3 vieti si pentru sutele de tineri umiliti, torturati, santajati ? Un monument ??? Vezi Doamne, ca asa cere “curatica” Europa, sa trecem peste, sa uitam, ca sa nu atatam spiritele si sa nu speriem investitorii dragi lui Filat.
    ttp://www.curaj.net/?p=31657#more-31657
    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/847378/Martor-la-crima-militiei-lui-Voronin/
    http://protv.md/stiri/social/de-ce-a-murit-valeriu-boboc-in-noaptea-protestelor.html

  8. NATO

    E prea mare increngatura dintre politisti, procurori, nomenclaturisti, servicii de securitate. Ei ocupa si acum functii importante. In Romania, “dezinsectia in masa” s-a inceput o data cu negocierile de aderare la NATO. La presiunea lor au fost scosi in rezerva zeci de generali si numeros personal “cu dosar prost” pensionati (la 40 ani scosi la pensie) din servicii secrete, ministerul de externe, interne, armata. Angajati tineri normali la cap ce s-au putut forma in sistemul democratic.

    Asta a facut NATO pentru Romania, a scos la pensie vechiul sistem , nomenclatura, si de asta e nedorit in RM !!!

  9. NATO

    Si de asta in spatiul estic , UE se bazeaza pe “filtrul” NATO.

  10. promitey

    Astazi duba bomba informationala care a aruncato media mi-am adus aminte de marele scriitor roman Constantin Negruzzi mai precis de domnitorul moldovei Alexandru Lăpuşneanu am recitit inca odata partea cu “Motoc” si am ajuns la ideia ca suntem intr-o situatie similara unica diferenta este ca daca la Negruzzi stiu finalul la noi acuma este punctul culminant draga cititor iti propun sa rasfoim literatura romana inca odata numai ca adaptata putin la realitatea vetii nostre libere, dimocratice si cum mai spune d-ul Nagacevschii numai si numai in baza legii a da si am uitat sa mentionez putin de tot redactata, deci sa pornim.

    — Ei, vornice VORONIN, zise apoi înturnîndu-se spre acesta, spune, n-am făcut bine că m-am mîntuit de răii aceştii şi am scăpat ţara de o aşa rîie?

    — Măria-ta(AIE), ai urmat cu mare înţelepciune, răspunse mîrşavul curtezan; eu de mult aveam de gînd să sfătuiesc pre (AIE) la aceasta, dar văd că înţelepciunea măriei-tale au apucat mai nainte şi ai făcut bine că i-ai tăiat; pentru că… fiindcă… era să… — Văd că armaşul întîrzie, zise (AIE) curmînd pre VORONIN, care se învălmăşea în vorbă. Îmi vine să poruncesc să deie cu tunurile în prostimea acea. Ha, cum socoţi şi dumneata?

    — Aşa, aşa, să-i împuşte cu tunurile; nu-i vreo pagubă c-or muri cîteva sute de TINERI, de vreme ce au perit atîţa boieri. Da, să-i omare de istov.

    — M-aşteptam s-aud asemene răspuns, zise cu oţărîre (AIE), dar să vedem întăi ce vror. În vremea aceasta, ZUBCO se suise pe poarta curţii şi, făcînd semn, strigă:

    — Oameni buni! (AIE) întreabă ce vreţi şi ce ceriţi? si pentru ce aţi venit aşa cu zurba? Prostimea rămasă cu gura căscată. Ea nu se aştepta la asemenea întrebare. Venise fără să ştie pentru ce au venit şi ce vrea. Începu a se strînge în cete, cete, şi a se întreba unii pe alţii ce să ceară. În sfîrşit începură a striga:

    — Să micşureze dăjdiile! — Să nu ne zapciască!

    — Să nu ne mai împlinească! — Să nu ne mai jăfuiască!

    — Am rămas săraci! — N-avem bani! — Ne i-au luat toţi VORONIN! — VORONIN! VORONIN! — El ne beleşte şi ne pradă! — El sfătuieşte pre (AIE)! Să moară!

    — VORONIN să moară! — Capul lui VORONIN vrem! Acest din urmă cuvînt, găsind un eho în toate inimile, fu ca o schinteie electrică. Toate glasurile se făcură un glas şi acest glas striga: „Capul lui VORONIN vrem“.

    — Ce cer? întrebă (AIE), văzînd pre ZUBCO intrînd.

    — Capul vornicului VORONIN, răspunse.

    — Cum? Ce? strigă acesta sărind ca un om ce calcă pe un şărpe; n-ai auzit bine, fîrtate! vrei să şuguieşti, dar nu-i vreme de şagă. Ce vorbe sînt aceste? Ce să facă cu capul meu? îţi spun că eşti surd; n-ai auzit bine!

    — Ba foarte bine, zise (AIE), ascultă singur. Strigările lor se aud de aici. Într-adevăr, POLETISTII nemaiîmpotrivindu-se, norodul începuse a se căţăra pe ziduri, de unde striga în gura mare: „Să ne deie pe MVORONIN! Capul lui VORONIN vrem!“

    — Oh! păcătosul de mine! strigă ticălosul. Maică preacurată fecioară, nu mă lăsa să mă prăpădesc!… Dar ce le-am făcut oamenilor acestora? Născătoare de Dumnezeu, scapă-mă de primejdia aceasta şi mă jur să fac o biserică, să postesc cît voi mai ave zile, să ferec cu argint icoana ta cea făcătoare de minuni de la monăstirea CURCHI!… Dar, milostive doamne, nu-i asculta pre nişte proşti, pre nişte mojici. Pune să deie cu tunurile într-înşii… Să moară toţi! Eu sînt boier mare; ei sînt nişte proşti!

    — Proşti, dar mulţi, răspunse (AIE) cu sînge rece; să omor o mulţime de oameni pentru un om, nu ar fi păcat? Judecă dumneata singur. Du-te de mori pentru binele moşiei dumitale, cum ziceai însuţi cînd îmi spuneai că nu mă vrea, nici nu mă iubeşte ţara.

  11. Anatolie II

    D-le Mocanu, D-le Mocanu vorbiti cu atita ardoare de occident, tocmai ne debarasasem de un imperiu si iata na, am gasit altul mai ‘bun’. Se stie foarte bine ca in Moldova se instaleaza o ‘democratie’ capitalita si toti moldovenii inteleg democratia cam asa: dreptul de a a vota este dreptul de a cumpara. Suntem un popor efemer si am vinde-o si pe mama pentru un burger de le McDonald’s!

  12. COSTIN

    iesirea in fata a lui ghimpu si chirtoaca , cu imagini video in premiera despre 7 aprilie are un efect devastator asupra a trei partide ,dupa parerea mea … 1] pld ,2 ] pd ,3] pcrm … despre pcrm lucrurile sint clare si nu merita a mai fi discutate . mai interesante sint discutiile despre pd si pld … cele doua partide de guvernamint au fost lasate in ofsaid . asupra lor s-a pus stampila pentru mult timp de acum incolo , de partide ce incearca sa ascunda ceva … de partide care nu vor ca adevarul sa iasa la iveala … de partide care actioneaza subteran in folosul unor persoane cu miinile patate si la propriu si la figurat … daca pcrm si pd vor avea pierderi mai mici , pld-ul poate pierde mult mai mult . deja raul s-a comis si nu mai conteaza masurile de ultima ora intreprinse de filat … pl -ul e marele cistigator moral si mediatic , fara indoiala .

  13. Anda

    cred ca e absolut clar scenariul si complotul putred al comunistilor. faptul ca sustin in grup aceiasi ideie – lovitura de stat, denota clar scopul lor de atunci, si existenta crimei organizate. pe fundalul revoltelor si revolutiilor colorate din alte tari, pe fundalul indignarii populatiei vis-a-vis de guvernarea autoritara, de clan si politieneasca, erau de asteptat revolte si la Chisinau, unde mai pui ca organizarea fraudelor masive era prea evidenta. deci, cred ca a fost planificata o CONTREVOLUTIE, adica era important de a atrage tinerii intr-o provocare, actiune facuta de oameni pregatiti p-u aceasta, si apoi de inabusit dur opozitia pe motiv de tentativa de lovitura de stat. sunt absolut convinsa ca era un model de comportare a guvernarii bine planificat si era de fapt o incercare de a opune procesului de revolutii colorate (considerate ca sustinute si importate din vest) un raspuns nou si clar, astfel ca popoarele din zona de control ruseasca sa nu mai incerce sa iasa din regimuri autoritare bine ghidate si sa nu mai doreasca democratie si preluarea valorilor europene si a valorilor umane impartasite de lumea contemporana, si inexistente p-u cei din estul Europei si cei din Asia. astfel am fost un teren de experienta si comunistii sau angajat sa realizeze un scenariu, dupa parerea lor istoric, de asezare a populatiei pe “calea cea dreapta”. cred ca actualii lideri trebuie sa faca tot posibil ca toate elementele acelui experiment barbar si sangeros sa fie cat mai mediatizate, tocmai p-u a nu putea nimeni sa ascunda ce sa intimplat atunci si pentru a scoate la iveala organizatorii. tragedia, de fapt, este nu doar in pierderea de vieti omenesti, este una mai profunda si mai globala. tragedia este, ca o mare parte din populatie accepta si este de accord cu o guvernarea barbara si sangeroasa, cu regim politienesc si autoritar. din pacate acesti oameni au sustinut si dictat felul de dezvoltare a acestui meleag, de regula fiind niste nerozi, lipsiti de valori, talente, capacitati si cunostinte, si unica lor sansa de a se realiza fiind lasitate, slujenia, obidienta fata de tirani, si ei si astazi continua sa sustina barbarii, fiindca altfel nu se vor regasi intr-o societate libera si democrata, unde profesionalismul si nu coruptia te avanseaza, competivitatea si nu tradarea este motorul dezvoltarii, si ce este cel mai important- exista suflet si valori, ceia ce a fost demult ingropat in Moldova, iar astazi (or pe 7 aprilie 2009) a inceput sa reinvie, si sa incercat sa fie disturs pentru veacuri, altfel o mare parte a societatii isi pierde din terenul pagan de existenta intunecoasa. aceasta e tragedia noastra, ca necatand la o mare dedicatie religioasa, trambitata de unii slugitori ai bisericii, in realitate domnesc forte intunecate, anti-populare, anti-sociale, anti-dezvoltare si se intrevede chiar o buna conlucrare dintre slugitori si cardinalii cenusiu-roscati, si o mare parte a societatii sustine anume acest model. sincer sa fiu, am impresia ca lupta abea incepe, si daca poporul nostru se va adeveri a fi las, pai toti cei care incearca sa razbata spre lumina vor fi adusi in jertfa …

  14. COSTIN

    …tot cautind sa mai cistige 4-5% dinspre centru-centru stinga , filat si pld-ul risca sa piarda tot atit daca nu si mai mult spre p.liberal . nu exclud o reechilibrare pld-pl … nu stiu cum au inghitit multi votanti pld , afluxul de fosti comunisti in partid …

  15. COSTIN

    O “văduvă neagră” de 17 ani, autoare a atacului de la Moscova

    Autorităţile ruse au identificat-o pe una dintre autoarele atacului de la metroul moscovit de luni, când 39 de persoane au fost ucise, iar alte zeci rănite, anunţă Pravda.

    Jennet Abdurakhmanova, în vârstă de 17 ani, este văduva unui lider din Caucazul de Nord, Umalat Magomedov, ucis pe 31 decembrie 2009, în cadrul unei operaţiuni speciale a trupelor ruseşti.

    Potrivit oficialilor ruşi, Abdurakhmanova a detonat explozibilul pe care îl avea asupra ei în staţia de metrou Lubyanka.

    Autorităţile ruse au transmis fotografii, datele biografice şi semnalmentele tinerei originare din Daghestan. Potrivit sursei citate, Abdurakhmanova şi Magomedov s-ar fi cunoscut pe internet, când fata avea 16 ani.

    Magomedov a fost, de-a lungul timpului, lider al mai multor grupări teroriste. Un apropiat al teroristului Doku Umarov, Magomedov era căutat pentru o serie de infracţiuni grave.

  16. costin

    proiectul “moldovenesc” inventat peste noapte de comunisti , reprezinta o fantasmagorie populisto-stingista mai ceva ca un roman s.f. …baietii cu miinile patate de singe moldovenesc , sfideaza de fapt oamenii cu bazaconiile lor obraznice . sint lansate din nou promisiuni care mai de care mai gogonate , fara a fi mentionate resursele care vor duce la realizarea lor . stim cu adevarat ce inseamna acest “proiect” …continuarea politicii staliniste de genocid etno-cultural in r.moldova . am vazut la treaba “Proiectul” acesta ani in sir , de la proclamarea independentei . rezultatele ? saracie ,foamete,indobitocire,deznationalizare brutala, supunere oarba fata de imperialismul rusesc , izolare internationala crincena, plecarea din tara a peste 1 milion de oameni ,subdezvoltare economica , infrastructura, invatamintul si sanatatea la pamint , cultul personalitatii,partidul-stat…comunistii au transformat tara intr-un lagar de exterminare a destinelor umane si chiar fizica . iar ca sfirsitul lor sa fie mai apoteotic , pcrm s-a transformat intr-un partid real neofascist rusofon ce flutura pe paminturile romane , stindardul gen ku-kus-klan anti-romanesc .mai avem putin pina se implineste un an de la 7 aprilie , ziua ridicarii din genunchi a tineretului studios , a tineretului curat sufleteste . vremuri in care regimul comunist criminal si-a trimis bandele gestapovisto-kgb-iste la macelarirea tinerei opozitii patriotice . in loc sa se afle prin puscarii , asasinii ne prezinta “proiecte moldovenesti ” … o adevarata blasfemie si un cult al satanei .

  17. COSTIN

    Istoria de sub preş: războiul ascuns de la marginea Europei

    În 1999 a reizbucnit al doilea război cecen şi nu s-a încheiat nici astăzi, deşi Putin s-a încăpăţânat să-i nege existenţa. E un conflict mutat în Rusia şi, mâine, poate în Europa.
    Soldaţi şi poliţişti caută supravieţuitori în urma unei explozii în sediul Poliţiei din Nazran, Inguşetia, în august 2009. A fost un atac sinucigaş cu bombă, soldat cu 19 morţi şi 68 de răniţiSursa: Reuters

    „Pe cât posibil, vom încerca să evităm ţintele civile, dar, pentru mine, nu există civili în Rusia. De ce? Pentru că genocidul poporului nostru se face cu acordul lor tacit”, declara DoKu Umarov, preşedintele Emiratului Caucazului în vara trecută.

    Nu vă chinuiţi să căutaţi Emiratul pe hartă. Ţara nu există, este o proiecţie, un vis al mujahedinilor membri ai organizaţiei Şariat Jamaat, din partea de nord a Caucazului, cea mai fierbinte zonă a terorismului mondial.
    SUMARUL ARTICOLULUI

    1. Istoria de sub preş: războiul ascuns de la marginea Europei
    2. GRĂDINA VIRTUOŞILOR

    Cecenia (Ichkeria), Inguşetia, Daghestan, Kabardino-Balkaria, Abhazia, Karaciaevo – Cerchezia, Osetiile, Georgia, Azerbaidjan şi Armenia sunt de 20 de ani teatrul unui război puţin cunoscut. O analiză a conflictelor din regiune este imposibil de făcut în câteva rânduri, din cauza proporţiilor şi multitudinii acestora.

    Însă o privire aruncată asupra Ceceniei de astăzi, republică autonomă din Federaţia Rusă, poate să ofere explicaţii asupra a ceea ce se întâmplă în regiune. Atacurile teroriste recente nu sunt decât faze ale războiului purtat de musulmanii care au declarat jihadul.

    Un război care n-are şanse să se încheie curând, o spune şi Putin, o spun şi mujahedinii caucazieni. Iar victimele principale sunt milioanele de oameni nevoiţi să trăiască în sărăcie şi teroare.

    Victime colaterale

    Pentru cei 1,1 milioane de ceceni şi o jumătate de milion de inguşi, viaţa cotidiană înseamnă sărăcie, violenţă şi moarte. Războiul a distrus economiile locale, care supravieţuiesc doar din subvenţiile acordate de ruşi.

    În Inguşetia, republică separată paşnic de Cecenia în 1992 şi în care nu este război deschis, situaţia este la fel de grea. La fiecare inguş, sunt doi sau trei refugiaţi de război din Cecenia ori Osetia care pun presiune pe resursele şi aşa limitate. Şomajul este de 60%, iar salariul mediu este de 50 de dolari pe lună. Tot aici opereză şi mujahedinii, care vara trecută au încercat să-l asasineze pe preşedintele Yunus-Bek Ievkurov.

    La fel în Cecenia, Daghestan, Abhazia sau Osetia de Nord. Milioane de caucazieni trăiesc un coşmar cotidian, şi acesta este aspectul cel mai important pe care atât rebelii, cât şi autorităţile ruse „uită” să-l menţioneze. Nu există siguranţă personală, atât din cauza mujahedinilor, cât şi a soldaţilor ruşi, cu toţii fiind implicaţi în „businessul” răpirilor.

    Spitalele şi şcolile funcţionează cu greutate, întreruperile energiei electrice sunt zilnice, iar pensiile şi salariile la stat vin cu întârziere pentru că sunt plătite de Trezoreria de la Moscova. Asta, în cazul fericit în care banii ajung la populaţie, pentru că autorităţile locale sunt acuzate deseori că fură fondurile respective în loc să le folosească pentru bunăstarea populaţiei.

    Războiul terorii

    Pe o suprafaţă relativ redusă, în Caucaz convieţuiesc zeci de popoare vechi, de religii diferite, cu toţii fiind „unificaţi” de ţarii Rusiei în secolul al XIX-lea. Comuniştii au strâns lanţul, i-au mutat pe recalcitranţi în Siberia şi au adus în locul lor nativi ruşi. La căderea comunismului, o parte dintre republicile sovietice din zonă şi-au revendicat independenţa, şi unii au obţinut-o.

    Modelele oferite de Georgia, Azerbaidjan sau Armenia au fost încercate şi de celelalte foste republici, fără succes. Cecenia, Inguşetia, Osetiile, Daghestanul au rămas sub umbrela Rusiei. Motivul este simplu. Prin regiune trec conductele de petrol care fac legătura între câmpurile de extracţie din jurul Mării Baltice şi terminalele de la Marea Neagră, esenţiale pentru economia Rusiei. În cele mai multe cazuri, ruşii au reuşit să-şi impună voinţa fără probleme. N-a fost cazul Ceceniei.

    În 1991, generalul Djokar Dudaev a răsturnat guvernul pro-rus şi a pornit războiul, care a avut prima fază între 1994 şi 1996, reizbucnind în 1999. Deşi Moscova neagă, al doilea război cecen nu s-a încheiat încă.

    Coşmarul Cecenia

    De 20 de ani, Cecenia este un simulacru de ţară. Oficial, republica este condusă acum de Ramzan Kadârov, susţinut de Moscova. În realitate, peste autorităţile ru se se suprapune un guvern separatist, al lui Doku Umarov.

    Harta Ceceniei se schimbă în fiecare zi, în funcţie de rezultatul luptelor. O localitate poate fi azi a lui Kadârov, mâine a rebelilor, luptele n-au încetat niciodată. De fapt, sunt atât de banale că nu mai apar nici la ştiri, ci sunt doar şiruri seci cu numărul victimelor.

    Potrivit unor rapoarte neoficiale, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (fostul KGB) are în zonă în jur de 80.000 de soldaţi, iar mujahedinii sunt circa 20.000. Între timp, conflictul naţionalist s-a transformat într-unul religios, însă între musulmani. Separatişii, musulmani radicali, nu ţintesc special „infidelii”, populaţia creştină. Principalii lor duşmani sunt alţi musulmani, reprezentanţii ruşilor, „trădători” de genul lui Kadârov.

    Războiul a fost „exportat” şi prin vecini. Umarov nu mai doreşte acum doar o Cecenie independentă islamică, ci un emirat care să cuprindă toate ţările din Caucaz locuite de musulmani.

    „Dacă mă întrebaţi ce-i uneşte pe cei care devin martiri, voi răspunde: este decizia fermă de a muri pe calea spre Allah; n-am văzut nimic altceva în ochii lor decât sete de moarte, ei oricum deja nu mai trăiau în lumea noastră.”,
    SAID BURIAŢKI, antrenorul şi recrutorul unităţii de sinucigaşi a rebelilor ceceni

    EXCESELE RĂZBOIULUI

    Oameni săltaţi din casă, la miezul nopţii

    Cel mai dur aspect al conflictului caucazian îl reprezintă numărul uriaş al răpirilor şi dispariţiilor de persoane. Pentru a masca aşa-zisa democraţie, forţele de securitate nu arestează pur şi simplu oamenii bănuiţi de complicitate cu rebelii. Bărbaţii sunt ridicaţi de persoane necunoscute din casele lor şi doar foarte rar se întorc, mutilaţi de la torturi.

    De partea cealaltă, separatiştii folosesc şi ei răpirile, extorcările sau şantajul pentru a-şi asigura resursele financiare necesare continuării luptei. De asemenea, rebelii nu pun mare preţ pe vieţile “infidelilor”. Cine intră pe linia focului n-are nicio şansă.

  18. lalulu

    in locul lui lazar puteati sa-l puneti pe filat. pe nimeni nu deranjeaza ca acesta a caracterizat inregistrarea cu omorarea lui boboc drept kino ? de fapt e no comment

  19. saachian

    eu v-am spus ca s-a terminat democratiea!
    ce intelegeti voi in adrenalina?
    Frumos ,,Contra Strike,, pe 7-8 aprilie in centrul RM v-am organizat? Ce shut am tras in bostanul lui Boboc,Maradona e zero pe langa mine!
    Cu ce se deosebeste ,,Contra Strike,, sau ,,battlefield,, ultima versiune de pe computator cu cea din 7-8aprilie 2009,unde eu macesc in stanga si-n dreapta pe moldoveni…?-Cu nimic nu se deosebeste decat grafica e cu mult mai perfecta de cat la computator!

  20. Adi

    Dar cine suntem noi, cei care ne dăm cu părere despre Filat şi miniştrii săi?. Omu” a cheltuit bani grei pentru a cumpăra electoratul şi acum vrea să-şi scoată pârleala… în euro. Ce-i aici greu de înţeles? Ce ghişefpt poate avea dânsul din faptul că poate să afle adevărul despre linşarea lui Boboc.? Nimic! Poate avea numai neplăceri cu Voronin, care îl are la mână. Cu Moscova, cu cei cărora le-a promis posturi în schimbul banilor.. Vă rog, nucumva la 7 aprilie să strigaţi: “Filat, tu ne-ai trădat!” Filat trebuie să devină preşedinte. Dar să revenim Boboc. Ce, a murit? Păi, Dumnezeu să-l ierte! Că orice n-am face, n-o să-l înviem. Să-i lăsăm şi pe poliţişti să ciocnescă ouă roşii cu copii lor dragi. Şi pe Filat. Şalom alehem, la tot Partidul lu” Verde-Împărat!

  21. contele de Czernowitz

    Numai Unirea cu Romania Mare europeana
    ne va salva de marasmul ruso-comunist
    de la noi de acasa!

  22. mihail

    Vreau sa adaug un comentariu.Cine a privit atent filmuletul din noaptea de 7-8 aprilie 2009 din PMAN a observat cu cita cruzime a actuat politia contra zecilor de tineri ramasi acolo pina noaptea tirziu. De ce ?Toti stiu ca conducatotii de atunci ai Moldovei V.Voronin,.Z.Grecianii,M.Lupu si altii la ora ´respectiva 01.00 se aflau in “stab”,adica in biroul Primului-Ministru Z.Grecianii care se afla in cladirea Casei Guvernului etajul 5,frestrele caruea es acurat spre PMAN.Aproximativ in acelas loc, numai cu un etaj mai sus ,adica la etajul 6 ,pe acoperis se afla camerele video de supraveghere al PMAN,care sint dirijate si controlate din sala de serviciu al CJP,strada Tighina 6. Reese ca Voronin.Grecianii,Lupu si posibil altii,urmareau prin jeamurile biroului primului-ministru cum politia desfasura operatiunea de reprimare a tinerilor ramasi in piata.???
    Posibil ca sefii politiei stieau ca Voronin ii vede prin fereastra si de atita actionau cu atita cruzime,ca sai placa lui “PAPA” apoi Zubic,Gumenita si ceilalti sa fie avansati in posturi,decorati cu medalii sau posibil sa-si recupereze vina pentru cedarea cladirilor Parlamentului si Presedentiei.
    Alt moment,cum ati observat ,cind a fost urcat in “Niva” corpul lui V.Boboc,aceasta era acoperita de un microbus in alb,anume ca V.Voronin sa nu poata observa din fereastra ca cineva a decedat in piata,ori posibil sa nu fie filmat de camerile de luati vedere de pe acoperisul cladirii.
    Ar fi bine ca aceste momente sa fie observate si de anchetatori.

  23. Jonny

    In primavara trecuta ,de rind cu mirozna primaverii , se simtea si energetica tinerei generatii, care a ajuns sa infloriasca, in scurt timp sa apara fructul… Este eczact ospirala de 20 de ani-o generatie.Cineva cu barba si fara,au socotit,ca a venit timpul ca florile sa fie rupte,unele fructe aparute-nimicite.Sa ales momentul ,sa planificat totul.S-a avut grija ca V.Boboc sa nu fie din rude mari inparatesti. Pentru a instala frica era destul moartea unui simplu tinar. Dar frica n-a fost instalata si DORIN CHIRTOACA n-a fost executat. La noapte dormiti linistiti.MULTUMIM generatie tinara. BUN VENIT PRIMAVARA A VICTORIEI.

  24. Ovidiu

    Imaginile prezentate de Chirtoaca din noapte de 7 aprilie au fost scurtate.
    Imaginile integral sunt plasate aici
    http://www.patriotism.md/?p=766

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*