Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Maldavani, rovneaisi smir-r-r-na! (pamflet legumicol)

Moldovenii sunt legume românești cultivate în pepinieră rusească. Faptul că moldovenii se consideră altceva decât români, este o dovadă în plus că sunt români, pentru că… numai românul își poate renega într-un asemenea hal propria obârșie.

Moldoveanul nu-i o delicatesă greu de preparat aidoma cecenului, ci un bun de consum curent ușor de recoltat de pe curpen și lesne de îngurgitat crud, fiert, prăjit sau conservat. De la consumul fructului delicios al erbaceei cu pricina, rușii n-au avut niciodată indigestii, constipații sau pântecării ca să facă câte o dâră lungă așa cum au lăsat atâtea între Groznîi și Moscova.

FSB-ul rusesc a moștenit de la KGB un studiu complet asupra profilului etniilor din fosta Uniune. Studiul a fost făcut în laboratoarele Armatei Sovietice. Drept rezultat, serviciile secrete din Federația Rusă pot calcula acum foarte exact cum se vor comporta în aceiași situație balticii, caucazienii, …, moldovenii. Tocmai din acest motiv, balticii au fost lăsați în pace să plece în Europa. Din același motiv, atâta timp cât liderul cecen Kadîrov, colegul de partid și prietenul lui Putin, nu împușcă ruși, poate face tot ce-i permite Alah. Și tot din același motiv, moldovenii sunt „prășiți” cu aceeași sapă și după 20 de ani de la parcelarea „Soiuz”-ului.

După Parada din Piața Roșie, ofițerii Direcției „Moldova” a FSB-ului pot fi avansați în grad înainte de termen, pot primi ordine și medalii pentru strălucitoarea operațiune de readucere în „Cazarmă” a „tovarășului rătăcitor”. Voronin a fost o greșeală plătită scump de ruși: La ce bun să pui, la Chișinău, peste moldoveni un rus căruia îi plac la fel de mult legumele ca și celor de la Moscova? Ca până la urmă, să-și satisfacă doar poftele lui și ale familiei, fără să se „dileaskă” cu centrul? De ce să nu pui mai mari peste legume – legume, adică moldoveni tipici, cu un cod genetic contabilizat la dosar și cu un comportament previzibil până în cele mai mici detalii. Iar pentru a obține un efect maxim, pui nu numai un moldovean, ci mai mulți, care, pe lângă faptul că vor fi obedienți, își vor mai da între ei la gioale.

Ce au vrut rușii de la noi, pe 9 mai?

Au vrut să se convingă de faptul că legumăria mai este pe rod, că în 20 de ani moldovenii nu s-au românizat, că pragmaticul Filat est la fel ca și „hozeaistvenik”-ul Sangheli. Au vrut să se convingă că doi ani de „dedovșcină” în Armata Sovietică, bat 4 ani de studii românești la facultatea de drept din Iași.

Participarea Republicii Moldova la Parada de la Moscova are semnificația recrutărilor sezoniere de altă dată în Armata Sovietică, când mamele își dădeau de acasă câte un copil smerit și cu frică de Dumnezeu și primeau, peste doi ani, câte o obrăznicătură de „Ded”, care nu le mai scoteau din „Mamă – blea”. De data aceasta, n-au fost recrutați ostașii moldoveni, ci a fost chemată la datorie noua guvernare moldovenească – in corpore. Noile „Sălăgi” moscovite vor reveni în curând acasă – „Dembeli” în toată legea și poporul își va primi bine meritatul oprobriu: „A nu… salaghi, stroitsa, blea!”.

P.S.

Vroiam să închei acest pamflet cu încă o întrebare, care doar în aparență nu are nimic cu „legumicultura”: „Ce-ți doresc eu ţie, dulce Românie …?” Dar întrucât această întrebare face obiectul altei specii de scriere, o lăsăm pe altă dată.

58 comentarii

  1. COSTIN

    am avut un exemplu clar al perioadei de relativa democratizare din vremea lui boris eltin … cum s-au mai largit jugul , cum au sarit multe popoare din rusia sa ceara ori independenta , ori o autonomie foarte larga …putin si-a dat seama ca instaurarea unei democratii autentice , inseamna sfirsitul imperiului … si din nou s-a strins jugul totalitarist . la ora asta , federatia rusa rezista doar prin forta armelor moscovei . scade puterea centrului imperial , imediat ridica capul si popoarele oprimate de secole . mult timp insa nu are cum sa tina acest lucru …populatia ne-rusa e in crestere exploziva , in special cea musulmana . la primul semn de slabiciune al imperiului , vor urma explozii in lant , de mare amploare . influenta chineza e in crestere in toata zona … de ce credeti ca au nevoie rusii de paradele fastuoase si faraonice ? pentru ca popoarele oprimate din imperiu , sa simta ca moscova e tare si sa taca din gura …chiar crede cineva ca regiunile cu majoritate ne-rusa si bogate in petrol,gaze,aur,uraniu , nu ar dori sa retina toate beneficiile , ci sa trimita o parte insemnata si la moscova ? sa fim seriosi …

  2. vlad

    … de ce credeti ca au nevoie rusii de paradele fastuoase si faraonice ? pentru ca popoarele oprimate din imperiu , sa simta ca moscova e tare si sa taca din gura …chiar crede cineva ca regiunile cu majoritate ne-rusa si bogate in petrol,gaze,aur,uraniu , nu ar dori sa retina toate beneficiile , ci sa trimita o parte insemnata si la moscova ? sa fim seriosi …

    Exact ! R.M. va avea de ales intr-un viitor nu foarte departe intre NATO si RUSIA mai ales dupa ce se va dizolva Ucraina si va intra in Rusia alaturi de Belarus. Rusia va dorii aproape sigur ca si Moldova sa faca acelasi lucru … Romania , Polonia si Slovacia vor fi scutul anti -extindere a Rusiei .

  3. celui care din atita ura cit are fata de sine si steramosii lui si-a luat un nume atit de mare :
    daca pretinzi ca esti atit de doct, nu uita sa respeti regulile gramaticii si cind te mai numesti astfel, pune si ghilimelele corespunzatoare.

    Si nu strica sa mai analizezi ca sa vezi cine, care natiuni, au facut lucrul in locul rusilor – s-au perindat sute de ani cind ba nemtii (stiinta,industrie, muzica), ba francezii (muzica, balet), ba italienii (arhitectura), ba, mai proaspat, evreii – au facut stiinta si cultura pentru rusi (si, pina la urma, in majoritatea cazurilor au suferit crunt pentru greseala de a gindi ca este bine de a trai si crea in rusia) ; chiar si cei care se considerau rusi – Derjavin, Puschin, Lermontov – cerceteaza radacinile originii lor!!, sau Antioh Cantemir care le-a pus bazele poeticii – nu strica sa-ti aduci aminte si de el!!! ); spre deosebire de rusia – romanii si-au facut cultura cu talentele proprii ale poporului sau !!! Iar in privinta compararii valorii acestor doua culturi – cu tot amestecul de natiuni de care au profitat rusii, nu-l poti compara pe Puschin cu Eminescu, cit de tare ai dori si cit de tare ai iubi rusii!!!, pur si simplu nu tine deloc puschin al tau!

  4. Dacul Liber

    P.S.
    “Vroiam să închei acest pamflet cu încă o întrebare, care doar în aparență nu are nimic cu „legumicultura”: „Ce-ți doresc eu ţie, dulce Românie …?” Dar întrucât această întrebare face obiectul altei specii de scriere, o lăsăm pe altă dată “.

    CE-TI DORESC EU TIE, DULCE ROMANIE … ?

    – PAMANTUL MEU FURAT, SCURTA FASIE !

  5. Temir-Khan

    Ca si in precedentul articol despre Eurovizion, la fel si acum ,scriind despre parada de la Moscova,S.Mocanu ,intr’un
    mod batjocoritor ,atrage in discutii daunatoare tinertul nu prea experimentat.Prin asta el se pune alaturi Rosca si Voronin contra democratilor.Dupa cum se vede lui Mocanu e mai usor sa ee in ras decat sa vorbeasca serios.As fi curios sa aflu din care considerente si cum a fost ales seful uniunii combatantilor,ce fapte eroice a facut el;sau din ce considerente Voronin l-a ales ca consilier pe probleme de securitate?Ca voronin i-a tinut la duba o vreme pe Pasat,Mocanu si altii,ca i-a persecutat un pic,ar insemna ca cei din spatele lui Voronin doresc sa ni-iimpuna noua ca
    martiri,mucenici,eroi in care noi sa avem deplina incredere,ca mai tarziu sa deplangem increderea noastra.Mai bine
    ne-ar informa daca contoarele de la cele 3 conducte de gaz care vin in Moldova se mai afla si acum pe teritoriul
    Ukrainei,dincolo de frontiera dintre Transnistria si Ukraina,ca sa stim mai precis de ce si cum ne cresc datoriile lagaz
    ,din cauza unei populatii transnistrene de 6 ori mai mica decat cea dintre Prut si Nistru,ori din caza hotilor din GAZ-prom si Moldova-GAZ.

  6. Dle Mocanu, aveti dreptate.
    Dar, va rog, in afara de “intrebari” scriti si “raspunsuri”.
    Pentru dl “STEFAN CEL MARE” – e mai “moale”. Si imeriul rusesc, si urss au facut eforturi enorme pentru colonizarea si rusificarea acestui pamant (RM), dar pana la urma, incet cuincet, situatia revine la normal. Poate nu asa de rapid, dar totusi… Va veni timpul (max – 20 aтш ) cand RM fa vi parte integranta a Romaniei Mari!

  7. Thank you . Very nice one.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*