Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

REPUBLICA PLAHOTNIUC MOLDOVA

După 29 iulie 2009, când oamenii liberi din această țară triumfau victoria asupra RĂULUI, care de mai mult timp purta numele lui Voronin, el, adică RĂUL, chicotea sardonic într-o creatură (oarecum) umană pe nume Plahotniuc.

Există, din păcate, o lege a conservării și transformării Răului, care presupune că atunci când noi jubilăm victoria asupra unui împelițat, un altul ne lucrează deja pe la spate. Altfel zis, acum, când majoritatea dintre noi este convinsă că a rămas doar să îi facem o bleandă lui Voronin și bășinoșilor lui ca lucrurile să intre pe făgașul normalității, tocmai acum suntem mai vulnerabili ca niciodată. Pentru că, Voronin nu mai reprezintă Răul propriuzis. Voronin este mai degrabă un spațiu cu aer bâhlit de la care își cârnește pe furiș nasul oricine din anturajul lui. Voronin și comunismul „cui îl are” este, în acelaș timp, un alibi perfect pentru actuala conspirație împotriva societății.

Lupta anicomunistă și anti-Voronin va deveni, în cel mai scurt timp, paradisul ticăloșilor care sug astăzi din plin la țâța noului stăpân – anonimul  Plahatniuc. Nu fiul natural al lui Voronin – Oleg, reprezintă astăzi perpetuarea comunitară a regimului criminal implementat pe parcursul a opt ani de acesta, ci bastardul, copilul din flori și de pripas, care a convertit cu sprijinul „tatălui” scrânteala ideologică din capetele unor nostalgici, în bani, averi și trafic de influență.

Plahotniuc este numele regimului instalat la putere după ultimele alegeri parlamentare în Republica Moldova, iar esența acestui regim este politico–mafiotă. Deosebirea dintre regimul lui Voronin și actualul regim al Alianței pentru Integrare Europeană este că, atunci, mafia era sub control politic, iar, acum, politica este sub control mafiot. Altă deosebire dintre regimul lui Voronin și regimul AIE este că primul era de origine totalitară, iar al doilea este de origine ocultă. Nu există instituție cât de cât importantă a statului, care să nu aibă „subordonare dublă”: Procuratura Generală, Centrul de Combatere a Crimelor Economice și a Coropției, Banca Națională, Sistemul Judecătoresc au trecut intacte din mâna tremurândă a „tatălui” în mîna vânjoasă a „fiului”. Numirea altor conducători în fruntea acestor instituții, după instalarea la putere a AIE, s-a făcut pentru a crea impresia schimbării, iar „subordonarea dublă” nu este decât un eufemism pentru a adormi vigilența filologică a Generalilor de nuntă, care trăiesc iluzia că diriguiesc treburile statului.

Plahotniuc este arhitectul AIE-ului. Cea mai simplă aritmetică arată că Plahotniuc a răsturnat rezultatul electoral 2009 prin transformarea lui Marian Lupu din „mascotă cu față umană” a unui regim autoritar în „doamnă de companie” a unui golan împroprietărit, care așteaptă momentul să urce cu ea la braț în eșalonul de sus al puterii de stat.

Întrebarea firească care apare într-o atare situație este dacă Filat și Ghimpu sunt sau nu complici ai încrengăturii politico-mafiote „Lupu – Plahotniuc”? Eu zic că… nu. Ei, mai degrabă, n-au avut alternativă și s-au pomenit ostaticii unei conjuncturi politice, în care au fost puși să aleagă între „ciumă și holeră”. Acum, Filat își adună pragmatic fărâmătură cu fărâmătură forțe pentru a scăpa de îmbrățișarea fatidică a „aliatului”, mimând la limita dintre orgoliu și umilință starea de calm în fața unui obstacol insurmontabil, iar Ghimpu își trăiește romantic visul vieții lui – de a scăpa odată și pentru totdeauna de comuniști și de ocupația ruseacă, fie și pe banii murdari ai mafiei noastre… „naționale”.

Alte câteva întrebări la fel de firești sunt: Cât de departe a mers Lupu  în această aventură cu iz de crimă organizată ? Ce se va întâmpla cu psihicul lui de fecioară neprihănită a politicii moldovenești, când va afla (dacă nu știe) că în spatele banilor cu care este alimentat el și Partidul Democrat stau atâția oameni frânți, încarcerați, terorizați? În ce stare vor fi nervii lui feciorelnici atunci când va conștientiza că totul pe lumea asta costă, mai ales, încercarea de a parveni cu orice preț?

Eu nu am răspuns la aceste întrebări, după cum nici opinia publică nu are răspuns la o sumedenie de întrebări cu înalt grad de uzură, provocat de repetarea lor ostentativă:

De ce Procuratura Generală nu investighează cum a fost privatizat hotelul „Codru”? Cum s-au schimbat proprietarii la „VictoriaBank”? Cine este adevăratul proprietar al întreprinderii „Franzeluța” și al magazinului „Gemenii”? etc.

De ce Gurbulea și Zubic nu fac obiectul unor cercetări penale? De ce mai multe zeci de polițiști și procurori implicați în evenimentele din 7 aprilie și într-un număr enorm de scandaluri de corupție activează în continuare în organele de drept?

De ce schemele de import fraudulos al mărfurilor de larg consum în Republica Moldova au rămas intacte?

Mai există, cel puțin, câteva zeci de întrebări la fel de „banale” la auzul cărora Liderii AIE îi vor îndemna patriotic pe „ziariștii de bună credință” să nu insiste, pentru că… se zdruncină Alianța și câștigă comuniștii.

Pe lângă vânzoleala în jurul unor întrebări fără răspuns, mai există prin culoarele Guvernului, ale Procuraturii, ale Judecătorilor, pe la mesele din restaurante și cafenele, prin redacții de ziare și televiziuni, prin saloane mondene și pe la (mai nou) coconade un murmur abia perceptibil pentru fraieri neinițiați în tainele politicii moldovenești. Dacă bagi urechea la șoaptele cu pricina și ai curajul să recunoști, vei desluși că pe toate în țara asta le leagă și le dezleagă P L A H O T N I U C.

Marea dramă a noastră nu este existența acestui fenomen – s-au confruntat și  se mai confruntă și alte societăți cu  fenomene de concreșcență între structuri mafiote și instituții ale statului – nicăieri, însă, nu „este normal”.  La noi, „este normal”! Pentru că, noi nu vrem să revină comuniștii la putere. Pentru că, noi vrem retragerea Armatei a 14-a și rezolvarea conflictului transnistrean. Pentru că noi vrem, la urma urmii, să ne integrăm în Europa.

În toamnă, ne așteaptă încă o campanie electorală care nu va lămuri în mod obligatoriu multe lucruri.

Societățile democratice nu se purifică prin alegeri, ci prin luptă. Or, lupta o putem considera pierdută de pe acum, dacă acceptăm șantajul politic al grupării lui Marian Lupu: Ori ne învoim să trăim în țara lui P L A H O T N I U C, ori revin comuniștii la putere.

Voi reveni,
Sergiu Mocanu

55 comentarii

  1. Flavius

    Bine spus: sub Voronin puterea politica controla MAFIA, acum MAFIA controleaza puterea politica… Se pare ca de acest cerc vicios ne poate salva doar integrarea europeana…

  2. Ilie

    De mult nu v-am mai auzit, d-le Mocanu! Un timp erati foarte activ,zilnic scriati pe blog, dar o vreme ati disparut. Si tocmai Plahotniuc v-a provocat sa reveniti.
    In ultima vreme s-au mai produs evenimente demne de critica dvs, si totusi ati tacut, or asta-i un articol comandat de UNIMEDIA?

  3. Vasile

    Dl Mocanu de ce nu pomeniţi şi de cel mare mafiot al laptelui din această ţară – Vladimir Jardan. Omul care controlează 80% din laptele colectat şi prelucrat în Republica Moldova? Acest om este deţinătorul companiilor JLC, Incomlac, Uzinei de lactate din Făleşti.

    Persoana dată având monopolul la colectarea laptelui impune preţuri mizerabile de cumpărare a laptelui de la ţărani. Pe banii agonisiţi şi-a cumpărat fabrici de lapte în Ucraina, Kazahstan.

    De cu spuneţi nimic şi de Vasile Chirica, directorului Glorinal SRL. Compania dată deţine întâietatea în domeniul construcţiilor din Chişinău construind cartiere întregi în capitală.

    Nu doar Plahotniuc finanţează partidele ci şi oamenii precum Jardan, Chirica… Iar partidele aflate la putere le asigură condiţii comode de funcţionare.

  4. OBSERVATOR

    Cu integrare europeeana sau fara, tot slaba si mafiota va fi MOLDOVA. O singura solutie, cea a bunului simt si a RATIUNII :::: UNIREA CU ROMANIA SI INTEGRAREA EUROPEEANA, ambele in paralel.

  5. Valenta

    Un articol indraznet si bun, ne da de gindit.

    Acesta este adevarul, cu regret – ca nu putem scapa niciodata definitif de Raul care perpetuiaza, care isi schimba persoana ca pe o haina … caci prin ei lucreaza satana. El este acela care este Raul universal.

    Asa a fost intotdeauna pe Planeta Pamint, de la caderea lui Adam.
    Caci prin Adam cel Vechi a intrat Raul in lume si de atunci inca nu a fost stirpit!

    Dar, oare, sa murim de scirba? – Ba!
    Cred, este bine sa stim ca asta este situatia si sa vedem ce putem face IN ACEASTA SITUATIE.
    Omul a vrut sa cunoasca mai mult decit ii era dat sa cunoasca. Dumnezeu l-a creat ca sa cunoasca numai BINELE, IUBIREA SI FERICIREA, dar creatura a vrut sa cunoasca si Raul….

    Adica, a vrut pluralism de opinii, demo-no-cratie si a ales sa nu mai asculte de Dumnezeu care este SUVERANUL ABSOLUT.

    Dumnezeu, din iubire, i-a permis Creaturii sa cunoasca ce doreste; a tinut cont de “votul” celor doi – Adam si Eva + Satana contra Celui care este UNUL – Dumnezeu!

    Dar sa revenim la anul 2010, la SRL R. Moldova si bubele care ne dor. Pai, cred, ca si Oligarhilor li se poate pune sirma in bot sa nu mai rime in RiMi!

    Cum? – Buna intrebare, care poate gasi si un raspuns bun, exact si promt! – sa li se impoziteze averile in proportie aritmetica, adica dupa marimea capitalului detinut!

    Neintirziat de restructurat JUSTITIA astfel ca sa garanteze un stat de drept. Sa fie adoptate legi prin care sa fie amendati cei bogati nu cu sume de mii, ci de milioane…
    Pentru orice excrocherie, delapidare, ducere in eroare etc… sa plateasca cu o suma de circa 50% din avere.

    Ba chiar sa-i deposedeze total de avere pe cei care a adunat averi, la care nu este o confirmare legala, adica provenita din smecherii si delapidari etc…

    Cred ca nici un BOGAT nu este cu adevarat fericit. Majoritatea lor sunt macinati de discomfort sufletesc, de intrigi si frica, de pierderea contactului cu Dumnezeu, care este sursa oricarui bine.
    Acum cind tara este in criza, cind avem atitea sinistrati… iar ei tin banii inchisi… asta este o dovada ca deja au pierdut aspectul de OAMENI NORMALI… Un om normal este dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, care este milostiv.

    Au mai fost in istorie bogati si ce s-a ales din ei? Oare nu maninca si ei tot o bucata de piine? Oare nu se imbraca tot cu un rind de haine pe ei? La ce le trebuie miliardele? Ca sa-si iasa din minti?

    Nebuni ce sunt! Caci Iisus a spus: mai degraba va intra camila prin urechile acului, decit cel bogat in Imparatia Cerului… Prostii se automagulesc in desert. Mi-i mila de ei, sunt niste rataciti.

    Cum sa priveasca ei in ochii sarmanului care este somer sau care areo pensie mizera, stiind ca de la ei a furat milioanele lui adunate necistit?

    Rabdarea lui Dumnezeu este mare dar sa stie bogatul ca El, Suveranul Absolut, nu va intirzia sa faca dreptate…
    Timpurile sunt foarte aproape.

  6. Oana SIRGU

    Dle Mocanu, fiti obiectiv!

  7. Viorica

    Mocanu este cumparat de Unimedia, va spun eu

  8. ORION.

    Domnule SERGIU MOCANU,

    MOLDOVA ESTE INSETATA de VERBUL DOMNIEI VOASTRE. Prea rar apareti in detasamentele de lupta contra TIRANIEI.

  9. Ana

    Ca de obicei, dle Mocanu – jos palaria pentru asa material!

  10. Igor

    TURMA “Exista un berbec si exista oite care au motivatia fricii, stau stranse si il urmeaza pe berbec.”

    HAITA “Exista un lider conducator, dar el este supus unui challenge continuu din partea celorlalti care ii vor locul – e o competitie care se desfasoara in colaborare, ei trebuie sa lucreze impreuna ca sa omoare prada si aceasta lupta face ca evolutia sa fie foarte rapida.”

    STOLUL “Stolul de pasari – sau bancul de pesti – functioneaza pe baza unor reguli foarte simple de colaborare in grup: cand unul o ia la stanga, merg toti la stanga; pe baza unor reguli extrem de simple ajung la un soi de inteligenta colectiva, care ii face sa isi apere integritatea de grup, sa se hraneasca, sa traiasca.”

    CARACATITA “Exista aici o suma de celule care conlucreaza, exista un sistem nervos catre care celulele trasmit informatia, dar nu si un creier; e o organizatie in care tentaculele si ventuzele colaboreaza intre ele pentru a-si satisface nevoia de hrana sau de aparare, dar fara a exista un lider,”

    dace e sa tinem cont de aceasta clasificare, in ce situatie suntem acum?

  11. ion

    Srgiu,
    fii atent! Poate sa fie o pisica moarta. Pare, ca benificiarul sa schimbat…

  12. lulu

    Foarte superficial articolul.

    Ati scri ca Filat si Gimpu nu s-au vindut lui Plahotniuc, GRESIT, doar Filat nu s-a vindut.

    Nu ati scris nimic despre Victoriabank si victktoria asigurari, cele mai recente “achizitii” ale idiotului de plafatniuc, offf, bine ca am plecat in tara aia …..

  13. Cristi

    SOLUTIA : impozit pe avere – cum se pregateste in Romania, 0,5% la ce este peste 500.000 euro. si din asta sa mareasca salar la medici si profesori.

    Daca politicienii se mai joaca si nu ridica economia in maxim cinci ani se va intampla ce s-a intamplat in RDG : POLITICIENII NU VROIAU REUNIFICAREA CU RFG, DAR POPULATIA NEMULTUMITA ECONOMIC A DAT BUZNA IN VEST.

    Similitudini incep sa existe : in constitutia RFG era scrisa “dorinta reunificarii natiunii”.

  14. COSTIN

    P.D. REPREZINTA ACEA FORTA CARE POATE DECREDIBILIZA DIN NOU MISCAREA DEMOCRATICA AUTENTICA DIN TARA … POATE ASTA E SI SCOPUL PRINCIPAL AL ACESTUI PARTID . SUB MASCA AURITA PSEUDO-DEMOCRATICA , PD RAMINE IN CONTINUARE O FORTA REACTIONARA , RETROGRADA, ANTI-NATIONALA ,ANTI-POPULARA SI CONSERVATOARE , STINGISTO-STALINISTA . IN PROBLEMELE DE SUBSTANTA , ESENTIALE SI PRINCIPIALE , PD S-A REGASIT MEREU DUPA 29 IULIE 2009 , PE ACEEASI ALINIAMENT CU PCRM,PSD,MOLDOVA UNITA – ADICA FORTELE REACTIONARE ANTI-NATIONALE .

  15. Dinu

    Aveti dreptate, desigur, dle Mocanu. Si totusi orice adevar este relativ, precum si Dumneavoastra stiti prea bine. Dintr-o incapere ferecata nu poti gasi prea multe esiri ca sa poti alege intre diferiti strajeri si santinele, pe langa care sa treci, o stiti prea bine.
    Revenind la realitate insa sunt de acord ca Voronin, Lupu, Pasat, Turcanu sunt la fel de hidosi pentru poporul bastinasi si trebuie marginalizati si maturati la groapa istoriei ca politicieni. Insa cu lumea indoctrinata de ei trebuie de lucrat foarte mult si din greu.
    Probabil ca si dumneavoasta si eu ca si dnul M. Ghimpu si multi altii ar fi foarte bucurosi sa vetuiasca intr-o societate inteligenta, culta, prietenoasa, prospera. Ca societatea noastra sa-i stimeze dupa merite pe Eminescu, Vieru, Mateevici, Stere si tot ce are romanismul mai scump.
    Insa avem ce avem: tot felul de mancurti dirijat de mafie, hoti in lege si multa lume indoctrinata de ideologia sovietica si postsovietica antinationala. Speram ca totusi treptat ei vor ramane in minoritate. Sa facem cu totii tot ce sta in puterile noastre in acest sens. Cred ca Dumneavoastra sunteti un exemplu in acest sens…

  16. Ion

    Plahotniuc il controleaza pe Lupu cu tot PD-ul lui. El i-a numit pe procurorul general si pe seful CCCEC. Tot el il protejeaza pe Muruianu. Deci, cam toate organele de drept sunt in mana lui.

    Aveti grija Dle Mocanu ca daca va da in judecata individul asta pentru defaimare, aveti sanse mari sa pierdeti. La controlul pe care il exercita asta asupra justitiei maine poate obtine o hotarare semnata de Muruianu ca Dumneavoastra l-ati omorat pe Hristos. Dar, sunt sigur ca veti avea sanse la CEDO. Acolo el nu controleaza pe nimeni. Sau, chiar daca isi inchipuie ca controleaza, greseste.

  17. opinie

    respect dl Mocanu.

  18. Wzor

    Bravo D-le Mocanu! Spune-ti lucrurilor pe nume! Mult respect!

  19. Ionică

    De aici rezultă, că Lupu este creatura camuflată a comuniștilor. Necătînd la înființarea AIE anul trecut și chipurile a apărut o guvernare democrată, ne convingem tot mai mult, că PD (cu plahtniuc și lupu- mă iertați, dar nu v-am stimat nici odată) și mă tem să nu fie pe aici și dl Filat, a impus AIE să adopte numai acele decizii, care le-au convins lor (în legătură cu toate prostiile, care s-au făcut timp de 8 ani. Și numirile în funcții importante în stat s-au făcut numai pentru a discredita partidele de dreapta. Toate acestea s-au făcut, pentru a arăta cine este stăpînul în Moldova (voronin și plahotniucii), care au furat c-an codru timp de 8 ani și acum îi cumpără pe toți, ca și mandatul de deputat.
    Păcat, că multă lume nu înțelege relitate și-i mai susțin pe comunegi și pediști (lupiști). Stimat POPOR – gîndiți-Vă, cum putea un om NORMAL și mai ales într-o ȚARĂ SĂRACĂ ca Moldova să devină cinstit miliardar (sau multimilionar în euro). Numai uitați-Vă cum fac ei declarațiile de avere (amăgesc la stînga și la dreapta)- ba scris pe tats-o, ba pe mamă-sa, ba pe ”mătușa”, pe soție, copii, ba scoși (banii) din țară și cheltuiți aiurea (cîte 65 milioane ), etc Numai să nu declare corect, că altfel apar suspiciuni, de unde atîta bănărit în Moldova.
    Cine acum importează în Moldova- tot, care au și importat. Ei dirijează politicul, nu PARLAMENTUL, PREȘEDINTELE, sau PRIM MINISTRU.
    Doamne ajută să ne trezim din somnul cel de moarte. Doamne ajută.

  20. Chiar asa sa fie?

  21. 007

    marian lupu s-a compromis de multe ori. inclusiv cu plahotniuc pe care la inceput l-a invinuit ca a sustinut pcrm iar pe urma a dat de inteles ca ar primi suportul lui daca el ar accepta.

    chiar mi-i interesant daca ghimpu si cu lupu trec in turul doi cine va castiga? se anunta spectacol la toamna :)))

  22. Victor

    Dacă totuşi te-ai hotărît, spune lucrurilor pe nume pînă la capăt. Şi Nea Mihai Ghimpu este sub “călcîiul” lui Plohotniuc, şi Marian Lupu la fel. Nu mai vorbim de Serafimuşca. În rest, la mai Munţi şi la mai Mare! Zii aşa că de data asta ai zis bine!

  23. Octavian

    Asta e!Lipsa unei clase politice veritabile, neincorsetate in parghiile mafiei moldovenesti, trebuie reclamata.Mai luptati cu morele de vant, domnii mei?Plohotniuc este si va fi vesnic, atata timp cat sistemul il solicita. Si chiar revolutiile de azi trebuie achitate, de aceea se va gasi un nou Plohotniuc tot timpul. Statul moldovenesc, din pacate zic, a devenit unul oligopolist si plutocratic.Pazea la alte alegeri, daca nu vor fi comunistii, imi e teama de comunistii cosmetizati, care, in fapt, tot ei sa gestioneze treburile celor circa 40 de raioane sovietice din RM. Mult succes in bataliile pe care le purtati cu mafia autohtona si transnationala!

  24. seviroveanu

    Aghiuţă

    Am ieşit ieri în amiază să-mi măsor pasul,
    să văd dacă am obosit de la-nceput de cale.
    Încerc s-o fac trecând peste asfaltul topit
    de arşiţa istovitoare crezând că voi găsi loc
    teafăr sau cel puţin o mică trecătoare, dar
    drumul transformat în ceaunul lui Michiduţă
    clocotea bolborosind, şi eu, naivul de mine,
    care credeam că dracii demult au plecat spre
    răsărit de soare să-şi facă mendrele prea lor
    obişnuinţă, mă trezisem la margine privind
    cum un confrate de al meu istovit de puteri
    se zbate între viaţă şi moarte să iasă la mal
    fiind prins de smoala topită ca într-un cleşte.
    – Ei frate! Îi strig, din milă, poate că îl ajut,
    şi îi întind mâna, dar el, golanul, şmechereşte,
    precum suntem noi moldovenii, într-o clipită
    mă trage la el şi în doi începurăm să tropotim
    în speranţa că vom putea cumva să ieşim.
    – Ce fel de smoală au pus?! Întrebă amicul.
    – Nu ştiu, dar nu mai bine era dacă încercam
    eu să te trag la o margine, dar aşa …………
    – Ei las-o mai moale! Dacă suntem fraţi,
    atunci să fim până la capăt, altfel cum se poate,
    tu pe mal, iar eu în ceaunul dracului mă înec.
    Aşa şi nu am putut să-mi măsor pasul, dar,
    am înţeles că noi, moldovenii, prea creduli,
    nu ieşim uşor din ceaunul lui Michiduţă
    atât timp cât îl avem printre noi pe, Aghiuţă.

  25. Flavius

    FARA DEMAFIOTIZAREA CLASEI NOASTRE POLITICE NU AVEM NICI O SANSA SA NE INTEGRAM IN EUROPA.

    RAZBOIUL INCEPUT DE DL SERGIU MOCANU IMPOTRIVA MAFIEI IL SUSTINEM. ASTEPTAM SUSTINEREA SA SI DIN PARTEA UNOR PARTIDE POLITICE!

  26. krysfer

    afara din CSI.UNIRE TARA.DESTEPTAREA.

  27. kate

    nu-l agreez deloc pe Lupu, dar la asemenea acuzatii grave ar trebui aduse neaparat dovezi… mi-ar placea sa citesc un material obiectiv din toate punctele de vedere… nu zic ca nu aveti dreptate, d-le Mocanu, dar lipsesc dovezile.

  28. eu

    la asa acuzatii este nevoie de dovezi!

  29. Radu

    Verry, verry true mesage! Foarte bine asezate toate… dar si superficial (cred ca asa e si bine). SPP tre sa va aiba in vizor … ca si persoana care tre protejata… cu toate ca EL(cu mare – nu din respect) are acces si acolo. Ai fost primul care are curaj sai spuna pe nume lui Plahish (ПЛАХИШ) …. (Plahish -nume de cod pe statie la frecvente UHV unde obiectul care este pazit adica Plahatniuc este numit de garda de corp a bossului r.m. Apropo Plahish e pazit de cca 20 de profesionisti din ALFA (http://www.alfa.org.ua/) oare de ce se teme….?

  30. Carol

    Adaos: Cu totii stim din istorie ca Petru Rares era fiul natural, adica nelegitim al lui Stefan cel Mare.
    Deoarece era conceput cu o comercianta de peste, Petru Rares nu era considerat fiu legitim, ci natural.
    Merci pentru atentie.

  31. Cyborg

    Se adevereste la 100%, daca vaceti o analiza a noutatilor de pe ultimii 2 ani, la tegul “Plahotniuc”.
    Nu pare ca jucati festa lui Voronin, fiinca nu are pe cine balota, si mai ales l-ati numit in public pe fio-so “un bleg”. Totusi nici nu pot admite ca esiti de unu singur, si va aruncati cu pieptul asupra “dotului”. Am impresia ca in “backlite” se observa cineva din PL…

  32. HERMES

    AM CUTREIERAT MESAJELE ACESTUI BLOG,CUM BATE VINTUL PRIN BUZUNARELE PLINE AI SARMANILOR MOLDOVENI. MESAJE CU PARFUM OPTIMIST SI IN ACELASI MOMENT DE FRICA SI NESTIINTA,COBORINDU-MA DIN DEAL LA VALE,MA REFER LA CITIREA ACESTOR MESAJE,IMI APAREA IN FATA UN FEL DE RASPUNS,DUPA CARE SE AVAPORA RAPID CITIND ALT ENUNT SCRIS…..FERM ESTE CA CETATENII NOSTRI NU AU ACELEASI IDEI VIZAVI DE SITUATIA POLITICO-SOCIALA NU NUMAI DIN REPUBLICA, DAR SI IN EXTERIORUL EI.ESTE ALTA BATAIE DE CAP SI CRED CA VOR FI OAMENI SPECIALI SA DEZBATA ANALFABETISMUL,PROBLEMA ESTE ALTA……….
    VA ADUCETI AMINTE CONFLICTUL DINTRE I.ROSCA SI P.C.R.M????????…….DA DA DA ,CU NISTE CORTURI DERANJIND CIRCULATIA PE SECTORUL CENTRU SI MELODII PATRIOTICE,CE RASUNAU IN BATAIA DRAPELELOR UE……….DECLARATII CE PAREAU ATUNCI CA POT IESI NUMAI PE CAVITATEA BUCALA A NEINFRICOSATULUI PPCD-ist,INSA A FOST UN CONFLICT. UN RAZBOI DE VRAJBA SI URA,PONEGRIRI MORALE ADUSE TARII CE INSTALASE PUTEREA DE ATUNCI SI IN FINAL??????? CU CE S-A ALES ROSKA????????? CU NIMIC……..NU MA REFER LA FUNCTII OFERITE PENTRU PUPUN-CURISMUL ALBASTRILOR,CI PENTRU JOCUL DE TEATRU,PENTRU CAPCANA IN CARE AU CAZUSERA TINERII IUBITORI DE LIBERTATE. ACTORUL PPCD-ist A JUCAT PE MERIT SCENARIUL NEFIIND MALTRATAT,URMARIT PENAL NICI EL NICI MEMBRII FAMILIEI…….
    LA MOCANU INSA ISTORIC AMINTIND,TEMA A FOST JALNICA DACA ARUNCAM O PRIVIRE SCURTA IN SCANDALUL CE APARUSE INTRE EL SI REPREZENTANTII BOLISEVICI.NU VREAU SA-I ADUC LAUDE,INSA ACEST OM A VAZUT INTERIORUL PROBLEMEI,A SIMTIT BATAIA DE JOC FATA DE ACEST POPOR SI NU A CEDAT………….NU I-A FOST FRICA SA STRIGE ,CHIAR DACA DE MULTE ORI STRIGA DIN LOCURI IN CARE NIMENI DIN NOI NU AR DORI SA SE POMENEASCA.
    IMI SCOT PALARIA IN FATA TA SERGHEI SI SA STII CA OBICEIUL MOLDOVANULUI A FOST SI ESTE ASEMENI SORTII CRITICULUI….
    CIOARA ZGIRE-N BALEGI MOI
    SA GASEASCA CEVA BOABE,
    CRITICUL IN TEXTE NOI,
    SA GASEASCA PUNCTE SLABE.
    PACE ACESTUI POPOR SI MINTE PENTRU A SCHIMBA LUCRURILE.

  33. Lilian

    Buna slova a lui Mocanu. Dupa ce a avut de suportat de la vechiul regim, pare a fi credibil. Nu prezinta dovezi, dar este foarte posibil ca cunoaste sistemul si miscarile pe care noi, simpli muritori, nu le observam. Im aduc aminte ca pe vremea regimului lui Voronin, chiar in floarea sa, a incercat sa sfideze sistemul, iar Voronin demonstrativ l-a umilit prim manevrele sale firesc ticaloase. Se pare ca dincolo de realitatea cu Plahotniuc, Mocanu are suficiente motive sa nu-l iubeasca personal pe Lupu, mai ales pentru ce a fost inainte de iesirea din gruparea comunistilor. Ceia ce bucura este dorinta de a scoate la iveala problemele tarii legate de anumite persoane. Este foarte greu, noua, celor din afara sa apreciem ce se intampla in spate. Partea de deasupra iceberg-ului ne este cunoscuta – problemele cu structurile de forta, unde intr-un mod cinic nu s-a schimbat nimic. Despre ce este in spate, in afara de Mocanu, nu prea am auzit sa incerce cineva sa explice. Adevar sau nu, e o implicare curajoasa a Domnului Mocanu. Sa nu fie una de conjunctura. Pana la urma este important sa sustii un adevar sau ceia ce vine perceput ca adevar in politica sau mediu politic. Ca vine tarziu sau devreme – nu conteaza. Este foarte consolant cum semneaza Mocanu – “voi reveni”, fapt ce confirma ca stie multe, dar si ca este convins ca ce a scris are continuitate si nu doar undeva o teorie razleata…Curaj Domnule Mocanu!

  34. Bravo!!!scris tare de tot…asteptam continuare. . .

  35. METEOR

    Dece MIORITA a devenit un subiect injositor pentru ROMANI ????

    Un cioban cu suflet de POET, trist si pesimist a facut o balada asa cum a simtit-o EL. Eu si niciun ROMAN nu se identifica cu aceasta balada caci nici un Roman nu este pesimist prin definitie si nici FATALIST.

    Nu stiu care individ NEROMAN din ROMANIA sau din strainatate ne-a declarat PE TOTI identici cu acest poet agrariano-PASTORAL, psimisti si fatalisti.

    Istoria noastra, jertfele noastre in zeci si sute de razboaie cu asupritorii arata ca nu avem nici in clin nici in maneca cu pesismul si fatalismul poetului.

    Intreaba pe un strain al dracului ce balada ii place la Romani si-ti va spune imdiat :::: MIORITA si va adauga INOCENT ::: Dar nu inteleg cum un popor sepoate identifica cu un FATALIST ????

    Dar cand poporul Roman s’a identificat cu MIORITA si cand a fost el pesimist de natura si FATALIST ????

    Daca mai exista imbecili trebue pusi la PUNCT.

  36. .BIOGRAF

    Cateva ziare din OCCIDENT ( sa nu mentionam decat pe germani ) anunta cu mult cinism intrarea Moldovenilor in UE prin “” USA DIN DOS “”, si declara sus si tare ca aceasta reprezinta un mare pericol nu stiu pentru cine.

    Germania de EST nu a intrat in UE prin aceeasi usa din dos, inca si mai bine mascata, caci nimeni nu a suflat o vorba ca ar reprezenta un pericol, mai ales ca ei erau 20 de miloane si nu 3-4 miloane ca moldovenii ?????
    Lasă un comentariu

  37. Aragor

    D-le Mocanu,sa mai spuneti si despre structurile mafiotice care au existat pina la venirea lui Voronin,care lea inadusit el si la ridicat pe feciorasul lui si la facut stra-stra-bogat.

  38. faimbrius

    Bine e despre aceasta „doamnă de companie”. Cu Plohotniuc. Putin timp in urma “Molodva Suverana” si “Nezavisimaia Moldova” au publicat materiale elogioase despre acest Plohotniuc. Desigur, de la aruncatura se vede ca sunt materiale fabricate la comanda de niste pupcuristi pe care putin ii intereseaza cui servesc.

  39. alex

    Daca Sergiu Mocanu ar fi un tip impartial, nepolitic, atunci am da crezare sinceritatii aprecierilor lui…..ori stim ca nu este asa. Fara prea multe comentarii…

  40. Victor

    D-le Mocanu,

    Daca doriti sa va expuneti ideile si acestea sa fie auzite, nu mai participati la talk-show. Emisiunea de la JurnalTV a demonstrat ca ostracizarea este o arma permanenta a moldovenismului, ceea ce deturneaza discutia de pe axa ei logica si structurala si o scufunda in apele verbal-tulbure ale partizantului politic de clan.

  41. Nicu

    Sergiu brovo ,daca ai puteri tineo asa ,maladet,curajos,rupei cu argumente ,lumea te vede lumea te sustine BRAVO.

  42. Pontius

    1. Plohotiuc este parintele democratii moldovenesti si fauritorul noii guvernari cu patru capete. Comunistii ar trebuia sa-l blesteme Plohotniuc si nu pe Lupu. Acest Lupu, rezulta, este o creatura lui Plohotniuc. Acesta a investit masiv in campania electorala PDM-ista. Fara Plohotniuc tipii Lupu, Diacov si Co nici in ruptul capului nu accedeau in legislativ. Apoi oamenii omului de afacerei apar in fruntea Procuraturii Generale, Centrului anticoruptie si SISului.

    2. Plohotniuc este si parintele spiritual al democratiei molodvenesti. Ca persoana care finanteaza Prime 1, Antena-C si 2+ acesta a avut grja ca in campania electorala pe tot teritoriul Republicii Moldova, adica in capurile noastre proste, adica a plebsului, sa fie semintele adevarului si prosperitatii.

    3. Vai de capul nostru!

  43. Alex

    Domnule Mocanu ar fi bine sa sesizati cca-ul despre Prime si 2Plusul lui plahotniuc ca tare multe legi mai incalca.

    Articolul 11. Protejarea patrimoniului lingvistic şi
    cultural-naţional
    (1) La elaborarea Strategiei de acoperire teritorială cu servicii de programe, Consiliul Coordonator al Audiovizualului va ţine cont de specificul lingvistic la nivel naţional şi local şi va asigura ca, de la 1 ianuarie 2010, cel puţin 70% din numărul de frecvenţe să fie oferite serviciilor de programe transmise în limba de stat. Această prevedere nu se referă la valorificarea pieselor muzicale.

    (prime difuzeaza doar 5% in limba romina)

    (2) De la 1 ianuarie 2010, cel puţin 80% din volumul serviciilor de programe ale radiodifuzorilor vor constitui producţie proprie, autohtonă şi opere europene, din al căror volum 50% vor fi transmise în orele de maximă audienţă.

    (prime si 2plus difuzeaza doar o singura emisiune pe saptamina seara tirziu care se difuzeaza la ambele posturi, iar stirile de la acesti 2 sint acelasi doar prezentatori sint diferiti,iar opere europene la prime e la 0% interesant ca in grila de emisie al praimului e scris ca difuzeaza 40% opere eu)

    (3) Pînă la 1 ianuarie 2007, producţia proprie şi autohtonă cu caracter informativ şi analitic difuzată de radiodifuzor va fi nu mai puţin de 65% în limba de stat. Începînd cu 1 ianuarie 2007, această producţie va constitui nu mai puţin de 70 %, iar din 1 ianuarie 2010, nu mai puţin de 80%.
    (4) Serviciile de programe de cultură şi muzică difuzate în orele de maximă audienţă vor cuprinde producţie autohtonă în proporţie de cel puţin 60% din volumul săptămînal rezervat transmisiunii genului respectiv de producţie audiovizuală.
    (5) Fragmentele de emisiuni transmise în alte limbi vor fi însoţite de traducere în limba de stat (dublare, sonorizare sau subtitrare). Această prevedere nu se aplică emisiunilor de studiere a limbilor străine şi valorificării clipurilor muzicale.
    (6) În cazul în care radiodifuzorul va prezenta emisiunea în o altă limbă decît cea de stat, limba emisiunii se va indica în programul de emisiuni publicat.
    (7) Filmele artistice şi cele documentare vor fi prezentate cu dublaj sau subtitrare păstrîndu-se coloana sonoră originară, iar filmele pentru copii vor fi dublate sau sonorizate în limba de stat.
    (8) La crearea ofertelor de programe pentru retransmisie, distribuitorii de servicii vor acorda prioritate serviciilor de programe realizate în limba de stat.
    (9) În localităţile în care reprezentanţii unei minorităţi naţionale constituie majoritatea populaţiei, radiodifuzorii locali şi regionali vor asigura difuzarea unor programe în limba de stat în proporţie de nu mai puţin de 20% din serviciul de programe. Activitatea în domeniul lingvistic a companiei “Teleradio Găgăuzia” va fi reglementată de asemenea de autorităţile abilitate ale U.T.A.Găgăuzia.

    P.S. in octombrie se termina licenta de emisie va rugam sa va grabiti pina la comcurs

  44. Alex

    sory mia scapat

    P.S. in octombrie se termina licenta de emisie a praimului va rugam sa va grabiti pina la comcurs

  45. natalia

    D. Mocanu, si daca Plahotniuc si ceilalti eroi a acestui articol Va poftesc in judecata, ce o sa faceti? Aveti probe p-u acest articol indraznet?
    Nu am nici un interes, dar Va intreb asa, din curiozitate…

  46. Petru Gajosu

    Stranii lucruri se intimpla in regatul nostru!
    Eri pe Unimedia era stirea cu Plohotniuc, azi nu o vad.
    Care ar fi cauza, dle Mocanu?
    Poate si la Unimedia a ajuns Plohotniuc?

  47. .BIOGRAF

    Este bine ca se intorc fiii si fiicele MOLDOVEI acasa. Dar de indata ce ajung acasa trebue sa declare ca “” DIRECTIA NOASTRA STRATEGICA ESTE ROMANIA “” si nu rusia cum face maestrul FILAT.

  48. Valeriu Ciobanu

    Sergiu, lupţi cu morile de vânt…
    Trebuie să luptăm pentru UNIRE, ea va strica toate morile de vânt,care ne aduc pagube.
    Geaba efort,nu face…

  49. Costea

    Ce propuneti sa alegem din doua rele: ne învoim să trăim în țara lui P L A H O T N I U C, ori revin comuniștii la putere?

  50. yo

    D-le Mocanu!

    Cum doriti sa scapati de Plahotniuc, cand Zubco a fost avocatul acestuia toata viata?

    Atentie mare la trafic, pentru ca stie lumea ce a patit Curarari din cauza lui Plahotniuc…

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*