Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Mă ofer să fac închisoare în locul lui

„SCRISOARE PREŞEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA

Stimate domnule preşedinte Vladimir Voronin, fostul nostru coleg de Parlament şi, totodată, fostul Dumneavoastră consilier prezidenţial, erou al războiului din Transnistria, decorat cu Ordinul Ştefan cel Mare, Sergiu Mocanu, se află în detenţie de pe data de 8 aprilie curent, pe motiv că ar fi organizat şi condus manifestaţiile din data de 07 aprilie 2009. Am citit tot ce i se încriminează. Acuzaţii de tipul că Mocanu: „nu are vreo ocupaţie permanentă care să-l caracterizeze din punct de vedere pozitiv”, că „..ne având deficienţe fizice sau psihice, poate fi reţinut, că procurorul verifică dacă există probe suficiente şi indici temeinici ce pot confirma o presupunere rezonabilă că bănuitul, învinuitul a comis o infracţiune”, sunt, de fapt, argumente în favoarea acuzatului. Conform acestei logici, 80% din populaţia Moldovei, fiind fără lucru, sunt infractori; persoanele sănătoase din punct de vedere mintal, de asemenea, trebuie să fie arestate; de fapt, toţi trebuie să fim arestaţi pentru a dovedi că nu suntem vinovaţi.

Domnule preşedinte, avem de a face cu un proces politic de tip stalinist.. Iată, de exemplu, ce declara preşedintele Curţii de Apel, Anatol Doga, marţi, 3 iunie 2009, respingând cererea lui Mocanu de eliberare din arest: „Domnule Mocanu, eu, în ultimul timp, te-am văzut mai mult prin România, decât în Moldova”.

Deci, călătoriile în România sunt considerate infracţiuni? De ce dar nu-l arestaţi pe Anatol Doga? Ce caută dânsul în România?

Există filme, fotografii, martori care confirmă că Sergiu Mocanu, cu megafonul în mână, pus la dispoziţie de poliţie, încerca să oprească asaltul Preşedinţiei. De ce acest argument lipseşte din actul de acuzare? Cu siguranţă, aceste argumente, precum şi multe altele, vor fi luate în consideraţie de instanţe unde oamenii legii nu amestecă justiţia cu politica, cum procedează Anatol Doga.

O altă motivaţie pentru arestarea lui Mocanu e şi faptul că „învinuitul mai deţine şi cetăţenia altui stat, fapt care iar permite acestuia să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova”… Această afirmaţie este o ofensă, adusă Eroului Sergiu Mocanu precum şi tuturor celora, care, cu arma în mână, au aparat statalitatea Republicii Moldova. Ca orice om, Mocanu are şi păcate, dar nu e corect să-l bănuieşti că ar putea să-şi părăsească cei doi fii, ascunşi de răul justiţiei moldovene, campioană europeană la pierderea proceselor de la CEDO, la Ambasada României din Moldova. Nu Mocanu e vinovat de cele întâmplate în data de 07 aprilie 2009. Dacă dânsul ar avea puterea care i-o atribuiţi, tineretul ar protesta zilnic, cerându-vă să-l eliberaţi.

Domnule Vladimir Voronin, cunoscând regimul inuman la care sunt supuşi deţinuţii în R. Moldova, mă adresez Dumneavoastră, care sunteţi şi garantul Constituţiei, să dispuneţi ca Sergiu Mocanu să fie cercetat în stare de libertate.

Eu, scriitorul Andrei Strâmbeanu, mă ofer să fac închisoare în locul lui, în cazul când acesta va părăsi imediat Moldova.

 
Cu respect, Andrei Strâmbeanu,

03. 06. 2009”

Realizat: Daniela Bodrug

13 comentarii

  1. URSAN

    Din pacate, aceasta adresare e un strigat ordinar in pustiu.

    Trebuiesc mobilizate organismele internationale, dar si manifestatii in sustinerea lui S. Mocanu.
    Trebuie sa inteleaga si partidele, care nu-l agreaza pe S.Mocanu ca: azi este inchis el, iar maine va fi inchis liderul partidului…
    Ca in tara lui Voronin…

  2. Andrei Nicolaevici, de ce să faci puşcărie pentru nefericitul de Mocanu în cazul în care s-ar cuveni să faci puşcăria ta, adică cea pe care o meriţi pentru propriile porcării, comise de-a lungul vieţii tale de delincvent?

  3. “coleg de parlament”…o mana spala pe alta..as intelege durerea unui parlamentar daca ar si fi fata de alegatori, barem daca strambeanu zicea ca ar sta si pentru matasaru, care spre deosebire de mocanu nu e compromis politic, nu a fost comunist nu a slujit comunizmul, halal deputati are moldova!

  4. elena

    “Cu respect” ? oare il mai respectati pe Voronin dupa cite le-a facut?
    E compromis politic dl Mocanu? Eu nu stiu despre ce fel de compromitere a sa se vorbeste, dar orice om, chiar daca greseste, are dreptul sa se schimbe, sa-si indrepte greselile.
    Dar faptele lui bune oare de ce nu sunt luate in consideratie? Dar poate ca a fost consilier al lui Voronin tocmai pentru a-l sfatui de bine, de al indruma sa faca ceva bun pentru Moldova?
    Ma rog lui Dzeu pentru dl Mocanu, pentru fiii lui, pentru Anatol Matasaru si Gabi Stati, sa fie eliberati si Voronin sa plateasca la Haga pentru toate crimele lui.

  5. kako ori Kaka—–D-ul Sergiu n-a fost comunist! El a “slujit”pentru MOLDOVA-nu pentru voronin…asta ti-o spune cineva care-l cunoaste pèrsonal…..

  6. mokanu este un oportunist ordinar, de care moldova are indeajuns, nu faceti din el erou caci nu este, pentru matasaru, da, rugati-va, el este un erou de care neamul nostru are putini.
    pt.konstantin: konstantine, konstantine…da mokanu-i neam cu tine? si cum a “slujit” el Moldova prin voronin stie mai multa lume…

  7. pt.elena: daca mocanu a gresit trebuie sa-si recunoasca greselile, public, da nu sa se declare el singur peste noapte “erou national” …ca maine vine si musuc cu declaratie de erou, roska erou..braghis…cand te uiti e plina tara de geroi…mila da, poate vom avea si tot nu pentru toti…prea multa suferinta au adus gheroii

  8. Sergiu a plecat ca voluntar si a luptat pentru integritatea tarii(macar ca putea sa stea in parlament si sa scrie comentarii ca tine)iar astea cu care-l compari tu,-n-au facuto….gindeste inainte dea face afermatii prostesti…el n-a declarat ca este erou-dar a luptat si lupta in continuare,prin fapte se demonstreaza eroizmul-nu prin VORBE!!!

  9. eva

    deci citind articolul si facind cunostinta cu politika dusa de “MULTSTIMATUL” dl presedinte am aflat ca soont o infractoare deoarece detin cetatinie altui stat,merg in Romania…mdea bravo Filat mai zii odata dl presedinte sa consoolte constitutia

  10. konstantine, esti un agramat si aperi o nulitate

  11. Bai,savantule-vezi ca mie nu-mi trebue multa gramatica ca sa inteleg cine merita respect…Dupa felul cum scrii se intelege ca “nulitate”iti este familiar…

  12. Cap de Şoim

    Kaho, da ce ti-o dat salariu de ai devenit activ, si bai nulitate de kaho…el sia recunoscut greselele, in timp ce tu ai o problema esti un complexat si un zero(EMO)

  13. Nu am nimik komun ku nici o formatsiune politika !!!dar cred ca Dumneavoastra shi kolegul Matasaru meritatsi sa statsi la rece !!!pentru ce va condamna sigur atsi facuto !!!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*