Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Pamflet civic: REZOLUȚUIA celei mai mari adunări naționale din toate timpurile, celei mai mari îngrămădiri a popoarelor de pretutindeni și a tuturor cetățenilor necătând la limbă, buric, sfârc, rânză, exterior, anterior, ulterior și desigur posterior!

Noi:
Lideri ai Consiliului tuturor Marilor Adunări Naționale și ai tuturor comitetelor istorice, actuale, din viitorul imediat, apropiat și cel îndepărtat, reprezentanți ai societăților civile și ai forurilor civice existente și nu numai;
Însuflețitori ai grevelor generale și ai nesupunerilor civice;
Edili ai orășelelor de corturi de dormit și ai celor administrative;
Membri ai grupurilor de inițiativă pentru modificarea Constituțiilor;
Noi, cei care am fost striviți cândva de tancuri sovietice;
Noi, votanți-martiri ai Declarației de Independență;
Descendenți ai celor care au fost duși cu marfarele lui Plahotniuc în “siberii de gheață”;
Ostași ai gărzilor populare și veterani ai războaielor de pe Nistru;
Noi, lideri ai partidelor de opoziție necătătoare la doctrine și vectori geopolitici;
Comentatori ai tuturor sărbătorilor naționale, laice și religioase;
Reprezentanți ai tuturor segmentelor politice, economice și sociale;
Depozitari, arhivari și utilizatori de drept ai demnității și adevărului;
Colectori de cele mai multe semnături din istoria Europei și a unei părți considerabile a populației tuturor globurilor pământești ale Moldovei;
Noi, cei care am zămislit, am născut, am dădăcit, am primenit, am crescut și am educat un cetățean nou-nouț al “națîunii modovnești” pe placul lui Usatîi, Leps și “Blesteashcie”;
Noi, cei care nu i-am alungat pe unioniști din Piața Marii Adunări Naționale, ci din contra, i-am îndemnat pe “românii mamei lor” să vină și să strige alături de Usatîi, Dodon, Bătrîncea și Odințov: “Mal-do-va!”, “Unire mal-da-veni!”;
Noi, reprezenanții poporului din sondajele plătite de Soros (Just for fun!)pentru Barbăroșie și ai celor câteva sute de mii de cetățeni socotiți de Dolganiuc (Not just for fun!) de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale și nesocotiți de zoinițele criminale ale lui Plahotniuc;
Noi, cei care îl credem pe cuvântul lui de cinste pe Igor Boțan că Bosonul Higgs a fost deja descoperit și că doar sub presiunea lui Plahotniuc sconșii Huntei de la guvernare nu vor să recunoască acest fapt evident pentru orice cetățean de pe acest mult pătimit pământ;
Întruniți la Cea mai Mare Adunare Națională și Internațională, hotărâm:

1. Să desemnăm un candidat unic al Demnității și Adevărului! Acest candidat nu este așa cum pretind dihorii lui Plahotniuc, FINUL unor oligarhi fugari, ci este FINUL poporului deșteptat, este unicul FIN care îl poate învinge pe FINUL lui Plahotniuc!
2. Să punem basmaua pe țâmbalul poftelor Maei Sandu de a candida la funcța de Președinte. S-o jucăm pelinița în Piața Marii Adunări Naționale și să-i cântăm cu toții : “Cine joacă băsmăluța i se sărută gurița”, “acu sau niciodată” și i-o fi destul. Că alte muieri au parte numai de cratițele de la bucătărie!
3. Să cerem Ministerului Sănătății ca din această zi și pentru totdeauna în Republica Moldova, diabetul zaharat să fie tratat doar cu dulciuri de la televiziunile noastre! Jos siropu’ lui Plahotniuc! Jos cu bomboanele de pe ecranele huntei!
4. Îl împuternicim pe FINUL poporului, viitorul Președinte, să decreteze din prima zi a mandatului nostru, fericire pentru moldoveni: jin din belșug, colaci șî sare, plășinte și viață lungă cu maiu’, nu Maia, nățărăilor, ci maiu’ adică ficatul pe lejankî!

Nimic să nu mai aibă de făcut săracul moldovan după alegerile prezidențiale.
Președintele să ia toate greutățîli omului truditor pe capul lui.
Moldovenii o meritat un Președinti ales di dânșîi, adicătelea – bun, care sî aibî grijî di dânșîi! Cî tare o mai străduit norudu’ ista!

Trăiască, trăiască și-n veci să înflorească Mal-do-va, Finuțul și țara off-shore-eascî!

96 comentarii

  1. Alex

    Heh.

    Dă să vă spun eu altşeva.
    Dungaciul vine săptămîna asta la Chişinău la o prezentare de carte. Planurile lui aventuriste… Şi uite că Stela cu cîteva zîle înainte de asta are parti de o aventură – sara tîrzîu un tractoraş zgîrîi (asta eu deznierd) maşînuţa dînsei.

    He-he-he. Un mesaj pentru Dungaciul care să bagă un’i nu trebu’.

  2. Alex

    Încî un lucru.
    Dac vă mai aduşeţ aminte, drajii mii, Stela cîndva, înainte de alejerile în Parliament, o scris pe blogul ii c-o să să ducă în cabina de vot ca într-un viceu, o să-şi astupe năsucu ş-o s voteze… cu Filat-Ghimpu-Plohotniuc.

    Lu’ Mocanu tari nu i-o plăcut asta ş-o spus c Stela i-o ipocrită. Cred şî eu. Ca s-ajunji vedetî de televiziuni şî discotecî moldovneascî di dupî 2009… Bre, alta-i faza. Eu mă gîndăsc – oari Stela o scris treaba şeia di capu’ ii, măi? Adicîtilea, că mai şuierî vînturi prin capu’ muierii eu n-am dubii, dar oari n-o fost influenţată treaba di altşineva? Bunî întrebari, nu?

    Şî ştiţ ci zîc eu?.. Cred c-o fost, bre. Numa cî nu di cii la care muierea lucreazî. Aşiea promovau în vremea şeia PăLăRău, nu? Eu zîc cî muierea o fost influenţată di ghiuju ii… Nu vă vine să credeţ, dom Mocanu? Di strategu care-l promovai mai ieri – vornicu Dungaciul. Hi-hi

    Вот такие пироги!

  3. Alex

    Mocanu pre mult grăieşte la Moldova 1. Interesant… Sireacul mitropolit – să fie vorbit de rău de la Moldova 1. He-he

  4. Titus

    Iata o fotografie din cel mai mare oras din Nigeria. Parca ar fi facuta la Chisinau. Blocuri sure si maxi-taxi, plus bazaruri.

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Lagos%2C_Broad_Street.jpg

    Iar acesta este un erou nigerian. Are un nume frumos!

    Бука Сука Димка (йоруба Buka Suka Dimka; расстрелян 16 мая 1976) — подполковник армии Нигерии, организатор государственного переворота 13 февраля 1976 года против генерала Мурталы Мухаммеда

  5. Alex

    Titus, dacă nu ai privit emisiunea cu Mocanu, priveşte! Hehe. Mitropolitul trebuie să aibă o noapte gre di tot. Tre să să gîndescă cum să reacţioneze. Îţi închipui cîtă prostime o ascultat „blasfemiile” lu Mocanu?
    https://www.youtube.com/watch?v=C0yOgYnx9WM

  6. Titus

    Violeta Ivanov, despre casa cu tot cu teren pentru construcții a fiicei: Murdăria de mine nu se lipește!

    Dar stukaturka se lipeste?

  7. Alex

    Interesant, oare Plohotniuc va face astfel ca Mocanu sa apara mai des la Teleradio Moldova? Ma refer la perioda pina la 24 aprilie.

  8. Titus

    Voi sunteti ca niste serpi perfizi si veninosi. V-ati incolatacit intr-un ghem si va muscati unul pe altul. Finlandezii sunt cei mai calmi oameni de pe planeta, dar ati ajuns sa-l faceti si pe Tapiola sa va injure ca la usa codrului. Nu meritati niciun respect, aveti constiinta de sclavi. Sunteti mincinosi si razbunatori, hoti si talhari.

  9. Alex

    Dungaciu tot îmblă cu planurile lui, fonduri, prostii. Îşi pierde timpul şi-şi expune femeia aventurilor.
    N-are nimeni în Moldova nevoie de aşa ceva (înafară de Mocanu, probabil).

    Care cretini ajungînd la putere o să dea românilor cele mai bănoase afaceri?

  10. Titus

    Lasa, bre, nu-l mai jeli pe Dungaciu. Jeleste-te pe tine. Cand veti termina toate resursele, ce vei face? Ce vei mai exporta? Iti ramane doar o singura solutie: sa te inrolezi in armata ruseasca la vreun cort din Bender.

  11. Titus

    De unde ai sa scoti 5 miliarde de dolari sa platesti Gazpromului pentru datoria Transnistriei dupa “reunificare” si federalizare, infaptuite de Dodon si Usatii?

  12. Titus

    Iata atunci rusii vor “privatiza” pana si salteaua pe care dormi!

  13. Alex

    Nimeni niciodată nu va plăti nimănui miliardele celea. Trebuie să fii Titus ca să nu înţelegi asta.
    Rusia o să le „spisuiască”, cînd/dacă Moldova va reveni în zona rusească.

  14. Titus

    Rusia il va “spisui” pe Alex. Il va trimite “v rashod”!
    Bre, parca ziceai mai inainte ca esti impotriva federalizarii RM si ca esti gata sa iesi impreuna cu Sergiu Mocanu la lupta. Acum? Skurvilsea?

  15. Alex

    Titus cu Pascaru al lui. Hehe

    Am scris că ruşii o să „spisuiască” datoria, bre, dacă totul va fi aşa cum ei îşi doresc. E ceva ieşit din comun în această afirmaţie?

  16. Titus

    Rusii te vor “spisui” pe tine, bre!

  17. Alex

    În ce sens, dragu moşului? O să mă linşeze cineva? Sau într-un mod mai sofisticat?

  18. Titus

    O sa-si faca baza militara in locul unde iti este casa. Sau te vor impusca din greseala cand le vei iesi inainte, sa-i intampini cu paine si sare!

  19. Titus

    Or sa te impuste ca pe Vadim Pisari! Iti vei aduce aminte de cuvintele mele cand iti vei da duhul.

  20. Titus

    Iata ce text a scris Pascaru acum un an, cand a dorit sa petreaca un campionat la Chisinau:

    http://vox.publika.md/politica/4th-euro-asian-voievod-championship-martial-arts-festival-of-moldova-2015-519451.html

    “March 28 will be held in the capital of the IV Euro-Asian Martial Arts Festival „Voievod -2015”. The public will have a chance to see not only talented Moldovan fighters: According to the organizers invited to piss athletes from 15 countries.”

    Nu am vazut nicaieri ca organizatorii unui campionat sa se urineze pe atletii participanti. Numai in textele lui Pascaru se poate!

  21. Alex

    Bre, da eu nu-nţeleg ce aşa mare erou faci din Pascaru. Eu nu m-aş mira dacă el e unul din animaluţele lui Plohotniuc. Adică, dacă Plohotniuc are nişte „unionişti”, de ce să n-aibă şi nişte „moldovenişti”?

    Interesant de ce publică texte pe Vox Publika, unde scriu compuneri blogherii lui Plohotniuc. Plus Pavlicenco, care nu cred că e tare independentă.

  22. Titus

    Pe blogul vox publika publicau inainte o multime de adversari ai lui Plaha. Apogeul a fost in 2013, cand apareau sute de articole. Din 2015 platforma vox publica a trecut la comentarii bazate be facebook. Din acel moment aceasta platforma a murit, nu o mai citeste practic nimeni, fiindca nimeni nu comenteaza. Dar cu un an in urma era inca un lucru interesant.

  23. Titus

    Bre Alex, Pascaru este un tip care iti impartaseste 100% convingerile tale proprii. Asa ca nu te rusina sa-i strangi mana. El lupta pentru toate ce tu iti doresti. Pascaru este imaginea ta in oglinda. Deosebirea este doar ca Pascaru o face public. Sunteti ca Mr. Hyde si Dr. Jekyll, frati intru moldovenism de pestera.

  24. Alex

    Eu nu ştiu dacă convingerile pe care le împărtăşeşte Pascaru coincid 100% cu ale mele că tare nu l-am studiat. În orice caz eu nu m-am inspirat de la el. Cred că majoritatea moldovenilor care nu se consideră români nici nu au auzit de acest Pascaru.

    Mie mi-e clar că deosebirea dintre moldoveni (ne-români) şi români e mai mult în felul cum ei văd lumea, şi mai puţin ţine de limbă, denumirea limbii. Ceva asemănător e cu croaţii şi sîrbii din fosta Iugoslavie. Sau ucrainenii din Vestul Ucrainei şi restul ucrainenilor care, cel puţin pînă în 1990-1991 se considerau fraţi cu ruşii.

  25. Titus

    Frate iepure! Nu ai auzit de renumitul sit moldoveni.md??? Unde locuiesti? La Nijni Taghil? Dar “Crezul moldovenilor”?

    “Noi întotdeauna am locuit alături de slavi şi am fost înconjuraţi de slavi, asimilîndu-ne vecinii. Există un număr mare de oameni, moldoveni după naţionalitate, fiind de viță slavă. Aceşti oameni au devenit moldoveni etnici ca urmare a educaţiei şi preluării culturii populare. Rădăcinile slave ale moldovenilor sînt reflectate în nume moldoveneşti, larg răspîndite, ca Rusu, Rusnac, Moscalu, Bulgaru, Serbin, Machedon etc., la fel ca şi în nume tipice poloneze, bulgare, sîrbe şi rus-ucrainene, care s]nt purtate de mulţi moldoveni (Lucinschii, Nicorici, Voronin, Diacov, Juravschii, Gruşac, Oleinic etc.).

    Strămoşii noştri puteau întotdeauna să comunice cu popoarele slave, înţelegîndu-le limba. Limba slavă a fost limba cancelariei domneşti timp de 300 de ani din momentul fondării Statului Moldovenesc, în limba slavă au fost scrise vechile letopiseţe ale ţării noastre, această limbă multe secole a fost limba Bisericii Ortodoxe a Moldovei. Oare trebuie să ascundem şi să ne ruşinăm de faptul, că avem legături istorice strînse cu slavii? Trebuie oare să ne dezicem de istoria noastră? Este o întrebare retorică.

    Nu am luat de la Roma mai mult decît au luat multe alte popoare europene, inclusiv germanii, anglo-saxonii şi slavii, care aparţin altor grupuri lingvistice. Astfel nu sîntem români, noi sîntem moldoveni. Aşa s-au numit strămoşii noştri mai mult de 1000 de ani şi aşa ne vom numi noi şi urmaşii noştri.

    Teoriile, menite de a forma în Republica Moldova aşa numita naţiune civică, duc la deznaţionalizarea moldovenilor şi pierderea rădăcinilor noastre străvechi. Să nu ne lăsăm prinşi în aceasta. În ţară există naţiunea majoritară băştinaşă, care locuieşte pe teritoriul său istoric, care are un nume străvechi şi conştiinţă, limbă, istorie şi cultură, care este loială faţă de minorităţile naţionale. Republica Moldova – este un Stat naţional, în care majoritatea populaţiei mai mult de 1000 de ani se autodenumeşte moldoveni. Numai întărirea conştiinţei naţionale, cunoaşterea propriilor rădăcini şi mîndria cu limba, istoria şi cultura sa, dar nu crearea unei naţiuni civile artificiale, este în măsură de a consolida etnia majoritară, îndreptîndu-i energia spre dezvoltarea statului nostru. Şi numai în baza etniei moldoveneşti este posibilă consolidarea cetăţenilor Republicii Moldova de alte naţionalităţi.

    Reprezentanţii minorităţilor naţionale, care s-au născut şi locuiesc în Republica Moldova, după mentalitatea lor, modul de gîndire şi atitudinea faţă de lumea înconjurătoare sînt mult mai aproape de moldoveni decît de reprezentanţii etniilor lor, care locuiesc în statele lor naţionale. Compatrioţii noştri, care au rădăcini etnice diferite de cele ale moldovenilor, pot fi considerați, după dorinţă, ţinînd cont de o istorie de mai mult de 2000 de ani, ca moldoveni etnici.

    Aşa dar, o persoană este moldovan (că) după naţionalitate în următoarele circumstanţe:

    1. După origine:

    1.1. Dacă părinţii sînt moldoveni etnici.
    1.2. Daca tatăl este moldovan etnic.
    1.3. Dacă mama este moldovancă etnică şi persoana s-a născut pe teritoriul Republicii Moldova sau a României.
    1.4. Dacă persoana s-a născut pe teritoriul Republicii Moldova, părinţii săi ne fiind moldoveni etnici, dar şi-a declarat hotărîrea de a se determina ca moldovan etnic către autoritățile publice ale Republicii Moldova. În cazul, cînd statul nu-i oferă aşa o posibilitate, o cerere respectivă poate fi transmisă proiectului http://www.moldovenii.md şi se va păstra în arhiva proiectului.

    2. Persoana recunoaşte, că strămoşii noştri vorbeau limba moldovenească şi limba de stat a Republicii Moldova este moldovenească.
    3. Persoana în cauză sau urmaşii săi direcţi vorbesc limba moldovenească.
    4. Persoana în cauză sau urmaşii săi direcţi posedă limba rusă sau altă limbă slavă la nivel uzual. Această condiţie este valabilă numai pentru cetăţenii Republicii Moldova.
    5. Nu acceptă nici una din versiunile de provenienţă romană a moldovenilor.
    6. Recunoaşte suveranitatea Republicii Moldova şi, în măsura posibilităţilor, contribuie la dezvoltarea ei.
    7. Cunoaşte istoria Moldovei şi a moldovenilor.”

  26. Titus

    “Crezul moldovenilor” dupa Pascaru:

    “Ţara şi naţiunea0640•1. Iubiţi-vă Patria – Moldova! Niciodată nu vorbiţi de rău ţara voastră. Rezistaţi obiceiului meschin, răspîndit la noi, de a critica pe toți și toate. Nu putem construi un viitor mai bun fără gînduri bune despre trecutul, prezentul şi viitorul ţării noastre.
    •2. Nu aduceţi ca exemplu alte ţări, dezapreciind propria ţară. Adică, în America totul este minunat, în Europa – formidabil, la noi, însă, totul merge prost. Posibil, în anumite sfere am rămas, în urmă, avem ce îmbunătăţi, însă critica sterilă n-o să ne ajute să depăşim situaţia, doar va genera pesimism şi lipsa dorinţei de autodezvoltare. Experienţa altor ţări trebuie studiată şi implementată, dar e inadmisibil să subapreciem posibilităţile noastre.
    •3. Еste imposibil să faci lucruri bune, gîndind negativ. Ţineţi minte, numai gîndurile pozitive despre viitorul ţării şi al poporului sînt capabile să genereze planuri de dezvoltare a personalităţii, a familiei, a afacerilor, a societăţii, care la rîndul lor să ducă la schimbări pozitive în viața noastră. Numai o persoană care crede în viitorul prosper al ţării sale poate făuri pentru şi întru această ţară − proiecte noi; locuri de muncă; se poate implica eficient în politică; este capabilă să promoveze idei noi în diverse domenii ale vieţii publice.
    •4. Fiţi optimişti, schițați planuri de anvergură, dar și de importanță locală. Este imposibil să realizezi ceva, fără a avea o idee clară despre aceasta.
    •5. Stabiliţi-vă obiective de lungă durată. Realizîndu-le – fixaţi-vă noi scopuri. O permanentă existenţă a scopurilor face viaţa plină de sens şi conţinut.
    •6. Nu aduceţi negativul vieţii cotidiene în familie. Încetaţi să discutaţi acasă în termeni negativi despre colegi, prieteni, cunoscuţi şi rude, chiar dacă aceștia greşesc. Discutaţi despre ceva frumos şi lumea se va colora pentru Dvs. numai în culorile bucuriei.
    •7. Nu înjuraţi, mai ales în familie. Cuvintele urîte afectează sănătatea celui, care pronunţă aceste cuvinte, dar şi a celor din jur. Pentru un moldovean este inadmisibil să înjure în prezenţa copiilor şi femeilor.
    •8. Ţineţi minte, fericirea nu depinde de cantitatea banilor, de renume sau de recunoştinţă, de posibilitatea de a fi văzut la ecranul televizorului sau de a defila pe podium. Fericirea depinde de durata şi frecvenţa emoţiilor pozitive, dăruite de lumea înconjurătoare şi de voi înșivă. Căutaţi în lumea ce Vă înconjoară motive pentru bucurie şi le veţi găsi neapărat. Ţineţi minte – emoțiile negative, trimise de Dvs. în spaţiu, se vor întoarce neapărat sub forma unei proaste dispoziţii sau boli. Aşa-i orînduită lumea.
    •9. Trăiţi aşa ca să nu incomodaţi alte persoane. Este un mare păcat să Vă îmbogăţiţi, creîndu-le oamenilor dificultăţi, pentru ca ulterior să le soluţionaţi contra unei remunerări. Parlamentari, funcţionari de stat, judecători, medici, lucrători ai poliţiei şi de alte profesii, care sînteţi în slujba poporului – ţineţi minte, cît de importantă este atitudinea pozitivă față de Dvs. a oamenilor ce depind de voi. Ajutaţi oamenii, fiți onești şi Vă veţi găsi calea în viaţă.
    •10. Dăruiţi-le oamenilor atenţia Dvs., dragostea, bunăvoinţa şi posibilităţile Dvs. de a avea o viaţă fericită se vor înmulţi. Fiţi amabili, însă zîmbiţi nu atunci cînd trebuie, ci cînd doriţi să o faceţi.
    •11. Fericirea supremă pentru un moldovan – slujirea eficientă întru familie şi Societate. Ajutaţi, în măsura posibilităţilor, toti oamenii care Vă solicită ajutorul, indiferent de naţionalitatea şi statutul lor social. Ţineţi minte: nu sînt mulţi moldoveni pe pămînt, de aceea datoria moldoveanului este să propună ajutor altor moldoveni, chiar dacă cel, care are nevoie de ajutor, nu vi-l cere.
    •12. Ţineţi-vă de cuvînt. Gîndiţi-vă, înainte de a promite ceva. Dacă aţi spus Da, atunci trebuie să vă ţineţi promisiunea! Dacă nu sînteţi sigur, trebuie să fiţi în stare să spuneţi Nu – este mai bine, decît, ulterior, să-i dezamăgiţi pe cei, care au contat pe ajutorul Dvs. şi au pierdut timpul.
    •13. Un moldovan adevărat nu strigă la fiecare colţ despre ajutorul acordat şi mai ales, despre o binefacere. Noi ajutăm din suflet, dar nu pentru a ne face publicitate. Trebuie să fim recunoscători pentru orice ajutor şi nu face să-i credem pe acei, care se străduie să expună în mass-media orice acţiune de binefacere.
    •14. Nu invidiaţi. Ceea ce aveţi – este marea Dvs. bogăţie personală, străduiţi-vă să o descoperiţi în sine. Posibil, că ea constă în cunoştinţele Dvs., pe care mulţi nu le posedă, în talentul de a găti gustos, a relata, a compune, a cînta, a prieteni, în bunătatea şi dragostea faţă de lumea înconjurătoare şi oameni, în calitatea de a crea o armonie şi o viaţă interesantă şi fericită în familie, chiar dacă nivelul de trai mai lasă de dorit. Căutaţi motive pentru a Vă stima pe Dvs. înșivă şi pe cei apropiaţi, le veţi găsi, cu siguranţă, întotdeauna. Ţineţi minte: e absurd să tînjeşti pentru cele nerealizate şi să faci pasiuni pentru cele irealizabile.
    •15. Fiţi mărinimoşi. Iertaţi greșelile neînsemnate şi jignirile, în primul rînd, acelor apropiaţi. Întindeţi primul mîna persoanei care v-a jignit, iertaţi-l pe cel, care nu mai prezintă pericol pentru Dvs. şi familia Dvs. Supărarea şi răzbunarea sînt sentimente, care distrug sănătatea şi personalitatea.
    •16. Nu iertaţi agresiunea (inclusiv cea informaţională şi psihologică), îndreptată contra apropiaţilor voştri, poporului şi ţării, crimele contra legii, trădarea, hoţia, lipsa dragostei faţă de pămîntul vostru şi memoria strămoşilor. Fiţi gata să ripostaţi, pentru a Vă apăra familia şi ţara prin orice mijloace de orice gen de agresiune.
    •17. Mîndriţi-vă de faptul că sînteţi moldoveni. Creaţi-vă stilul Dvs., moldovenesc. Păstraţi tendinţele moldoveneşti în modă, bucătărie, arhitectură etc. Nu căutaţi să imitaţi străinii, convingeţi tineretul să urmeze stilul moldovenesc acasă şi peste hotare.
    •18. Păstraţi tradiţiile şi obiceiurile moldoveneşti, răspîndiţi-le, mai ales printre tineri. Marcați sărbătorile tradiţionale moldoveneşti aşa, cum o făceau strămoşii noştri. Informaţia despre aceasta o puteţi găsi la rubrica „Sărbători şi obiceiuri” a proiectului moldovenii.md.
    •19. Nu condamnaţi istoria voastră. În toate epocile au fost atît momente pozitive, cît şi negative. În aceste perioade au trăit strămoşii noştri – au făurit, au creat, au iubit, s-au bucurat ori s-au mîhnit. Blamînd istoria – blamaţi memoria strămoşilor noştri.
    •20. Nu vă ruşinaţi de originea voastră ţărănească. Printre strămoşii fiecăruia dintre noi neapărat sînt ţărani. Va veni timpul, cînd toţi moldovenii vor construi case şi se vor întoarce „la pămînt”. Ţineţi minte, cultura noastră s-a născut şi s-a păstrat la ţară. Un moldovean trebuie să ştie, că în limba noastră s-a păstrat vechiul cuvînt indo-european „ara” − a ara, de la care au provenit cuvintele „arian” şi „aristocrat”. Majoritatea familiilor aristocratice europene au rădăcini ţărănești”

  27. Titus

    Este clar ca nu Pascaru a scris aceste articole. Din comunicarea personala cu el, am inteles ca e practic analfabet. Nu putea scrie doua propozitii relevante in afara de un vers din Carla’s Dream. Este clar ca textele au fost scrise de catre Sergiu Nazaria, Stati, Stepaniuc, Borsevici, Ciobu, etc. Dar Pascaru duce drapelul lui “Stefan” si este privit ca un drapel.
    Imi amintesc cum pascaru nu putea intelege care este deosebirea dintre “sasi-germani” si “secui”. Dar si tu nu cunoasteai nimic de statul independent Transilvania.

  28. Titus

    Cand vorbesc de pascaru imi vin in memorie niste versuri scrise de catre Viktor Pelevin din cartea “Ciapaev i Pustota”. Actiunea are loc la casa de nebuni, deaceea in versuri apar si “sanitarii”.

    Два матроса в лесу
    Автор: Виктор Пелевин

    Два матроса в лесу
    Обращаются к ветру и сумраку,
    Рассекают листву
    Темной кожей широких плечей.
    Их сердца далеко,
    Под ремнями, патронными сумками,
    А их ноги, как сваи,
    Спускаются в сточный ручей.
    Император устал.
    Ведь дорога от леса до города –
    Это локтем поддых
    И еще на колене ушиб,
    Чьи-то лица в кустах,
    Санитары, плюющие в бороду,
    И другие плоды
    Разложения русской души.
    Он не слышит ни клятв,
    Ни фальшивых советов зажмуриться,
    Ни их «еб твою мать»,
    Ни как бьется о землю приклад –
    Император прощается
    С лесом, закатом и улицей,
    И ему наплевать
    На все то, что о нем говорят.
    Он им крикнет с пенька:
    “In the midst of this stillness and sorrow,
    In these days of distrust
    May be all can be changed – who can tell?
    Who can tell what will come
    To replace our visions tomorrow
    And to judge our past?”
    Вот теперь я сказал, что хотел.

  29. Alex

    Cunosc mulţişori ruşi şi ucraineni din RM care se consideră români, o bună parte din ei chiar neavînd cetăţenie românească. Oameni, care i-am cunoscut personal şi care nu-s doctori în istorie, alde Petrenco-Petrencu, etc.

    Bre, Titus, eu îs de părerea că moldovenismul şi românismul sînt mai degrabă un feli de religii, chestii care ţin mai mult de spirit, decît de sînge. Nu m-apuc să calculez cît sînge slav, latin şi nu mai ştiu de care curge prin vene. Nu e serios.

  30. Alex

    Spune cineva de resurse şi alte chestii. Drajii moşului, tre să va spun o chestie. Economia fostei RSSM a fost proiectată cu un anumit grad de autonomie şi dacă în 1990-1991 nu se fîlfîia cu cele trei culori, astăzi, în Republica Moldova (în hotarele fostei RSSM), lucrurile, sînt sigur că n-ar fi stat atît de prost.

  31. Titus

    Nimeni dintre oamenii seriosi nici nu calculeaza cat sange curge in venele cuiva. Si eu cunosc un bulgar in Germania care se socoate 100 % roman. Si respect moldovenismul adevarat ca parte a romanismului. Ma mandresc, de exemplu, cu Mihai Sadoveanu, autor care a iubit din tot sufletul Tara Moldovei si a scris o sumedenie de romane despre ea. Exact cum Liviu Rebreanu si-a iubit din tot sufletul Ardealul. Acesti oameni apartin romanilor exact cum florentinul Michelangello Buanarotti (din statul independent florentin) apartine tuturor italienilor. Evul mediu, caracterizat prin faramitare feudala a trecut demult. Epoca imperiilor gigantice a trecut recent.
    Ce nu respect este “moldovenismul de pestera”- curent fatat de catre tatunea Stalin si bolsevicii lui. Apropo, in 1940, in ultimatumul pus de catre Stalin Romaniei se spunea ca Basarabia si Bucovina sunt locuite majoritar de catre… ucraineni. Pascaru si compania lui zglobie au un mare ghinion: Aberatiile lor primitive interfereaza atat de mult cu teoria bolsevica despre “moldoveni diferiti de romani” ca nu se vede deosebirea dintre “moldovenist-pascarici” si “moldovenist-bolsevic” nici sub microscopul electronic. Cu atat mai mult, acesti dodici-pascarici utilizeaza “moldovenismul de pestera” doar pentru scopurile lor politice! Rusine!

  32. Titus

    Baliverne, mosulica. In Ucraina nu s-a falfait cu trei culori, dar Ucraina tot in rahat a ramas. Au scapat numai balticii, care au fost preluati rapid de occidentali.
    In Belorusia nu se falfaie cu 3 culori, dar nu se vede “miracol” economic. Nu e Belorusia nici macar la nivelul Cehiei. Cehia are PIB de 200 milioane iar Belorusia numai 66 de milioane. Iar populatiile le sunt egale.

  33. Alex

    Nu contează PIB-ul. Contează nivelul, condiţiile de trai ale prostimii.
    În Belorusia nu poate fi miracol economic în afara imperiului. În Belorusia s-a putut păstra un fel de status-quo. Dacă Belorusia va dori să se integreze în UE sau cel puţin să devină un stat duşman al FR, acolo piatră de piatră nu va rămîne.

    Nici în Ucraina nu poate fi miracol economic în afara imperiului. Probabil în Galiţia şi în împrejurimi ai putea face un fel de Cehie, Slovacie, dar trebuie să-i rupi de restul Ucrainei şi…

    Totuşi în Ucraina pînă în 2014 se trăia mai bine decît pe malul drept al RM. În Ucraina la acea vreme nu se distruse ceea ce a fost moştenit de la fosta URSS chiar în aşa hal ca pe malul drept al RM. Acum e altceva. Ucraina acum chiar se duce în rahat. Drum bun!

  34. Titus

    Si de ce nu va alegeti drept punct de reper … o Cehie democrata apartinand UE dar tot priviti cu gingasie la Imperiul Asiatic?
    Apropo, dupa PIB, Romania a intrecut anul acesta Cehia. Nu ma refer la PIB-ul pe cap de locuitor, ma refer la PIB-ul general. Deci se vede progres. De ce doriti in numele unei independente efemere sa stati in mlastina asiatica?

  35. Alex

    Ce propune Titus? Unirea Malului Drept cu România? Greu de făcut. Lumea nu doreşte. Boierimea mare nu doreşte. O să fie probleme cu Transnistria, Găgăuzia, Bălţi. Cine ştie ce poa să iasă din toată treaba asta? Asta aşa, ca discuţie academică.

    Varianta lui Mocanu parc-ar fi ceva mai … dar Mocanu n-o să-i cumpere pe mulţi cu mesajul lui social. Totuşi ceea ce face Mocanu ar putea într-un fel accelera venirea la putere a unei noi clase de politicieni. Undeva în viitor. Nu ştiu cît de apropiat.

  36. Titus

    In viitorul… la sfatu’ asteapta?

  37. Alex

    Băi populaţie…
    Eu cred că Mocanu a făcut totuşi o trăsnaie cînd a privatizat mesajul social antimafiot şi l-a asociat cu viziunile lui românisto-eur-atlantiste. Nu doar euro-atlantiştii sînt anti-Mafie.

    Cum în aşa caz poate el să schimbe paradigma geopolitică în direcţia paradigmei – Mafie – Antimafie?

    Eu cred că mai mare şanse pentru o schimbare în RM era atunci dacă era creată o Platformă politică anti-sistem, numită Mişcarea Populară Antimafie, care avea să cuprindă şi românişti, şi moldovenişti, şi rusofili, şi euroatlantişti sinceri, care ar fi avut la bază principiul mîinilor curate.

    Ei trebuiau să anunţe o „pauză geopolitică”, iar scopul lor trebuia să fie schimbarea clasei politice pe care o avem din 1990. Adică ei trebuiau să-i dea jos pe mafioţii coloraţi în românişti, rusofili, eurofili, etc. şi să-i bage în puşcărie pe Voronin, Roşca, Lucinschi, Snegur, Urechean, Filat, Plohotniuc, şi alţii.

    După asta, ei ar fi putut să se segmenteze în partide, mişcări şi să-şi promoveze fiecare viziunile sale.
    Adică faza ar fi fost în venirea la puterea a unor oameni care să facă politică de alt nivel în RM, indiferent de viziunile lor.

    Sper că l-aţi înţeles pe moşu.

  38. Titus

    Moldovenistii, care se bazeaza pe minciuna stalinista nu pot avea “maini” curate. Rusofilii, care sustin calaii RM, fortele de ocupatie rusesti, sunt criminali. Ce baliverne indrugi, mosnege? Ai cazut cumva din pat asta noapte?
    Pe cine vrei sa minti?
    Nu incerca sa vinzi castraveti gradinarului, Mocanu stie ce spune!

  39. Alex

    Atunci aşteptăm nişte „schimbări tectonice” şi venirea cuiva dinspre Est sau dinspre Vest să ne conducă.

    Printre altele, eu zic că aista-i unul din motivele principale din care cauză tare eram/sîntem/vom fi „respectaţi” atît de ruşi, cît şi de cei din România.

  40. Alex

    Mocanu nu poate să se ridice deasupra rolului de “element destabilizator”. Asta-i soarta lui.

  41. Alex

    Usatîi le spune susţinătorilor săi să vină la protestul din 24 aprilie cu anvelope. Dodon a spus că nu va mai participa la protest. Interesant ce aventură se pregăteşte.

  42. Titus

    Nu se pregateste absolut nimic. Usatii poate doar sa faca frigarui si carnaciori. Si sa se scalde in butoi cu tricornul lui Napoleon pe cap. Da, mai poate povesti ca in copilarie a colectionat masinute si avionase.

  43. Alex

    O să vedem după reacţia lui Plohotniuc în viitorul apropiat. Usatîi a spus că ei chiar vor participa la miting, ceea ce înseamnă că nu pot ai lui Usatîi (cu Usatîi în mulţime sau pe scenă) să voteze candidatul unic al opoziţiei de dreapta, cum zice Mocanu.

  44. Alex

    15000 de semnături tre sa strîngă Mocanu ca să participe la alegeri. Cam greluţ.

  45. Alex

    „Promit și lacrimi și sânge și sudoare.” a zis noul guvernator al lui Plohotniuc. Interesant cui anume: angajaţilor BNM sau poporului.

  46. Titus

    Cum am spus mai sus. Usatii se afla la Moscova, sta la o masa incarcata si se hlizeste cu un hmir’ pe care vrea sa-l aduca la Chisinau la 24 aprilie. E dezgustator ca un limax…

  47. Alex

    Moşu priveşte o emisiune cu Dungaciu.
    https://www.youtube.com/watch?v=5ojdWChcG1w

    Ce să vă spun? Dungaciu chiar visează frumos. Uneori îmi aminteşte de Mocanu.
    Dungaciu crede că Plohotniuc o făcut “optimizare” în Moldtelecom şi în alte părţi ca mai apoi să le vîndă pe doi bani celor din România şi apoi ei să înceapă lui a-i dicta careva reguli de joc. Heh. Rupe băiatu.

    Dacă cei din România vor să investească în RM, ei liber pot face asta, construind afaceri de la zero şi plătind şpagă oamenilor lui Plohotniuc. Alte variante nu-s, sorry.

  48. Titus

    Vrem sa traim sub stea albastra…

  49. Alex

    Bre, tu trăieşti chiar sub drapel albastru, aşa că las-o mai moale cu stelele. Ori te-o obosit moşu cu Dungaciu ista?

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*