Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Biografie

Dragă vizitatorule,

Acest blog nu este doar al meu, ci şi al tău. L-am făcut ca să ne cunoaştem reciproc. Cunoaşterea, la rândul ei, ne poate împinge spre o prietenie trainică atunci când vom constata că suntem la fel şi avem aceleaşi aspiraţii şi idealuri.

Sunt aici pentru tine şi mă bucur că, în sfârşit, putem comunica în voie.

foto-copilarie.jpgM-am născut la 6 iunie 1961, Cantemir, Republica Moldova, într-o familie de intelectuali şi sunt absolvent al facultăţii de fizică şi matematică a Universităţii Pedagogice din oraşul Tiraspol. Am activat în calitate de profesor şcolar, director de şcoală, şef al Direcţiei raionale cultură, vicepreşedinte al Comitetului executiv raional, redactor al săptămânalului “Ţara”, deputat al Parlamentului Republicii Moldova în două legislaturi. Ultima funcţie publică deţinută a fost cea de consilier prezidențial cu misiuni speciale, pe care am abandonat-o din proprie iniţiativă în iunie 2007.

Actualmente sunt liderul Mişcării Populare Antimafie.

foto-transeie.jpgÎn 1992 am fost comandant – adjunct de companie în trupele de carabineri şi am luptat în Transnistria. Am fost rănit, sunt decorat cu cea mai înaltă distincţie militară a Republicii Moldova – Ordinul Ştefan cel Mare.

Pe lângă cetăţenia Republicii Moldova, mai deţin, din 2002, şi cetăţenia României.

Activitatea politică:

Am fost chiar de la începuturi membru activ al Mişcării de eliberare naţională, fiind unul din liderii Frontului Popular Creştin Democrat, din care am fost eliminat în noiembrie 1998. Din 1998, am fost unul dintre liderii Partidului condus de Mircea Snegur pe care l-am părăsit în vara anului 2003. În februarie 2004, spre surprinderea tuturor, am fost acceptat în funcţia de consilier prezidențial cu misiuni speciale. În această calitate m-am ocupat de relaţia cu România şi Politica de Nouă Vecinătate a Uniunii Europene.

dsc01011.jpg

Mesajul public privind conflictul transnistrean formulat de mine după plecarea de la Preşedinţie, înfiinţarea Acţiunii Populare, recunoaşterea publică a faptului că am deţinut cetăţenia română pe toată perioada aflării mele în staff-ul celui mai antiromân preşedinte, a stârnit în jurul meu, după cum era şi firesc, un şir întreg de suspiciuni şi interpretări neverosimile.

În prezent, conduc Mișcarea Populară Antimafie – o șansă pentru revenirea Republicii Moldova în spațiul civilizației europene.

Sunt şi preşedinte al Aeroclubului Chişinău, pilot şi paraşutist.

BINE AI VENIT!


18 comentarii

 1. Domnul Sergiu Mocanu,

  Sunt un tanar Roman de peste Prut care urmareste activ orice mic detaliu in politica din Republica Moldova. Bunicii mei se trag din fostele pamanturi de la Herta si Horodistea, unde precum stiti, era pamant Romanesc. Cand eram mic nu aveam nici o intelegere fata de cea ce se intamplase intre aceste doua taramuri (vorbind de RM si ROM). Pe masura ce am crescut, tot odata cu plecarea mea din Romania peste Atlantic, am inceput a developa un interes cat mai ardent pentru fratii mei si surorile mele de peste Prut fiindca, straniu fiind, i-am intalnit in numere mai mari aici decat ii intampinam in Iasi.

  La fel eu, precum si ei, ne-am dat seama ca diferentele intre noi sunt foarte mici, chiar pe langa faptul ca ei vorbeau o a doua limba fata de Romana, limba Rusa. Muncind impreuna, petrecand, invatand, a fost ca un fel de revelatie pentru mine si mi-am spus ca ar fi pacat sa nu ma informez mai mult in privinta Republicii Moldova (considerand faptul ca eu nu am facut decat clasa 1-a in Romania), deci nu aveam nici o idee despre istorie, despre infaptuitorii Principalitatii Moldovei, despre eroii Moldovei, despre razboiul din 1992 si alte evenimente istorice anterioare.

  Stiu ca din ce in ce mai mult, subiectul unirii este unul sensibil si care trebuie abordat cu o inteligenta si un tact adecvat. Stiu ca multi oameni au fost amagiti in alegerea actualului presedinte, Vladimir Voronin, pe care la-ti parasit anul din urma, miscare cu care eu am fost totalmente de acord (punct de vedere personal).

  Nu vreau sa va scriu un articol politic Dl. Mocanu. Vreau sa va spun ca sunt mandru de faptul ca aveti cetatenia Romana. Fie ca ati luat-o pe baza interesului personal pentru a putea circula mai liber spre vest sau pentru a va simti mai aproape de radacinile voastre, adica cele romanesti. Cea ce conteaza pentru mine, ca Moldovean nascut in Romania, este ca , si ca nu sunteti o fire indiferenta. Totusi, asa sper, caci in zilele de azi, e greu sa stii exact cine e demn de increderea ta.

  Pentru a finaliza acest mic mesaj, am placerea de a va oferi salutarile mele si va urez toate cele bune si multa sanatate.

  Sa nu uitati Dl. Mocanu, ca poporul din Republica Moldova sunt fratii mei, precum va consider si pe dumneavoastra. Am ramas uimit vazand cati membri cu acelasi nume de familie ca al meu se afla in Republica Moldova si am ramas si mai surprins cand am aflat ca numele meu de familie e cu mult mai raspandit in RM decat in ROM.

  Cetatenii Republicii Moldova merita tot binele. Nu merita sa-si lase copii acasa, plecand peste mari si tari. Ei merita tratatul de mic trafic la frontiera pentru a putea circula liber, in special parintii sau fratii cu rude la studiu intr-unul din cele mai mari centre Universitarea din Romania, adica Iasi, la mine acasa. Ei merita o educatie corecta fata de istoria si cultura lor si nici nu mai insist asupra cursurilor de istorie, caci imi inchipui ca dumneavostra aveti multi ani inaintea mea in aceasta directie. Daca tara va fi corecta cu oamenii sai, eu cred ca oamenii vor face exact la fel.

  Sa nu uitati, ca desi nu am o speranta ca Unirea se va face, ma voi bucura daca aceasta se va infaptui din nou intr-o buna zi. In caz ca se va intampla inainte de ziua in care voi muri, voi muri un om cu zambetul pe fata si cu inima impacata. Sa nu uitati ca este important sa nu inchidem ochii asupra lucrurilor rele si sa vedem cu staruinta cat mai multe lucruri bune. Am 20 de ani si sper ca-ntro zi cat mai apropiata Moldovenii sa aiba aceleasi libertati si drepturi precum orice Roman.

  Cu stima,

  Vlad V.

 2. Familia Ciobanu

  La multi ani shi din partea familiei Ciobanu, numai fericire noroc shi sanatate sa aveti parte ca toate dorintele sa se ideplineasca La multi ani!!!

 3. Bun gasit,
  va aduc la cunostinta ca mi-am tras si eu un blog http://romanmihaes.wordpress.com/ si v-am inclus in blogroll.
  Succese si numai bine.
  Cu respect Roman Mihaes

 4. Speranta Moare Ultima

  Dl. Mocanu, urmaresc personal si cu mare atentie calvarul care a fost rasfrint asupra familiei dumneavoastra… si sper ca nu va mai curge multa apa in riuri, pina ce ne vom debarasa de regimul nostru din tara si indeosebi de dictator… Dumnezeu sa va ajute si sa va dea puteri si forta ca sa depasiti toate aceste piedici….
  Sper ca va veni acel moment, cind vom putea sa ne intoarcem acasa, fara ca sa fim supusi cercetarilor si agresiunilor, de catre fratii nostri de singe, care supravetuiesc pe seama problemelor altora, si anume a celor plecati din tara…
  Si mai sper ca se va gasi o persoana, care va pune pe prim plan interesele natiunii si nu personale, numai asa si numai atunci vom reusi sa respiram din plin, a libertate si prosperitate…
  Speranta Moare Ultima…………

 5. Svetlana

  Familia noastra e fericita ca in sfarsit sunteti acasa,fericirea va fi deplina cand si fii vor fi alaturi,bafta si numai bine.

 6. ion fabian

  Ma bucur,ca am gasit blogul comun(cum ati mentionat).Totdeauna V-am admirat intelegenta,de pe timpurile cind activati inca la Cantemir.Sper sa Va mai amintiti de numele meu.Pina in 2005 am activat in r.Cantemir in calitate de medic neurolog.Fiind nu prea bine pus cu regimul comunist si “incapatinat” din fire,am intrerupt activitatea la Cantemir.La moment sunt peste hotare cu familia.Va confirm simpatia si sustinerea, din partea familiei mele,activitatii D-voastra in viata social-politica a R.Moldova.Urari de bine si noroc!

 7. Ulpius

  Domnule Mocanu,
  Am scrisara si eu o “opiniune” vizavi de discutia de la Jurnal TV cu dl Bogatu. Dar am scris-o inainte de a ma uita la blogul de fata. Si mare mi-a fost surpriza ca, desi nu ne-am vazut niciodata, va… cunosc. Am lucrat multi ani in presa,aici in oarasul si judetul meu din Romania si am gazduit chiar acasa cativa baieti de la ziarul “TARA” de mai multe ori. Am scris despre ziar , l-am popularizat,le-am luat interviuri baietilor tocmai cand erau in derulare evenimetele din Transnistria. Nu mi-a picat fisa decat dupa citirea biografiei si… imi pare rau.De pe vremea aceea Basarabia imi sta in inima si cuget ,mereu si mereu… Incerc sa fiu la curent cu tot ce se intampla la voi si ma tin la curent , ca sa zic asa, pragmatic. Exista o familie cu care sunt permanent in legatura si care este la randul ei apropiata de familia d-lui Mircea Druc( sotia amicului meu este basarabeanca din Chisinau)

 8. Valeriu Ciobanu

  SERGIUI,NVALIZII NOŞTRI MOR DE BOLI,FOAME ŞI NECAZURI.FOŞTII COMBATANŢI O DUC DIN RĂU ÎN MAI RĂU.DE LA TINE,DE LA MINE EI AŞTEAPTĂ AJUTOR.LASĂ POLITICA DE DRAGUL POLITICII, HAI SĂ AJUTĂM CAMARAZII SUFERINZI.PENTRU CĂ ÎN AFARĂ DE MINE NIMENI NU-ŢI MAI FACE ASTFEL DE ÎNDEMN EŞTI RUGAT SĂ AI GRIJĂ MĂCAR DE UN INVALID DE GRADUL 1.ŞI ROAGĂ-I PE PRIETENII TĂI SĂ FACĂ ACELAŞ LUCRU. DACĂ NU FACEM EFORT COMUN PENTRU A SALVA SITUAŢIA NE VA PEDEPSI BUNUL DUMNEZEU…

 9. Valeriu Ciobanu

  ERATA – SERGIU, INVALIZII…

 10. Buna ziua domnule Mocanu,
  ma bucur ca am descoperit blogul Dvs, prin intermediul caruia, cum afirmati si Dvs putem sa comunicam reciproc. Am facut si eu un blog, cu toate ca nu sunt jurnalist. Am creat blogul findca imi pasa si tin mult la soarta Moldovei si Lumii in general! Sper ca si Dvs impartasiti aceleasi dorinte. Pueti si chiar Va rog sa vizitati si blogul meu!

  Va doresc sanatate si succes in ceea ce faceti!

 11. eu

  D-l Sergiu,D-stra credeti ca Transnistria v-a fi parte a RM un timpul apropiat? Parerea mea ca cel putin cit o sa avem o conducere PROEU,Russia v-a face in fel si chip sa o desparta de RM. Si inca mai sunt multe lucruri care poate D-stra le cunoasteti,dar omul simplu nici nu-si da seama cum e manipulat cu Transnistria aciasta. Asa s-a creat o parere ca nu stii pe cine sa-l crezi deja.Avem o asezare jeografica de neinvidiat,intre doua puteri,in cazul acesta trebue una din ele sa cedeze,ceia ce noi nu vedem.Ba chear invers….avem degraba rachete la hotar pe de o parte si alta. Daca a-si avea mailul D-stra mi-asi inpartasi parera mai sincer si de multe alte lucruri pe care nu le pot privi cu indiferenta.

 12. nanasu

  D-le Sergiu, salut! Am aflat de curand ca sunt multe coincidente intre mine si tine: sunt nascut la aceiasi data: 06.06.;
  am fost com.-adjunct in Trupele de carabinieri (u/m 1002), am absolvit o institutie pedagogica (USM), si sunt profesor de istorie (de profesie); sunt adept al adevarului, adept al antimafiei vladimirilor, plohotniucilor, lupilor si tot soiul de minciunosi, fatarnici si lichele. Curaj in lupta inceputa!!! Succese la alegeri!!! Votul meu e pentru tine!

  Cu sinceritate, Constantin Vrancea

 13. alin

  D-le Mocanu, abea au scapat cineastii de hoţul Şiman ca Plahotniuc l-a pus director pe Vasilache – un nimenea -contra deciziei Uniunii cineastilor care a cerut ca aceasta functie sa fie trecută prin concurs şi obligatoriu să fie ocupată de un profesionist. Lui Focşa i s-a bagat acest Vasilache (Şiman -2) de Plahotniuc – acela este gata sa iscaleasca orice, numai nacalinic sa fie.

 14. Vali

  Salut Sergiu!
  Imi place mult blogul si activitatea ta de ultima ora. Nu m-a lasat indiferenta articolul despre Plahotniuc si acum ma conving din ce in ce mai mult ca totul e corect. Plahotniuc a pus miina pe tot ce a avut Moldova mai bun. Am recomandat multora sa citeasca acel articol poate cumva lumea se va trezi.
  Succese miscarii pe care o conduci.

 15. Andrei

  Sergiu lumea cunoaste biografia ta dar asteapta mai multe informatii despre activitatea ta de la presedintie. Nu prea multa informatie am gasit. Daca vei publica mai mult vei gasi si sustinatori mai multi.
  Succese.

 16. ana

  Domnul Mocanu Va stimez foarte mult,sunteti un erou national

 17. djaici

  ынкэ мулте мулте ай де студият….. ка сэ те сокоць политичиан…. ?????!!!! ши ын маре парте ворбешть нэлучитурь ….ши унде ыс акциунеле ши сукчесу политик теоретичиану мокану?????!!!

 18. Rostov Yurie Serghei

  Sergiu, chiar de nu sunt uneori de acord cu comentariile tale in privinta Rusiei (in genere cea de ieri, de azi), eu mereu urmaresc emisiunile Antimafiei , cu deosebit interes ascult parerile tale de politica celor, ce se afla aum la putere in (la) Moldova. La 01/05/2018/ la “volanul statului” se afla reprezentanti ai unii civilizatii extraterestre – la Moldova e un dezastru imens… Lumea simpla e pusa pe coate, tineretul a plecat peste hotare in cautarea unei veti macar oleaca mai omeneasca, acasa au ramas doar buneii si cei, ce mai trag nadejde la ceva bun… A-ti sint f.recunascator demunca ta, de atitudinea curata catre adevar. Doresc succes tie, colegilor tai, sanatate si victorii frumoase !!! Multumesc mult.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*