Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

20 comentarii

  1. skrum

    Din pacate nu inteleg limba.

    Am vazut celelalte emisiuni, mi-a placut atitudinea dv. Daca mai aveti, postati-le.

  2. Jay

    poate ne traduce si noua cineva, sau macar sa faca o sinteza..nu toti cunoastem rusa pe aici.

  3. Михай Г.

    Классно! Хорошо вы отмудохали эту чурку! 🙂

  4. costin

    Iată mai jos rugăciunea Tatăl nostru în limba aromână:
    Variantă cu alfabetul românesc
    Tatâ a nostru

    cari hii tu ţeru,
    S-aiseascâ numa a Ta.
    S-yinâ amiral’iea a Ta.
    S-facâ vrearea a Ta,
    aşi cumu n ţeru,
    aşi ş-pisti locu.
    Pânea a noastrâ aţea di tuti dzâlili dă-nâ u a noauâ adzâ.
    Ş-nâ li l’artă amărtiili noastri
    aşi cumu li l’rtămu ş-noi unu a lântui.
    Ş-nu nâ du pi noi la cârtiri,
    ma nâ aveagl’i di aţelu arău.
    Câ a Ta easti amiral’iea ş-putearea
    a Tatălui ş-a Hil’iului ş-a Spiritului Sântu,
    tora, totana şi tu eta etiloru.
    Aminu. [ este altceva limba moldoveneasca decat limba romana ? nu , fara indoiala . va propun sa urmariti varianta Tatal nostru -in limba armaneasca -aromana – limba romanica sud-dunareana inrudita cu limba noastra cea romana ; unii spun chiar dialect al romanei … ].

  5. costin

    …da nu se putea in romana despre unire , fara comentarii in rusa ?

  6. Sergiu

    D-le Mocanu, ai reusit sa rapui inca un polit-olog sau poate doi… Bogdanel cred ca tre sa se gandesca mai bine ce fel de paine papa si ce vin bea, sa se mai gandesca si la poporul asta necajit. Pacat ca asa indivizi mai ies din forjeriile universitare romanesti, insa fara rebuturi nu poate exista lucru de calitate… Bravo inca odata dle Mocanu!

  7. COSTIN

    ŞOCANT! Neonaziştii ruşi sunt mândri că au omorât 71 de oameni în 2009

    Neonazistii din Rusia fac parada cu ispravile lor sangeroase si sunt atat de mandri incat nu isi ascund fetele. Acestia nu ezita sa ii ucida pe cei care nu au sange slav.

    Potrivit site-ului Stirile Pro TV, numai anul trecut neonazistii rusi au omorat 71 de imigranti, fara ca autoritatile sa bage de seama. In mod exceptional, un reporter Sky News a avut acces la un antrenament al extremistilor.

    Neonazistii se vad pe ei insisi drept razboinici care lupta eroic pentru drepturile rusilor. Afisand simboluri care starnesc fiori, ataca pe oricine difera prin culoarea pielii, formatul ochilor ori religie.

    N-au ezitat nici sa-si insuseasca salutul hitlerist al fostilor inamici din razboiul care a luat vietile a 25 de milioane de rusi.

    Organizatiile pentru drepturile omului atrag atentia ca situatia a atins deja un prag critic, care ar trebui sa determine autoritaile sa actioneze ferm.

  8. COSTIN

    … dupa parerea mea , influenta rusiei in r.moldova este in descrestere . poate nu asa vizibil la suprafata , dar in adincime asa e… atractia spre uniunea europeana e tot mai puternica in randul oamenilor . interesanta poate fi si intrarea gigantului chinez in situatia din moldova prin imprumutul de 1 miliard de euro . situatia rusiei este in realitate foarte grea … e prinsa ca intr-o menghina intre lumea libera occidentala si colosul chinez . “focurile de artificii” si umflarea in pene a liderilor de la moscova nu face nici 2 bani . vin zile pentru rusia …orisicum penibila situatia moscovei vis-a -vis de r.moldova …desi se facea tam-tam cu cei 500 de mil de dolari la inceput ,apoi 150 , banii nu prea se grabesc sa vina la chisinau . in schimb vin banii de la fmi – 500 de mil dolari , 100 de mil donatie de la romania ,alti bani de la alte organisme financiare mondiale si ue … sa vedem ce se intampla si cu miliardul chinezilor . unde-i rusia aici …? cine stie… vom auzi in curand ca din 150 de mil dolari , vor ramane 100… 80…50 … ca in gluma aia cu negrii mititei . in mod clar , rusia pierde teren in moldova …

  9. COSTIN

    p.s. scuze… am uitat de cei 262 de mil dolari de la s.u.a. …united states of america . si totusi pun o mare intrebare . ce facea r.moldova daca ramaneau comunistii la putere ? de la rusia nimic , iar occidentul si romania n-ar fi dat nici ele nimic … a cam trecut glontul pe langa urechile moldovei . stia el ceva tovarasul lupu cand a plecat de langa voronin .

  10. COSTIN

    p.s.2… probabil rusii considera fortele militare de ocupatie din transnistria , ajutorul mult dorit de moldova … unii trimit ajutoare , altii forte “pacificatoare”…

  11. COSTIN

    Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, va efectua o vizită în România în primăvară, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei, Manana Manjgaladze, citat de Georgian Times, în ediţia electronică.

    *
    Externe
    o Cadavrele a şapte oameni de afaceri asasinaţi, descoperite în Siberia 12:36
    o Diplomatul Silviu Ionescu, pus oficial sub acuzare pentru accidentul de la Singapore 12:18
    o Mihail Saakaşvili vine în România 11:24
    o Voronin: R. Moldova, şantajată de SUA pentru a trimite militari în Afganistan 10:02
    o SUA şi Rusia au ajuns la un acord de principiu privind dezarmarea nucleară 08:50

    Mihail Saakaşvili vine în România

    Manjgaladze a făcut o declaraţie privind agenda încărcată a lui Saakaşvili, care îl împiedică să participe la Conferinţa internaţională de la Munchen. Prim-ministrul polonez urmează să sosească la Tbilisi în viitorul apropiat, iar vizita adjunctului secretarului american de Stat este de asemenea aşteptată.

    Vizite în România şi Franţa sunt programate pentru această primăvară, potrivit oficialului georgian. În plus, Saakaşvili a fost invitat de preşedintele american Barack Obama să participe la summitul pe tema neproliferării armelor nucleare , din luna aprilie.

  12. Diana

    In numele autohtonilor va multumim ca ne respectati limba si statulu de autohton

  13. blackt

    pentru cei ce doresc limba rusa a doua limba de stat sa demonstreze mai intii ca cunosc prima limba de stat ! adica romana !

  14. COSTIN

    Autoritatile de la Comrat propun Chisinaului sa confere limbii ruse statut de limba oficiala in R. Moldova
    03.02.2010
    Autoritatile autonomiei gagauze din sudul tarii vor propune autoritatilor de la Chisinau sa modifice Constitutia astfel incat sa confere limbii ruse statut de limba de stat in R. Moldova, transmite Agentia DECA-press.
    Executivul de la Comrat va elabora in acest sens un proiecte de lege, care va fi propus spre adoptare Adunarii Populare – organul legislativ al autonomiei. Ulterior, propunerea respectiva va fi transmisa spre aprobare in Parlamentul R. Moldova.
    Bascanul (guvernatorul) autonomiei, Mihai Formuzal, considera ca oferirea statului de limba oficiala limbii ruse va adanci armonia interetnica pe tot teritoriul R. Moldova.
    In autonomia gagauza functioneaza trei limbi oficiale – „moldoveneasca, gagauza si rusa”… BAGAJELE – GARA – MOSCOVA ! DACA TOT IUBESC ATAT DE MULT LIMBA RUSA – O LIMBA TOTUSI STRAINA ,NEMATERNA PENTRU EI ,ATUNCI MIGRAREA SPRE RUSIA ! SA PREGATIM TRENURILE …

  15. jics

    Ca tot timpul iai dat gata felicitari

  16. palade

    De unde a iesit acest kyrgyz-analistTsardea? Este un record la numarul de aberatii spuse intr-un minut.

  17. palade

    Inzadar tov. Tardea s-a suparat pe replica lui Serge ca “vorbeste ca un politican angajat”. Eu as zice ca a vorbit chiar ca un agitrabotnik-bolsevik.

  18. Taranu

    Am asculat cu interes emisiunea. Referitor la d. Mocanu – bravo! Posedati o cunoastere completa a fenomenului politic, analiza D-voastra este profunda si interesanta. N-asi avea drepul, dar, simbolic subsemnez sub majoritatea ideilor D-voastre. In ceea ce -l privese pe Tirdea, a aratat a fi destul de combativ si de multe ori a facut-o doar de dragul afirmarii. Insasi tinuta sa vorbeste despre multe lucruri. Ii lipseste insa finetea si rafinamentul in analiza, plus ca opereaza cu idei schemaice si rigide. M-a interesat daca s-a intrebat vre-o data care este rolul unui stat “national” in cadrul UE si de fapt ce prezinta astazi “identitatea si fenomenul national” in UE. E bintuit de diverse frici care chipurile ar afecta statalitatea moldoveneasca si ma intreb, atunci cind voronin ( substantiv comun) a stat cu parul la “capatiul statalitatii nostre”, ce am cistigat noi si cui acesta a fost convenabil.
    Trebuie sa incercam sa ne racordam la circuitul european prin diverse oportunitati care ni se creaza, sa iesim din “ruralitatea noasttra ancestrala” (nu e o ocara) imbinind-o cu noile procese si tendinte socio-politico-economice. Cu parere de rau noi singuri nu o putem deocamdata face asa ca nu avem decit sa invatam de la cei care deja au facut-o. Daca vom cauta carentele UE, bineinteles ca le vom gasi, dar, deocamdata, in coastele noastre nu avem un model mai performant de valori universale si democratie. Au nu e oare o stupiditate a te ascunde dupa termeni, definitii false si fobii istorice pentru a rata aceasta sansa unica? In alta ordine de idei, metaforic vorbind, cit ara da oare somalienii ca printr-un accident cosmic sau istoric sa se gasesca geografic intr-o buna zi la hotarele UE?

    BRAVO D. MOCANU!!!

  19. Dan

    @Costin,
    da eu nu înţeleg de ce nu propun limba găguza limbă oficială la nivel naţional. De română sau rusă ar trebui să le fie indiferent.

  20. ioana

    mie mi-au placut toti 3 🙂 toti asa de diferiti si exact asa e societatea noastra, bine mai lipsesc inca poate vreo 2-3 personaje ca sa oglindesti exact RM. imi place Ciubasenco pentru faptul ca pune problema/intrebarea corect. Imi place si Bogdan pentru ca este de fapt un purtator de cuvant al mult cetateni ai RM care gandesc anume asa si sunt deocamdata limitati sa vada mai complex situatia, insa cred ca sunt capabili s-o inteleaga daca mai citesc, cerceteaza si stau la sfat cu oamenii. Cel mai mult mi-a placut BINEINTELES dl. MOCANU!!! Limpede si coerent! Pe alocuri totusi sunteti un pic irascibil sau disperat de pozitia altfel decat o impartasiti si asta se vede, incercati sa fiti mai indiferent, dar tot atat de convingator prin argumente si intelegator fata de cei care au fost turmentati de sistem! of, daca ar fi mai multi asa ca DVS, dle Mocanu! nu am fi pierdut 20 de ani de democratie! oricum inca nu e tarziu! sper!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*