Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

EU O BĂNUIESC PE LORENA BOGZA DE LEGĂTURI CU AL QAEDA

big_444350_terrorism_women_al-qaeda_musulmaneO vagă bănuială o aveam demult, dar am tăcut pentru a nu provoca panică generală între concetățenii mei și așa destul de stresați de consecințele încălzirii globale asupra tarifelor, prețurilor și salariilor din Republica Modova. Am hotărât să rup tăcerea luni seara, după ce am văzut toată conducerea „pe vârf” la ProTV și doar pe ea, terorista –  „în profunzime”. 

Eu pot să înțeleg de ce nu s-a autosesizat până în prezent Procurorul General asupra comportamentului talibanic al acestei prezentatoare. El nefiind, sărmanul, revendicat până în prezent  nici politic de vreun lider al alianței, nici economic de vreun oligarh, nici social de Maia Laguta, îi vine mai greu să curme o infracțiune în flagrant.

Nu pot, însă, să înțeleg nicidecum comportamentul Ministrului de interne revendicat politic, economic și social de cel mai puternic partid din Alianță. Tocmai Dumitale, Domnule Ministru, să nu întreprinzi nimic! Dumitale, care în virtutea unei subtile intuiții profesionale, încă în octombrie trecut, după deflagrația produsă în Piața Marii Adunări Naționale, ai declarat asumat, cu certitudine și pragmatic (ca să vorbim și noi în limbaj politic modern), că urmele acelei crime ne conduc spre rețele de terorism internațional?  Tocmai Dumitale, Domnule General, să nu observi că Lorena Bogza pune în pericol țara asta atunci când îi ademenește, prin metode numai de ea cunoscute, în același loc și la aceiași oră, pe toți conducătorii statului – informație răspândită public și cu premeditare de colegele ei cu ceva timp înainte de eveniment? Să nu cunoască ea, iezuita, faptul că patru conducători de țară nu au voie să plutească concomitent pe același vapor, să zboare concomitent cu același avion, să mănânce concomitent cu o singură lingură din aceiași strachină, dar mite să se producă concomitent și public la o oră de maximă audiență, în același studiou? Să nu știe ea, urbanizata, că femeile noastre de la țară, înțeleptele noastre gospodine, nu-și clădesc deodată toate ouăle în poală, dar mai lasă undeva, într-un cuibar dosit, măcar o pereche – de sămânță? Știa. Cu siguranță știa. Tocmai din această cauză a acționa conștient, profesionist și cu sânge rece.  Chiar dacă farmecul feminin ne împiedică să ne-o închipuim cu cagulă pe cap, Lorena Bogza este teroristă, iar emisiunea ei de luni seara a pus în pericol siguranța națională! Practic, noi, prin reprezentanții noștri direcți, am fost o oră și jumătate ostaticii ei și doar stăpânirea de sine, rațiunea trează și reacțiile lor prompte au salvat țara de la o iminentă catastrofă.

Din toate cursele întinse, în seara de pomină,  lui Ghimpu, Lupu, Urechean și Filat cu scopul de a-i surprinde, de a-i dezgoli și de a-i pune gata prăjiți pe masa talibanilor, ne vom opri atenția doar la două dintre ele care puteau fi fatale pentru soarta națiunii, dar care datorită curajului conducătorilor noștri, s-au transformat în victorii triumfale. 

Ne-a surprins spiritul de echipă, reacțiile calculate și acțiunile coordonate ale lui Ghimpu, Filat și Urechean, în primul caz, dar și “ceastușca” solo interpretată genial de Lupu, în cel de-al doilea.  Depănată cu grijă, ca să n-o înnodăm pe undeva din întâmplare, istoria asta arată cam în felul următor.

Pronunțând prin surprindere numele Plahatniuk, Lorena Bogza, a triumfat doar câteva clipe asupra derutei politicienilor, pentru că aceștia s-au regăsit repede și au contraatacat atât de iscusit, încât această perfidă și experimentată torționară s-a văzut silită să bată în retragere. Primul a intrat în luptă Urechean. El l-a scos iute prin fundul grădinii din curtea sa pe Procurorul General și l-a colectivizat  imediat,  după care a simulat o ușoară și inocentă iritare. Timp în care, Ghimpu și-a pregătit lovitura de topor a predicatelor lui contondente. Hai să recunoaștem sincer că, deși, frazele lui Ghimpu nu au nici formă, nici conținut, încă nu este cunoscut nici un caz, când vreun argument logic ar fi rezistat sub greutatea lor. După cum era și firesc, punctul final în această încleștare l-a pus cu mult simț al propriei demnități – Filat. Înzădar cred unii observatori că premierul nu a participat la această fază. Unui ochi avizat nu i-a scăpat cum mâna lui dreaptă a etalat subtil un ceas, despre prețul căruia bârfa populară spune că ar fi comparabil cu dificitul bugetar pe anul 2010, iar privirea i-a scăpat pe monitor ca să vadă cum se vede.  Va mai trece ceva timp până simplii muritori vor simți și pe pielea lor efectele miraculoase ale unor atare gesturi. Deocamdată, ne vom bucura de necazul teroriștilor care măcar din când în când se abat de la munci istovitoare pentru a-și „linge rănile”.

Aici este locul unde trebuie să ne punem două întrebări cruciale pentru destinul Alianței de Guvernământ:  De ce crede Lorena Bogza că liderii noștri nu știu că Plahatniuk nu există, iar acest nume este doar un mit inventat de Voronin pentru a-i șantaja?  De ce crede Lorena Bogza că lui Ghimpu îi este mai ușor s-o facă pe prostul, decât lui Filat s-o facă pe deșteptul?  Până nu găsim răspunsuri plauzibile la aceste două  întrebări, Alianța va fi în pericol de moarte. Pun punct aici acestui subiect, pentru că nu am răbdare să ajung mai repede la cea de-a doua victorie.

În momentul în care Lorena Bogza l-a întebat pe Lupu care este numele corect al limbii de stat, ea era evident plictisită de uzura întrebării și a pus-o mai mult plătind tribut unei tradiții cu o vechime de douăzeci de ani, fără să-și închipuie că face istorie. La auzul răspunsului pe care l-a dat Domnul Președinte, terorismul mondial din ambuscadele ProTV-ului și-a pierdut și motivația de a mai acționa, dar și rațiunea de a mai exista: „Denumirea științifică a limbii pe care o vorbim este română, iar cea politică este moldovenească”. Doamne! Cât era de simplu! Iar noi am orbecăit ca proștii atâta amar de vreme, fără să putem discerne între știință și politică. Acum, lucrurile vor fi clare atât pentru noi, cât și pentru toți talibanii care au tratat până mai ieri țara noastră ca pe un proiect politic desuet. De azi înainte, atunci când ne vom bate cu ei pentru independență, neutralitate, CSI, Uniune Europeană, NATO,  vom fi înarmați cu teoria ilustrului nostru contemporan și vom ști să combatem politic argumentele lor științifice. 

Dar cel mai important eveniment care s-a produs luni, 8 februarie, este soluționarea definitivă a crizei constituționale: din punct de vedere științific, Lupu este Președinte al Republicii Moldova, din puct de vedere politic, . . . a fost.

Eu nu o mai bănuiesc pe Lorena Bogza de legături cu Al Qaeda. Eu am certitudinea că ea este agentul lui Bin Laden. Şi asta nu-i totul. Vești proaste ne parvin de pe frontul mediatic, tot mai mulți ziariști părăsesc taberele de partizani ale comisarilor politici de toate culorile și se înrolează în armate regulate de teroriștii mass –media aidoma ProTV-ului. Timpuri grele ne așteaptă, frați politicieni.

41 comentarii

  1. Alex

    Un articol pur si simplu superb. Fraza “… din punct de vedere științific, Lupu este Președinte al Republicii Moldova, din punct de vedere politic, . . . a fost.” m-a pus la pamint.

  2. Eu

    Dar cel mai important eveniment care s-a produs luni, 8 februarie, este soluționarea definitivă a crizei constituționale: din punct de vedere științific, Lupu este Președinte al Republicii Moldova, din puct de vedere politic, . . . a fost.

    Asta e buna.

    In general articol corect. Multe subtilitati ale politicului plaiului mioritic

  3. Excelent, domnule Mocanu. Aveți tot respectul și susținerea mea!

  4. VÎNTU

    Da uj, taţii şi buneii demoskârţariei moldovene de pe Bîc ! PCRM-ul este o mare lighioae politică locală, dar şi ai noştri – ca brazii ! În rusă – дубовая поляна !

  5. Igor

    Jos Palaria, Dle Mocanu!

  6. frtsteaua

    Super!!! Am ras cu pofta!!! Bravo!!!

  7. John

    🙂 , tare articolul.

    V-am vazut la JurnalTV, ati spus niste lucruri interesante despre Europa, protestele din aprilie si altele. Asteptam asa lucruri spuse la o televiziune cu acoperire nationala (in special pentru oamenii de la sate sa inteleaga mai multe).

  8. NINA GONTA

    DOMNULE , AVETI UN UMOR MORTAL ! DE CE NU SCRIETI LA ACADEMIA CATAVENCU ?

  9. NINA GONTA

    IATA UN MODEL DE ARTICOL PERTINET. Dar sa cititi in /in ce mod a scris despre toate astea doamna V.Pavlicenco.Sa se invete a spune lucrurilor ca un om de dreapta , ce-si spune,nu ca o “comunoida “aexpirata.

  10. NINA GONTA

    pertinent.

  11. ioana

    Foarte bun articol! Bravo! Mai des am vrea sa citim asa ceva!

  12. ion

    domnu’ mocanu am intseles shi in acelashi timp n-am intseles ce avetsi in vedere spunind de terorizmul mediatic de la protv. poate mai scrietsi un comunicat ca sa ma dumiresc si eu si cred ca sunt mai multe girafe dealde mine :). personal demult ma uit la lorena cu o suspiciune si uneori cu ciuda pentru unele intrebari de-ale dnei, dar intotdeauna ma linisteam ca : asa-i adevarata democratie si libera exprimare, poate ne da-ti niste detalii sau macar niste indicii la ce trebuie sa fim mai atentsi cind ne informam din presa care se presupune a fi independenta. multumesc anticipat

  13. seviroveanu

    Să ştii că eşti foarte, foarte, foarte…BRAVO!
    Am urmărit atent emisIunea, am citit cu deosebită plăcere ceea ce ai scris şi zic:
    – Scrie, scrie, scrie… cât mai mult, că o faci extraordinar de bine şi cu mult tâlc.
    Ai multă înţelepciune.
    BRAVO!

  14. tusca

    excelent!

  15. eugen

    Articol foarte bun,dl.Mocanu e timpul să începeți campania electorală.SUCCESEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!

  16. jics

    dince in ce ma mindresc ca te cunosc.mai dat gata. mam ris……..Dai tot inainte macar un om sa spuna lucrurilor pe fata. savurez……

  17. PhD student

    Problema mare e ca ca citesc in mare masura cei ce va impartesc opinia. Ca un vizitator intimplator, vreau sa spun ca tipetele astea de “bravo” sunt la fel de hazlii ca si articolul. Postul Dvostra de fapt este tare dupa forma, dar slab dupa continut. De fapt, eu as fi incheiat articolul cu o fraza diferita: iata din care cauza Lupu este presedinte de partid si candidat la presedintele tarii, iar Mocanu scrie articole pe blogul sau personal. Imi explic punctul de vedere: intr-o tara unde jumatate din populatie este descurajata si dezinteresata sa participe in politica, iar din cealalta jumatate vreo 50% considera limba vorbita sa fie “moldoveneasca” si privesc Romania cu suspiciune, oricare politician care va promova idei si politici care rezoneaza bine cu aceste setari, va avea suportul majoritatii acestor 50%. Lupu este politician, si el spune si face acele lucruri, care ii permit sa-si mentina si sa-si avanseze influenta politica. Evident ca pot interveni si alti factor, precum influenta TV asupra preferintelor alegatorilor, dar realitatea este una – in Moldova o mare parte din electorat prefera “moldoveneasca” mai mult ca ‘romana” si acest lucru este in stare sa le influenteze decizia la urnele de vot. Daca doriti sa schimbati raportul de forte, umblati prin sate si incercati sa schimbati aceste opinii, dar nu stati ca melcul in scoica in Chisinau, si ginditi ca toti va impart punctul de vedere. Repet, in sustinerea ipotezei mele este faptul ca Lupu este unul din cei mai populari politicieni din Moldova (RM) iar dl Mocanu, cu tot respectl fata de el, scrie pe bloguri. O zi buna.

  18. Valenta

    Cind vad ca topul de stiri la UNIMEDIA adesea incepe cui Voronin sau ce a zis cutare sau cutare comunistoid timpit, ma dezgusta total infantilitatea sau iresponsabilitatea acestor jurnalisti..
    Ca o replica, am sa va spun ca azi am ascultat un interviu la RTVi cu Valeria Novodvorski, care este unul din cei mai buni politologi din Rusia, vorbind cu durere despre ce se intimpla in Ucraina si criticind amestecul Rusiei si militarismul imperialist rus…
    Tot ea, imediat dupa 7 aprilie 2009, a luat aparararea ROMANILOR din RM la RTVi, la aceeasi emisiune “Osoboie mnenie” si a facut o analiza foarte clara despre evolutia evenimentelor, afirmind cu tarie, ca Moldova INEVITABIL se va uni cu Romania si chiar ne incuraja etc..,
    Deci, mai sunt OAMENI cu verticalitate si in RUSIA. O spun asta facind comparatie cu unii jurnalisti de la noi, care joara hostropatul dupa cum le cinta kamunistii.

    Valeria Novodvorski are emisiuni si la postul de radio Eho Moscvi; a fost inca in timpul sovietic si este si azi o luptatoare apriga contra comunismului, o aparatoare a drepturilor omului… Inca in anul 1969, fiind studenta, “gustase” din ciorba inchisorilor sovietice…
    Va propun sa cititi o poezie scrisa de Valeria Novodvorski in una din inchisorile sovietice.

    ТЮРЬМА

    Как настоящий и пламенный борец за свободу и справедливость, Валерии Ильиничне не понаслышке известны такие понятия, как арест и тюрьма. Чтобы наши читатели поняли, чем было вызвано пристальное внимание компетентных органов к 19-летней студентке института иностранных языков им. Мориса Тереза (французское отделение), мне придется полностью процитировать стихотворение:

    СПАСИБО, ПАРТИЯ, ТЕБЕ

    Спасибо, партия, тебе
    За все, что сделала и делаешь,
    За нашу нынешнюю ненависть
    Спасибо, партия, тебе!

    Спасибо, партия, тебе
    За все, что предано и продано,
    За опозоренную Родину
    Спасибо, партия, тебе!

    Спасибо, партия, тебе
    За рабский полдень двоедушия,
    За ложь, измену и удушие
    Спасибо, партия, тебе!

    Спасибо, партия, тебе
    За все доносы на доносчиков,
    За факелы на пражской площади
    Спасибо, партия, тебе!

    За рай заводов и квартир,
    На преступлениях построенных,
    В застенках старых и сегодняшних
    Изломанный и черный мир…

    Спасибо, партия, тебе
    За ночи, полные отчаянья,
    За наше подлое молчание
    Спасибо, партия, тебе!

    Спасибо, партия, тебе
    За наше горькое неверие
    В обломки истины потерянной
    В грядущей предрассветной мгле…

    Спасибо, партия, тебе
    За тяжесть обретенной истины
    И за боев грядущих выстрелы
    Спасибо, партия, тебе!

    1969 г.

    Sper ca jurnalistii din RM sa inteleaga ca NU SE POATE de jucat de+a liberatea, fara RESPONSABILITATE.
    Nu se poate de sta la o masa cu niste lepadaturi criminale,
    nu se VINDE CONSTIINTA, nici chiar cu miliardele lui Voronin … Au murit milioane de oameni din cauza comunstilor.
    V-o spun cu durere, caci NU VA INTELEG!

  19. palade

    p-tru Valenta.
    Da. sunt, au fost si vor fi asa rusi. Dar din pacate nu ei decid soarta rusiei. Nici nu au decis-o niciodata. Sunt extrem de putini si au o influenta foarte mica in societate. Din aceasta causa rusia Nu poate sa fie si nu va fi niciodata o tara democratica.
    Vezi ce raritate este un rus cu gandire libera? Cu atata entusiasm a descris evenimentul, publicand chiar si o poezie pe un blog care aborda cu tot o alta tema.

  20. Francisc

    Numai Unirea cu Romania Mare
    ne va salva de marasmul roso – lupesc comunist !

  21. Asociatia barbatilor

    Dl Lupu ne pregateste incet incet, sa nu fim socati, de marele anunt : stiintific suntem de nationalitate romana , iar politic suntem de nationalitate moldovenesca. 🙂

  22. Taranu

    Bravo, Sergiu!!!

  23. Valenta

    Palade,
    scrii “…o poezie pe un blog care aborda … o alta tema”. De ce o alta TEMA, daca tocmai e vorba de jurnalisti?
    Oare poti face echipa si sa lasi sa intre pe teren un jucator de fotbal, FIE CHIAR SI FOARTE BUN,
    daca bate mingea in propria poarta?
    Caci sunt fotbalisti, care se vind pe bani, ca prostituatele, facind PROPRIA ECHIPA sa piarda!

    Tocmai asa si fac unii jurnalisti de la unele publicatii! Sub paravanul de LIBERTATE ei isi vind pe bani SPATIUL, scuzati va rog, ca libertinii corpul lor, vinind clienti CU BANI pe la marginea drumului.
    Voronin are miliarde, poate cumpara si presa si justitia! Unde ajungem, daca JUCATORII nostri se vind?

    Sa stiti,
    ca o parte de responsabilitate o au si jurnalistii, pentru tot ce se intimpla in societate!
    Caci nu exista JURNALISM IN AFARA POLITICII!
    Orice informatie poarta in sine si o optiune politica. Sa le fie CLAR!

  24. Igor

    Valentina, esti o fire emotiva si, chiar as crede, extraordinara. Doar ca un lucru foarte subtil nu il poti intelege. Sa fie jurnalistii si platiti, de uniii si de altii, dar sa fie cat mai multi, si cu cat mai diferite opinii. In acest mod se educa societatea, in acest fel oamenii incep sa analizeze realitatea cu cele scrise si sa cugete. Alegerea graului de neghina, vorba papagalului lupusor, chit ca a ales o fraza cu un inteles destul de adanc, fariseul, este problema cea mai principala, care trebuie rezolvata. Si, apropo, nu de politicieni, nu de guvernanti, si, in ultima instanta nu de jurnalisti – ei sunt doar instrumentul, ci de fiecare persoana in parte. Atunci si vom deveni o tara europeana. Iti inteleg frustrarile, dar suntem inca in procesul de fierbere, care, cred, ca va dura. Asa, ca tre sa ne obisnuim cu convulsiile.

  25. Valenta

    Igor,
    sa ne obisnuim cu convusiile???
    Desigur ca nu avem incotro, dar atentie ce pericol ar fi, daca PRESA si JUSTITIA s-ar lasa platiti de mafia comunista?
    Daca, judecatorii vor da cistig de cauza lui Voronin miliardarul?

    Acesta este un risc REAL. Or, oare, nu vedeti ca, desi sunt atitea probe despre crimele si coruptia lui Voroni si toata banda lui, totusi Justitia taraganeaza, iar presa plaseaza fotografii le lor in prim plan aproape zi la zi.

    Or, tocmai acum este cea mai IMPORTANTA PERIOADA – sa scapam definitiv de aceste structuri criminale,
    ca apoi sa putem liber dialoga fara stingeneala, simtindu-ne in siguranta in propria casa, in propria tara.

  26. Alexei

    CAND VOM FACE ORDINE IN LEGEA DESPRE FUNCTIONAREA LIMBILOR PE TERITORIUL R.MOLDOVA?
    Sau cand vom termina de miorlait.

    1.Avem 20 ani de cand limba de stat in RM este romana(dealtfel limba aborigenilor).
    2.Avem 19 ani de independenta fata de Russia.
    3.Avem 5% minoritate nationala rusa.
    4.Avem 11% minoritate ucraineana.
    5Avem 10-12% alte minoritati.
    6.Avem Parlament.
    7.Avem si legiuitori(mancai) in Parlament.
    8.Avem Guvern cu Prim Ministru(Pare-se bun).
    9.Avem Presedinte(Pare-se tot bun).
    10.Avem Minister de Justitie cu Ministru(Pare-se bun).
    11. Avem Judecatori, procurori politai armata SIS si tot de ce are nevoie un STAT pentru functionare si nu pentru stat degeaba.

    Activez in domeniul bussenisului. Si uite ca de 15 ani, in mare parte Agentii economici cu care sunt in contact inchee contracte bilaterale de acordare servicii si furnizare marfuri in limba rusa. Iar Agentii economici cu capital rusesc si ucrainean exclusive in limba rusa. Asata o fac fiti siguri pentru a ne sfida pe noi aboregenii. Trebuie sa o spunem pe sleau fara ocolisuri si politete: toti veneticii astea sunt obraznici si vor fi obraznici atata timp cat puterea centrala nu va lua masuri in vederea functionarii depline a limbii romane in toate domeniile de activitate in RM.
    Stiu ca e usor de criticat si cerut dar de dat solutii, mai greu. De aceia.
    Ca solutie sugerez:
    D-lui Ministru de Justitie Tanase sa ceara in toate Instantele de judecata ca contracele incheiate in rusa sa nu fie puse pe rol., din start sa fie declarate nule.
    Autoritatile locale, sa nu recunoasca contracte in rusa si agentilor economici care nu se conformeaza sa nu li se elibereze Autorizatii de functionare.
    Oficiile fiscale sa sanctioneze agentii economici care elibereaza facturi in rusa.

    Consider ca nu e mult dar sa vedeti ce efect vor avea aceste masuri. Cu toate ca cunoastem cum reactioneza veneticii in asa cazuri: Incalcarea drepturilor si bla,bla.
    Ar fi oportun ca sa stie toti cetatenii acestui stat(ca sa nu zic veneticii), ca sunt si obligatiuni in afara de drepturi.
    Si apoi folosirea limbii oficiale(romana) in RM la fel este un drept. Si e cu mult mai drept. Asa ca: La treaba domnilor. Si sa lasam miorlaiala.

    P.S. Dupa asta ne apucam si de eterul statiilor de radio in firmele de taximetrie, cinematografe, posturi de radio ruse in exces s.a. Este mult de lucru dar trebuie fiecare sa muncim si sa cerem respectarea legii ce tine de functionarea limbilor pe teritoriul RM.

  27. Valeriu Ciobanu

    MDA…ÎN ŢARA LUI BADEA MIOR E TOTUL BINE.

  28. Dumitru

    Mia placut articolul . Cu toate ca nu sunt de acord cu toate ce a-ti scris este parerea dumneavoastra. Si daca vorbim de 2 puncte de vedere: eu am alte 2 puncte de vedere
    1 din punct de vedere “democratic” Lorena are perfecta dreptate nu conteaza cine e la putere ea isi face lucru egal fata de toti ne impartind puterea in ai nostri si in ai lor.
    2 din punct de vedere politic(tot timpul exista si un punct de vedere politic:)) nu sunt de acord cu Lorena deoarece ar trebui so lase mai moale si asa avem niste televiziuni care se ocupa de destramarea AIE (pe plan mediatic).
    Ar trebui sa lasam AIE sa lucreze minimum 2 ani in pace ca sa se vada roadele muncii(la noi poporul nostru basarabean crede ca banii vin prin investitii pe termen scurt,Greseala, trebuie sa asteptam investitiile pe termen lung ceea ce inca in R.M. nu sa facut) speram ca AIE sa faca aceasta

  29. Economist

    Pt. Alexei
    Ai multa dreptate in privinta problemelor economice. In Romania ar fi destui
    care ar vrea sa-si extinda afacerile acolo, mai mari sau mai mici. In domeniul alimentar (morarit, ind laptelui, vin si alcool etc) dar nimeni nu stie nimic despre atatea si atatea alte probleme legate de afaceri. (impozitari, taxe, evitarea dublei impuneri, repatrieri de capital,facilitati bancare,contracte,recrutari de forata de munca etc. etc.) Si daca e vorba sa aiba rusa ca limba de afaceri , mai ales pt contabilitate si evidenta,marketing si management atunci sansele sunt intr-adevar f mici. Toti vorbesc despre pragmatism. Dar unde-i pragmatismul?

  30. ioana

    halal de asa PhD student care a comentat mai sus 🙂 scuzati ca nu am timp sa explic, dar cred ca lumea cu lumina intelege de ce spun asta si nu e nevoie de explicatie! Un singur detaliu am vrut sa spun: si eu sunt foarte intamplator pe acest site, azi am revenit a doua oara in viata mea 🙂 cu siguranta o sa mai revin! ce bine ca lupu nu are blog, pur si simplu nu-l inghit, mi-e greata cand il aud, da mite sa-i citesc neroziile alea elevului cuminte de pe timpul KPSS 🙂 ascutiti-va urechea si mintea, dragi concetateni!

  31. Tare kestia! Asa e corect, nu poate conducerea sa se afle impreuna in acelasi avion, caci- daca se prabuseste? Bravo D-nule Mocanu, ati cistigat respectul meu. Bravo!!!

  32. Can

    Buna, Sergiu!
    Mi-a placut stilul tau hazliu de abordare a “pericolului terorismului” de luni seara. Mai scrie “sotii” di ale astea.
    Sa-mi spun si eu punctl de vedere asupra Procurorului Geleral…”El nefiind, sărmanul, revendicat până în prezent nici politic de vreun lider al alianței, nici economic de vreun oligarh,…”
    Cu mine s-a intimplat absolut invers. Ne intrebata de nimeni si ne intrebind pe nimeni, am fost numita in functia de Ministru…..Din prima zi in noua functie/ si pina in ultima/ obosisem sa “aflu” in continuare datorita cui am devenit “om”. Lista “binefacatorilor ” mei crestea zi de zi….Nu puteam afla cine, totusi, a fost cel cu propunerea…..Eram revendicata de ADR. Eram sigura ca asa este. Am rabdat chit am rabdat. Dupa demisia Guvernului, inainte de plecarea noastra din functie, la 10 decembrie, in ziua mea de nastere, am avut in calitate de oaspeti pe membrii Guvernului, care au venit la minister sa ma felicite in acea zi.
    Nu am ratat sansa si l-am intrebat pe primul ministru Sturza cum s-a intimplat si cine a venit cu propunerea candidaturii mele…..Raspunsul a fost : Mircea Snegur . Am aflat si amanuntele.
    Pina la urma a fost excelent ca nu am stiut de la bun inceput cine “m-a facut Ministru”. Nu aveam de achitat nicio polita.
    Poate nici Procurorul General nu stie cine a inaintat candidatura domniei sale pentru aceasta functie ? Eu cred.
    Daca cu mine s-a intimplat astfel, de ce cu altii nu se poate intimpla ?

  33. Zicu

    Stiti in povestea cu Lupu se intimpla exact ca in povestea hazlie din armata ruseasca, cind un soldat il intreaba pe superiorul sau: “Tov. leitenant a pravda cito crocodili letaiut? (Dle locotenent, este adevarat ca crocodilii zboara?), la care ultimul ii raspunde..Ti cio, soldat, ohrenel!? (Ce e cu tine, ostas?.. esti narod?). Soldatul: – A tov. polkovnic scazal cito crocodili letaiut!(Da tov. colonel a spus ca crocodilii zboara…). Locotenentul; – Nu… esli scazal tov. polkovnik cito oni letaiut, znacit letaiut no oceni nizco!( Ei daca a spus dl. colonel ca ei zboara inseamna ca zboara, dar foarte jos!, asa , deasupra pamintului.!). Altfel spus, pentru Lupu este valabila parabola “Scopul scuza mijloacele”. Este clar, ca el ca politician mizeaza pe esicherul de stinga -analfabetii. Daca analfabetii mine vor declara ca suntem din republica TOGO si vorbim limba togheza atunci, Lupu, spre a nu-si pierde electoratul va sustine cam in felul urmator: Da suntem moldoveni “stiintific”, dar politicamente suntem toghezi si vorbim limba togheza! O tempora! O mores!

  34. Adi

    SUPERB! DIN CAUZA ASTA TE-AU ALUNGAT ROŞCA; VORONIN; DIN CAUZA ASTA NU TE AGREEAZĂ ACTUALUL CURTET POLITIC -GCHIMPU, FILAT, URECHEAN, LUPU. FRIACA DE CONCURENŢĂ E VEŞNICĂ… DAR PE MINE MĂ INTERESEAZĂ TĂLIBĂNEASA DIN POZĂ. AH, CE FIARĂ FIERBINTE? I BUNĂ, NU?. PENTRU DÂNSA AŞ DA TOŢI COMUNIŞTII, CHIAR ŞI PE VORONIN… DAR SĂ TRECEM PESTE TĂLIBĂNEASĂ. MIE MI SE PARE CĂ DIN CAGULĂ NE PRIVESC FRUMOŞII ŞI FLĂMÂNZII OCHI AI LORINEI BOGZA. PE LÂNGĂ CĂ E FRUMOASĂ E ŞI FOARTE TALENTASTĂ CA PUBLICIST. CUM SĂ NU ALERGE CE-I PATRU LA DÂNSA…ACUM, DOAR CÂTEVA OBSERVAŢII DESPRE PANFLET. SERGIU, EŞTI TALENTAT, DAR TREBUIE SĂ TE ÎNVEŢI / DE LA CARAGIALE/ SĂ PUI PUNCTUL ÎNAINTE DE SFÂRŞIT. TREBUIA SĂ TE OPREŞTI DOAR LA MAREA TA GRIJĂ GRIJĂ PENTRU STAT, CARE, DIN CAUZA LORENEI; AR PUTE RĂMÂNE FĂRĂ CAP. CTERIZAREA LOR CA OAMENI. CHESTIUNI CA “FRAZELE LUI GHIMPU NA-AU NICI FORMĂ, NICI CONŢINUT”, CEASUL LUI FILAT, TEORIA LUI LUPU DESPRE LIMBĂ, FAC PARTE DIN ARSENALUL LUI MARC TCACIUC. ARATĂ CA O INVIDIE BINE CAMUFLATĂ. OR DUNEATA NU SAMENI A FI UN OM INVIDIOS. SĂ LE SPUNEM CELOR ADEVĂRUL; FĂRĂ AI JIGNI. SĂ NU UITĂM CĂ GHIMPU ARE, CA NIMENI ALTUL ŞI CONŢINUT ŞI FORMĂ ROMÂNESCĂ. Ş-APOI, VORBA LUI ŢUŢEA; “SĂ NU UITĂM CĂ ISUS HRISTOS NU S_A NĂSCUT LA FĂLTICENI” ADICĂ, ÎN CAZUL NOSTRU, LA COLONIŢA. SĂ NU IUTĂM CĂ, NUMAI DATORITĂ LUI LUPU, AM SCĂPAT DE COMUNIŞTI. TU, FII TĂI SUNT LIBERI DATORITĂ LUI LUPU, ÎN PRIMUL RÂND. IAR FILAT MERIĂ SĂ POARTE ZECE CEASURI PE MÂNĂ, PENTRU A MĂSURA TIMPUL CARE NU_I AJUNGE DE CÂTĂ NEVOIE ARE PE CAPUL LUI: E UN PREMIER APRECIAT DE TOATĂ LUMEA.ŞI URECHEAN NU E UN OM DE DAT CU PICIORUL ÎN EL. DE, MAI FACEM ŞI NOI CÂTE O GREŞEALĂ. PARCĂ TU N-AI FĂCUT CHIAR NICI UNAS?… EŞTI OM CU HAR, ÎNVAŢĂ ARTA SCRISULUI.

  35. Greta

    superrrrrrrrrrrr

  36. Valenta

    Zicu,
    DUPA CUM SPUNEA zilele trecute vestita Valeria Novodvorskaia, comentator politic cu VERTICALITATE din Rusia =
    cei de stinga si zombatii lor formeaza o multime inconstienta, un fel de biomassa
    care este in stare sa-l voteze si pe Stalin, daca ar veni acum si ar vrea sa ajunga iar la putere.

    Acestea ar putea sa voteze si limba TONGA ca limba de stat in Moldova.
    Pur si simplu pentru a se “razbuna” pe ADEVARUL STIIBTIFIC, pe intelectuali,
    pe cei CONSTIENTI si cu VERTICALITATE.

    Era o anectoda in timpul sovietic: Ti cito, inteligent? – care suna ca ceva defaimator sau rusinos,
    doar CLASA MUNCITOARE era la putere. Si pentru a nu “strica” relatia, trebuia sa negi, sa zici ca esti
    din saraci si ca esti sarac… si prost si nu numai… ca sa nu ai probleme sau sa devii suspect.

    Deci, LOR – oare si Dlui Lupu? – le trebuie de acestea PROSTI, SARACI si “MINERI” la minte, INTOTDEAUNA GATA, ca pionerii, sau ca minerii, oricind gata sa puna mina pe bita, ca sa-si apere STATUTUL de bolisevici
    si sa se razbune pe OAMENII CU VERTICALITATE, cu mintea sanatoasa!

    Democratia intr-o astfel de societate zombata este IMPREVIZIBILA, ceea ce s-a intimplat in Ucraina,
    caci Ianukovici chiar a doua zi de dimineata deja era inconjurat de sute de mineri adusi din sud-estul Ucrainei… de aceea striga cu mare curaj la megafoane ca Timosenco sa-si depuna demisia, desi conform legii exista termen…

    Eu zic, sa fim TREJI SI CONSTIENTI, sa actionam operativ pentru a rezolva problemele principale
    si pentru a conduce cu bine si mai departe “corabia”…
    Oameni buni, iesiti din euforie. GHIMPU este un OM cu verticalitate, onest si stie ce face!.

    Dl Sergiu MOCANU l-a descris foarte bine. Fiti siguri ca Dl Ghimpu niciodata nu ne va trada!

    Deci, ce doriti sa faceti mai departe? Sunteti constienti de responsabilitatea ce o aveti fiecare?!

  37. Vitalie

    Lorena Bogza este agent secret o stie toata lumea ,agent de influienta.feriti va de ea.

  38. PhD Student

    @ ioana.
    Ioana, e halal de persoanele care au pereti in fata, care lucreaza intr-o singura directie – resping totul ce nu corespunde punctului lor de vedere, fara a analiza critic. Intre ceea ce isi doreste un om, viseaza, spera, si intre realitate este un hau adinc. Daca traiesti doar ascultindu-ti mintea, fara sa asculti si sa observi ce se face in jur, si sa le consideri in actiunile proprii, apoi te pomenesti ca halucinezi si traiesti in lume imaginabila. Diferenta care se observa imediat intre noi, este ca eu mi-am argumentat punctul de vedere, iar dumneata l-ai respins fara sa explici logica. Mai mult ca atit, ai exprimat desgustul fata de Lupu, chipurile ca nu il suferi, ce sugereaza un impuls emotiv in ce faci, si nu unul rational. Miroase a fanatism. Vreau sa repet gindul ce l-am scris mai sus, dar sub o alta forma – persoane care se lasa dusa de explozii emotionale sunt in minoritate in tarile mai sarace (cum este Moldova) fiindca prioritatile majoritatii sunt de ordine materiala – supravietuirea fizica; iar prioritatile de ordine ideologica sau valorica urmeaza sa se manifeste doar cind cele materiale vor fi satisfacute. Asta e una la mina. Apoi, in societati de tipul celeia care avem in Moldova, alegatorul mijlociu este conservativ, care resista oricare socuri bruste de schimbare, si se bazeaza pe logica ca status quo e mai bun decit schimbarile radicale. Acesta e motivul din care moldoveanul simplu nu este revolutionar, sau dupa cum a spus O.N. – mamaliga nu exploadeaza. Iar indivizi isterici pot tipa in Chisinau cit doresc de mult, pina nu vor realiza principiile rationale care ghideaza comportamentul alegatorului mijlociu, ei vor continua sa fie in minoritate, si sa se intrebe prosteste “oare de ce comunistii iau 50% de voturi”. De fapt, cu tot dispretul pe care il ai fata de PKUS, te comporti exact la fel ca ideologii acestui partid – categorizezi drept erezie tot ce nu-ti convine. In opinia mea diferenta mare intre cei radicali de stinga si cei radicali de dreapta nu este – Moldova dar si oricare tara are doar de pierdut daca acesti isterici fanatici fin la putere. Apropo, citesc des forumuri rusesti, si comportamentul ioanei este o copie a istericilor rusilor nationalisti de acolo, cu simpla diferenta ca ea a scris in romana :).

  39. […] n-ar minţi atîta. Dacă ar apărea mai rar la TV şi s-ar gîndi mai puţin la chelia lui şi la chipul lui de narcis. Dacă, […]

  40. Я уверен, что Вас ввели в заблуждение.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*