Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

După Brigitte Bardot, Alain Delon îi scrie lui Dorin Chirtoacă

imagescad3caj3alain_delon_300Alain Delon este un megastar  de cinema și un sex-simbol masculin al anilor 60 ai secolului trecut, care pe parcursul câtorva decenii a spart inimi de femei pe tot globul pământesc. Uniunea Sovietică, în acea perioadă, era înconjurată cu sârmă ghimpată și era păzită de câini sanitari.  Filmul francez nu s-a încâlcit în sârma ghimpată și n-a fost mușcat de câinii sanitari, pentru că a intrat întotdeauna prin punctele de trecere a frontierei cu viză de URSS. Datorită acestui fapt, femeile truditoare de pe tot cuprinsul Uniunii au avut norocul să admire legal profilul „marelui spărgător”, iar vina pentru tentațiile de adulter, care le dădeau târcoale ca niște câini turbați pe tot parcursul actului cinematografic cu Delon, era copleșită de sentimentul înălțător al fidelităii cetățenești.

Bărbații sovietici n-au avut tot atâta noroc de Brigitte Bardot, chiar dacă ea își purta în aceeași perioadă și prin aceleași platouri formele exorbitante. Poate că a fost mai mult fotografiată decât filmată, poate din alte motive, despre care istoria se încăpăținează să vorbeasă, Brigitte a fost întotdeauna un produs erotic de contrabandă. Nu știu cum treceau abțibildurile cu chipul ei de sârma ghimpată sau de câinii sanitari și cum ajungeau ele să fie lipite în cabinele camioanelor de cursă lungă. Știu, însă, că șoferii au până în prezent remușcări pentru drumurile distruse de KAMAZ-urile lor în timp ce ei își înșelau, din mers, patria sovietică cu franțuzoaica apetisantă.

Am făcut această incursiune în istorie, pentru că Brigitte Bardot și Alain Delon, care au contribuit atât de mult altădată la creșterea libido-ului cetățenilor sovietici, acum, pot contribui decisiv la diminuarea furiei pe care Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a dezlănțuit-o împotriva câinilor comunitari şi a drumurilor municipale.

În cele ce urmează, nu vom vorbi despre sârma ghimpată, chiar dacă pierdem ocazia de-al pomeni în context pozitiv pe Premierul Filat. Nu vom vorbi nici de câinii turbați, chiar dacă pierdem ocazia de a-l pomeni în context negativ pe unul dintre cei mai proeminenți lideri ai showbiz-ului juridic autohton. Vom vorbi doar despre Dorin Chirtoacă, care nu pierde nici o ocazie să dea șuturi în fund unei generații de tineri, care au avut șansa, prin intermediul lui, să se realizeze.

Întrucât despre scrisoarea pe care a trimis-o Brigitte Bardot  Primarului și despre eventualul răspuns pe care i-l prepară junele idil bătrânei vedete se cunoaște totul, mă voi opri doar la corespondența dintre Chirtoacă și Delon, despre care nu se știe nimic.

Așadar, căruntul actor îi scrie tânărului ștab că el a îndrăgit demult drumurile bune, spălate de colb vara, curățate de zăpadă iarna, luminate noaptea și reparate la timp atunci când se deteriorează: vara, iarna sau noaptea. Îi scrie în continuare, că a ajuns până la urechile lui vestea că Dorin Chirtoacă a pus gând rău drumurilor, că vrea să le „eutanasieze” prin dinamitare. Iar întrucât bugetul Primăriei nu permite procurarea, în timp previzibil, a cantităților necesare de exploziv, angajații direcției drumuri, înarmați cu răngi, târnăcopuri și lopeți au „schilodit” suprafața carosabilă într-un hal fără de hal. Deteriorarea asfaltului se face cu o bestialitate ieșită din comun, iar șeful direcției și-ar fi luat angajamentul ca până în primăvară să-l facă „țărnă” pe tot. Delon îl roagă, în final, pe Chirtoacă să infirme această informație și să-l asigure că drumurile comunitare nu vor mai avea de suferit.

În scrisoarea de răspuns, Primarul îi comunică vestitului actor că specificul Republicii Moldova este de așa natură, încât un municipiu condus românește și cu multă demnitate națională este mai confortabil pentru locuitorii lui, decât un oraș încălzit, spălat și luminat. În ceea ce ține de drumuri, zice el în continuare, Delon trebuie să cunoască faptul că drumurile în Chișinău nu sunt comunitare, ci a nimănui – ca și maidanezii. Drumurile, dacă nu au gropi, se transformă în adevărate câmpuri de bătălie, unde, din cauza vitezei excesive, se produc accidente cu consecințe letale. În calitatea lui de înalt demnitar de stat, el este pur și simplu dator să înlăture, să lichideze, dacă vreți, acești doi factori de risc sporit pentru viața și sănătatea oamenilor. În finalul scrisorii, Domnul Primar lasă să se înțeleagă că el a ajuns în această funcție „nu din drum” și nici prin votul câinilor. Pentru a fi și mai convingător, a anexat mai multe fotografii cu victime ale traficului rutier.

sharAlain Delon i-a trimis lui Dorin Chirtoacă o a doua scrisoare, și cred că și ultima, în care l-a îndemnat să citească cu multă atenție romanul „Sobacee serdtze”  de Mihail Bulgakov.  El vrea să-l facă pe Dorin Chirtoacă să înțeleagă că un om cu inimă de câine este un pericol atât pentru câini, cât și pentru oameni, dar și pentru drumurile care au întotdeauna două sensuri – unul spre înălțare și altul spre prăbușire. Atunci când omul nu are în suflet o linie de demarcare, este foarte ușor să încurce sensurile.

33 comentarii

  1. Eu

    Mda, ma asteptam la mai mult.

  2. Igor

    ))))))). Nu am prea inteles nimic din cele postate. Sau articolul este un test psihologic sofisticat, sau, prin el nu s-a spus nimic. Eu, spre exemplu, nu am luat si nu am lasat nimic, pardon, exceptie acest comentariu…

  3. blackt

    tare … no comment

    admir persoanele care ramin nepolitizate
    bafta si sanatate apropiatilor

  4. blackt

    Igor principalul ca ai citit ci ti-ai imbogatit cunostintele pe urma poate vei gasi si folos la cele citite 🙂 e un comentariu anticipat pentru ca autorul socoate unele chestii foarte prvizibile de aia si se implica in a le tilcui

  5. hm

    hmm, titlul chiar il luasem de bun, credeam ca trimite alain elicopterul sa salveze cativa caini, mai ales ca intr-un elicopter incap destul de multi, deci eficienta e mai mare decat in cazul elicopterului persoal trimis pt a salva o mata. probabil va veni cu propunerea, pe care nici aparatorii animalelor de la noi nu au indraznit s-o faca, sa se instituie si la noi avaocatul animalelor. da poate e prea ocupat cu campania pt votarile din elvetia. parca-s prin martie, deci mai avem o luna de asteptat pana la implicare sa. probabil va folosi elicopterul si pentru transportul prin oras. ca sa evite drumurile.

  6. Igor

    Se prea poate, blackt. Se prea poate. Eu am citit o sumedenie de literatura SF. Si cu presupunerile stau bine. Problema e, ca la cele postate in articolul anterior la aceasta tema, intradevar au fost tare. Iar aici, stii, parca as mai dori ceva sa spun, am scris, ceva, dar gandurile imi zboara in alta parte…

  7. Încă odată superb!

  8. Asociatia barbatilor

    Cand am vazut titlul pe coloana Unimedia, m-a pufnit rasul. Nu mai stiu de cand nu am mai ras de un articol din presa (Moldova Suverana , Omega nu citesc … ).

    Referitor la un “oraș încălzit, spălat și luminat”, fara gropi, etc problema e slaba activitate economica. Un prieten lucreaza intr-un parc industrial in Cluj, unde statul acorda facilitati investitorilor. Pai sa faca si Dorin asa ceva si o sa aiba bani pt oras. Sa trimita niste consilieri la Cluj sau Timisoara (la Bucuresti nu cred ca exista parcuri industriale) .

  9. chemist

    Spalat, Luminat , dar Si inverzit, nu inrosit.

  10. NINA GONTA

    cam aiurea-n tramvai .. mult mai bun a fost articolul precedent..aici prea mare conglomerat de “idei”…

  11. jics

    care doreste sa inteleaga intelege care nu sa mai caute litere cunoscute

  12. Taranu

    Bravo! Orientarea…politica nu pare a fi strict proportionala cu logica liniara si gesturile anacronice. Am urmarit cu atentie raspunsul lui Chirtoaca, care de ce nu, are si el o doza de adevar. Doar ca, aparind oamenii, n-ar trebui sa uitam ca bietele animale au ajuns pe drumuri tocmai din “mila” omului, unde te mai pomeni ca au si fost ingrijite anterior de a fi prinse cu cinste, mai o piatra, mai un bat pe sale, mai un picior cind ne vine bine. Suntem un popor unde zicala “viata de ciine” ramine a fi purtatoare de sensuri si la ordinea zilei.. In acelasi timp de ce sa nu ne indignam cu tot amorul nostru pentru bietele “canine” cind le vedem hoinarind oriunde, mai ales ac riscurile nu sunt excluse? Logica? Daca noi asa si nu avem fonduri i pentru a le intretine, au europenii si dupa cite stiu si sunt gata sa ne ajute. Ii putem ingriji, controla inmultirea si chiar da o parte la cetetenii care ar dori sa aiba. In fine metode ar fi destule ce ar permite sa nu-i avem pe strazi, dar nici sa nu-i “eutanasiem”. Ce termen cu iz de”euroconformism” pentru a nu spune pe de-a dreptul ca-i omorim. ..

  13. palade

    pentru cei care nu au inteles, or cei dezamagiti de articol mai cititi si voi „Sobacee serdtze” de Mihail Bulgakov.

  14. Imi place foarte mult ca lumea de la noi e miloasa. Si chiar are solutii, dar numai pe site-uri si bloguri. Scrieti aici unul din voi care a transferat 5 bani pentru intretinerea unui azil de caini sau ati contactat o organizatie straina pentru a ne ajuta sa rezolvam problema cainilor. Nu se gaseste. In schimb critici la adresa primarului — cate vrei. Nu intelegeti ca e disperat, pentru ca aceasta problema ne depaseste? Chiar daca am participa cu totii la rezolvarea ei, ar trece ceva ani pana am putea s-o tinem la control. Babele rusesti cer transport gratis, soferii — parcari si drumuri, cei saraci — subsidii etc. Bani nu sunt, totul e varza, care e solutia? Se apropie alegerile locale. Propuneti o candidatura care va veni cu geamantanul de bani si le va rezolva pe toate, iar noi vom sta in tufisuri si-i vom cauta greseli si esecuri ca sa putem sa-l criticam.

  15. nu stiu cum sa-l aprob. renunt.

  16. andrei

    Super!!!!!!!!!!!!Foarte rafinat,profund,actual.Chirtoaca este obligat sa culeaga urgent lectia,si sa ee masuri.Sa lase pozarea in fata telepresei,sa rasuflece minecele si sa faca ceva concret si strigent.Bravo domnule Mocanu!!!!!!!!! Un articol binevenit.

  17. Valenta

    Toate presa vorbeste numai despre soarta maidanezilor. Se creaza impresia ca alte probleme Moldova nu mai are.
    Au luat-o toti razna… iar coruptia continua sa domine in toate sferele, economia e la pamint, batrinii balnavi si abandonati… tineri fara locuri de munca…

    Treziti-va, oameni buni, ca ne transformam in Republica Maidaneza!

  18. L-am votat pe Dorin Chirtoaca de 3 ori ca sa-l vad primar. Pentru mine e aproape unica figura politica cu care ma asociez (cred ca ma reprezinta) si intr-o zi as vrea sa-l vad si Presedinte. Acum nu stiu la sa ma gindesc. Ma simt complice la omorurile care se petrec zi de zi. Poate nu omorim oameni. Dar tot omorim niste fiinte care deseori sunt mai naive si mai sincere decit noi.

  19. Haiducul

    Daca nu-l vom sustine pe Chrtoaca, avem toate sansele sa devenim cu adevarat Republica Maidaneza, dupa cum observa cineva pe aici.
    Daca ii vom tot adora in continuare pe maidanezi, desconsiderind oamenii din jur, vom deveni la chip si asemanare ca si personajul lui Bulcacov din romanul “Sobacie serdtse”.
    Zic asta, caci exista un fenomen care trebuie bine stiut: pe cine iubesti cu acela te vei asemana cu timpul.
    Iata de ce este bine ca sa adoram pe Dumnezeu, ca sa refacem in noi chipul si asemanarea cu El.
    Ati degradat intr-atit, incit nu va dati seama ca ati facut niste idoli din acesti maidanezi. Or, orice idolatrie este o uriciune in fata lui Dumnezeu.
    Unii atit de mult IUBESC CIINII incit se cupleaza cu ei. Mai urit decit in Sodoma si Gomara. Acestia si ne FORTEAZA sa ne impuna PUNCTUL LOR DE VEDERE!, adica sa devenim ca ei.
    Dati-va seama pina unde mergeti! Degraba va veti asemana cu personajul lui Bulcacov.

  20. E foarte rau faptul ca la noi oamenii sunt foarte indeferenti de tot ce ai inconjoara, iar singura lor preocupare este propria persoana! Problema maidnezelior intr-adevar e o PROBLEMA si nu pot intelege de ce se revolta atitia ca ea este foarte discutata! Da sigur sunt un sir de probleme foarte importante, dar cele mai multe tin de grijile si nevoile fiecaruia din noi! Doar atunci cand o sa terminam sa fim atit de egoisti, vom putea rezolva ceva! Si sunt ferm convinsa ca acei care sustin ferm si tare ca solutia cea mai buna este eutanasierea nici nu au cautat si nici nu ii intereseaza o alta metoda deoarece ey sunt mai inraiti ca niste cani flaminzi!

  21. natalia

    Valenta-Raica
    “Treziti-va, oameni buni, ca ne transformam in Republica Maidaneza!” O gluma de prost gust. Foarte prost.
    Oare ai uitat, ca Moldova i-si trage denumirea de la o catea?

  22. natalia

    Si nu inteleg, de ce multi afirma, ca sustinatorii PCRM sunt aparatori ai cainilor comunitari? Ce are politica cu bunul simt de OM? Subiectul e – nimicirea cu cruime. Da, am votat si eu p-u Chirtoaca si l-am sustinut pina acum, dar dupa ce a luat asa decizie barbara……Oare el ciar nu a vizitat necropola?
    Problema a existat si mai inainte, dar acest primar nu-o vedea, sau poate nu vroia s-o vada (poca jarenii petuh ne cliunul v zadnitu). Si credeti, ca tare sa deranjat el de acel copil muscat? NU! El sa derangat pentru sine insusi, intelegind, ca poate sa porneasca un val de nemultumiri, deaceia a luat-o si el cu pragina inainte.

  23. natalia

    Si tare mii interesant de acei, care afirma, ca ciar nici “nu poti sa mergi pe strazi, deoarece navalesc peste ei caini turbati de pretutindeni”.Ciar asa sa fie? Si eu traiesc tot in acest oras, merg si eu tot pe aceste strazi, scot si eu gunoiul, dar iata ca nu vad nici o data acesti caini agresivi, dar i-i vad cum stau langa lazile de gunoi si asteapta cuminti, poate cineva le va da ceva DE MANCARE. Dupa cum vad si oameni “comunitari”, care sunt cu mult mai agresivi.
    Posibil ca ma gresesc putin, dar totus poate acesti neiubitori de animale i-i tin hangul primarului nostru, pe care nu poate sa-l dee la brazda nici Briggite Bardot si nici Alen Delon? Mi se pare ca e ca in povestea despre regele gol.

  24. mai vrem

    bravo autorului. un mesaj foarte subtil si foarte propriu. Faza cu pozele atasate – este cireasa de pe tort.

    Valenta, trezeste-te si singura : ceea ce crezi ca nu e o problema este de fapt un alt aspect al ei.

  25. Anatolie

    Pe mine mă deranjează alta, că noi având atâtea probleme, nu zic că această problemă nu merită atenţie, dar de când Chirtoacă e la cârma muncicipiului numai de câini şi se vorbeşte. Şi atunci zic: – Oare nu se face special ca populaţia să fie abătută de la probleme mult mai importante cu care se confruntă municipiul? Cred că da! Trei ani vorbim de câini. Interesant, când o să ne apucăm de lucru?

  26. Haiducul

    natalia,
    de ce o ataci pe Valenta mereu?

  27. natalia

    20 februarie 2010 la 16:31

    natalia,
    de ce o ataci pe Valenta mereu?
    Pentru ca se merita. Nu e frumos sa inte pe un blog personal si pe urma la un forum de pe Unimedia sa discute persoana in cauza avind acolo un alt nic. De ce asa cred? Pentru nu pot doi oameni diferiti sa scrie leit unele si aceleasi fraze.
    Aceasta Valenta-Raica este un lup, mascat in piele de oita.

  28. Valenta

    natalia,
    eu idee nu am cine este Raisa si nu stiu ce ti-a facut Raisa DE TE ARUNCI LA MINE sa ma provoci.
    Ppoate Raisa te-a muscat? Eu Nu am vazut nici o postare cu numele Raisa, nu stiu ce si unde scrie,
    poate copie si plaseaza pe undeva mesajele mele? Idee nu am.

    Referitor la comentariile mele, cred, am dreptul sa scriu sincer ce gindesc.
    LIBERTATEA CUVINTULUI iti spune ceva?
    Eu lup mascat??? zau ca intreci masura. LINISTETE-te, te rog si Sa ne auzim si de bine.

  29. natalia

    Valenta a spus:
    20 februarie 2010 la 17:59

    “Eu nu am vazut nici o postare cu numele Raisa, nu stiu ce si unde scrie”,
    Ciar nu cred, ca nu ai vazut. Doar ca poate papai o gaina sau vre-un porc copt la moment. Sau poate i-i chintai difirambe lui Chirtoaca.
    “poate copie si plaseaza pe undeva mesajele mele? Idee nu am”.
    Nu cumva i-ti pare, ca merge vorba de plagiat?
    Si LIBERTATEA CUVINTULUI i-mi spune ceva, de ex. cite odata e mai bine sa rugumi, decit sa spui o prostie.
    Asa si nu mi-ai raspuns, ce inseamna “copii avortati”?

  30. Valenta

    Natalia
    suntem in post si ar fi bine sa lasam “hamaitul” fara de folos.
    Iti doresc toate cele bune. Am inchis discutia.

  31. natalia

    I-mi pare bine ca mesajul meu a ajuns la adresat. Si n-o sa mai hamae nimeni prostii despre copii avortati si republica maidaneza. Eu nici nu am discutat cu domniea ta, dar am raspuns la intrebare la alta persoana. Sa fii sanatoasa si nu te mai teme asa de maidanezi. Fii putin mai buna la inima.

  32. care nu pierde nici o ocazie să dea șuturi în fund unei generații de tineri, care au avut șansa, prin intermediul lui, să se realizeze…
    sunt perfect deacord cu autorul, nenea ăsta care se luptă cu maidanezii descreditează o idee nobilă şi anume cea de implicare a tinerilor în viaţa publică.
    El face o prostie din necunoaştere ori din rea voinţă?

  33. Taranu

    Probleme sunt si vor fi continuu. S-apoi cred ca e undeva gresit de a ne declara aparatori ferventi ai ciinilor sau primarului. Cit si a considera ca problema in cauza este una “ne-cardinala” in raport cu altele precum drumurile, caldura etc… E una care trebuie rezolvata in bloc, cu destula intelegenta, transparenta si bun simt. Mai cred de asemenea ca nu e numai vina sau “treaba” primarului de a rezolva chestiunea in cauza. Societatea civila va trebui sa se trezeasca si sa re-intre in drepturi pentru a putea gestiona probleme inclusiv de acest ordin, unde capra va trebui impacata cu varza spre a respecta drepturile tuturor.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*