Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Ori noi – Pavel Turcu, ori ei – Vlad Filat

turcupresedinteimagescafgrml3filat-2

Vlad Filat către Ministrul Culturii, Focșa:
Poate ajungeți cu dânsul (Pavel Turcu, n.a.) la Eurovision și apoi o să vedeți…”

Nu știu ce a înțeles altă lume din acest strașnic avertisment, personal, însă, m-am speriat de o criză politică. Eu mă  tem că dacă, cumva, aceiași cetățeni, care la 29 iulie 2009 au votat pentru actualii lideri ai Alianței la Eurointegrare, votează acum pentru Pavel Turcu la Eurovison, ne putem pomeni că Domnul Filat ne arată… o demitere sau o demisie, pentru că ce altceva ar putea să mai însemne acest ”… și apoi o să vedeți…”?

Indiferent care sunt așteptările Dumneavoastră în ce ar urma să vedeți din ceia ce vrea să vă arate Filat, eu din acest moment nu mă mai aștept la nimic bun.

Prima supoziție care îmi stă la îndemână, este demiterea Minstrului Focșa, în caz că acesta nu oprește ”coercitiv” acest atentat al lui Pavel Turcu asupra culturii lui Vlad Filat.

A doua supoziție este că demisionează chiar Vlad Filat în semn de protest împotriva acestui pogrom cultural aidoma celui politic din 7 aprilie.

Și eu, chiar dacă sunt de partea lui Pavel Turcu în ciocnirea civilizației de Lăpușna cu cea de Ungeni, îl înțeleg pe Filat. Pentru că nu ai cum să guvernez o țară al cărei popor este stupid. Paradoxul în cazul acesta fiind unul foarte simplu. Adică, tu, poporule, ai un gust politic subțire și parfumat atunci când votezi Filat, și un gust de băligar atunci când votez Turcu.

58 comentarii

  1. serginio

    Pai Domnule Mocanu,poate nu poporul e de vina dar cultura din tara,caci am votat si eu pentru el,si nu din faptul ca gust de baligar,dar si nici gust politic subtire,dar fiindca in cultura in ziua de azi nu sunt performante si vin niste inadecvati care skiorlai,si urla pe scena si nimic altceva,si a mai comentat mai inainte,cind banii is pe primul plan ,nau de unde sa fie performante,caci taticku la vreme face cunostinte cu un producator cu pirghii multe,acuma ce tine de Pavel Turcu,initiativa e binevinita oricind,si bravo lui ca a incercat,daca cinstit la cintec trebuie de lucrat foarte mult si parale multe de cheltuit si de aici si apare problema de unde la un paznic ruble.Mie cinstit la moment numi pare bine ca sa ne reprezinte Turcu la Eurovision,caci ne va ride toata Europa(deacord).,dar daca sa dam o palma culturii ,atunci mai bine sa rida Europa ,decit sa le fie greata de toate niorlaiturile de acum.caci mie deopilda mie greata cind ma uit la restul. P.S.dar din toate spuse inteleg prea bine ca nu se poate ca Turcu sa ne reprezinte,si as da votul lui Croitor,restul sunt varza.(din tot ce am vazut la tv)

  2. TMMD

    Adică, tu, poporule, ai un gust politic subțire și parfumat atunci când votezi Filat, și un gust de băligar atunci când votez”i” Turcu.

    foarte corecta afirmatia 😀
    cu celelalte idei mai putin de acord, dar ma rog fiecare cu opinia proprie …

  3. pai daca il sustineti pe PT e clar cu cultura pe care o aveti….. e foarte putina 😀

  4. palade

    Este evident ca cei care il voteaza pe P.Turcu, l-au votat pe Filat. Filatelistii. Ce se vede el azi? F. Mitterrand? E acelasi baiat de la tara care s-a facut novyi moldavskii peste noapte. Ca si Pavlusa Nationalul din paznic s-a facut vedeta, intr-o sutka, vorba lui Pasha! Karii raznitsa, Valoghia? Este. Cum a mentionat Mocanu: unul e din Lapusna, altul e din Ungheni.
    Doar ca intre timp, Vladimir Voronin i-a luat jucariile lui Vlad-imir Filat si acest din urms el le-a intors intrand in politica moldoveneasca. Se poate de afirmat ca gratie lui Voronin, Filat e PM. E viva!
    Si altceva. Ce e cu spoiala asta a moldoveanului? “ma reprezinta in Europa”. Pe mine nimeni nu ma reprezinta nicaieiri. Nici Turcu, nici Filat, nici Ghimpu, nici Vladimirii. Eurovision este un kitch. Si Pasha Nationalul se inscrie perfect in decorul acestui kitch. Si se reprezinta pe sine insusi si ceia ce face. Or ceea ce face place la cei care il voteaza. Asa e Valoghia? Suntem democrati or moldoveni prosti si fudui?

    Yes indeed. Pavel Turcu for President!

  5. oldman

    Pavel Turcu este Mihai Ghimpu al muzicii moldoveneşti.
    Şi invers. 🙂
    Cine pe cine reprezintă?

  6. Aurel

    Dincolo de argumentele care nu au nimic in comun cu muzica, un lucru este clar: Republica Moldova nu are pur si simplu voie sa promoveze kitsch (chici). Iar ceea ce face Turcu este kitsch in cel mai direct sens al cuvantului. Kitsch sfidator.

  7. Un produs efemer are și un destin efemer: după consumarea evenimentului se va consuma și ”brand-ul” său amplificat artificial. Regretabil este faptul că Eurovision rămîne a fi un festival unde de multe ori învinge nu reprezentantul celei mai rafinate culturi cu cea mai rafinată interpretare, de vină fiind metoda de vot care promovează frecvent interesele, stilul și gusturile celor mai numeroase grupări – în cazul dat, a unei grupări care a exagerat un pic cam mult cu gluma.

    Nu știu de ce, dar asistăm la o penibilitate ridicată la rangul de absurd, cînd toate știrile media care fac referință la Eurovision includ în titlu (ne)intenționat numele ”Pavel Turcu”: … Citește mai mult pe linkul http://artificii.wordpress.com/2010/03/01/o-melodie-pentru-europa/

  8. Sergiu ?Sa inteleg ca ce-i care la-u votat pe Turcu , la-u votata si pe filat? De ce ?Dupa parerea dumitale ei se aseamana? interesant prin ce ? dupa doctrinele pe care le impartasesc sau dupa maniera de asi face imagine?

  9. Taranu

    Interesant. Nu asi impati lumile. Pentru ca nu prea ai cum. INtr-o societate unde subcultura de decenii concureaza ceea ce ne permitem sa numim cultura, lucrurile sunt cum sunt. Cine de fapt suntem noi si ce produse, valori au dreptul la viata? Cind ai o identitate romaneasca nu poti sa nu tii cont ce cei ce se identifica altfel (rusi , bullautariii – un sublim produs mgari, gagauji..) si viciversa. Iar cind ai studii, n-o poti face pe desteptul cu cei cu 8 clase….N-o fi lautarii un produs moldovenesc sublim, dar citi au urechea formata sa-i asculte si inteleaga? Prin satele si orasele noastre, adevarate laboratoare populare cam altfel de melodii si versuri se coc. Cine ne da dreptul ca o elita inoritara sa impuna gustul pentru frumos? S-apoi detin astea secretul frumosului? E democratic in noul tip de formula, atunci cind se numara voturile? Juriul – o fi avind gusturi rafinate, doar ca pe el alte dureri il curma. Banii.
    Eu nu asi vota un Turcu, dar e gustul meu propriu si nu-mi permit s-o fac pe desteptul in raport cu cei care l-au votat. Le respect opinia si sper ca intr-o zi “cu ger si soare” ultimii in urma unor lecturi copioase vor avea alte idei… Desi, stiti cum e traba aia cu gustul. S-apoi si intrebarea retorica, eu ce ma fac cu votul meu, cind cu toate scolile si lecturile am dreptul sa ridic o singura mina care poate fi anulata de miinile a doi betivi de cariera de la mine din sat. .prin ale caror miini a trecut doar abecedarul?. Nu ma supar pe nineni..
    Cit despre spusa lui Filat, inca mai sper ca l-a luat gura pe dinainte caci la cite virtuti o fi avind in circa tot un produs “natonal” ramine.

  10. Declaraţia dlui Filat e o imixiune a politicului în cadrul unui concurs muzical apolitic. Dacă aşa ceva s-ar fi întîmplat în fotbal, atunci federaţia ar fi fost descalificată. Exemplul Azerbaidjanului, unde implicarea politicienilor în fotbal au făcut ca nicio echipă din această ţară să evolueze în cupele europene.

    Chiar şi implicarea politicului în cîntecul Georgiei din ediţia precedentă a Eurovision nu a fost tolerată şi cred că s-a procedat corect.

  11. dragalina

    cred ca Domnul se referea la faptul ca nimeni nu are dreptul sa ii interzica sa cinte ..sau sa participe ..sau sa faca alte mirsavii ascunse..
    in cazul dat sunt si eu de partea lui pavel turc ..
    as vrea eu sa vad ..citi din voi daca ati fi calcati in picioare nu ati reactiona ….

    dar marea problema e alta : CE facem noi cu asa popor cultural ???

  12. Adi

    Drag[ Sergiu, din nou literaturizezi. Dumneata crezi că subcultura are priză numai în Basarabia. Dar ce sunt 90 la sută din filmele americane dacă nu subcultură? SAu filmele indiene, mexicane etc? Pe cine apreciază critica de la noi, din România şi de aiurea dacă nu pe postmoderniştii cu literatura lor obscenă, plagiată de prin veceuri?

    Da, Vlad Filat, la fel ca tine ca fost deputat, e votat de aceeaşi alegători ca şi Pavel Turcu. Dar a nu recunoaşte că Filat e cel mai bun ministru pe care l-am avut, e mai mult decât o greşală. Filat merită să fie criticat pentru altceva: el a admis lângă el miniştri care “cântă” infinit mai rău ca Pavel Turcu. Cel puţin, bietul P.T. nu e corupt.

    Bravo lui Filat că a dat dovadă de bun gust şi, personal, încearcă să iasă din provincialismul în care ne zbatem noi. E un semn bun. Să ne bucurăm de fiecare floriciă românească, pentru a nu-l supăra pe Dumnezeu.

    Iar cei care îl compară pe preşedintele Mihai Ghimpu cu Pavel Turcu, sunt chilerii lui Voronin. Noi îi cunoaştem dup otrava din ei.

  13. Beco

    Nu lam votat data trekuta,dar akum kiar ka am sal votez. Mam saturat de krutiznaua shi yngymfatzii ceilaltzi.

  14. Eu

    Anume ca e vorba de cultura si de bun gust a celor ce il voteaza pe Turcu.

    Ca sa votezi pe Turcu, trebuie sa asculti alte “capodopere” si sa ajungi la o concluzie fireasca: basta cu kitchuri ( asa cum s-a exprimat cineva mai sus), ca anume ceilalti is kitchuri. o parodie. Oamenii din Europa au inteles asta de mai demult. de aia ei au si zis basta, atunci cind ei au dat cistig finlandejilor cu Hard Rock Aleluia.
    Prea au comercializat Eurovisionul. formatii de boys, e girls, piese de lacrimi.

    Oricum nu asta conteaza, ca oricum balcanicii au sa voteze cu balcanicii, fostele republici sovietice vor vota intre ei. Turcia va da maxim la greci, si acei din respect vor face la fel. Spania, Portugalia vor da romaniei. Si asta doar pt ca gastarbaiterii romani vor trimite SMSuri. Cineva mai asculta cintece??? A fost o data, atunci cind au protestat europa si au cistigat finlandejii.

    Asa ca alegerea lui Turcu e un fel de protest fata de tipare. Fiti mai plini de viata si nu luati totul prea in serios.

  15. Pavel Turcu prezident

    Партия – наш рулевой,
    Зовет на подвиги народ наш тупой.
    Filat s-a incurcat nitel, a confundat КПСС cu PLDM.
    Poate il chiama pe P.Turcu miini la partid, discuta intre patru ochi si problema s-a rezolvat.

    Frumos spus “civilizația de Lăpușna si de Ungeni”. ma tem ca va invinge cea de la Lapusna.

  16. Jonny

    Oamni buni! Problema eurovisionului a ajuns la extrem.
    Am impresia ca s-a trecut de bunul simt deja.Ori la noi intelectualitatea este rupta de popor.Nu inteleg de unde atita ura,fata de un simplu baiat din Ungheni,care a indraznit s-a provoaca elita artistica.Da cinta simplu,nu cu glasul facut la calculator.Eu votez pt Turcu si indrazneala lui.Si as mi vrea sa-ti spun domnul Mocanu ca asa baieti din popor,nu se tem nici de gloante pe cimpul de lupta,ori baieti ca Turcu,numa acolo au dreptul ?

  17. eu

    Cu ce este mai presus votul dat pentru Filat cu acel dat pentru Turcu? Asa se intimpla cu totii care neglijaza increderea care i se incredintazaTurcu o sa cistige cu voturile date in semn de protest la replicile celor cu “gusturi” de alde GLAMUR MD cum a cistigat Chirtoaca la primarie.Filat si-a creat o problema electoral grav in cazul acesta. In cazul acesta in tocmai se v-a potrivi zicala “Rastoarna carul cel mare(Filat) cu o buturuga mica(Turcu).”

  18. Sergo

    Ce atata filozofie? Cui si ce vrem sa demonstram? Ca poporul de fiecare data greseste, alegand pe cineva, fie in parlament, fie la iEuroovizion? Eu nu am ales niciun turc si nici nu stiu cum se face asta. Nici prietenii mei, dupa cate stiu. Atunci cine? Am impresia ca prin promovarea insistenta de catre cineva, nu stiu cine, a turcului se urmareste discreditatea poporului, a capacitatii sale de a alege intre bun si rau, talent si chici, intre politicieni buni si mai putin buni, intre demnitate si bydlism…
    Bine a zis Aurel “Republica Moldova nu are pur si simplu voie sa promoveze kitsch (chici).” De aceea sunt de acord cu Filat. Imaginea tarii se creeaza foarte greu. De aceea nu trebuie de permis unui grup de iresponsabili si ingamfati sa ingroape definitiv imaginea Moldovei. Cineva a spus ca promovarea unui prostalan lipsit de talent la ieuroovizion este o forma subtila de protest. Eu zic, se poate de protestat si altfel. Nu e cazul sa ne jucam cu imaginea subreda a Moldovei. Si, la urma urmei, voi, cei care ati inceput acest joc stupid, fie-va mila de bietul turc, ca ar putea sa fie baiat bun, dar l-ati orbit insuflandu-i sperante false. Turcu era un om mic, despre care nimeni nu stia nimic. Acum va fi omul despre care vor fi scrise inca niste file rusinoase din istoria neamului.

  19. eu

    Educati ca tine (Sergo) si strica imaginea,pentru ca i-si permit sa insulte pe cine sicand vrea. Asta si Filat si-a permiso,neavind nici-un drept. Nu-ti plaace nu-l vota,dar nu umili educatule.

  20. eu

    Este un proverb bun “Pasarea pe limba ei piere” Sa vedeti cine mai mult are de pierdut dupa asa parere expusa intr-un guvern cu PUTERE in adressa unui simplu cetatean,care defapt mie mi-a parut destul de intelept si muncitor.

  21. haoleu protestatarii

    nu ma mira deloc voturile pe care le-a primit turcuvision. o gramada p-aici care isi falfaie protestul fata de ce a ajuns ieurovizionul. baaa…nici n-ati intrat in ieuropa si protestati cu chici??? cine va obliga mah guzganilor sa va uitati la ieuroiu asta? stati linistiti in sovietismul vostru ingust si scutiti lumea de asa balegar. oricum nu va ia ieuropu in seama … iar daca ati decis sa scrieti in “maldavaneasca” macar incerati un pic….ca atat analfabetism cat vad “p-aicishilea” ma sperie. iiiiiieeeeeeuuuurovizzzziooonn.

    p.s. numai un cretin poa’ sa aprecieze acest rahat facut de turcu pe care voi il vedeti drept “turkish delight”. huo maldavanilor.

  22. dima

    corect spus, mocane. macar aici ai dreptate…

  23. Sergo

    Poate o sa aungem cu el la eurovizion si apoi o sa vedem. Culmea, se poate intampla ca turcu sa castige. Atunci vom face bilantul si vom vedea, ce a castigat Moldova din asta, ce a castigat turcu si cei, care l-au promovat. Nu-mi plac nici mie “niorlaiturile” celorlalti candidati, precum nu-mi plac nici a celor straini. De aceea nici nu prea privesc eurovizionul. Totusi, acest concurs este unul international, foarte puternic mediatizat. De aceea hai sa alegem din ce avem pe cel mai bun dintre ei. Turcu nu e cel mai bun, ba dincontra. Si voi, acei care il sustineti si scrieti prin forumuri (ca nu sunteti de la sapa – utilizati frecvent internetul), tot stiti ca nu e bun. Va place sa o faceti pe desteptul. Nu este rau sa fii destept. Mai trebuie si un pic de demnitate.
    Eu sunt roman din Basarabia. Ma mandresc cu identitatea mea, cu martirii neamului, cu Vieru si Eminescu, Stefan Petrache si Nicolae Sulac, cu Sergiu Mocanu, la urma urmei, dar ma scuzati, nu cu Turcu. Il pot stima doar ca concetatean. Va rog sa ma luminati, poate eu nu pricep nimic in muzca, ce ati gasit bun in Turcu si muzica sa, in afara de faptul ca e un baiat simplu si e curajos ca a incercat?
    Si daca eurovizionul este atat de tare mediatizat, iar Moldova este in vizorul strainilor in urma ultimelor evenimente politice, atunci iesirea pe scena a turcului va fi in defavoarea imaginii noastre.

  24. eu

    Versurile lui Turcu sunt tot atit de simple cum si a celor mentinuti maisus,pur si simplu autor e Turcu. Analizaza vocabularul politicienilor care-s democrati ,si dupa asta-i sa intelegi ca Turcu-i Puschin.

  25. Vitalicus

    N-o avut ce face Filat ? Se pune cu gura lumii ? Artstii nu prea indraznesc sa-l critice pe Turcu, dar FIlat sigur ca-si poate permite:

  26. Constantin

    In ce priveste prestatia lui Turcu este una de karaoke. Nu-mi place desi aceasta melodie cel mai mult mi s-a intiparit in memorie din toate cele prezentate.
    Insa nu este de competenta lui Filat sa se implice intr-un concurs – este antidemocratic si miroase a cenzura.
    PS. Am votat pentru Filat si cred ca voi vota in continuare chir din considerentul ca acesta se pricepe in ceea ce face (adica nu cinta karaoke) dar daca e concurs de sms trebuie sa-l lase in soarta sms-rilor la urma urmei asa este poporul pe care a binevoit sa-l conduca.
    Apropo. Unde sunt ciinii cei de paza care n-au observat in acest caz imixtiunea politicului intr-un proces democratic? Desi pe Muruianu l-au observat 🙂

  27. Constantin

    Sa vedeti dle Mocanu ca Turcu va fi votat si mai mult anume din motivul ca Filat s-a pronuntat impotriva lui. Aici Filat vrind-nevrind ia facut o publicitate gratuita. Tinerii, cei care l-au votat cindva pe Filat, nu iarta autoritarismul chiar daca acesta vine de la cel pe care cindva l-au sustinut si nu-i exclus ca il vor sustine la alegerile viitoare.

  28. Nu gasesc nici o asociere intre finlandezii care au interpretat Hard Rock Aleluia si Pavel Turcu. Rockerii au fost buni, chiar foarte buni pentru stilul de rock… Pentru care stil e bun Turcu, aaaa? Cintece de petrecere? Mai degraba aduce a „show” cu vacute prezentat de Austria intr-un an, care a luat 0 puncte. Prin asta nu demonstram nimic, doar ca nu avem cultura si nici n-au meritat voturile care ne-au fost oferite pina acum la celelalte editii. Deci, admitem prin asta, ca suntem in mare rahat din care singuri nu vrem sa iesim. Si asa ne place, pentru ca nu stiu de cind un oarecare Pavel Turcu a ajuns sa ne reprezinte…

  29. ion

    Pavel Turcu in irisicecaz este un baeat cinstit,nu are pariti hoti care nu stiu ce sa faca cu banni furati si-i investesc in odraslele care cu cutura nu au nici in clin nici in mineca.Am votat pentru Pavel in semn de protest inpotriva hotilor (care pretind ca sunt oameni de afaceri).Sa le fie rusine,daca cevai le-a mai ramas,mai bine dati banii la niste saraci decit sa-i cheltuiti cu analfabetii vostri.
    Azi din nou o sa-l votez pe Pavlusa Turcu.Pina la Oslo mai este mult timp,asa ca cei care sa socot talentati mai au timp sa lucreze cu Pavel,iar cei care nu au ce face cu banii furati sa-i investeasca in Turcu,care dupa denumirea melodiei are toate sansele sa aduca Eurovizionul la Chisinau. Lasati prostia care se egaleaza cu invidia moldovenizmului primitiv si inercati sa-l prigatiti pe Pavel Turcu pentru Osco,unde publicul este mult mai inteligent decit aici.

  30. Eu

    Concursul dat nu are nimic cu valoarea muzicala a tarii. Pt asta este San Remo. De aia Italia boicoteaza Eurovision si niciodata nu a participat la el.

    Asa ca lasati ma cu imaginea tarii. Ce imagine a creat dezbracata de Gordienco?? ca si-a aratat chilotii si pasarica rasa?

    Concursul dat nu are nimic cu valori muzicale sau traditii de tara. e un concurs geo-politic. Vedeti ce baluri au luat cei din Azerbaijan ultimul an. La fel ca si turcoaica. Pe cind UK, Franta din zero nu ies. Si cum de lor nu e rusine sa trimita asa artisti, care numa zero si string???

    Si plus la asta, eurovisionul asta e prea politizat la noi. Ba comisia hotaraste pe cine sa trimita, ba comisia hotaraste cui sa dea 12, 10 puncte, pe cind SMSurile trimise si platite de oameni nu sint luate in copnsideratie.

    oricum nu conteaza valoarea la noi. si atunci ce importanta e sau trimit oameni de-ale ministerului si primim 12 numai de la romani si ceva puncte unde lucreaza gastarbaiterii, sau trimit alt rahat, ales de oameni, care va primi EXACT aceleasi puncte si de la aceleasi tari. e vreo diferenta???

  31. Eu

    Denis, normal ca nu vezi asociere cu finlandejii. Pentru ca nu acolo cauti. Pina la urma tot ai si ziso: is buni pt stilul rock.

  32. Iulian

    In RM exista o problema majora de care nimeni nu pomeneste, toti stiu sa faca de toate, o tara de “profesionisti” nu alta. Un paznic se crede muzician peste noapte, un brutar poate sa devina presedinte, e ca si cum ti-ai duce masina la reparatie la un dentist, vezi, ca si el se pricepe. Nu am nimic nici cu paznicul si nici cu brutarul, e societatea, care este si ar trebui sa-i puncteze, dar din pacate acest lucru nu se intampla. Pana cand oare indiferenta asta?

  33. Jonny

    nu e frumos ce e frumos da e frumos ce imi place mie.

  34. ion

    Inca odata repet.Pavel Turcu paticipa la concurs conform unor regului (regulament).Daca telespectatorii lau si lor vota insemna ca el este acea ce -si doreste publicul nu ce 8 din juriu.
    Cei 8 nu le ramine (si lui Vlad Filat) decit sa se conformeze si pina la plecarea acestuia la Oslo sa lucreze zi si noapte cu Pavel Turcu. Sunt sigur ca melodia IMNUL EUROVIZION va aduce viitorul concurs la Chisinau. Lasati intr-o parte orgoliile si moldovenizmul primitiv si totul va fi bine.

  35. Eugen

    Pavel Turcu – champion ))

  36. Chiar ma faceti sa rid… Voi chiar credeti ca non-votul pentru Pavel Turcu nu e altceva decit „orgolii si moldovenism primitiv”, iar „imnul” va aduce viitorul concurs la Chisinau? Fiti seriosi si coboriti-va cu picioarele pe pamint… E prea multa atentie in jurul unei persoane care nu o merita. Nici talent, nici muzica, nici show. Nimic. Deschide-ti ochii la ceilalti concursanti talentati care muncesc din greu si se auto-dedica, dar voi ii neglijati: Cristina Croitor, Pasha Parfenii, Boris Covali, Milenium…

  37. Jonny

    Eurovizion pulsarul care,
    Emana speranta iubire emana,
    Europa cinta ,Europa joaca,
    Distrativa cu noi,hai cu toti odata.

    Oslo-val de melodii
    capitala muzicii
    dorului si inimii
    cinta joaca vesel fii
    Distreaza-te fii la-naltime
    E ora ta iti apartine
    E ora mea e ora ta
    Europa Europa
    Eurovizion e o asteptare
    Indrazneste pune-te la incercare
    Nai cu toti sus bratele odata
    Sa traim clipa-viata-i minunata

    TRAEASCA EUROVIZIONUL ….O

  38. abc

    Mai subtila si inteligenta critica a lui Vlad Filat inca nu am intilnit!

  39. Intr-o democratie adevarata cistiga partea majoritara,Pavel Turcu ales de noi toti ,este ca si semn de protest impotriva lumii estea construita de iluzionisti.Pavel are o calitate care nu o are multi din noi este sincer.Filat pare sa fie mai increzut si mai dur ca Voronin sa ridicat asa de sus si il ameteste capul, si averstimentul lui Filat este un mod deschi de a dicta si asi impune parerea uitind ca acest concurs este si votat de moldovenii simpli.

  40. Mokanu bravo………

  41. Can

    Probabil, “avertismentul accidental” a avut o alta conotatie. O fi fost o careva discutie despre starea in-culturii in tara si in context a facut “un avertisment” nereusit. Ce poate avea Filat contra acestui baiat imotiv si sincer ca “buna ziua” ? Era clar ca va pleca altcineva.
    Politicienii trebuie sa stie ca lumea nu doreste sa fie condusa cu metode asupritoare si nedemocratice. S-au saturat de voronin si metodele lui. De aceea, “figurile politice” trebuie sa-si “masoare” vorbele inainte de a le scapa de “dupa dinti”.
    Votul pro P.Turcu, cred, a fost un protest contra ne admiterii unui simplu cetatean la un concurs…..Atare situaii pot fi evitate.
    Dar daca acest concurs ar fi fost pentru populatia din republica Moldova, daca votau ca si la alegeri toti cetatenii, Turcu ar fi fost printre primii /dupa Doinita Gherman…/. Majoritatea oamenilor/ nostri inca nu accepta “mascatii”, “coloratii ” si dezbracatii peste masura….. Cred ca si electoratul comunistilor/pensionarii/ votau tot pentru o “muzicuta” ca si a lui Pavel Turcu.

  42. Jonny

    Domnule Mocanu, sinteti Bravo. Sinteti un maestru al subtilului, ajutati-ma sa inteleg, cintecul si versul nu m-ai reprezinta sufletul poporului ? Ori ducem Miorita la muzeu, ridicam niste munti peste plaiul nostru de doina si devenim altii. Intodeauna exista loc pt imposibil ori marea se ridica si ne face maritimi ori muntii vor luneca la vale…
    Ori plecam cu totii de acasa precum a facut-o Fat-Frumos odata.

  43. Uite ca nu Turcu ci Tira a devenit acel “NOI” din titlul dvs. Probabil temerile prea-deranjaților, Boris Focșa și Vlad Filat, totuși au fost luate în calcul. Dar din cauza faptului că sus-numiții domni nu au fost suficient de expliciți și rezultatul a deviat „puțin” de la așteptări.

    http://artificii.wordpress.com/2010/03/07/fuga-si-marul-impacarii/

  44. ion

    Organizatorii concursului ORANJE a picilit pe cei care au votat la televoting,pentruca oricum nu voreaza telespectatorii problema este rezolvata cum vpteaza juriul.Ciar daca Pavel Turcu acumula 12 puncte din partea telespectatorilor,juriu i-a dat 0 puncte si in asa fei acesta a fos eliminat din cursa.Asta putea sa se intimle cu orisi care alt participant. In concluzie: ORANGE cu voturile noastre prin telefon a facut bani foarte grei,iar noi cei care am votat am ramas ca prostii in baltoaca prostitilor.
    Eurovozionul ca atare este o piciliala la nivel Europian,acolo totul este aranjat din timp,lor le trbuie multimea pentru ai picili.Urmariti cu atentie si o sa va convingeti ca am dreptate

  45. maia

    La eurovizionul moldovenesc iarasi au jucat unii…. cred ca stiti cine. ORANGE a facut bani cu sacul de pe urma sms. iar poporul a ramas iarasi prostit.

  46. RESPECT Dom’le Mocanu !

    ma bucur ca sunt oameni care mai gandesc limpede…

    NU MERG LA VOT LA ALEGERILE ANTICIPATE . HATE THEM ALL !

  47. ion

    Dom-le Mocanu,va credeam mai inteligent,dar prin acest articol ma dezamagiti..cum puteti d-stra sa comparati doua lucruri incomparabile,si de nivele diferite..Am ajuns chiar in asa hal ?inchipuiti-va cit rideau si ne satirizau europenii dupa ce participa Turcu la euroVIZIOn..aveau sa ne zica :cum tara asa si interpretul care ii reprezinta(niste clovni care nu au auzit de muzica,si acest interpret e idol la ei in tara).in fine..atunci cine ar fi fost vinovat??eu credeam ca va-ti dat seama ca cei care stau in spatele lui Turcu au vrut sa obtina niste bani facindu-i PR (ceea ce au si reusit),plus la toate si Orange-ul a fost cointeresat ca el sa plece ,asa ca nu stiu ce a-ti avut in vedere..

  48. alina

    de fapt Turcu a fost un protest. In fiecare an la euroviziona pleaca nu cei alesi de popor ci de putere. Imi pare rau dar asta e realitatea moldoveneasca

  49. ion

    Domnule Mocanu!
    Ma adresez catre D-ra cu urmatoarea rugaminte,care nu are numuc comun cu Pavel Turcu.
    La Jurnal tv ,emisiunea Anjelei Brasovianu,Ministrul Justitiei Alexandru Tanase a declarat cevai socant pentru mine,ca cacind voronin pentru toate crimile care le-a savirsit in anii de dupa 1990 nu poate fi tras la raspundere penala,din cauza imunitatii care o are. Este socant pentru orisi ce persoana,care cit de cit gindeste cu mintea treaza.
    Atunci cum a putut justitia Coreii de Sud sa-i judice la moarte pe doi presedinti ai acestei tari,cum a putut fi judicat presedintele statului Peru si al altor state?
    Ce imunitatea unui fost conducator este batuta in cui?
    Eu nu doresc singele cuivai,dar este revoltator faptul ca acest individ,care a comis atitea faradelegi sa iasa uscat din baltoaca care tot el a creato.
    In cazul daca asa cevai se va intimpla sunt sigur ca populatia va pierde total increderea in puterea de la Chisinau de care culoare nu ar fi ea.
    In sufletele oamenilor fierbe,ciar clocoteste cevai.
    Snegur si camarilia sa au plecat de la putere fara sa poarte raspundere pentru ce a facut,acelasi lucru sa intimplat si cu Smecherilovici,care cu banda sa agreriana a dezbracat pina la pielea goala
    populatia acestei blestemate Republici,ultimul este stigator la ceruri ce si cite si cum le-a comis.
    Nu cred ca se va intimla asa cevai,ar fi o batjocura fata de noi toti.

  50. Anatolie

    Dle Mocanu, va recomand eu ceva. Cititi-l pe Noam Chomsky si o sa realizati in ce somn greu si murdar traieste Moldova. Trageti atentie la “the moral man and the immoral society” cine stie poate si Dvs. sunteti in aceeasi situatie. Cel puti eu simt asa.
    Democratia se incepe de jos in sus si nu inivers. Un om care nu crede in libertatea cuvintului pentru acei pe care ii detesta, atunci nu crede in ea deloc, ori mai bine zis mi-e personal nu-mi place de piesa lui Turcu, dar nici intr-un caz nu pot sa spun ca eu nu are voie sa participe, ba din contra. Acei care il detesta atit de aprig uita ca 80% din populatie sunt de fapt un Pavel Turcu. Eu eu sunt un P. Turcu, atit Filat cit si Dvs.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*