Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Filat-ă subtil de Putin, Republica Moldova este mai accesibilă

Din perspectiva reglementării conflictului transnistrean, pragmatismul liderilor chișinăuieni în problema integrării europene a Republicii Moldova este o  aventură demnă doar de umorul cîrgîz al premierului rus – Putin.  După Războiul de Independență din 1992, Rusia s-a pricopsit cu teritoriile din stânga Nistrului, iar Republica Moldova s-a ales cu… „diferendul transnistrean” – un fel de nevroză colectivă ce îl bagă în frisoane patriotice pe orice moldovean condamnat de soartă să-și trăiască în „vârful puterii” sau pe lângă ea, sentimentul dragostei de țară.

Castrat la o vârstă precoce, statul nostru își alină acum neutralitatea de eunuc cu „virilitatea pragmatică” a fiilor săi. Tinerele primate de prăsilă, ce au pus mâna recent pe organele reproductive ale puterii de stat din Republica Moldova, ne uimesc din ce în ce mai mult cu îndemnarea lor de a ridica libidoul conducătorilor ruși, fapt ce sporește uimitor dorința lui Putin de a intra în contact cât mai des cu Filat. Secretul acestei idile ni l-a destăinuit chiar premierul moldovean, a doua zi de la recenta lui descălecare la vatră, după o nouă „tusovkă” CSI-istă: „Ce i-am zis eu lui Putin, nu i-a spus până acum nici un conducător al Republicii Moldova”. Noi nu știm ce i-a șoptit Filat lui Putin, dar îl credem pe cuvânt că a fost un… dulce. Cu atât mai mult, că avem și confirmarea imediată a stăpânului poligamic de la Kremlin care, într-un acces de gelozie, ne-a spus public și „de față cu toată lumea”, că „are să ne-o tragă” oriental ca la Bișkek, dacă vom fi ușuratici aidoma cadânelor din Asia Mijlocie („Oi…! Așa îmi place cum administrează situațiili di crizî Putin aista…”).

Astăzi ești fericit în Republica Moldova, dacă îți tragi rădăcinile din oameni pragmatici, care, nici acum 500 de ani, nu vroiau să cedeze Transnistria pentru a se integra în Occident – încăpăţinare stranie în raport cu romanticii lor contemporani medievali, care părăseau Bătrâna Europă pentru a se integra în preriile Americii de Nord. Această atitudine recalcitrantă este stranie doar dacă nu ţinem cont de spiritul de libertate al conchistadorilor, care se despărțeau fluierând de Lumea Veche, fără nici o teamă că vor fi şantajaţi cu informațiile stocate la Tiraspol despre relațiile de afaceri cu fostul ministru rus al Apărării, Graciov, despre privatizări frauduloase sau afaceri curente în bani cheș la vamă.

P. S.  Am vrut să închei această scriere cu întrebarea: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie…?”, dar, întrucât romantismul prezintă un real pericol atât pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, cât și petru integritatea intelectuală a unei armate întregi de comentatori politici și trepăduși reportericești, mobilizați pentru a „drapa nula” celui mai pragmatic premier din toate timpurile, vom zăbovi un pic. Nu mult.

23 comentarii

  1. opinie

    bravo dl Mocanu.

  2. moldoveanu realist

    corect azi ai viziue

  3. costin

    declaratiile laudative la adresa lui putin , din partea lui filat , ar face sa roseasca de rusine si cea mai nevinovata fecioara de pe fata pamintului … parca asistam la cintecele de slava adresate generalissimului stalin … filat uita sa ne spuna , ca putin rezolva “situatiile de criza ” in conditiile unui regim de mina forte , totalitarist … nu stiu cum se face insa ca zecile si zecile de asasinate politice din rusia , nu intra sub incidenta “situatiilor de criza” , frumos rezolvate de tovarasul kgb-ist putin … omul “incomod” actualei puteri de stat sau mafiei , este lichidat in plina strada , in plina zi …nu se stie de cine , insa … ucigasii ramin neprinsi , chiar daca se stie cine sunt criminalii . probabil astea sunt maruntisuri pentru fuherul de la moscova . el “rezolva” georgia,ucraina …r.moldova? si stalin si hitler , rezolvau exceptional de bine “situatiile de criza” … care la auschwitz , care in siberia …

  4. costin

    STITI VORBA AIA …CINE SE ASEAMANA SE ADUNA … IATA O “SITUATIE DE CRIZA” TOVARASE FILAT . MERGETI LA PUTIN , CA EL REZOLVA “SITUATIILE DE CRIZA”…
    Drepturile omului în regiunea transnistreană: Boris Mozer acuză R.Molodva şi Rusia la CEDO
    02 Aprilie 2010

    La 1 aprilie 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis examinarea prioritară a cauzei Boris Mozer v Moldova şi Rusia nr.11138/10 depusă la Curte pe 24 Februarie 2010 de către Promo-LEX, în persoana avocaţilor Alexandru Postica, Doina Ioana Străisteanu şi Pavel Postica.

    Guvernelor li s-a dat termen până la 27 Mai 2010 să explice legalitatea reţinerii şi detenţiei lui Boris Mozer în cadrul unui dosar penal iniţiat la cererea SC Interdnestrcom la care era angajat. Guvernele urmează să răspundă în special la două întrebări importante – 1. dacă reţinerea şi detenţia reclamantului de administratia regiunii transnistrene a fost făcută de o instanţă competentă şi împuternicită (având în vedere că ”instanţele” rmn de la Tiraspol nu fac parte din sistemul judecătoresc al Republicii Moldova) şi 2. dacă răspunderea pentru maltratarea reclamantului de către agenţii „mgb” cade asupra Guvernelor. Totodată au fost invocate violarea dreptului la viaţa de familie ca urmare a refuzului de a permite accesul cu rudele şi refuzul întrevederii cu sfetnicul său.

    Cauza lui Boris Mozer este a doua cerere comunicată în acest an, după cauza Matcenco fiind similare cauzei Ilaşcu şi alţii vs. Moldova şi Rusia (hotărârea din 24 iunie 2004) şi reclamă grave violări ale drepturilor omului în regiunea transnistreană a RM. Promo-LEX de nenumărate ori a criticat Guvernul Republicii Moldova şi cel al Federaţiei Ruse pentru ignoranţa cu care sunt examinate plângerile populaţiei din stânga Nistrului, inclusiv în cauzele de omor, răpiri, torturi, condamnări ilegale şi privare de libertate.

    Avocatul şi Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX Alexandru Postica, declară că “Faptul că pe parcursul a 15 zile au fost comunicate două cauze din regiunea transnistreană în regim prioritar, demonstrează că situaţia drepturilor omului în regiune este una deosebit de critică, iar autorităţile sunt obligate să intervină. Dacă autorităţile moldoveneşti şi cele ruseşti nu vor binevol să găsească soluţii în impunerea respectului faţă de drepturile omului în acest spaţiu, vom continua să facem totul posibil ca să schimbăm această stare de lucruri prin mecanismul Curţii Europene”.

    Doina Ioana Străisteanu, jurist Promo-LEX şi expert în drepturile omului afirmă că “În cauza Mozer am invocat şi violarea Articolului 17 al Convenţiei pentru faptul că a lăsat administraţia regiunii să-şi formeze un „sistem a organelor de forţă şi de justiţie” pe care îl foloseşte pentru intimidarea locuitorilor din regiune prin aplicarea de tortură, privare de libertate în locuri private de detenţie în condiţii inumane şi antisanitare, cu încălcarea intenţionată a tuturor drepturilor şi libertăţilor omului, garantate prin legislaţia ambelor State Pârâte şi prin prevederile Convenţiei”.

    Asociaţia Promo-LEX menţionează că la data de 15 martie 2010, guvernelor pâtâte le-a fost comunicată o altă cauză în regim prioritar, asistată de avocaţii Asociaţiei Promo LEX, care ridică în principiu aceleaşi probleme de încălcare a drepturilor omului.

  5. costin

    Rusia lui Putin si noua interpretare a drepturilor omului … SAU CUM REZOLVA “SITUATIILE DE CRIZA” , FUHERUL DE LA MOSCOVA .

    Ca situatia drepturilor omului in Rusia nu este tocmai roza, nu mai este o noutate. Stirile venite recent de la Moscova nu fac decat sa confirme ‘’griparea’’ democratiei rusesti. Agresarea sau asasinarea jurnalistilor de opozitie a ajuns un ‘’sport’’ national in Rusia. Ultimul pe lista este Iuri Graciov, redactor-sef la ‘’Solnecinogorski Forum’’, care a fost batut, fiind ulterior spitalizat, dar nu a fost jefuit in timpul agresiunii. Acest ziar este singurul cotidian de opozitie din orasul Solnecinogorsk (la 65 km nord-vest de Moscova), care denunta coruptia autoritatilor locale (1).

    Agresiunea asupra lui Graciov venea doar la cateva zile de la o manifestatie care a avut loc la Moscova, in cursul careia s-a cerut incetarea ‘’crimelor politice’’ (2), facand trimitere directa la asasinarea, la sfarsitul lui ianuarie, a avocatului Stanislav Markelov si a jurnalistei Anastasia Baburova de la ‘’Novaia Gazeta’’. Markelov a fost ucis imediat dupa ce a denuntat in cursul unei conferinte de presa eliberarea fostului colonel Iuri Budanov, condamnat la zece ani de inchisoare in 2003 pentru ca sugrumase o tanara cecena.La aceasta manifestatie, la care au participat cateva sute de persoane pe un ger de minus 16 grade Celsius, s-a cerut de asemenea autoritatilor gasirea comanditarilor acestor crime.

    Asasinarea lui Markelov si a Baburovei a provocat si reactii pe plan international. Astfel, directorul general al Unesco, Koichiro Matsuura, a cerut autoritatilor ruse sa efectueze o ancheta dupa acest dublu asasinat, precum si cel al lui Shafiq Amrahov, redactor-sef al unui site independent din Murmansk, impuscat mortal la 31 decembrie. “Aceste masuri constituie lezari tragice ale dreptului fundamental al omului care este libertatea de exprimare si ale altor drepturi ale omului, care sunt esentiale pentru ca buna guvernare si statul de drept sa prevaleze”(3), a declarat Matsuura la Paris.

    Cererile adresate in mod expres autoritatilor de a gasi autorii morali si fizici ai acestor ‘’crime politice’’ nu sunt fara temei Intr adevar, anchetele si procesele in cazurile jurnalistilor agresati sau asasinati bat pasul pe loc, incurajandu-se astfel sentimentul de impunitate pe care il au agresorii. Acesta este si cazul procesului asasinarii celebrei jurnaliste Annei Politkovskaia, editorialist si reporter de investigatii la bisaptamanalul ‘’Novaia Gazeta’’, ucisa la 7 octombrie 2006. Ea a fost o critica acerba a Kremlinului in timpul razboiul din Cecenia din anii 1999 -2000. Astfel, la 5 februarie s-au inregistrat rasturnari de situatii in cadrul procesului, in care nici unul dintre cei patru inculpati nu este acuzat de crima sau comandarea ei. Unul dintre inculpati, fostul locotenent-colonel FSB Pavel Riaguzov, banuit ca a furnizat criminalului adresa victimei a revenit asupra tuturor depozitiilor pe care le-a facut. Din materialele anchetei a reiesit si faptul ca FSB (Serviciul Federal de Securitate) se interesase de mai multe ori de adresa reala a ziaristei. Un alt inculpat, Serghei Hadjikurbanov, fost responsabil in Directia de combatere a crimei organizate din cadrul Ministerului rus de Interne, acuzat ca a furnizat arma crimei, a declarat ca anchetatorii au exercitat asupra sa presiuni pentru a declara la proces ca oligarhul rus Boris Berezovski, autoexilat din 2001 la Londra, ar fi comandat asasinarea ziaristei (4). Procesul este judecat cu usile inchise de un tribunal militar pentru ca este implicat un fost ofiter FSB. Posibila implicare a serviciilor secrete ruse si tentativa de directionare a procesului catre opozantul Berezovski indica mai curand o filiera politica a cazului.
    Daca politia nu reuseste sa faca lumina in anchetarea cazurilor jurnalistilor agresati, ‘’reuseste’’ in schimb sa si faca o imagine proasta privind modul in care actioneaza in anchete si in centrele de detentie. Ca urmare, Rusia a fost condamnata in unanimitate, la 30 ianuarie, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg, in trei dosare considerate deosebit de grave. Intr-unul din cazuri, un militar suspectat de furt de arme si de crima, fusese legat cu lanturi de un radiator de politie, batut cu scaune, banci si instrumente, ars cu tigari, apoi i-au fost zdrobite degetele de la maini si de la picioare pentru a-l face sa marturiseasca.Un alt barbat, Dimitri Antropov, banuit de un omor la Moscova a fost batut mult timp pentru a marturisi aceasta crima, dar cum nu a avut efect, politistii l-au amenintat ca o vor viola pe prietena lui si pe mama sa si au obtinut astfel marturisirile. In timpul celor trei zile de detentie, el nu a fost lasat sa doarma si a fost tinut fara hrana si fara bautura. Incarcerat apoi intr-o inchisoare din capitala, el a impartit celula cu 28 de paturi cu un numar de 80-100 de detinuti care dormeau pe rand, cate trei pe un pat mic, pe jos sau chiar pe o masa, cu toalete si o mancare dezgustatoare.Cel de-al treilea caz s-a referit la gemenii Maltabar care au fost constransi timp de doi ani si noua luni sa traiasca, sa doarma si sa mearga la toaleta intr-o celula supraaglomerata din Tver. Potrivit Curtii Europene, cei patru barbati fusesera supusi la tratamente inumane si degradante din cauza conditiilor lor de detentie care nu puteau sa nu “suscite in ei sentimente de frica, angoasa si inferioritate de natura sa-i umileasca si sa-i degradeze”(5).

    La doar o zi dupa aceasta condamnare, fortele de ordine si au dat ‘’masura’’, intervenind cu brutalitate pentru a dispersa cu zeci de arestari manifestatii neautorizate organizate de formatiuni politice de orientare liberala in cadrul unei ‘’zile a dezacordului’’ (6) cu politica guvernului Vladimir Putin. Demonstratiile au avut loc la Moscova, Vladivostok, Sankt Petersburg, in capitala fiind inregistrate si atacuri cu bastoane ale unor tineri mascati adusi cu masinile la statia de metrou la care se reunisera membrii Frontului civic unit, apropiat fostului campion mondial de sah Gary Kasparov, si care scandau ‘’Rusia fara Putin!’’. Doar in fosta capitala imperiala a Rusiei actiunile s-au putut desfasura, deoarece s-a apelat la metoda manifestatiei individuale, pentru care in Rusia nu este nevoie de autorizatie prealabila. Aceasta ‘’concesie’’ facuta de autoritati denota spiritul in care inteleg acestea sa trateze litera democratiei. In cursul acestor demonstratii s-a cerut demisia premierului Putin si s-au purtat afise cu inscriptia ‘’Sa controlam guvernul!’’. Este de remarcat faptul ca manifestantii l-au identificat ca ‘’tinta’’ doar pe premier, nu si pe presedinte, desi Putin este creditat cu statutul de mentor al lui Medvedev.

    Toata aceasta stare de lucruri nu putea sa starneasca ingrijorare printre partenerii europeni ai Rusiei.Aflat, in vizita la Moscova, presedintele Comsiei Europene, Jose Barosso, a avut un schimb de replici dur cu premierul Putin in conferinta de presa pe tema uciderii unor jurnalisti si activisti pentru drepturile omului. Premierul rus l-a contrat, declarandu-se ingrijorat de incalcarile drepturilor minoritatilor vorbitoare de limba rusa din statele baltice si a acuzat Uniunea Europeana ca nu respecta drepturile omului in ceea ce ii priveste pe imigranti.(7)

    Dar Barroso nu facea decat ecoul ingrijorarii exprimate de Parlamentul European, prin ,,Rezolutia din 18 decembrie 2008 referitoare la agresiunile impotriva aparatorilor drepturilor omului din Rusia si la procesul privind asasinarea Anei Politkovskaya’’. Documentul are vedere rezolutiile anterioare privind Rusia: cea din 25 octombrie 2006 privind relatiile dintre Rusia si UE ca urmare a asasinarii Annei Politkovskaya si cea din 19 iunie 2008 referitoare la Summitul UE – Rusia din 26-27 iunie 2008. In document erau enumerate mai multe cazuri din a doua jumatate a nului 2008, printre care: asasinarea la Moscova la 28 octombrie 2008, a lui Otto Messmer, liderul Ordinului Iezuit rus, si a lui Victor Betancourt, un preot din Ecuador; tentativa de otravire cu mercur a avocatei Karinna Moskalenko, care a reprezentat cu succes 30 de cetateni rusi in fata Curtii pentru Drepturile Omului de la Strasbourg; asasinarea la 31 august 2008 a lui Magomed Evloev, proprietarul unui site internet independent din Ingusetia, in timp ce era retinut de politie; raidul din 4 decembrie 2008 al politiei ruse la sediul organizatiei ‘’Memorial’’ din Sankt Petersburg, care cerceteaza victimele represiunii staliniste; cercetarea penala si procesul in urma asasinarii ziaristei Anna Politkovskaya, care genereaza importante preocupari privind transparenta si respectarea statului de drept; reprimarea brutala cu circa 100 de arestari oa unei manifestatii de protest anti-Kremlin, organizata de grupul de opozitie al lui Garry Kasparov “Cealalta Rusie”, la 14 decembrie 2008, la Moscova; refuzul autoritatilor ruse de a coopera in cadrul cercetarilor privind asasinarea lui Aleksander Litvinenko la Londra, prin otravire cu poloniu radioactiv. De asemenea se invoca faptul ca la 17 decembrie 2008, 17 grupuri ruse de aparare a drepturilor omului au cerut la Viena abordarea celor mai urgente cazuri pe tema drepturilor omului la summit-ul UE-Rusia. Rezolutia condamna ferm atacurile impotriva aparatorilor drepturilor omului din Rusia; considera ca respectul pentru drepturile omului, statul de drept si democratie ar trebui sa fie o parte integranta a noului acord-cadru in curs de negociere si solicita autoritatilor ruse de la toate nivelurile sa protejeze si sa garanteze integritatea fizica a acestora; solicita autoritatilor ruse sa respecte toate hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului si sa ratifice fara intarziere protocolul privind reforma Curtii; de asemenea, indeamna Federatia Rusa sa ratifice cel de al 14-lea Protocol aditional la Conventia europeana a drepturilor omului; atrage atentia asupra intensificarii tendintelor de violenta, care, conform datelor Biroului pentru Drepturile Omului din Moscova, au cauzat asasinarea a mai mult de 100 de persoane in 2008, pe baza rasei, a nationalitatii, a religiei sau a orientarii sexuale si asupra lipsei unei condamnari efective de catre autoritatile ruse a acestor crime motivate de ura; constata cu ingrijorare recentele actiuni de reabilitare a regimului stalinist si subliniaza ca Rusia poate institui o veritabila cultura democratica numai prin acceptarea trecutului sau tragic; este in continuare profund ingrijorat de legislatia privind extremismul, care poate afecta libera circulatie a informatiei si poate conduce la restrictionarea in continuare din partea autoritatilor ruse a libertatii de exprimare a aparatorilor drepturilor omului; isi exprima consternarea cu privire la faptul ca procesul Anna Politkovskaya nu este deschis decat pentru un numar restrans de ziaristi si inchis pentru reporterii de televiziune; solicita instantei sa respecte integral hotararea completului si sa deschida procesul pentru toti ziaristii si toata presa; se asteapta ca instanta sa determine nu doar cine a comis si a cine a participat la uciderea Annei Politkovskaya, ci si cine este comanditarul acesteia; iti exprima ingrijorarea in legatura cu abuzurile constante si pe scara larga asupra recrutilor din fortele armate ruse si solicita autoritatilor ruse sa ancheteze si sa ii condamne pe vinovati. (8)

    Dupa ce Parlamentul european a atras atentia asupra legislatiei privind extremismul si a cazurilor de violenta pe criterii de rasa, nationalitate, religie sau orientare sexuala, insusi presedintele Dmitri Medvedev, a admis ca ‘’dezvoltarea extremismului provoaca temeri enorme’’ (9). El a precizat ca anul trecut, cand rata criminalitatii a scazut, numarul actelor de extremism a crescut cu o treime si a concluzionat ca acest fenomen reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala, in conditiile in care Rusia este o tara multietnica si multiconfesionala…

    Toata aceasta stare de lucruri din Rusia lui Putin se inscrie in tabloul conceptului de ‘’democratie controlata’’, dezvoltat dupa preluarea mandatului prezidential de catre Vladimir Putin de la Boris Eltin. ‘’”Democratia controlata” din Rusia are sprijinul populatiei, pentru ca perioada Eltin a ramas in memoria colectiva drept un exemplu cras de ineficienta’’(10). Dupa perioada initiala de entuziasm a castigarii libertatii populatia poate fi inclinata spre formule de “semidemocratie” sau autoritare, daca acestea produc sentimentul prosperitatii, ordinii si redobandirii mandriei nationale. Reactia contondenta a lui Putin fata de Barroso si cererea asociatilor pentru drepturile omului din Rusia adresata UE de a efectua presiuni asupra autoritatilor ruse pentru imbunatatirea situatiei drepturilor omului in aceasta mare tara eurasiatica confirma continuitatea starii de ‘’democratie controlata’’ in Rusia si epoca Medvedev.

    In sfarsit, poate ca nu este un fapt divers, este interesant ca, desi dimeniunea umana nu pare a fi punctul forte al politicii interne a Moscovei, autoritatile ruse se preocupa de cea spirituala. Astfel, purtatorul de cuvant prezidential exprima grija Kremlinului pentru ‘’consolidarea valorilor spirituale’’ si de ‘’noi intensificari” ale dialogului dintre stat si biserica, referindu-se la mesajulde felicitare adresat de Medvedev noului patriarh Kiril.

  6. FILAJ

    Filat – mascat si tradator prorus ! Jos cu el ! Si la cireada cu vaci, in agricultura !

  7. Osav

    -Nimic de mirare, doar Guvernul a numit Rusia “Aliat strategic”, în timp ce Rusia a ocupat o parte din teritoriu al R.Moldova cu Armata 14 a Rusiei şi cu cazacii şi puşcăriaşii ruşi. (Ce era săfacă Stalin dacă cineva spunea că Germania, care ocupase o parte din teritoriul ussr, este “Aliat strategic”???)
    -Nimic de mirare, doar 20 ani “ai noştri” al tot numesc pe Smirnov “separatist”. Nu cred că “ai noştri” nu ştiu că Smirnov este venit din Orientul depărtat al Rusiei în Tiraspol în a.1986 .
    -Nimic de mirare, doar de 20 de ani “ai noştri” sunt la putere, dar tot aceiaş “specialişti” de înainte, instruiţi de Moscova cu ideologia lui Lenin. În AIE avem şi unii conducători educaţi de acei “specialişti”

  8. Gebeleizis

    Sergiu Mocanu, cel mai bun pamfletar din presa RM cu sanse maxime si la titlul de cel mai bun editorialist. Dincolo de figuri de stil si comparatii nastrusnice care incanta si ametesc se afla insa adevarurile dure, punctate cu finete dar si cu multa limpezime. Ascunsa dupa metafora si un stil impecabil, sta viziunea analistului Mocanu. Cruda, lucida, prevenitoare ne transmite niste avertismente deloc linistitoare. Asadar, indemnul meu este: cititi, intelegeti si actionati.

    Al dumneavoastra recunoscator admirator,
    Gebeleizis

  9. palade

    Cum administreaza Putin situatiile de criza? Nu e un original. La fel ca si predecesorii sai Ivan Groznyi, Lenin, Stalin. In sange.
    Recent OMONputin a snopit in batai sarmanii mineri din Raspadskaya. Acest lucru ii trezeste lu V.Filat admiratie? Si Razboaiele in Cecenia si Georgia la fel ii plac lui Filat?
    Cand cineva cauta o calauza, un idol imbracat in hainele unui lider politic, aceasta persoana da dovada de slabiciune.
    Filat este un politician slab.
    Filat daca vroia cu adevarat sa inceapa sa scoata populatia aceasta nenorocita din impas, in primele zile ale guvernarii sale, pleca la Tallinn, in Estonia sa invete de la un popor(nu lider politic) cum se administreaza crizele. Cum dupa 19 de ani de independenta, acest popor traieste azi o viata plina de demnitate. Ce a facut acest popor cu economia sa, sa devina in 2004 membra NATO si UE si din ianuarie 2011 sa intre in zona EURO?
    Nu. V. Filat are alte valori. Un kgb-ist dictator ii este calauza. Un Putin, un Hugo Chavez.
    Filat nu are solutii. E confuz. Nu stie ce sa faca. De ce? Fiindca nu are idei. El e un pescar de voturi. Mic si provincial. E un reprezentant al poporului. Ca si Voronin, Lucinski, Snegur. Pe astia i-am avut
    Un lider trebuie sa aiba o IDEE in jurul careea sa adune majoritatea populatiei si cu sustinerea acesteia sa faca reforme radicale.
    Dar noi suntem gata de reforme radicale? Suntem gata sa strangem cureaua? Sa spunem cine suntem si ce vrem?
    NU. Noi vrem ca cineva sa vina, sa ne dea peste. Noi nu vrem pe cineva care sa ne dea undite.
    Nu poti sa traiesti bine cand esti SOVIETIC

  10. xyz

    Pentru Costin,
    In teoria entropiei din informatica se spune clar ca prea multa informatie intr-un mesaj creaza dezordine, deci entropie, deci non informatie. In concluzie un sfat prietenesc: nu postati texte prea lungi pentru ca ricati sa nu le cireasca nimeni. Deci controlati-va riguros cantitatea de informatie pe care o furnizati. Alt fel tot ce afirmati dumneavoastra este chiar interesant.

  11. xyz

    Bineinteles ca Sergiu Mocanu nu se dezminte niciodata. Repet: e cea mai interesanta voce din Basarabia. Pentru mine ca roman este chiar o placuta surpriza prin modul profund romaneste in care gandeste.

  12. ???

    Pentru ce este replica “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie…?”, cei care doresc Unire cu Romania este cel mai simplu sa plece in Romania, similar si pentru cei care Iubesc Rusia.
    Toti noi stim Istoria si nimeni nu se intreaba de ce MOLDOVA ca STAT apare mai devreme de ROMANIA unde erau doar citeva Principate care faceau probleme intre ele.
    Am uitat de podul de flori cind Romiia nu avea nici viitor erau mai saraci decit Moldovenii si acum au ajuns oameni mari?
    Moldova e saraca fiindca permitem la fiecare Romin si Rus sa fie “stapin in casa noastra” si noi ca stapini educati nu ne permitem sa facem observatii sau chiar mai bine spus CONDITII pentru asa oaspeti.
    Rominii si Rusii care umbla cu minciuna “Hai cu noi, ca la noi e mai bine…” sa stea acasa ca sunt niste mincinosi, Mai bine ca acasa nu este. Si trebuie sa refacem Statutul de REPUBLICA PUTERNICA!!!!!

    “Cit odata libertatea trebuie spalata cu singele patriotilor” (Abraham Lincoln)

  13. Tillbuhoglindă

    Comentariile, mai puţin “xyz”: obişnuita de acum defulare de frustrări. “Câinii latră, caravana trece!” În aceste condiţii, mersul pe bicicletă este de evitat.

  14. ETERN..

    Astept cu mare nerabdare un articol al Domnului Mocanu privind FAMILIA REGALA ROMANEASCA si importanta EI considerabila pentru TRECUTUL, PREZENTUL si VIITORUL ROMANIEI.

    Din instinct simt ca DOMNUL MOCANU nu poate decat sa fie profund atachat de FAMILIA REGALA caci daca exista astazi o ROMANIE aceasta se datoreste bineinteles ROMANILOR dar familia REGALA a fost DETERMINANTA in concretizarea ei.

  15. xyz

    Pentru ETERN,
    Care familie regala? Cea adevarata pe care actualul presedinte al Romaniei o obliga sa plateasca chirie pe propria casa, adica palatul Elisabeta, sau cea morganatica careia Basescu ii boteaza copii? Sunt tare curios ce are de spus la chestia asta fanaticul electorat de culoarea pe care o poarta ca nume de dunastie, ca o ironie a soartei, casa regala neerlandeza ( olandeza pentru cine intreaba ).

  16. ETERN.

    Pentru “” X Y Z “” .

    Sunt onorat de raspuns dar nu am inteles prea bine mesajul caci ignor multe detalii ale politicii actuale din ROMANIA cu privire la FAMILIA REGALA.

    Consider ca sunt foarte multe persoane in situatia mea, foarte interesate de FAMILIA REGALA din ROMANIA si o reluare explicita a subiectului este utila si necesara. Daca este posibil.

    MERSI.

  17. xyz

    Pentru ???,
    Prin limba romana foarte aproximativa pe care o folositi ( probabil ca va ganditi ca vorbiti moldoveneste dar si moldoveneasca dumneavoastra este la fel de aproximativa ) si prin faptul ca tineti cu orice pret sa-i umiliti pe romani folosind termenul “romin” ( cei sapte ani de-acasa va cam lipsesc ) ma face sa realizez foarte repede cu cine am de a face. Fiind convins ca sigur nu sunteti evreu iar eu nefiind nicicum un antisemit ( va asigur ca si evreii, care sunt un popor inteligent si cu simtul umorului remarcabil, se amuza de acest banc la fel de mult ) am sa va spun totusi un banc cu belgieni ( dumneavoastra puteti sa-i inlocuiti pe belgieni cu moldoveni si rezultatul va fi acelasi ) care v-i se potriveste perfect.
    Intr-o clasa dintr-o scoala belgiana izbucneste un conflict intre elevii flamanzi si cei valoni ( valonii francezi si flamanzii olandezi sunt cele doua componenta ale populatiei statului belgian ). In plina paruiala intra peste ei directorul scolii care cu o voce de tunet le spune: “Ce se Intampla aici? Imediat flamanzii pe randul de la perete si valonii pe randul de la fereastra!” Din fundul clasei, un elev mai pirpiriu, pe numele sau Itic, cu o voce tremuranda intreaba: “Dar noi belgienii unde stam?” Dumneavoastra domnule “???” nu sunteti “belgian” ci “moldovean” dar fara a fi evreu replicile din banc v-i se potrivesc perfect. Ce este sigur, nu faceti parte din populatia majoritara a Republicii Moldova, sau daca da, sigur faceti parte din partea ei mancurtizata si manipulata si cu nu nivel al orizontului cultural suficient de restrans incat sa va permita sa aveti pseudocertitudini, de fapt mituri fara acoperire. Asta se vede de la o posta. Iar istorie nu stiti, va asigur. Dumneavoastra nu locuiti de loc in Moldova, care in marea ei majoritate ( 8 milioane de suflete ) se afla in componenta Romaniei si asa doreste sa ramana, ci intr-o bucatica de Moldova si aceea ciuntita, fosta gubernie tarista Basarabia. Deci despre ce vorbim? Nu v-i se pare ca dumneavoastra locuiti intr-o tara cu nume de imprumut si va cam bateti cu pumnul in piept aparand niste valori care nu prea va apartin. Unde s-a nascut si unde se afla inmormantat Stefan cel Mare si Sfant? Unde se afla toate cele patru capitale istorice ale principatului Moldovei, Baia, Siret, Suceava si Iasi? Unde se afla 45 din cele 47 de biserici si manastiri ctitorite de acelasi Stefan cel Mare si Sfant. Si lista poate continua la infinit… Singura mare personalitate culturala cu adevarat importanta si care are lagatura reala cu fosta gubernie si cu Chisinaul este Puskin. Faceti o vizita pe aleea clasicilor din parcul central din Chisinau si observati cati din ei s-au nascut in in actuala Republica Moldova. Veti avea un soc. Daca tineti atat de mult la statalitatea Republicii Moldova incetati sa mai recurgeti la cultura nationala a Romaniei pentru a va sustine identitatea nationala moldoveneasca. Stiti cum se spune: “Daca taceati filosof ramaneati”.

  18. ???

    pentru “xyz”
    Sunt de acord ca “tacerea e aurul si caracterizara omului ce poate asculta si gindi”, dar pe acest blog am vazut comentarii bazate pe emotii, ati fost foarte indegnat, si de ce ati atins numai cuvintul “romin”, adica am atins ceea ce doare?
    Dar nu conteaza. Am inteles cu cine vorbesc… va inotor fraza “…Daca taceati filosof ramaneati…” (apropo fraza este folosita din latina la persoana 2-a, dar nu la a 3-a cum ati facut-o).
    Lasii tot timpu fug primii de pe cimpul de lupta.
    Mult succes.

    P.S. Dupa psihologie de ce “xyz” nu cumva sunteti ultimu????

  19. xyz

    Pentru “???”,
    Eu am folosit persoana a doua plural, indicativ prezent, pentru ca uzanta actuala impune ca norma de politete aceasta forma. In latina se utiliza persoana a doua singular pentru ca latinii nu foloseau pluralul nobil de politete ( Si tacuisses, philosophus manssises ). Substantivul “romin” este utilizat doar de rusofoni si ultrasii moldovenisti si este insotit intotdeauna de un adjectiv care exprima o insulta si exprima intotdeauna dispretul slavilor fata de un popor latin cum sunt romanii, dispret complet nejustificat pentru ca romanii chiar admira cultura rusa. “xyz” este un numar de cod. Am ajuns aici pentru ca proprii mei conationali, fanatici cu o anumita coloratura politica, m-au silit sa ajung. Daca dumneavoastra va convine pot fi si ultimul… dar nu cel din urma.

  20. xyz

    Tot pentru “???”,
    De fapt nu e vorba de indicativ prezent ci de conditionalul trecut persoana a doua si singular si plural, inclusiv in latina. Mi-a cam plecat mintea la plimbare. Scuze!

  21. D-le Mocanu, cititi aici o poezie scrisa de mine, sper sa va placa:

    http://www.basarabia91.net/2010/05/poezie-miorita-moldava.html

  22. Jonny

    Scrieti in articol pe tema triplu ajent ori ,Contra curentului

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*