Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Doamnei inspectoare de românism în Basarabia, Vitalia Pavlicenco

Stimată Doamnă,

Noi apreciem mult eforturile Dumneavoastră pentru afirmarea românismului  în Basarabia.

Pe parcursul anilor, mai mulţi “bărbaţi politici ai neamului” s-au pus bine pe lângă Dumneavoastră pentru ca să le eliberați certificate de buni români.  Dupa ce i-ați “testiculat” minuţios, puțini au fost acei, care au reușit sa sară peste pârlazul vigilenței Dumnevoastră naționale.

Noi nu punem la îndoială profesionalismul Dumneavoastră  în materie de românism, recunoaștem că nici nu ne încumetăm să căutăm un meseriaș cu dexterități mai bune, dar, cel puțin întru-un caz, intuiția pofesională v-a trădat.

Acum, câteva săptămâni, i-aţi eliberat certificat de român absolut cetățeanului Plahotniuc Vladimir. Doamnă, românul cu „acte în regulă”, a denunțat irei, 27 ianuarie, România ca pe un stat rasist, intolerant cu cetățenii care poartă nume de familie slave şi pentru a-și apăra progenitura de furia semenilor lui de la un liceu pe care acesta ar urma să-l viziteze peste câțiva ani în scopuri didactice, a fost nevoit să schimbe identitatea întregii familii.

Stimată Doamnă, ultima speranță o ridicăm ca pe o rugăciune tot spre Dumneavoastră,  mai umblați o dată la aparatul cela de bâjbâit români. Poate vreun contact nu-i in regulă. Că noi începem să pierdem încrederea în izbânda cauzei naționale.

Cu mult respect,

Un grup de ”suntem români, dar virgulă (până la clarificarea situației), ca sî putem pune șî noi un punct eminescian pi soarta noastrî”.

33 comentarii

  1. kosti

    bravo nu lui Mocanu,celui care ascris aces post

  2. Irix

    Escrocii si parvenitii nu au cetatenii, ei au multiple si variate “acte in regula”.

  3. Stalinus

    ha ha ha ca ….ce m-am ras….Daca Pavlicenco e cea care elibereaza certificatele de romani nici nu ma mir situatiea e compromisa…Desi nu inteleg cine anumea i-a recunoscut acest statut tovarasei?

    Poate aceasi institutie care i-a eliberat ok-ul sa plece la tradus documentatie de armament in Cuba tovarasului Castro ? ori sa recruteze ziaristi romani la Bucuresti in anii 80 alaturi de tov (aic inserati gradul) Diacov la oficiul ITAR TASS la Bucuresti si cand scriu Itar TASS ma unfla rasul…ca in mintea mea literele astea sunt aranjate altfel..

  4. natalia

    cum cunt aranjate aceste litere, hai spune, sa ne radem si noi, poate?

  5. opincuţă

    Cred ca :ITAR TASS -SSAT RATI,adaugind unele litere, obtii diferite variante.

  6. CS

    Stalinus , natalia :a rade nu este reflexiv

  7. mihail

    Doamna-tovarasa ambasadoare a romanilor in Basarabia ,Vitalia Pavlicencu,este de fapt a doua femeie reprezentant al romanizmului .Prima fiind vestita poetesa L.Lari in anii 1990 al secolui trecut.Dupa un atac masiv al baeteilor cu “ochi albastri” cu impiscaturi de arma in ferestrele locuintei Doamnei,persecutii zi si noapte inclusiv al membrilor familiei sale,publicarea in presa de atunci a multor birfe de tipul:cununatul cu monumentul lui Stefan cel Mare si sfint etc. sa terminat cu fugirea ei in Romania. Actuala reprezentanta V.Pavlicencu activeaza fara nici o problema,nimeni nu o atinge ,nu o critica macar.O avind “crisa”´.Si-a tras si partid de buzunar.Romanizmul stimata doamna-tovarasa Vitalia este in sufletul basarabenilor, nu pe limba,ca la unii.

  8. Ion

    sper ca V. Pavlicenco isi va revizui parerea.
    cel putin sper…

  9. xyz

    Apropo de ce scrieti dumneavoastra despre Vladimir Plahotniuc, fara sa fi stiut de existenta acestui text, iata ce am postat pe blogul doamnei Pavlicenco.

    Si Ulinici, numele sub care s-a inregistrat in Romania Vladimir Plahotnuic, nu este nume romanesc ci este nume slav de provenienta sud-dunareana. Uitati-va la terminatia numelor din fosta Iugoslavie ( Popovici, Carazici, Milosevici, Tichici, Dobranici, etc. ). Mergeti in zona Timisoarei sau a Aradului si o sa va lamuriti repede cum stau lucrurile. Zona este plina de sarbi, croati, sloveni, carasoveni… De alt fel, nume de origine ex-iugoslava veti gasi pe tot teritoriul Romaniei, ca si nume de origine ucraineana ( cu terminatia in “iuc” sau “iac” ), poloneza ( cu terminatia in “schi” ), bielorusa ( cu terminatia in “enco” sau “sco” ), rusa ( cu terminatia in “in”, “oi”, “ov” sau “ev” ) sau bulgara ( cu terminatia in “of” sau “ef”, redevenita, mai nou, “ov” sau “ev” ). E plina Romania de astfel de nume. Majoritatea purtatorilor de astfel de nume nici nu mai stiu limba tarii de origine a numelui. Situatia romanilor de “insula de latinitate” intr-o “mare slava” este explicatia. Deci motivatia domnului Plahotniuc este una penibila. Ma asteptam la ceva mai inteligent si mai credibil din partea unui maestru al combinatiilor oculte.
    Explicatia domnului Plahotniuc este penibila si din alt motiv. Ea incearca sa acrediteze ideea ca romanii au ceva cu slavii, cu rusii in primul rand. Fals. Romanii nu au absolut nimic cu rusii ca etnie. Romania este plina de rusi lipoveni care au ales aceasta tara toleranta tocmai pentru a se apara de intoleranta Bisericii Ortodoxe Ruse si de absolutismul coroanei tariste. Faptul ca se simt bine aici o dovedeste insusi faptul ca ei si-au adus cu ei si Mitropolia pe care au instalat-o la Braila. Ei bine, aceasta biserica a rascolnicilor, Biserica Crestina de Rit Vechi, biserica ce ii reprezinta pe toti lipovenii din afara fruntariilor Rusiei, din Alasca pana in Tara de Foc, are in Romania relatii cordiale cu Biserica Ortodoxa Romana, cu Biserica Romano-Catolica si cu celelalte culte crestine, dar nici nu vrea sa auda de Vladica de la Moscova. Alta este insa situatia in ceea ce priveste atitudinea romanilor fata de autoritatile ruse, cu politica lor imperialista, fata de adeptii curentului retrograd velico-rus, fata de sovinismul ireconciliabil al unora dintre minoritarii rusi si ucraineni din Basarabia, care manifesta o intoleranta si o ura neimpacata fata de romani, fata de prelatii Bisericii Ortodoxe Ruse, care inteleg sa aiba relatii incalificabile cu biserica romanilor ( biserica Sfantului Andrei ), toate acestea pe un fond de impilare, manipulare si alienare a romanilor basarabeni. Au incercat sovieticii, in anii 45-65, sa faca acelasi lucru si in Romania si, desi la inceput au gasit destule cozi de topor si printre romani, iar unii oameni cu coloana vertebrala au avut de suportat consecinte severe pentru atitudinea lor demna, foarte repede autoritatile sovietice au fost puse la punct si au trebuit sa plece de unde au venit, Romania fiind singura tara fosta comunista care a eliminat de pe teritoriul sau national trupele sovietice inca din 1964. In concluzie, toate aceste justificari ale domnului Plahotniuc nu au nici o acoperire. Ele sunt doar o incercare stangace de a justifica un gest care ascunde alte intentii…

  10. Petru

    Si totusi, de ce nu “bateti” in toata mafia, dar intr-o persoana anumita?
    Mersi

  11. Un articol bun, scris de o pana ascutita!

  12. N.Dumitru

    Domnule mocanu daca nu ma gresesc feciori d-voastra au deja cetattenie romina? Pai vreau sa va comentez articolul d-voastra referitor la inspectoare D-nei V.Pavlicenco nu cred ca domna eleibereaza certificate de buni romini in primul rind nu este de competenta domnei V.pavlicenco sa elibereze ecrtificate rominesti,dar spun cu certitudine ca unikul politician care face ceva benefik si cu perspectiva in RM este d-na Viatalia.P pentruca promoveaza unirea cu rominia dar vas adresa o intrebare domnuu Mocanu? ce vitor o astepat pe RM daca nu se aia atitudinii mai concrete spre unificare celor doua state rominesti? Ca Plahatniuc are cetatenie romina treaba lui este dreptul lui sais alega numele de familie a maika sale deja acest subiect devine tot mai diskutabil e alt ceva daca na declarat in doasrul sau personal cind a candidat domnu PLahatniuc ca detinde cetatenia romineasca deja organele abilitate trebuie sasi faca treaba dar nu cred ca va indraznii cineva sa rascoleacsa toata Treaba acesta RM trebuie sa fie monitorizata de comisle europene noi in Moldova navem justitie.D-voastra prin atacurile acestea catre domnuu PlAHATNIUC i faceti imagine dumnevoastra domnuu Mocanu las facut prim-vice presedintele parlamentului va parea ca il atacati cu conferintele d-voastra!!!!!dar din potriva iati facut imaginea pe care sia dorito. MUltumesc anticipat Nicoara.D sper artikolul meu sa fie postat pe blogul d-voastra.

  13. Stalinus

    natalia ; lasa nu te mai rade si tu sa nu te ineci…

  14. Stalinus

    CS: pe bune? hai nu pe bune…..

  15. natalia

    Stalinus, tu doar nu te-ai innecat, cand ai ras? Tu vezi acolo, ca deseori dupa ras vine plans… Asa ca,i… nu te-ai innecat de ras, sa nu te inneci de plans. Se mai intampla…

  16. G.E.

    N.Dumitru, imi pare rau ca nu stii cum se scrie ” România” și alte cuvinte cu caracter românesc.
    Iar domnule Mocanu, acest articol, nu are niciun tîlc și nici un efect asupra auditoriului, ați dorit să mai faci puțin publicitate, și doar atît.

  17. Stalinus

    @natalia: grija pe o manifesti pentru mine m-a miscat pana la lacrimi…

  18. Jonny

    Doamnei Pavlicenco o intrebare, de cind moldovenii folosesc litera ,,R,, in cuvinte. carierista fara margini.Vazind ca nu merge cu liderizmul in rind cu toti, s-a plasat cu lozincile acolo unde vom ajunje cu totii,dar mai tirziu,din cauza ca prea tulbura apele.Pe urma ca o domnisoara va spune vede-ti cine este cine. Pe dusman nu e cum al duce in eroare,dar stimata combinatoare lucriaza cu electoratul ratacitsi debusolat,probabil cum ii dicteaza patronul de la centrul,,M,, .

  19. Vasea 23

    Natalia, salut.te-am gasit in sfirsit pe alt sait in afara de a lui Dodon.Prietenul nostru Dov a disparut.Daca o sa raspunzi o sa-ti povestesc ceva interesant privind saitul lui Dodon.

  20. Vasea 23

    Referitor la articol. Ce ne miram de Plohotniuc daca tot poporul nu ne putem determina cum sa ne numim.La noi numai excrocii reusesc,oameni onesti mai putin.

  21. Mircea Popescu

    Domnule Sergiu Mocanu,
    Atacand-o pe dna. Pavlicenco pentru nu stiu ce fel de “certificat de romanism” ar fi acordat dlui. Plahotniuc, nu faceti decat sa trimiteti niste sageti otravite spre acesta din urma.
    Sigur, este treaba dumneavoastra de a va rafui cu diferite figuri care activeaza in “politichia” basarabeana pentru consolidarea “suveranitatii si independentei” istoricei provincii romanesti de dincolo de Prut.
    Ce mi se pare mie gresit este faptul ca atacand un activist deschis al romanismului, am numit-o pe dna. Pavlicenco, atacati de fapt ideea pe care aceasta o promoveaza, ideea unionismului, idee care in opinia domniei sale reprezinta singura solutie realista de a salva Basarabia si pe basarabeni de la izolare si reintoarcere spre “viitorul” de gubernie ruseasca.
    “Scrisoarea” aceasta pare sa demonstreze ca de fapt incercati sa subminati incercarile celor care sustin cu orice risc ideea unui SINGUR stat romanesc.
    Sigur, poate ma insel si ar fi extrem de interesant sa va exprimati transant, curajos pozitia fata de aceasta problema.

    Cu respect,
    Mircea Popescu
    California
    m.popescu@sbcglobal.net

  22. Nu-i rău de loc, Sergiu!

  23. xyz

    Presedintelui Romaniei ( personaj cu care nu sunt neaparat de acord cu el in totalitate, dar intrebarea ramane ), la Consiliul Europei, un delegat al Rusiei, tara care a ajuns sa aiba cel mai intins teritoriu national din lume, prin anexari succesive si care, la un moment dat controla politic jumatate din Europa, teritoriu pe care nu se afla picior de rus, a avut imensa impertienenta sa intrebe daca Romania are de gand sa ( retineti termenul! ) anexeze Republica Moldova pentru a-si mari teritoriul national. Si in timpul asta Letonia ( ce treaba are Letonia cu chestiunea in cauza? ) este foarte deranjata, in acelasi Consiliu al Europei, de faptul ca Romania acorda cetatenie romana locuitorilor RM care au acest drept. Pai, cand vezi asemenea malversatiuni sfruntate, din partea unor parlamentari care sunt de fapt banditi la drumul mare, care au tupeul de a nu-si vedea barna din ochi ci paiul dintr-o curte in care chiar n-au nici o treaba, tie, roman simplu de pe strada, nu-ti vine sa pui mana pe par?

    Si atacuri nesimtite de genul acesta au continuat, fara intrerupere, la adresa Romaniei, din 1990 incoace.

  24. dinu

    Dnle S. Mocanu sunteti de fapt galagiosul principal din spatiul dintre Prut si Nistru din ultimul an. Galagia facuta de dunmneata poate chiar si intemeiat, dar care de fapt s-a soldat cu nimic. Dar cu un nimic foarte mare. Cu alte cuvinte cu un “FÂS”.

    Este urat si vulgar ce ati scris. Nu va caracterizeaza de loc ca inteligent, mai degraba ca vecina ce isi ridica poalele in cap. Dnei V. Pavlicenco nu-i va fi greu sa va raspunda dupa meritul dumneavoastra. Dumneaei cu siguranta nu stia nimic referitar la “Ulinici”, cand a scris despre plahotniuc ca despre o persoana, care poseda cetatenie romana. Si cei cu asta?

    De fapt nici plahotniuc nu avea nevoe de sustinerea cuiva…

  25. europa

    A poseda limba literara romana si a duce o politica proromana sunt doua lucruri diferite. Am impresia ca Pavlicenco prin politica sa indeparteaza Renire. Unile declaratii a PNL suni iresponsabile, care fugareste electoratul in jurul PCRM. Cea mai buna solutie pentru PNL sa se autodesfiinteze. Daca doresc sa activeze politic sa se alipeasca ca membrii de rind la un partid parlamentar. Vrei sa arunci cu o piatra in caine si dai intr-un partid, asa-s de multe.

  26. natalia

    Stalinus… cu placere. dar totus, poate ne spui si noua? ca cum nu ma starui sa mut literele aia nu mi se primeste nimic haios.

  27. natalia

    Vasea23, salut! dar tu unde ai disparut? Cine sa ma ajute pe blogul lui Dodon sa le inchidem gura latrailor comunisti, care in fiecare dimineata multumesc domnul, ca exzista asa partid ca PCRM?
    Au mai aparut acolo si personaje noi…dar ce s-a iintamplat?

  28. Vasea 23

    Salut Natalia.Eu nu mai apar pe blogul lui Dodon,din lipsa de timp .Sa inceput anul agricol si am cam putin timp.dar mi-ar face placere sa conversam mai departe.Daca tii minte ,pe blogul lui Dodon la tema ,,почему демпартияправабылаислилась ” am primit multe injurii ,pur si simplu vin seara sa ma relacsez ,pentru ce eu trebue sa citesc murdaria scrisa de latraii comunisti .Eu intru pe sait si citesc comentariile tale ,de care esti bravo le tii piept de una singura dar le-o spui pe sleau.Am vazut ca stafiile si-au schimbat si nicurile,dar mesajele lor au ramas aceleas.dar nici Dov nu apare.Sa saturat si el sarmanul de injurii de la latraii comunisti.
    D.Sergiu ma scuzati ca nu la tema.

  29. natalia

    D. Mocanu, fiti atat de amabil si transmiteti va rog pentru vasea 23 adresa mea electronica.

  30. PERPLEX

    Reflectie la gura SOBEI, ( “” au coin du feu “” ).

    Unimedia ne prezinta o scurta trecere in revista a meritelor Tovariciului LUPOFF. Printre limbele vorbite se mentioneaza cele mai importante ::::::: RUSA, engleza , franceza. S- A uitat sa se mentioneze o limba de foarte slaba circulatie mondiala deci fara importanta pentru TOVARICIA SA :::::::: limba MALDAVA utilizata de tovarici Lupoff in Parlament. S- A uitat deasemeni sa se mentioneze limba romana pe care o vorbeste in PARANTEZA, adica acasa la el. ( uitarea este voita :::::: nu se pomeneste nimic de aceste doua limbi “” distincte “”, pentru a nu se creea “” tensiuni sociale in republica fantoma :::: MULDU-FUFULEASCA “” ).

    ACTA FABULA EST.

  31. Iurie Osoianu

    Voi iubi in tacere, voi striga nestraigand
    Voi zbura in cadere si zambiv-oi plingand
    Si urla- voi la stele si suflama- vor ape
    Si spalama- vor vanturi de iluzii desarte
    Si voi arde in gheturi inghetand linga ruguri
    Voi bea vinuri din petre ciugulite din struguri
    Voi plana peste codri, voi pluti prin campie
    Si voi ride de moarte fir-ar naibii sa fie
    Voi iubi batraneta-mi, tineretea-mi urando
    Pe la mijlocul verii voi porni cu colindul
    Auzind doar cu ochiul si vazand cu urechea
    Cioara alba pe ramuri- leganandu-mi tristetea
    Voi ajunje la tine strabatand Universuri
    Zgribulit ca un kine si cu mine doar versul
    Si cu mine luceferi si galactici astrale
    Ce le-arunc cu tandrete
    Voi iubi in tacere, voi striga nestraigand
    Voi zbura in cadere si zambiv-oi plingand
    Si urla- voi la stele si suflama- vor ape
    Si spalama- vor vanturi de iluzii desarte
    Si voi arde in gheturi inghetand linga ruguri
    Voi bea vinuri din petre ciugulite din struguri
    Voi plana peste codri, voi pluti prin campie
    Si voi ride de moarte fir-ar naibii sa fie
    Voi iubi batraneta-mi, tineretea-mi urando
    Pe la mijlocul verii voi porni cu colindul
    Auzind doar cu ochiul si vazand cu urechea
    Cioara alba pe ramuri- leganandu-mi tristetea
    Voi ajunje la tine strabatand Universuri
    Zgribulit ca un kine si cu mine doar versul
    Si cu mine luceferi si galactici astrale
    Ce le-arunc cu tandrete
    La picioarele tale
    Voi iubi in tacere, vou striga doar soptind
    Voi cadea in zburare si voi plange zimbind
    Si suflamvor vanturi si-necama- vor ape
    In spumoase adancuri de iluzii desarte
    Intre mine si tine doar sperante si vise
    Intre tine si mine doar zavoare inchise
    Intre mine si tine doar troene de vreme
    Adorare in taina si nescrise poeme
    Intre mine si tine obiceiuri si datini
    Intre mine si tine- jeneratii de patimi
    Intre mine si tine doar chemarile mele
    S-ale tale surase – arogante si grele
    Voi pleca de la tine suferind in tacere
    Resemnandu-ma iaras cu destinele mele
    Impletite din clipe ce vor toarce decenii
    Ramanea voi icoana disparutului geniu…
    Ramanea vei iubito pur si simplu femeie
    Doar cu ochiul furand nebuloase lactee
    Si doar glasul vibrandu-ti recitand din poeme
    Pentru tine culese prin livezile vremii
    Si in nopti fara luna cauta vei privirea-mi
    Prin adanc de galactici sa-ti alini nostalgia
    Incercand a ntelege ca o simpla femeie
    Cum din stea printre stele ai ramas doar scantee…Iurie Osoianu…26 02 2011

  32. e bine de stiut ca mai exista persoane care impartasesc aceeasi parere

  33. Hadrianus

    Faceti o mare greseala daca asociati marsul din 16 septembrie cu Pavlicenco, ea doar participa, nu e organizatoare.

    faceti diferentele!!!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*