Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

FACE TO FACE

1. Domnule Sergiu Mocanu câte procente credeţi că veţi obţine la anticipate?

Întâi, trebuie să constatăm că atât eu cat şi Dumneavoastră suntem de aceiaşi părere – alegerile anticipate sunt de neevitat şi acest lucru nu depinde, în nici un fel, de noi doi sau de cei care şi-au dat votul pentru partidele de la Guvernare. După un şir de acţiuni şi inacţiuni cum ar fi: protecţia procurorilor, judecătorilor şi poliţiştilor corupţi, lâncezeală, trafic de influenţă, zădărnicirea reformelor, furturi de proporţii din averea publică şi multe altele, nici de ei nu mai depinde dacă vor fi sau nu alegeri anticipate.


Doi, nu ştiu cât vom obţine la anticipate şi v-aş minţi dacă a-şi afirma că nu mă preocupă… Dar acest lucru, în actualele condiţii, nu-l pot şti nici Liderii partidelor parlamentare oricât de mult şi-ar umfla piepturile pline de importanţă. Eu ştiu însă altceva, că atunci când un kilogram de orez va trage la cântarele moldoveneşti mai puţin decât cuvântul adevărului, Mişcarea Antimafie va fi o formaţiune de guvernământ. Noi credem cu tărie în faptul că vom reuşi …

2. Cu cine veţi colabora în Parlament?

Colaborarea şi consensul politic nu sunt rostul existenţei unei formaţiuni politice aşa cum încearcă să ne convingă actualii lideri ai AIE. Orice colaborare se justifică doar prin efectele de durată ale realizării proiectelor politice, pentru care este aleasă o formaţiune politică. Să substitui un program de guvernare vital pentru un stat în prag de faliment cu realizarea unui consens politic gratuit a cărui finalitate este doar menținerea cu orice preț la guvernare nu este şi niciodată nu va fi obiectivul Mișcării Populare Antimafie . Noi nu știm cu cine vom colabora, știm în schimb cu cine nu vom colabora niciodată. Nu vom colabora cu cei care în opinia noastră sunt capi de clanuri politice organizate pe principii mafiote așa cum sunt acum Filat, Plahotniuc și Voronin.

3. Nu s-a auzit de Dumneavoastră pana în aprilie 2009…

Regret că nu ați auzit mai înainte de mine, pentru că eu din 89 mă strădui ”să se audă”. Nu sunt sigur nici acum, după ce ați auzit despre mine, că mă auziți și pe mine. Eu vă îndemn să fiți mai insistent pentru că dacă o să mă auziți, putem deveni prieteni și camarazi în lupta pentru recuperarea țării noastre încăpută acum pe mâna unor golani împroprietăriți fraudulos peste noapte …

4. Cum credeți, dacă Domnul Plahotniuc va dispărea de pe arena politică așa cum doriți, o să se schimbe ceva?

În întrebarea Dumneavoastră nu-mi place doar cuvântul – „dacă”, care demonstrează că aveți îndoieli că așa ceva este posibil. Plahotniuc va dispărea de pe arena politică și eu știu exact unde se va afla dânsul după această dispariție… În pușcărie trebuie să stea oamenii care sfidează legile unei țări cu atâta cinism, pentru că răul trebuie pedepsit, pentru că răul nepedepsit are obiceiul să se perpetueze comunitar , așa cum se întâmplă în cazul lui Voronin, care n-a fost pedepsit la timp pentru abuzul de putere. În Republica Moldova se vor schimba lucrurile în curând și foarte rapid, iar țara noastră va fi la fel ca toate țările aflate mai la Vest de Republica Moldova. Noi, echipa Antimafie, facem tot ce ne stă în putere să apropiem acea zi. Fă un pas și ai să vezi cum timpul o ia din loc spre destinația despre care îți vorbesc acum!

5. Nu credeți că lupta cu Mafia s-ar egala cu lupta cu albinele?

Încerc să deduc înțelesul acestei întrebări și singurul lucru care îmi vine în minte este asocierea pe care posibil o faceți Dumneavoastră între niște ființe drăguțe care produc miere dulce, dar pot înțepa dureros și mafioții care pradă statul, dar sunt capabili și la acte de caritate. Dacă asta aveți în vedere atunci îmi permit să vă ripostez și să vă spun că greșiți fatal, riscând să ajungeți sclav medieval într-o lume modernă cu oameni din ce în ce mai liberi, care or să vă deteste din ce în ce mai mult.

6. Mișcarea va da roade doar în vreo 3-5 ani (în dependenţă (în funcție n.a.) de mersul lucrurilor), cel puțin, din păcate, nu ați trecut cu siguranță până atunci. Aveți o politică de management a mișcării pentru perioada aceasta? Sau improvizați?

În tot ce facem ținem cont de un fapt cert – politica nu este aritmetică, politica poate fi comparată doar cu chimia: în același laborator, pe aceiași poliță pot sta inofensiv două substanțe ani de zile și vine o zi când cineva le amestecă, în aceiași clipă se produce explozia care schimbă totul… Nu fiți categoric, noi preferăm să sfidăm realitățile și ne reușește, același lucru îi sfătuim și pe alții.

7. În a preveni îmbătrânirea și uzarea aveți nevoie de sânge proaspăt cu nume notorii care ar adera la Mișcare. Aveți pe cineva țintit în acest sens?

În mare sunt de acord cu ceia ce afirmați utilizând această metaforă cu ”sângele proaspăt”, în ceea ce ține de nume notorii vă îndemn să ne dați măcar un nume și discutăm. Chiar Dumneavoastră ați putea fi o persoană notorie.

8. Ce cunoașteți despre Eduard Baghirov? Ce părere aveți despre acesta?

Știu că numele Baghirov îl poartă un aventurier, cetățean al Federației Ruse care a reușit să provoace pe mai mulți oficiali moldoveni în așa fel ca aceștia să-și etaleze, în toată splendoarea – prostia, frustrările, complexele și totala incompetență… Nu știu cum v-ați simțit Dumneavoastră pe tot parcursul spectacolului cu Baghirov în rol central, dar mie mi-a fost rușine …

9. Ați vorbit mult de mafie, corupție, funcționari implicați etc. Nu credeți că ar fi corect să demonstrați lumii întregi ca sunteți curat. Spuneți, vă rog: Unde ați lucrat ultimii 5 ani? Care a fost mărimea salariului? Care este sursa de existență și mărimea ei, concret pe lună și an? Eu primesc salariu bun, dar nu-mi ajunge de BMV X5, de avion și zboruri, spuneți de unde aveți acești bani? Unde-s probele de corupție de care tot vorbiți şi de ce timp de peste 1 an auzim doar vorbe goale? Ați făcut față că îl criticați și pe Filat, dar toți au văzut cum ați făcut-o. De ce? Spuneți vă rog, în RM este mafia contrabandei de țigări? Vreau să știu dacă mâinile omului care se declară că vrea să facă curățenie sunt curate…

Stimate Domn, nu cred că este corect să demonstrez eu lumii întregi că sunt curat pentru că mai degrabă o să mă fac de râs decât voi putea reuși așa ceva. Cine va judeca dovezile mele, judecătorii corupți, procurorii mafiei, sau poate chiar Dumneavoastră? Nu am nici un motiv să nu vă cred că sunteți un om sincer, dar tot nu sunteți în stare să judecați drept moralitatea altora pentru că în țara asta nu există criterii de apreciere, or într-o societate unde a fost falsificat ”cântarul” orice măsurătoare va fi strâmbă. Dacă urmăriți atent ce spunem noi și dacă nu sunteți împovărat de propaganda oficială ve-ți observa că noi vrem un ”cântar”, altfel zis – Justiție independentă, în fața căreia să fim egali. Atâta timp cât justiția este pe mâna Mafiei noi vom fi nedrepți, iar mafioții vor fi cei mai drepți între drepți, noi vom sta în pușcării, iar ei în Prezidiul Parlamentului și în Guvern. Iată de ce nu știu dacă o să vă pot satisface curiozitatea pe deplin.
Haideţi, totuși, s-o luăm de la un capăt: În ultimii cinci ani nu am avut un post de muncă legalizat și nici salariu oficial. Nu am făcut declarații de venituri și am spus public că nu le voi face atâta timp cât mafioții cu funcții oficiale fac declarații de venituri în bătaie de joc. Dacă mă pălește într-o bună zi ”sublimul” și mă duc la fisc să fac o declarație de venituri, așa cum o fac acum, răspunzând întrebărilor Dumneavoastră, mă pomenesc mai bogat ca ”sărăntocii” Plahotniuc și Filat. Toată averea mea este un apartament de două camere și o mașina BMV X5, valoarea reală a acestora depășește valoarea declarată a proprietăților mafioților. Sunt pilot și pilotez un avion sportiv – proprietate a unei companii care sprijină Aeroclubul Chișinău al cărui Președinte sunt. La un an și jumătate, după ce am prezentat publicului faptele Mafiei totul s-a adeverit. Nici odată nu m-am erijat în postură de Judecător sau Procuror. Eu mă consider doar un soldat la fel ca și acum două zeci de ani în tranșee la Nistru, unde nimeni nu mi-a cerut dovezi pentru a-mi permite să-mi apăr țara de niște căzături umane care se scursese aici din toată fosta Uniune. Eu nu pot face deosebire dintre cazaci, plohotniuci, filați sau voronini… Nu pot nici măcar bănui ce vreți să spuneți atunci când afirmați că îmi fac față că îl critic pe Filat, pentru că țigările sunt cea mai mică parte a contrabandei din care își trage profiturile acesta. Cât ține de curățenia mâinilor mele, mai așteptați câțiva ani până vom compărea cu toții „care o avem cu politica prin târgul ăsta” în fața Justiției independente instalată de Antimafie în acest scop.

10. Domnule Mocanu, pe lângă domnul Țopa vreau să știu cine mai stă în spatele Dumneavoastră? (nu vreau să spun nimic pur și simplu știm cu toții că fără bani astăzi în politică nimeni nu face nimic. Este clar că co-fondator Jurnal TV este Viorel Țopa, și de-aceea postul vă dă atâta audiență. Nu-i nimic ilegal: sistemul lucrează cam la fel în toate țările dezvoltate, și ar fi bine ca să ne fie drept model. Da aș vrea să știu ce-l oprește pe alde Plahotniuc să vă strivească ca pe o muscă acum)

Domnii Țopa nu au stat niciodată în spatele meu, ei au stat lângă mine în procesul public pornit de mine împotriva Mafiei, acum nu mai sunt lângă mine pentru că au fost condamnați de Plahotniuc la ani grei de pușcărie… Jurnal TV este o televiziune independentă spre deosebire de televiziunile mafiei gen Prime sau NIT. Singurul lucru pe care îl poate face Victor Țopa, este să le sugereze ziariștilor de acolo să fie atenți la mesajul Antimafie și dacă acțiunile noastre corespund politicii lor editoriale să nu le ignore așa cum o fac cei de la Moldova 1 sau Publika. Mă întrebați ce îl oprește pe Plahotniuc să nu mă strivească acum, vă răspund – FRICA și numai FRICA pentru consecințele IMEDIATE pe care le poate avea o asemenea aventură .

11. Ce strategie aveți dacă obțineți 10 mandate în Parlament? Cum veți asigura controlul corectitudinii jocului politic din Parlament – Guvern în așa caz?

10 mandate nu sunt forte multe pentru a accede la guvernare, în același timp ar fi suficient ca Mișcarea Antimafie să zădărnicească cele mai perfide planuri ale Mafiei. Folosind tribuna parlamentară vom reuși să oprim furtul avutului public, în acest scop din prima zi vom cere începerea negocierilor cu UE pentru asistență internațională în asemenea domenii cum sunt – justiție, vamă, organe fiscale. Dacă partidele din Parlament vor fi ca şi acum preocupate de bunăstarea clientelei politico-mafiote, le vom înfrunta dintr-o poziţie de tragere mult mai bună ca acum şi în scurt timp vom ajunge la guvernare.

12. Ce părere aveţi despre Transnistria şi relaţia cu FR, UE?

Transnistria este principalul obstacol de integrare europeană a Republicii Moldova. Problema cea mare este că o eventuală reîntregire a ţării va îndepărta şi mai mult obiectivul integrării în UE, pentru că noua configuraţie politică de la Chişinău va fi mai favorabilă apropierii de Rusia decât de Occident… Singura soluţie este să ne integrăm cu teritoriile pe care le controlăm urmând să le recuperăm în timp îndelungat prin proiecte europene de succes şi atractive pentru cetăţenii noştri de dincolo de Nistru. Rusia este un stat imperial, cu o dictatură în redevenire, prietenia cu o asemenea ţară este o iluzie a clasei politice de la Chişinău alimentată de nostalgia sovietică – boală ideologică contagioasă de care suferă aici şi oameni care n-au trăit niciodată în Uniunea Sovietică. Noi avem o singură şansă să scăpăm oarecum teferi din îmbrăţişarea fatidică a Rusiei – în numele nostru să prietenească cu ruşii partenerii noştri occidentali, calea asta au bătătorit-o deja balticii şi au reuşit să devină popoare libere.

13. Cum aveţi de gând să atrageţi electoratul care habar nu are de mafie în RM şi care sunt la sânge îndoctrinaţi de curente gen Voronin – PCRM?

Este adevărat că majoritatea oamenilor simpli de la noi sunt îndoctrinaţi de comunişti pentru că bătrânii noştri nu mai sunt cei de acum 20 de an care „făcuse pe timpuri patru clase la români”, ci acei care au „făcut în perioada sovietică opt clase sau armată la ruşi ”. Nu este, însă, adevărat că ei nu au habar de mafie, apropo, tocmai din motivul că sunt prădaţi, oamenii noştri votează de douăzeci de ani comuniştii, crezând orbeşte că Voronin are grijă de bunăstarea lor şi nu de a familiei sale aşa cum este în realitate. Dar asta se întâmplă din motivul că aşa zişii democraţi nu le-au dat nici o şansă acestor oameni să creadă altfel. Noi le vom da aceasta şansă, prin exemplul personal, dar şi prin antrenarea concetăţenilor plecaţi la munci peste hotare, care în scurt timp vor fi activişti antimafie în majoritatea lor parte.

14. Am şi eu, totuşi o întrebare, să-l rog pe Domnul Mocanu să fie FOARTE atent cum răspunde!!! Domnule Mocanu, ce credeţi despre Domnul Senator C.V. Tudor de la mine din România?

Nu ştiu de ce ar trebui să fiu atât de atent atunci când îmi voi spune părerea despre C.V. Tudor – personaj care, după mine, ţine de trecutul mai puţin fericit al României. Este adevărat că Vadim Tudor a avut un discurs justiţiar, care poate seamănă, la prima vedere, cu al nostru, în esenţă, însă, deosebirea este enormă – oameni ca Domnia sa luptă pentru instaurarea dictaturii proletariatului, noi luptăm pentru statul de drept.

15. Ce părere aveţi despre legea lustraţiei?

Fără legea lustraţiei, Republica Moldova nu va putea face paşi eficienţi spre normalitate, lustraţia deja trebuie să cuprindă perioade mai recente din viaţa politică, perioadă în care mai mulţi funcţionari publici au fost implicaţi în acte de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului la viaţă, la proprietate, la libera exprimare şi altele.

16. Sunteţi de acord ca toată conducerea Moldovei (începând de la viceminiştri, poate chiar de la şefi de secţii) să fie eliminată şi înlocuită cu specialiştii străini pentru mai mulţi ani, inclusiv şi Dumneavoastră să nu obţină nici un post de conducere?

Nu sunt de acord, pentru că ceea ce spuneţi Dumneavoastră este posibil numai în condiţiile unui regim de ocupaţie după ce Republica Moldova ar pierde vreun război. Plede, însă, pentru aducerea unei misiuni străine a Uniunii Europene.

17. Cine vă da bani pentru tot ce faceţi?

Nu pot să vă spun, dar vă promit s-o fac a doua zi după ce vom instaura în Republica Moldova o justiţie independentă în faţa căreia să fim egali şi noi şi Mafia.

18. Dacă îmi permiteţi, vreau să ştiu părerea Dumneavoastră despre Dorin Chirtoacă.

Părerea mea despre Dorin Chirtoacă este din ce în ce mai proastă.

5 comentarii

  1. Cem si eu POPORUL RM sa adere le MISCAREA ANTIMAFIE,sa ne recuperam TARA,nu cred,ca acei care au acum functii caldute,care le-au primit de la aceasta guvernare,vor adera la aceasta miscare,dar acei fare functii,care au suferit de la aceasta guvernare sant mult mai multi,si avem o sansa,daca ratam aceasta sansa,fiti siguri ca ramanem fara acei multi.POPORUL SINCER,va pleca din TARA,si TARA nu va avea viitor.FITI CONSTIENTI CAND VOTATI,NIMENI NU VA RECUPERA TIMPUL PERDUT.

  2. Domnule Mocanu, vad ca unii de pe aici nici nu au auzit de D-stra, va intreaba cine sunteti si ce afaceri aveti, eu insa va cunosc si va cunosc si personal, stiu ca sunteti un om ambitios si dupa zicala unde doi se bat un al 3-lea ar putea castiga, ati lansat aceasta lupta ati-mafie. E adevarat ce spuneti, lucrurile in RM nu merg deloc bine, pentru ca nu exista baza unui stat de drept, pentru ca institutiile statului nu au fost restructurate,ca sa asigure viabilitatea acestui stat. Dar cea ce feceti D-stra suna prea justitiar si pare ca v-ati constituit intr-o organinizatie de lupta si de reglare de conturi cu caracatita: «maria sa Mafia», ori D-stra nu doriti decat sa faceti politica la un alt nivel, cu oameni necorupti si care nu au poftit la banul public si care nu au facut averi din afacerile cu statul. Atunci mesajul D-stra nu ar trebui sa se intrepte catre acesti doi oameni de afaceri, Filat, Plohotniuc, cinstiti ori ba, asta trebuie s-o spuna doar justitia, pentru ca oamenii sa inteleaga, ca nu doriti niste reglari de conturi ,ci doriti mai degraba sa schimbati mentalitati si sa aduceti restructurarea cu adevarat in aceasta tara, pentru ca intr-un stat democratic si de drept doar o simpla aparitie in presa a unei suspiciuni de coruptie si de afaceri ilicite cu statul, organele abilitate trebuiau sa se sesiseze deja, dar e clar ca in RM nu exista stat de drept si acest lucru nu se va intampla.Eu cred ca mejajul D-stra ar trebui indreptat spre acele formatiuni plolitice, partide si partidute a caror lideri nu s-au compromis, si deasemenea cooptarea oamenilor de bun simt si buna credinta, care mai exista si de format o opozitie mai puternica, a tot ceea ce este acum pe piata politica din RM, ce s-a dovedit a fi atat de vicios si putred. Eu cred ca partidul comunist s-a mentinut atat timp la putere pentru ca a avut o opozitie slaba, sau nu a avut-o deloc, ,,, partide si partidute, toate cu aspiratii spre ascensiunea puterii si nimeni pentru binele general al acestei tari…. cand va aparea liderul care nu se va gandi doar la interesul lui de a ajunge la putere , dar se va gandi la binele acestei tari, si va uni in jurul sau , o opozitie puternica anticomunista si anticoruptie, acela va putea pune bazele unei adevarate restucturari proeuropene a acestei mici tari.Asa ca, daca vreti cu adevarat sa schimbati fata acesti tari si sa castigati mandate in anticipate, trebuie ca oamenii sa auda de voi si sa va voteze ca alternativa a tot ce a fost vicios pana acuma ,,,, Cred-ca si denumirea ar trebui sa va schimati ca suna mai degraba a comando de lupta, decat a partid politic , care vrea sa schimbe lucrurile spre bine…..cred-ca nu intamplator cineva va si intrebat de V.C. Tudor, pentru ca nu veti avea succes si veti fi taxati ca pe un partid extremist, care vor executii publice, pe stadioane, iar primele capete care vor cadea vor fi a lui Filat si Plohotniuc, veti deveni sperietori si atunci nimeni nu va v-a vota. Si inca ceva, a fi un politician cinstit nu inseana sa fii sarac, oamenii de afaceri care au facut averi cinstit in aceasta tara, nustiu daca sunt, de asta toti bogatii sunt asotiati cu oamenii care au facut averi prin inselaciune… Da, e totul putred in tara asta, de asta si poate oamenii cinstiti nici nu pot dezvolta afaceri prospere, ca sunt inghititi de rechinii mari… nustiu, dar stiu precis ca asa cum ati inceput cu demonstratii impotriva averii lui Plohotniuc,nu va merge treaba….

  3. eugen

    cel mai sincer raspuns de cand e toata povestea cu Face to Face 🙂 Imi sunt simpatici acei politicieni care pot fi cititi ca o carte deschisa, nu aia de la care nu stii ce sa te astepti 🙂 Bravo domnule..intrebari au fost multe, si mai raman, dar meritati tot respectu pentru lupta pe care v-ati asumato. Bafta!

  4. Ion

    Cauza dvs e cam ciudata. Vreti sa-i dati jos pe Plahotniuc si Filat, adica pe acesti doi mafioti. Dar uitati ca daca vine opozitia, dvs. impreuna cu fiii mergeti direct la inchisoare. Inainte de venirea mafiotilor la putere, dvs. erati la inchisoare, iar copiii dvs se ascundeau in ambasada romana. In situatia dvs. mai degraba as tine cu “mafia” decat cu opozitia.

  5. mira ai dreptate, ce stii despre partidul piratilor din Germania, nu crezi cä e un exemplu demn de urmat , pentru voi tinerii????!!!!!!??

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*