Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

JANDARMERIA LUI OLEG BREGA

Pentru început, vă invit să savurați un discurs patriotic:

”Oleg Brega este un om ciudat, chiar nebun, am zice noi, oamenii serioși, cu frică de Dumnezeu, de biserică și de procuratură. Dacă trăia respectivul cetățean pe timpul regimului colhoznic, merita sa fie dat pe mâna vreo unui colectiv de muncă pentru reeducare, într-o brigadă de tutun, de exemplu. Da cât se poate s-ascultăm noi prostiile lui? Individului ista nu-i place nimic: ba polițiștii îs răi, ba procurorii îs corupți, ba preoții îs prea grași. Toată lumea-i ca lumea, numai aista-i ca nelumea!

Noi când ne uităm la Oleg Brega, ne amintim de cetățeanul Vulpe din satul Brânza, Cahul. Vulpe aista s-o folosit de moment atunci, la începutul anilor 90, când, noi, oamenii truditori ne chinuiam pe lanurile colhozului și într-o bună zi ș-o luat cota de pământ și s-o dat deoparte, chiaburul. Și să vezi… ca dracul, în anul acela, cred că o plouat numai pe lanul lui și o crescut o roadă, afurisitul, cum n-o fost niciodată în colhoz. Noi n-am mai putut răbda bătaia asta de joc și ne-am dus, într-o bună zi, cu tot satul și i-am călcat în picioare toată roada, ca să le fie de învățătură și altora, pentru că nu se poate să le scuipi oamenilor în față.

Nu trebuie s-o facă pe deșteptul nici Vulpe, nici Brega și nici nimeni altul, că noi tot suntem oameni și vrem să fim stimați la noi, acasă. Pentru că, altfel, iese că noi toți suntem proști și numai ei sunt deștepți. Ce, Voronin, Roșca sau Plugaru sunt mai proști ca Brega? Sau poate Episcopul Marchel și consilierii din Bălți sunt tâmpiți, iar Brega cu toți negrii, musulmanii și homosexualii lui, sunt drepți? De ce tace Occidentul? De asta vrem noi integrare europeană ca să ne spurce pământul nostru strămoșesc alde Brega? Ia auziți voi – Legea Antidiscriminare…! Da o sapă pe spate n-ați văzut?! O să vă dăm noi drepturi ”pidarașîlor”, o să vă dăm așa drepturi că o să vă treacă la toți dorul și de Obama, și de Alah, și de Borea Moiseev! Așteptați oleacă și o să vedeți voi!

Noi nu înțelegem numai cum lumea noastră tace! Poate sa-mi spună cineva de unde se iau oamenii de alde Brega printre noi – născut aici, statul ista l-o hrănit, l-o îmbrăcat, l-o învățat, da lui îi plac oamenii stranii…? Pe toți împelițații cu apucături murdare îi apără, da pe creștinii noștri îi freacă. Camera ceea a lui de filmat până acum numai-n cur, încă, nu ne-o băgat-o… Așa ne trebuie dacă suntem proști, că noi dacă îi crăpam capul în 90 lui Vulpe, acum Brega învârtea coada la boi pe undeva pe la vreo fermă de vite mari cornute.
Vă întrebam, de ce tace Occidentul… Da noi o să vă spunem de ce tace, pentru că-i convine, îi convine să ne distrugă credința și tradiția. Iată de ce, trebuie să le spunem Comisarilor, mai noi: Vă trebuim în Europa? Vă trebuim, … știm noi, că nu mai umblați voi din urma noastră așa, de flori de cuc, aveți voi vreun interes … Luați-ne! Dar să știți că noi, „ce nu s-ar întâmpla”, o să fim creștini, ortodocși și întotdeauna o să-i urâm pe alde Brega… discriminarea mamii lor de musulmani, homosexuali și negri ce sunt ei…”

Și un post scriptum desprins din câteva convingeri ale autorului:

Oleg Brega este un cetățean neobișnuit, anacronic și unul dintre puținii oameni liberi din țara asta.

Omul acesta este fericit într-un mediu, unde ceva timp în urmă, nu exista spațiu vital pentru spirite libere și dezinvolte, care și-ar fi putut permite luxul să trăiască, aici, fără lingușiri unsuroase, aranjamente clientelare și consensualitățile imbecile ale habitaclului noii democrații moldovenești.

Brega este o așchie de rocă colțuroasă înfiptă vrăjmaș în mocirla unei mentalități colectiviste, căreia îi provoacă vomă orice formă de individualism, frondă sau nonșalanță religioasă. Balta asta colhoznică a înghițit hulpav câteva generații de moldoveni „apetisanți”, scuipându-i cu dispreț în deșerturile aride ale anonimatului politic și cultural pe indezirabilii „înăcriți intelectualmente” la gust.

Brega s-a înfipt de-a curmezișul… și, acum, cel mai „romantic nebun” al celor mai „pragmatice vremi” ține loc de conștiință socială, societate civilă și singura instituție de libertăți cetățenești. Iar liota asta de analiști de companie – boțani, ciobotari, țărani ce acompaniază onomatopeic „tusovka glmuroasă” de la guvernare sunt doar niște bulboane sulfuroase ale gazelor de baltă provenite din activitățile economice ale actualei clase politice, un fel de „râgâit aristocratic” în plin post de civilizație europeană.

„Jandarmeria lui Brega” este, deocamdată, singurul proiect de Integrare Europeană viabil și vital pentru această societate în derivă politică, culturală și intelectuală…

Am onoarea, Domnule!

Cu respect,
Sergiu Mocanu

19 comentarii

  1. Ionel

    Pin si eu semnatura

  2. Brega în multe cazuri are dreptate. Eu îi port respectul pentru verticalitatea pe care o are.

  3. eu

    fara brega nu mai cunosteam noi toate atrocitatile regimului 🙂 el ne-a indemnat ani la rand sa iesim in strada, el merita tot respectul pt incercarile de remodelare a societatii..Domnule Mocanu, ma bucur ca sunteti printre putinii care nu-i sar in cap, chiar daca el s-ar putea sa va acuze in viitor de multe.

  4. Arthur

    Pentru “Gheorghe shi eu” Da, aveti respect fata de Brega, insa daca ati observat in acest articol sa pus accent pe ceva anume

  5. rominul american

    …MARE PACAT(!!!) D-LE SERGIU MOCANU CA NU VA VAD ACTIV PE TEMA…REINTRGIRII NEAMULUI ROMANESC ….!!!

  6. voichita

    subscriu!

  7. TOMIS

    NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA NE ESTE IZBAVIREA !

  8. Valentina Cușnir

    de ce așa se tem unii că ne-am putea abate de la Dreapta Noastră Credință ? Oare chiar suntem atît de slabi? Eu zuc că NU ! Nu văd un pericol.

  9. donciu

    tot respectul pentru asa oameni ca Brega, Matasaru si altii ca ei, daca maisunt

  10. George

    Sustin

  11. Marius S

    TOMIS”NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA NE ESTE IZBAVIREA!” Ce cercetari ai facut sa demonstrezi beneficiile, or poate crezi ca Romania e in perfecta stare, n-are probleme, e prea bogata? Ei nu pot esi din probleme si datorii, noi ne putem realiza cu o conducere bine organizata si competenta nu cu re-unire, LASA NOSTALGIA! Desi eu nu sunt impotriva fratilor nostri de peste prut, de unire sunt sigur nu avem nevoie, avem nevoie de consolidarea poporului moldovenesc. Pt Brega TOT RESPECTUL e corect in mare parte in cea ce face. Pace!

  12. irina

    Brega este un bun luptator in societatea noastra de astazi cind toti liderii politici si functionarii de stat cauta doar sa ne fraiereasca si sa ne batjocureasca,,,DAR,,, este un dar uneori cam o ia razna si daca el este ateu sau de alta religie l-as ruga sa nu batjocureasca religia noastra ca sintem si oameni pentru care religia e sfinta… si sa fie mai atent la vocabular ca citeodata mi-e rusine de ce voarbe scoate pe gura. In rest e bravo ca ne insufla curaj sa luptam.

  13. Alex.

    Care e diferenta intre o societate de tip colectivista si o societate de tip comunitarista!
    Astept comentarii!
    Respect pentru JANDARMII lui Oleg Brega!

  14. Anatolie

    Eu nu observasem ghilimelele si a trebuit sa recitesc. Subscriu ultemelor paragrafe si cred ca S. Mocanu ar invata multe de la O. Brega si invers. Daca cineva vrea sa mai citeasta sau sa auda ceva cu adevarat democratic din Moldova atunci doar site-uri ca Curaj.tv ne mai scapa. Intr-o zi vom avea strazi in numele lor.

  15. ALEX

    E plina Moldova de dobitoci si provocatori  imputiti care sa plimba prin orasi si incurca politia sa-si indeplineasca datoria, primul la numar e  Brega O. si Brega G. Astea sunt primii din Moldova care o  invintat  metoda de a cisliga bani(din bugetul statului), shema e simpla,unul se innarmeaza cu o camera si pornestete sa provoce oamenii legii insa al doilea filmeaza din tufisi cum politia al retine pe provocator,dupa ce sa prepara filmuletul si desigut numai cu imageni ce le  convine la braga-prodacsen-company si uite asa sa fac bani in Moldova

  16. ALEX

    Ce cuvinte frumoase

    Dragă vizitatorule,Acest blog nu este doar al meu, ci şi al tău. L-am făcut ca să ne cunoaştem reciproc. Cunoaşterea, la rândul ei, ne poate împinge spre o prietenie trainică atunci când vom constata că suntem la fel şi avem aceleaşi aspiraţii şi idealuri.

    Chear sunt curios Domnule Munteanu o-sa afisati mesajul precedent apropo de provocatorul Brega

  17. ALEX

    Ma scuzati de greseala, Domnule Mocanu

  18. Bravo respect pentru Brega

  19. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

    Da, nimeni nu-i perfect si nimeni nu-i scutit de greșeli!
    Nu greșește numai cel ce nu face nimic: nici pentru el însuși, nici pt altcineva !
    Deci si Brega , si Mocanu au greșit pe undeva, la sigur, dar important este ca din greșeli si caderi s-au ridicat si lupta aprig, se combat cu nedreptatile si mafia corupta!
    Ar fi binevenit un bloc comun electoral, puternic, pt care mi-as da votul !
    SUCCESE!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*