Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

DECLARAŢIE DE PRESĂ privind proiectul de Lege care interzice accederea la funcţii publice pentru cetăţenii RM care deţin şi alte cetăţenii

Azi, 18 octombrie 2007, Grupul de iniţiativă – Acţiunea Populară, a făcut o Declaraţie de presă privind proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, adoptarea şi aplicarea căreia va leza grav dreptul constituţional al unor cetăţeni ai Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia altor state.

În cadrul conferinţei de presă, liderul mişcării Acţiunea Populară, dl Sergiu Mocanu, a dezvăluit faptul că este şi cetăţean al României şi a chemat concetăţenii săi, indiferent de statut social sau apartenenţa politică, să lupte alături de membrii Grupului de iniţiativă – Acţiunea Populară, pentru apărarea drepturilor sale politice şi cetăţeneşti în ţara lor de origine Republica Moldova.

Vă prezentăm textul integral al Declaraţiei:

Preşedintele Voronin a iniţiat, iar guvernul a propus parlamentului un proiect de lege, menit să blocheze accesul la funcţii publice în stat pentru cetăţenii Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia altor state. Proiectul se află pe agenda parlamentului şi a fost deja adoptat în prima lectură. În legătură cu acest fapt, noi, membrii Grupului de iniţiativă – Acţiunea Populară, declarăm următoarele:

1. Iniţiativa Preşedintelui Voronin lezează grav dreptul constituţional de a alege şi de a fi ales şi sfidează prevederile şi normele legale existente în materie de cetăţenie.

2. Prin iniţiativa sa, Preşedintele Voronin urmăreşte să-i excludă din viaţa politică şi administrativă a statului pe cetăţenii cei mai pregătiţi profesional şi mai devotaţi Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, iniţiativa Preşedintelui poate fi calificată ca o diversiune politică, menită să slăbească şi mai mult capacitatea de administrare a statului.

3. Iniţiativa Preşedintelui Voronin este expresia unei atitudini profund antieuropene şi denotă clar că integrarea în UE a fost pentru el doar un slogan electoral. Adoptarea şi aplicarea legii respective va izola şi mai mult statul nostru pe plan regional, continental şi internaţional.

4. Iniţiativa Preşedintelui Voronin este un element de strategie electorală pentru alegerile parlamentare din 2009, o încercare jalnică de a recupera electoratul pierdut în urma flirtului pe care Voronin şi l-a permis cu Europa.

5. Iniţiativa Preşedintelui Voronin, prin faptul că este pe punctul de a deveni lege, trădează şi o stare de neputinţă şi lâncezeală a opoziţiei care aproape că nu-şi mai exercită funcţiile de instituţie democratică într-un stat de drept.

Exprimăm protestul nostru hotărât faţă de această iniţiativă legislativă şi cerem să fie retrasă imediat de pe agenda parlamentului. Pentru un asemenea act de injustiţie faţă de proprii săi cetăţeni, actualul corp de deputaţi ar merita să plece acasă şi noi vom cere declanşarea procedurilor legale de dizolvare a parlamentului.

Îi chemăm pe toţi cei lezaţi în demnitatea lor de cetăţeni ai acestui stat să ni se alăture pentru a ne apăra împreună drepturile şi libertăţile.

18 octombrie 2007
În numele Grupului de iniţiativă – Acţiunea Populară,
Sergiu Mocanu

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*