Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

3 comentarii

  1. stefan

    D-LE MOCANU,ORGANIZATI O CONFERINTA DE PRESA IN LOCUL FOSTULUI IAZ CEUCARI,SA VEDETI CE BATJOCURA SI CE MIZERIE A FOST ADUS PRIN INACTIUNE DE PRIMARIA CHISINAU.
    CRED PRIN ACEST GEST LOCATARII DIN ZONA DTA VI SE VOR ALATURA IN LUPTA CONTRA MIZERIEI,SI CORUPTIEI.CRED VOR FI IMPREUNA CU D-RA LA URMATOARELE ALEGERI,VA ASTEPTAM

  2. Europeanul

    Cu toata fojgaiala asta de la Chisinau lucrurile nu sunt de loc ce par a fi. Nu lupta pentru apararea identitatii nationala ci faptul ca Patriarhul Kiril vine in Basarabia in luna septembrie pentru a introniza definitiv ocuparea acestui teritoriu de catre Biserica Ortodoxa Rusa, ocupare care incalca flagrant si impertinent Canonul 8 Apostolic ( “fiecare popor sa-si aleaga singur dintre ai sai ierarhii” ) si Canonul 34 Ecumenic ( “o eparhie, un popor, o limba” ) asa cum au fost ele formulate de catre Sinodul Ecumenic de la Efes III din anul 431 este adevaratul cui al vietii mondene, politice si religioase.
    Batranul Patriarh Teoctist ( cel care la invitat pe bunul sau prieten Papa Ioan Paul al II-lea in vizita la Bucuresti ) i-a spus de la obraz vladicai de la Moscova cum stau lucrurile si pentru incercarea nesimtita a rusilor de a infiinta la Slatioara, pe teritoriul Romaniei in Bucovina o mitropolie de rit vechi a decis reactivarea Mitropoliei Basarabiei si infiintarea la Chisinau a unui metoc patriarhal de stil nou, subordonat direct patriarhiei Romane, la biserica “Sfanta Teodora de la Sihla”. Pseudomitropolia de la Slatioara nerecunoscuta de nimeni s-a dovedit a fi un fiasco dar Mitropolia Basararabiei si Metocul Patriarhal de la Chisinau chiar functioneaza si are enoriasi. Patriarhul Daniel este un foarte foarte bun administrator, mitropoliile romanesti din tara si strainatate ( 9 mitropolii in tara si 4 in strainatate ) si Patriarhia functionand dupa celeasi principii ca si Vaticanul. Astfel fiecare protopiat al Mitropoliei Basarabiei este manageriat de catre un protopiat din Romania, care sprijina inclusiv ctitorirea de noi lacasuri de cult si asigurarea accesului gratuit a viitorilor preoti si diaconi la invatamantul teologic romanesc.
    La ultima vizita in Basarabia in 2011 acest Kiril care culmea poarta un nume canonic aromanesc a declarat: “Din punct de vedere canonic Moldova va face parte vesnic din trupul Marii si Sfintei Rusii.” El vine de fapt in Basarabia cu ocazia sarbatoririi a 200 de ani de la anexarea abuziva a eparhiei de Chisinau la biseria pravoslavnica velikorusa in incercarea de a invesnici acest rapt anticanonic si, ca sa mai dea inca un pumn in nas Patriarhiei Romane, el va vizita si singura ctitorie a lui Stefan din stanga Prutului, Capriana.
    Vizita la Tiraspol o face anume pentru a consacra definitiv o Moldova intreaga ( de ce nu pana la Carpati ) sub stapanirea Moscovei.
    Batalia dintre cele doua patriarhii este una la baioneta. Ultima “realizare” a lui Kiril a fost incercare nereusita de a obtine ruperea reatiilor canonice dintre Patriarhia Greaca de stil vechi a Ierusalimului ( aflata sub ampriza Patriarhiei Moscovei si a Intregii Rusii ) si Patriarhia Romana si interzicerea pomenirii in timpul liturghiei bizantine a numelui Patriarhului Daniel. Motivul acestei invidii viscerale a Patriarhiei Ruse este faptul ca Patriarhul Daniel ( doctor in teologie ortodoxa al Universitatii Bucuresti, doctor in teologie catolica a Universitatii din Freiburg si doctor in teologie protestanta al Universitatii din Strasbourg ) este un personaj foarte vizibil in lumea crestina contemporana, el fiind membru al Comunitatii Catolice Sant Egidio de la Roma, o adevarata academie a elitei teologice mondiale, ( ultimul papa Benedict al XVI-lea fiind si el membru ) si prim vicepresedinte al Congresului Mondial al Bisericilor, purtator al titlului onorific de loctiitor al Sfantului Scaun al Cezareii Capadociei, sediul Mitropoliei istorice a lui Ioan Gura de Aur, titlu acordat de catre Patriarhia Ecumenica si singurul fost rector ortodox al Seminarului Ecumenic Universitar de la Bossey, Elvetia.
    Kiril nu vine la Chisinau, sediul Mitropoliei Chisinaului si a Intregii Moldove ( care intreaga Moldova? ) cu gand crestinesc de impacare a tuturor ortodocsilor din Basarabia ci pentru a incerca inca o data sa intronizeze definitiv stapanirea religioasa si politica a Moscovei asupra acestui teritoriu care apartine de fapt romanilor. Infiintate imediat dupa 1300, pana acum 200 de ani cele trei mitropoli romanesti ( cea a Moldovei, cea a Ardealului si cea a Ungrovlahiei ) au fost mereu filiate Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolelui, a doua Roma. Cedarea autocefaliei catre Patriarhia Romana s-a facut cu bunavointa acestei patriarhii, cu ocazia infiintarii Bisericii Ortodoxe Romane unite. Romanii, popor crestinat de catre insusi Apostolul Andrei, cel intai chemat, apostolul romanilor si al Patriarhiei Ecumenice, fratele de sange al Apostolului Petru, apostolul bisericii Occidentului, primul papa, ei romanii nu vor fi niciodata de acord cu ocuparea samavolnica a unei parti din pamantul lor cononic. Patriarhul Teoctist i-a spus asta explicit, direct, cu citate din citate concrete din dreptul canonic, Patriarhului Alexei al II-lea,in celebra sa scrisoare din 19 mai 1993 in care precizeaza ferm ca Basarabia apartine vesnic Patriarhiei Romane.
    Implicarea directa a conducerii politice de la Chisinau in organizarea festivitatilor de intampinare a Patriarhului Kiril venit sa sarbatoreasca 200 de ani de la infiintarea eparhiei de Chisinau sub suzeranitate rusa este un act total inamical fata de conducerea politica de la Bucuresti.
    Inaugurarea la Moscova de catre Ministerul Culturii de la Chisinau fara consultarea ministerului de resort de la Bucuresti a unui monument dedicat lui Dimitrie Cantemir ca reprezentant numai si numai al Basarabiei ( asta in conditile in care Dimitrie Cantemir s-a nascut pe teritoriul actual al Romaniei in tinutul Falciu si se afla depus cu bunavointa fostelor autoritati sovietice la Biserica Trei Ierarhi din Iasi, Cantemir insusi declarandu-se ca vorbitor de limba romana ) este inca un gest ostil al Guvernului Republicii Moldova, condus de catre Iurie Leanca ( fost ultimul secretar unu al ambasadei Uniunii Sovietice la Bucuresti ) fata de statul roman. Cam asa se scrie uneori istoria.

  3. jora

    Nu inteleg doar un singur moment – cine dreaqu il invita pe fsbistul ista in RM – oare politicienii nostrii? Daca e asa,atunci asta ne arata ca toti sunt un fel de Iuda,ca si Rosca sau Ghimpu,care si-au vandut sufletul pentru 30 de arginti.
    Insa porcaria si impertinenta extraordinara si dovedita la un nivel superlativ a fost manifestata de Chirtoaca si toti ceilalti cand acestea i-au permis porcului ista bleg si unsuros cu porecla de ro go zin sa denigreze si sa toarne rahat peste poporul roman – chiar in PMAN locul unde cu 22 de ani in urma a fost proclamata independenta RM – asa vanzare a tarii inca nu am mai vazut.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*