Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

IURIE ROŞCA, PRAGUL ELECTORAL, GHEŞEFTUL ŞI NEVROZA

Cel mai discutat subiect, de după lâncezeala estivală şi până în martie viitor, va fi – „Un prag de „numai” sau „tocmai” de şase la sută”.

Din acest moment şi până la alegerile parlamentare, una dintre cele mai plătite munci la Chişinău va fi cea a directorilor de profeţii, a analiştilor polietnici, a ghicitoarelor monoetnice, a porăitoarelor electorale şi a trepăduşilor ziaristici, care şi-au tras câte un „job” tare „cool” din a-şi freca pixul, o dată la patru ani, de pragul electoral al partidelor politice.

Dacă pornim de la axioma că pragul de trecere în Parlament este un produs virtual până în ziua scrutinului şi unul expirat a doua zi, atunci putem lesne constata că această marfă poate face obiectul unei afaceri extrem de profitabile pentru comercianţii de „PR” într-o ţară a consumatorilor de mandate.

Cei mai avansaţi în această antică meserie sunt doi tipi care, deşi trăiesc în viaţa publică o stare profundă de dispreţ reciproc, îi uneşte ura pentru cel, care a făcut aşa ca fluxul să-i avorteze şi să-i arunce pe ţărmul arid al vieţii publice moldoveneşti.
 
Dacă ai răbdare să studiezi manopera electorală 2009 a lui Val Butnaru şi Constantin Tănase, eşti nevoit să constaţi că Iurie Roşca este, totuşi, un personaj politic cuminte şi extrem de tolerant. Afirm acest lucru, pentru că din îmbârligăturile ziaristice ale acestora, reiese că „şase la sută” pentru Iurie Roşca este un fel de piatră funerară sub greutatea căreia cadavrul politic al acestuia nu va mai ieşi, nu va mai ieşi, nu va mai ieşi, la suprafaţă niciodată, iar aceleaşi „şase la sută” pentru Vladimir Filat, să zicem, sunt aidoma pragului casei părinteşti pe care el, încă din copilărie, s-a învăţat să-l treacă cu fundul gol. Ar fi o problemă, pentru Filat, să treacă pragul electoral, acum, cu  fundul înţolit?

Dacă mă întrebaţi pe mine, eu vă zic că da, este o problemă, pe care voi, vânzători de gogoşi electorali, nu  va-ţi învăţat s-o rezolvaţi în vreo patru sau cinci campanii de manipulare beteagă a unor însăilări de cuvinte sterpe, pe care voi le numiţi cu multă obrăznicie – principii. Iar fundul înţolit al clienţilor voştri, ei şi victime ale propriilor orgolii gâdilite cu atâta îndemnare de voi, pot rezolva, pentru o anumită vreme, doar pretenţiile voastre financiare şi, în nici un caz, necesităţile electorale ale cetăţeanului de rând.
 
Voi cunoaşteţi acest lucru, după cum cunoaşteţi şi faptul că fiecare dintre vechii sau noii voştri figuranţi nu au treabă nici cu politica propriu zis şi nici cu interesele ţării de grija căreia vi se rupe pixul în paisprezece, ori de câte ori vă apucaţi să-i bociţi soarta pe hârtie.
 
La fel, vă este cunoscut şi faptul că Iurie Roşca este un personaj eminamente politic, că acţionează din interes eminamente public, că nu este avid de avere (n-am zis, de putere). Mai cunoaşteţi şi faptul că pe Iurie Roşca în zadar îl căutaţi prin crâşme, saune, la furatul averii publice sau la tăiat frunze pentru câini. Acest personaj controversat, contestat, iubit de unii, urât de alţii, poate fi găsit de vreo 17 ani pe una şi aceiaşi adresă – Nicolae Iorga, 5. Ştiind toate astea, trageţi conştient la indigo aceleaşi găinării în fiecare campanie electorală. Şi după toate astea,  Roşca-i rău?

Cunoscând cât de infailibili, inocenţi şi curajoşi sunteţi, a-şi îndrăzni să vă dau, totuşi, un sfat: dacă tot va-ţi băgat o mână în buzunarul lui Filat, faceţi-vă cu cealaltă mână cruce rugându-vă să treacă, totuşi, Roşca în Parlament.

Credeţi-mă, pe cuvânt, atâta timp cât Roşca este la vedere, în public, voi puteţi dormi liniştit în acareturile cumpărate cu sprijinul lui sau dăruite de el vouă, drept recompensă pentru truda voastră pe altarul „iubirii de ţară”.

Credeţi-mă, iarăşi pe cuvânt, că în liniştea asurzitoare a nopţii, tresărind la căderea zgomotoasă a unei frunze şi strigând cuprinşi de un atac halucinant de panică: „Unde-i Roşca?!” veţi fi cei mai fericiţi oameni auzind vocea liniştită a soţiei: „În Parlament, Costică, în Parlament.”

Cu respect pentru cei care mai luptă,
Sergiu Mocanu

   

15 comentarii

  1. Ciudat(interesant) e că acest articol apare imedita dupa ,,editorialele” de vineri ale lui Iurie cel Oranj, care erau cam la aceeași temă.
    Domnule Mocanu, dumnevoastră va vedeți în următoarul legislativ?

  2. Maestru

    De fapt va cunosc Dle Mocanu, am mai stat de horba noi doi, si constat acu ca cele scrise mai sus nu va apartin, nici dintrun punct de vedere…….

    cine va scrie palavrajeala/vrajeala?

  3. Super acest articol. Felicitari d-le Mocanu

  4. Cred că mai interesante acestui articol îi sunt intențiile. Oare constituie premisa unei eventuale ”conlucrări” electorale?

  5. sunt 100 la 100 deacord cu d-nul Mocanu

  6. Ionel

    Dupa mai multe escale prin diferite partide si chiar pe la Presedintie, fiul ratacitor, Mocanu se intoarce la Rosca, trimis de Voronin sa-l ajute sa treaca pragul. Bine ai revenit d-le Mocanu la matca frontista. Se stie ca Filat ti-a blocat accesul la Jurnal si Timpul, oricum alta solutie nu aveai. Dar o sa regreti caci Rosca nu te doreste. A fost nevoit sa te accepte.

  7. Alexandru

    Bine zis domnule Mocanu!
    Intradevar ati zis bine, e usor sa latri la cineva care incearca sa tina paine in tara, si sa lingi palma celor care ademenesc cu carnatelul apoi il arunca in saracie si isi fac chefurile, de regula chefurile altora, rusilor si exponentilor lor in MD…
    Trezirea, va lasati usor prostiti de aceleasi promisiuni ani de ani … indiferent de cine le-a facut, credeti in formatiuni noi, aparute din senin din “spirit patriotic” mai bine zis din investitii masive si PR la greu …

  8. Dak, nu gresesk si Rosca si fostii lui argati Tanase & Butnaru (cu Alik-Valik in genere e cumetru) si Mocanu si alte obiecte din “politika” MD (SPurka, Neahu, ValiaKusneer, PizDabija, Matvei…) toti au fost dintr-o gaska, si toti stateau si isi beeau mintile pe Iorga 5, dar cineva s-a simtit kidanitA, cineva ojiduitA, cineva tradatA – iar majoritatea au fost cumparati de oamenii lui Lucinski – altii, ca Butanaru si tanase, de acteva ori. Mocanu tot face parte din ei – dar ei e oliak mai tare obijennyi pe Tanase decat pe Rosca – iata si de unde articolul – totusi nu am inteles de unde e finantare lui Mocanu – de la Boronin, cred ca nu, am sursele mele de info 😉 kaukasiene – kare stiu totul – de la PPCD – ku atyt mai mult!!! Rosca, sarmanul nu are bani sa-si platesca pionerii e muncesc din zor de zi…
    De la FILAT – akum vedem ka nu…

    Ei in fine, toti sunteti voi oliak pppcdISTI!!!
    ;-D

  9. unionistul

    D-le Mocanu acum nu pot sa nu fiu de acord cu d-stra. Recunosc,e prima data. Esential.

  10. nick

    se pune de o fuziune, ceva?

  11. Gavril

    nu era mai simplu de aderat la ppcd? trebuiau problemele estea cu inregistrarea si colectarea semnaturilor?

  12. un durlestean fara cota

    pt trecator- nu uita sa feliciti pe caucazienii tai cu Anul nou, e peste 8 zile 🙂

  13. Asd

    WoW ce coincidenta…dupa ce au fost arestati copiii dl. Mocanu apare si un articol impotriva celui mai mare dusman al comunistilor(ppcd-istilor, si tot Voronin & Co), Vlad Filat. Nu cumva v-au presat domnule Mocanu sa scrieti asta?

  14. Moscalu

    Mai frate, de acesta data ai spus si tu ceva de bine.
    Evident este lucrul ca ne trebuie putintica rabdare si mult, tare mult curaj !
    Ca atunci in 88′ si 89′.
    Posibil ca “gestul lui Iurii Ivanovici” si “carticica galbena” a rusinii nationale sa
    ne trezeasca putin. La “arme fratilor”!

  15. Iurie roşca este privit ca un trădător de majoritatea electoratului.Ce vă face să credeţi că ar putea reuşi?Tinerii nu-l mai votează niciodată.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*