Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

M E M O R I U

Sâmbătă, 20 septembrie 2008 la ora 12:00, fiul meu mai mic, Mocanu Adrian, 21 de ani, student, domiciliat împreună cu părinţii pe strada Florilor 6/2 ap. 114, a fost condus de acasă la Comisariatul de poliţie Râşcani al municipiului Chişinău. La acea oră, eu deja eram de mai bine de două ore în căutarea fiului mai mare, Mocanu Roman, 25 de ani, întreprinzător privat, care părăsise domiciliul său situat pe strada Titu Maiorescu 13 ap. 55, la ora zece, cu destinaţia unui cabinet stomatologic unde n-a mai ajuns. Toate încercările mele de a intra în contact cu el au fost zădarnice în decurs de aproape 6 ore, timp în care eu am încercat să aflu de la ofiţerii Comisariatului Râşcani dacă nu cumva Roman a fost reţinut, la fel, ca şi fiul mai mic.
Am aflat într-un târziu, doar când am reuşit să intru în legătură cu avocatul Ion Dron, invitat de mine pentru asistenţă juridică, că şi Roman a fost adus forţat la poliţie. Tot de la avocat am aflat, că fii mei sunt prezentaţi spre indentificare unor martori pentru o presupusă pricinuire a unor leziuni corporale unei persoane pe data de 10 august curent. Presupusul pătimaş, dar şi câţiva martori, i-au recunoscut din rândul mai multor persoane, imediat şi fără ezitare pe fii mei – miraculoase capacităţi, dacă luăm în calcul faptul, că presupusul eveniment s-ar fi produs pe timp de noapte cu o lună şi 10 zile în urmă. Miracolul este uşor de împrăştiat, dacă menţionăm că o oră înainte de a fi prezentaţi spre identificare, Roman şi Adrian au fost fotografiaţi de mai multe ori în una din încăperile Comisariatului, după care fotograful a dispărut cu tot cu aparat. Procedurile de identificare au durat de la ora 10:00 până la ora 19:00, când am fost anunţaţi că Roman şi Adrian sunt reţinuţi pe 72 de ore spre a fi prezentaţi judecătorului, pentru eliberarea mandatului de arest.

Nu ni s-a permis să-i vedem, să le dăm haine calde şi mâncare. La izolatorul de detenţie preventivă de pe strada Tighina 6, unde au fost duşi imediat, erau deja luate măsuri de întărire a pazei (incredibil, dar adevărat).

Avocatul Ion Dron are un studiu juridic asupra gravelor încălcri de procedură săvârşite în cadrul măsurilor de reţinere, dintre care menţionăm aici doar faptul că asupra anchetatorului Mîndreanu Lilia, locotinent de poliţie, s-au exercitat presiuni pe tot parcursul anchetei pentru a o determina să adopte decizia de reţinere a bănuiţilor. Acete presiuni au fost făcute de conducerea Comisariatului şi de încă o persoană neidentificată, care părea să fie reprezentantul Ministerului de Interne. Această persoană, Comisarul sectorului Râşcani, colonel de poliţie, Paiu Serghei, Vicecomisarul, locotenent-colonel, Cucoş Valentin şi maiorul de poliţie, Cojocari Constantin, şeful secţiei anchetă, s-au aflat tot timpul în incinta Comisariatului. Din surse anonime am aflat că „operaţiunea” era condusă telefonic de Viceministrul de Interne Zubic Valentin.

De nevinovăţia copiilor mei eu sunt convins. Această convingere nu doresc s-o impun nimănui, doar o anchetă corectă şi un proces echitabil pot lămuri lucrurule. Singurul lucru, pe care sunt în drept să-l cer, este ca Roman şi Adrian să fie cercetaţi în stare de libertate.

Mă adresez, pe această cale, tuturor organizaţiilor naţionale şi internaţionale cu rugămitea de a mă ajuta să-mi salvez copiii de abuzul organelor de poliţie.

Sunt politician şi persoană publică, în acestă calitate nu doresc şi nu intenţionez să fac nici un fel de presiuni asupra anchetei, de asemenea, mă abţin de la orice declaraţie politică privind presupunerile mele asupra adevăratelor motive ce au condus spre asemenea abuzuri. La moment, sunt numai părinte şi vreau să-mi văd copiii în libertate. 
    

Sergiu MOCANU
22 septembrie 2008

12 comentarii

  1. maestru

    pacat pu copilasi, ei nu poarta nici o vina pu murdaria din jurul sau

  2. un durlestean fara cota

    What a pitty…daca era alaturi telefonu ala cu vulturu aveau sa be…. ariciu faraonii de la Rascani, dar fara el… In orice caz, va asigur Dle Mocanu ca in procuratura si judecatoria Rascani sunt destule persoane care pot demonstra ca lupta anticoruptie in tsara nu merge chiar atat de bine dupa cum scriati Sefului anul trecut si pentru 700 cel mult 1000 de euro vor scapa odraslele cu basma curata…pacat de cei saraci. Un sfat – nu lasati pe dl Dron sa fie intermediar / va costa muuuuuuuuuuult mai scump

  3. observator

    Vai ce intorsatura de scenariu. Inca un ou in cosul comunistilor – si o trasatura tipica a majoritatii din noi (atat Romani cat si in special Basarabeni). Cat este totul bine acasa – strigam in gura mare si ponegrim toata lumea – iar cand vine vremea sa-ti aperi idealurile, pentru care ai strigat – uiti de toate si te declari un SIMPLU PARINTE, care isi vrea copiii in sanatate. NO cenzura pe site!!!

  4. Cel putin eu cred ca e din cauza articolului cu d-nul Rosca, parca simt ca nu-i place cuiva politica dstra.

  5. Maestru

    zicea un englez ceva referitor la teatre si actori

  6. un_donator

    imi este sila de tara in care m-am nascut, ma bucur ca am plecat din ea…si totusi sper ca se va schimba in viitor,nu conteaza cat o sa trebuiasca sa astept…nici nu ma mira ceea ce sa intamplat cu baetii d-voastra d-le Mocanu…
    oricum sanatate va doresc si numa’ bine, sper sa se rezolve cu bine problema d-voastra!

  7. Imi pare foarte foarte rau pentru ce s-a intimplat… Nimeni nu poate afirma cu certitudine daca s-a produs sau nu vre-un incident in data de 10 august, situatii conflictuale apar deseori iar de aici pina la o mica bataie se poate ajunge usor in coditiile in care exista o provocare cit de mica.

    Ceea ce constat cu stupoare si sunt sigur de acest lucru, cu putini gargauni bagati in cap la facultatea de drept, este ca sa comis un abuz, baietii au fost retinuti de parca ar fi savirsit un omor. Dupa mine, este evident ca modalitatea si tratamentul la care sunt supusi are legatura cu activitatea tatalui lor.

    D-le Mocanu, va doresc sa fiti puternic si cumpatat, sper in acelasi timp ca copii vor fi eliberati si vor fi cercetati in libertate.

  8. vlad

    Ma durlesteanule, ce ai impotriva avocatului. E un om cinstit care stie sa-si faca meseria.

  9. un durlestean fara cota

    nu zic ca toti ex/judecator sunt corupti, am avut candva de a face cu sistem si norocul meu ca am dat si de multi procurori,judecatori,avocati si chiar politisti onesti, dar fostul vice de la jud.Centru (actualmente avocat)-Dron nu face parte din categoria enumerata…bine el nu poate fi comparat cu ciugureanu de la apel, dar informeaza te vladik de la cei din sec. centru who was dron, iar apoi da intrebari
    dl Mocanu, apropo poate telefonati la centru de medicina legala ca sa postati pe blocul dvs si copia certificatului medico-legal al patimitului? din cate stiu eu are lez. corporale grave, stii ce inseamna asta????

  10. un om simplu

    Politia din Rep Moldova a luat-o razna…Cu DREPTATEA MORI IN MANA! Dle Mocanu daca o sa va spun ca inteleg prin ce treceti in aceste momente poate nu o sa ma credeti, dar eu trec prin aceeasi situatie ca si D-voastra si nu este greu…este foarte greu…Multi oameni sunt acuzati pe nedrept si asta s-a demonstrat de-a lungul istoriei in Marile Erori Judiciare.Din cate observ din ce in ce mai multi politicieni au asemenea probleme.Eu cred ca ei au fost provocati intentionat intr-un conflict in urma caruia sa fiti D-voastra afectat si ca sa va strice imaginea si sa va loveasca unde va doare mai tare.Eu am o siguranta ca totul se va rezolva…Dar sa nu-i lasati nepedepsiti pe cei care v-au facut asa ceva.
    Va doresc multa rabdare si tarie de caracter atat pt D-voastra cat si pentru baieti.

  11. vlad

    m am informat eu bine inainte de a scrie despre avocat. nu a luat mita, nu e corupt si in general durlesteanule, verifica inca o data. Nu toti din sistemul judiciar sunt corupti. sunt oameni buni si printre judecatori si printre politisti si procurori, etc. nu -i pune pe toti pe un cantar. Nasc si la Moldova oameni!

  12. Domnule mocanu dece nu raspundeti la mesjele depe blog?

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*