Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

“10 lecţii de la un visător” de Daniela Herţa

Sâmbăta aceasta am avut parte de o după-amiază foarte frumoasă cu oameni frumoşi.

Este vorba despre un offline organizat pentru bloggeri cu Sergiu Mocanu, om politic, liderul Mişcării Populare Antimafie şi nu în ultimul rând preşedintele Aeroclubului Chişinău! Mulţumim lui Alex Bordian pentru ocazia oferită!

Aşa deci aşteptările mele de la acest offline:

Sunt foarte sceptică ce ţine de politicieni. Nu că aş fi mare expert, dar eu cam îi bag pe toţi într-o oală şi până acum domnul Mocanu era şi el într-un ceaun cu toţii, dar acum vreau să vă spun cum l-am văzut eu dintr-un alt punct de vedere . Vreau să zic cum l-am văzut eu ca om, ce am descoperit în sufletul acestui visător neinvincibil.

Un lucru ştiam la sigur despre domnul Sergiu, că e un om simplu. Îl văd cred că deja al 2-lea sau al 3-lea an consecutiv la ILTC, are cursurile de engleză exact după mine. La cât de mult se dau în vânt jucătorii primari din jocul socio-politic moldovenesc, am rămas uimită să văd un simplu ‘elev’ cuminte, docil, care vine în fiecare zi la cursuri şi învaţă străduitor, asta am apreciat-o de la bun început.

Acum să trecem la cele descoperite sâmbătă.

Era frig şi vântul ne sfâşia, dar aceasta nu a încurcat nicidecum şederii noastre la poligonul de la Vadul lui Vodă, unde se află Aeroclubul Chişinău şi unde Sergiu Mocanu ne-a arătat un masterclass cu avionul.
Atmosfera spirituală era una foartă caldă şi detaşată.

Am vorbit mult şi despre politică desigur, dar nu e asta ceea ce mă interesa mai mult. Ştiu că domnul Mocanu a făcut şi multe greşeli la vremea lui, pe care, a propos, ni le-a explicat. Ne-a mărturisit mai multe experienţe şi consecinţe pe care le-a suferit în urma activităţii sale ca şi consilier prezidenţial.

Lecţia 1
Simţindu-se liber între noi, ne-a mai spus şi despre unele momente de disperare din viaţa lui, de laşitate. Momente pe care le regretă mult şi datorită cărora a învăţat că niciodată, dar niciodatăniciodată N I C I O D A T Ă nu trebuie să te dai bătut.

Lecţia 2
Sergiu Mocanu – visătorul. În ochii lui am regăsit sclipirea unui puşti de 5 ani care vorbeşte despre visul său de a deveni astronaut, atunci când ne povestea despre visele sale. De mic copil visa să devină pilot, dar pentru că, ştim şi singuri că viaţa ne cam îndepărtează de la obiectivele noastre uneori, nu şi-a urmat visul în adolescenţă şi a mers pe altă cale. Acum însă ne-a demonstrat că ‘visele există pentru a deveni realitate’ pentru ca noi să le facem realitatea noastră.
Acum Sergiu Mocanu este preşedintele Aeroclubului Chişinău, funcţia care cred eu îl reprezintă cel mai bine. Nu ştiu ce să zic de poziţia sa politică şi viziunea mea asupra acestea, dar ştiu la sigur că Sergiu Mocanu ştie să stăpânească aerul. A mărturisit că şi-ar dedica tot timpul aviaţiei dacă ar putea.
Ne-a arătat ‘петля Нестерова’ şi a promis într-o zi să ne mai arate ceva trucuri cu avionul.

Lecţia 3
Tot de la el am învăţat că ‘compromisul este un risc foarte mare pe care ţi-l asumi’. Ne-a dat şi nişte exemple proprii.

Lecţia 4
A propos, am apreciat foarte mult francheţea cu care ne vorbea. Căldura şi încerederea pe care o emană omul într-o conversaţie este de neînlocuit. A primit numeroase întrebări de la noi ce ţin de aviaţie, de viitorul acesteia în Republica Moldova şi le-a dat şi un mic instructaj viitorilor piloţi.

Lecţia 5
Ce ţine de politică ne-a zis şi un citat bun, care mi-a plăcut, sună cam aşa: “Construieşti o casă sau construieşti o ţară.”

Lecţia 6
Ne-a mai spus că ceea ce contează cu adevărat în viaţă e cum reuşim să ne depăşim condiţia, a accentuat acest lucru şi chiar m-a pus pe gânduri. Am început să-mi reconstitui conceptele despre viaţă, principii şi valori.

Lecţia 7
Ne-a zis că important e, în orice profesie, în orice circumstanţă ai fi, să fii împlinit. Să fii împlinit şi mulţumit de ceea ce faci şi cum faci, de rezultat şi de consecinţe.

Lecţia 8
Materialiştii în opinia sa nu sunt doar persoanele care iubesc banii, lucrurile. El consideră că orice gând e material. Noi materializăm gândurile noastre şi le însufleţim. De aici rezultă că orice om care ţine la gândul lui, iubeşte ideea sau conceptul de ‘ceva’ este de fapt un materialist. Şi într-un final ne-a asigurat că materialiştii sunt de fapt idealişti.

Lecţia 9
Întrebat care e politicianul model pentru el, Sergiu Mocanu a răspuns fără ezitare: Churchill!
Imediat mi-am amintit de Premiul Nobel primit de către Sir Winston Churchill şi de motivaţia juriului la acordarea acestuia: “pentru măiestria descrierii istorice și biografice, precum și pentru strălucita sa oratorie în apărarea înaltelor valori umane”.
Şi atunci am înţeles că apărarea valorilor umane şi sufleteşti este cel mai nobil fapt pe care îl poate săvârşi un politician în situaţia în care se presupune că el şi-ar putea apăra valorile materiale şi propriile sale interese.

Lecţia 10
Şi într-un final ‘visătorul’ m-a învăţat că aparenţele înşeală şi că nu trebuie să cataloghezi toţi politicienii după o anumită ‘etichetă’. Nu trebuie să uităm că în spatele unui politician se află şi un om. Om care merită descoperit, om de la care ai ce învăţa şi care are experienţă.

Fiind apartidă şi apolitică nu ştiu ce părere am despre politicianul Sergiu Mocanu, dar la sigur visătorul din el m-a determinat să-mi urmez scopurile şi să-mi ating neapărat obiectivele.

Mulţumesc pentru că m-aţi învăţat că VISELE EXISTĂ PENTRU A DEVENI REALITATE!

Sursa: http://danielaherta.wordpress.com/2013/09/24/10-lectii-de-la-un-visator/

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*