Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Mulți dintre politicienii noștri sunt găgăuți la cap

Orice ar bâlbâi liderii de la Comrat despre caracterul legal și pașnic al referendumului din 2 februarie, acțiunea este una ostilă aspirațiilor europene ale cetățenilor Republicii Moldova și va avea consecințe de lungă durată pentru găgăuzi.

Este adevărat că moldovenii sunt divizați în probleme de ordin geopolitic și au păreri împărțite în ceea ce ține de Rusia, România sau Uniunea Europeană. Moldovenii, însă, nu sunt divizați în atitudinea lor față de găgăuzi, ba mai mult chiar, ceea ce unii moldoveni, mai sovietizați, ar putea să le ierte, cu multă ușurință, rușilor, niciodată nu le vor ierta găgăuzilor.

În 1990, moldovenii de toate culorile „geopolitice” s-au unit și le-au dat o lecție găgăuzilor. Constatăm acum, cu surprindere, că acea lecție le-a fost de folos concetățenilor noștri din sudul republicii doar pentru 24 de ani. Deci doar 24 de ani le-a trebuit găgăuzilor ca să-și înăbușe frica, să-i trădeze din nou pe concetățenii lor și să încerce iarăși să facă jocuri cu rușii peste capetele moldovenilor.

Așa cum vă spuneam, există moldoveni care ar putea pleda pentru același lucru pentru care ați votat dumneavoastră, respectabilă minoritate etnică, dar nici cel mai bleg moldovean n-o să vă ierte vouă ceea ce ați făcut duminica trecută! De ce? Simplu, chiar banal de simplu – „Ceea ce îi este permis lui Cezar, nu-i este permis măgarului.” (sper să n-o luați literalmente, că nici Cezar nu-i rus).

Este cunoscut faptul că dramele istorice se repetă ca farse. Greșeala conaționalilor noștri din sudul republicii din 1990, s-a repetat, peste 24 de ani, ca o faptă rușinoasă și demnă de tot disprețul oamenilor de treabă. Tărășenia asta a fost ca și cum te-ai opinti să arunci o piatră, dar ai trage un pârț inofensiv și extrem de puturos.

Feciorelnicele noastre Leancă și Corman, care i-au adulmecat pe găgăuzi pe toate părțile, au zis că parcă le-a fâsâit ceva pe lângă nas, dar lor le-a mirosit a parfum franțuzesc!

Voronin a zis că-i pute, dar lui îi plac gaze de proveniență tătaro-mongolă.

Iar lumea bună și-a căutat de treabă. Și bine a făcut, pentru că anul acesta avem de rezolvat chestiuni primordiale pentru destinul nostru european și nu ar fi potrivit să ne abatem cu ispită de la trebi, chiar dacă găgăuzii ar merita o sfârlă exemplară pe cel puțin un sfert de veac înainte, când poate le-o veni, într-un târziu, mintea la cap.

2 comentarii

  1. Ion Lazar

    D-le Sergiu! Cand o gafa e facuta de o persoana e foarte posibil ca ea e de vina.Chiar si cand la gafa sant implicate 100 de persoane se poate de presupus ca si ei sant vinovati. Cand insa la vot participa 70000 de oameni si toti bat intr-o directie,atunci la sigur ca cauza se afla si in alta zona. Eu nu as invinui pe acesti oameni inafara de faptul ca sau lasat manipulati,romaneste si popular zis -sau lasat dusi de nas ca niste oameni total nepriceputi.Se stie nu de azi ca Rusia cu indarjire cauta in tara noastra “locurile slabe” unde sa ne mai amplaseze cate o bomba. Si asta e un lucru fioarte rau din partea lor.( Ei vor plati pana la urma pentru aceste fapte”bune” ,fiindca este demult dovedit ca cine sapa groapa altuia singur va cadea in ea). Insa vinovatii principali pentru toate prostiile ce se petrecin tara noastra sant politicienii hoti si ratatii de eri si de azi care zi de zi spulbera speranta in ziua de maine a cetatenilor fara divizare pe etnii ,inclusiv a gagauzilor. Hotii de tot neamul nu vor in UE ,FIINCA ACOLO II ASTEAPTA PUSCARIA,i-ata ca ei si organizeaza sub indemnul Kremlinului ,diversiuni nenumarate. Vom mai fi inca martori ,referendumul de pe 2.02 .2014 nu este ultima.

  2. Petru

    Am impresia ca avem a doua Transnistrie aici, necontrolata de Chisinau, si care poate sa faca tot ce doresc, fara sa suporte nici o raspundere. Si acolo se fac referndumuri cu 99% sa se separe si sa se uneasca cu matuska.
    E straniu si paradoxal, cum e posibil ca ucrainenii care au in comun cu rusii de 100 de ori mai mult decat noi si gagauzii, nu doresc sa mai aiba treburi cu Putin si gaska lui, da noi ca turma cea de oi ne lasam manati spre prapasie, si nu prima data.
    Chiar si belorusii, care planuiau pina nu demult sa faca stat comun, doar se folosesc de rusi luand bani, gaz si petrol ieftin fara sa dea nimic inapoi, iar noi mereu cu capul plecat nu obtinem nimic, din contra platim cel mai mult si inca si embargou la vinuri, asai daca nu ai demnitate toti se “caca” pe tine.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*