Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

TABĂRĂ ȘI BANCIU

După ce Banciu l-a numit pe Leancă terchea-berchea și pe moldovence curve, am fost furios multe zile la rând. Aseară, l-am văzut la Publika tv pe un alt ziarist de peste Prut față cu aceleași două provocări: Leancă și o moldoveancă.

Tabără l-a făcut praf, aseară, pe Banciu, demonstrând cu probe elocvente și pertinente că Leancă este un prim-ministru la locul lui. A demonstrat că Leancă știe să-și guverneze poporul în mai multe limbi, iar atunci când riscă să fie înțeles de cineva care știe, din întâmplare, engleza sau franceza, el poate trece, cu ușurință, la maghiară. Ce ar putea acum să mai zică regățeanul ăla de la B 1 după ce domnul Tabară a scos din gura lui Leancă o limbă maghiară atât de frumoasă ca s-o admire poporul? Cum poate un om care aplică atâtea limbi să fie un terchea-berchea? Banciu du-te și te spânzură că surprizele abia urmează!

Moldoveanca este și ea om serios, chiar dacă nu uzează tot de atâtea limbi ca Leancă și Corman, pentru că ea știe să pună întrebări corecte și confortabile. Confortul guvernanților într-un studiou de televiziune afiliată CNN este un serviciu de lux în Republica Moldova, pe care ziariștii de la București nu se vor învăța niciodata să-l presteze. Tabără este o excepție și o dovadă a faptului că jurnalismul de calitate se poate face doar la Chișinău, nu și la București. Pentru că adevărata ziaristică o faci atunci când te ungi dulceag pe dispozița invitatului și nu atunci când împungi și te zburlești la guvernanți. Ziarista a dat dovadă de un profesionalism excepțional în momentul când Corman a așezat-o în banca ei cu un: “Domișoară!!!” … Moldoveanca a dat ochii peste cap și a afișat pe buze un zâmbet de gospodină ce semăna mult cu o pestelcă de bucătărie pe care și-o pun pe la noi, prin Basarabia, țărancele ca atunci când bărbatu’ le va striga: “fa proast-o”, ea chear să fie …

Odată cu pogorârea lui Tabără la Chișinău, avem și noi regățeanul nostru și nu unul oarecare, ci unul bun. Dacă de-alde Banciu vor încerca, în continuare, să ne traumeze prim-minisru’ sau moldovencele cu cuvinte rele din Ferentari, o să le lingă rănile Tabară cu vorbe dulci ca pearja coaptă, pentru că în Ferentari sunt și limbi moi, nu numai ascuțite.

1 comentariu

  1. ina

    am ras cu pofta :)) ne-am desfatat cu umor+spirit critic+inteligenta!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*