Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

D O D O N

Dodon nu este om. Dodon este un generic pentru o specie humanoidă de nevertebrate, care își pot schimba forma pentru a se mula sau a se unge pe orice conjunctură socială, politică sau biologică. Astfel, Dodon poate avea orice stare: socială – boschetar la Ciocana, înstărit la Sadova sau milionar cu palat supraetajat la Buiucani; politică – românofil la liceul ”Prometeu”, unde își educă progeniturile, rusofil la Moscova sau românofob și găgăuzofil la Comrat;  biologică – râmă la Moscova, limbric la Comrat sau păduche la Chișinău.

Prin anii  ‘30 ai secolului trecut, Dodonii furau găini împreună cu alți golani din sat după care, în speranța că vor face carieră,  mergeau și îi turnau pe complicii lor la postul de jandarmi. Carieră n-au făcut, pentru că autoritățile române nu promovau turnători.

În  ‘40 au alergat primii cu buchete mari de flori în întâmpinarea tancurilor rusești, după care au mers la „Raiotdel” și i-au „stucit” de colaboraționism pe consătenii lor care au avut funcții de răspundere în instituțiile de stat ale țării lor – România. Dodonilor nici în acest caz nu le-a mers, pentru că NKVD-ul nu făcea niciodată din „stukacii” – „nacealnici”.

Dodon nu a fost promovat nici de Voronin în calitate de predecesor leninist la șefia Partidului Comuniștilor, pentru că nu toți cei pe care i-a înlăturat, pedepsit sau urmărit vreo dată bătrânul satrap au fost oameni cumsecade, printre ei au fost și secături de genul acestei căzături humanoide.

Ultima ispravă a lui Dodon, care a și provocat această scriere peste limitele unei exprimări elegante, a fost să denigreze natura ființei umane prin a sprijini public râgâitura imperială a găgăuzilor din 2 februarie curent.  Această manifestare este cea mai umilitoare formă de servilism manifestată vreodată de dodoni și își are rădăcinile într-o mutație genetică, produsă la nivel psihologic, în conștiința moldovenilor încă pe timpul Imperiului Otoman. În vremurile glorioase ale lui Ștefan cel Mare, dodonii părăseau, sub acoperirea nopții, dispozitivul Oastei moldovenești și treceau de partea turcilor în speranță că Sultanul îi va unge Domnitori peste Țara Moldovei. Nici unul n-a ajuns Domnitor, dar nici bietul Ștefan n-a reușit să-i tragă pe toți în țeapă.

Astăzi, când „sfintele” practici medievale nu mai sunt euroconforme, care ar fi SOLUȚIA? (vorba dodonilor)

Dacă tot au atâtea stări diferite dodonii ăștia, eu zic să-l facem eligibil pentru una dintre ele – Limbric în intestinul gros al Bașcanului i-ar sta bine lui Dodon. Limbric într-un intestin burdușit tradițional cu hrană iute găgăuzească ca să-și caute loc la aer proaspăt și să-i țină mâna ocupată lui Furmuzal pe mâncărime, ori de câte ori, va încerca turcul să bată palma cu rusul pentru vânzări de pământ moldovenesc.

22 comentarii

  1. sandel

    nu cred ca a fost cazul sa generalizam familia Dodon cu individul dodon, cu tot respectul pentru Dodonii din sadova care mai au coloana vertebrala….

    un sadovean.

  2. vikmary

    Cat adevar!Bun articol .

  3. Ion

    sandel, este vorba de Dodoni ca generic sau ca specie umana și în nici un fel nu se face aluzie directa la familiile sau persoanele ce poarta numele Dodon din RM.

  4. Igor

    Domnu Sergiu stiti sunt deacord cu dumneavoastra in totalitate. astea se numesc in zilele noastre curve cu 12 fetze ! in fine eu cred ca da intradevar de generalitate familiei Dodon cam ati exagerat ca nu toti sunt vinoveti pentru un gindac de asta precum e Igor Dodon .dar iarasi cunosc si citiva preoti cu asa familie si la fel sunt niste curve cu 12 fete si astia macar ca stau in fata altarului domnului.Dodon trebuie ori trimis la mama dracului de tot sau de ii inchis accesu la toate chestiile care le fac ei si de cerut explicatii pentru fiecare banut sa vedem cum va putea sa declare ceia de unde are el tot !

  5. olivca.md

    tare articol!

  6. sandel

    @ion

    nu exista cuvintul dodoni( nici ca generic si nici ca specie umana) in nici un dictionar al limbii romane…

    sa ne auzim de bine

  7. vergil

    Respect D-l Sergiu!
    Aveti perfecta dreptate.
    Acest mutant cu mutra sireata si-a facut un bizness din tradare. Ma mir de ce organele statului nu ancheteaza de unde are -andon atatea bani.
    Cat este de greu acum sa faci un ban ,dar el cheltue cu milioanele.

  8. olivca.md

    Sandel – – eu cred ca Igor Dodon a inventat acest termen si merita introdus si in dex.

  9. Gross

    Dodon este cel mai urit personaj al Rusiei si poporului rus. Este un specimen periculos pregatit special la Moscova pentru a distruge blindetea si inima primitoare a moldoveanului naiv. El nu are scrupule, nu are mila si nici compasiune, este kalasnikovul care nu iarta, tinteste exact… o stie doar pe-a lui.
    Feriti-va oameni buni, fie-va frica, paziti Moldova de rusificare. Cuvintele lui mieroase prostesc lumea, nu-i a bine.
    Moscova e cu el si pentru el, asteapta curind momentul sa-i multumeasca, sa-i intinda ,,dreapta” pentru ajutor.

    Grija mare Moldoveni!

    Sa traiti dl Mocanu, avem o lance, un luptator in dvs!

    Curajul si patriotismul va caracterizeaza personalitatea si viata. Fiti neindurator ca ei, ocupantii!

  10. tudor

    Nu pot sa-l inteleg pe acest individ cu numele Dodon.Cat de mancurt trebuie sa fi-i,ca atat de mult sa nu-ti iubesti tara?Cu asemenea indivizi vorba trebuie sa fie scurta:retragerea imunitatii de parlamentar si atacarea in judecata pentru tentativa dezbinarii teritoriale a tarii.Asta nu e o simpla propunere a dansului-asta e o directa tradare.As vrea sa vad cat de curant actiunile celor ce conduc tara.ALOOOO!Domnii guvernanti-ne auziti?Aratati,ca nu sunte-ti mancurti si ca va pasa de soarta acestui petec de pamant.

  11. tănase tudoran

    Bună caracterizare! Dodonii sunt pupincurişti nativi. Curul ruşilor li se pare cel mai parfumat(a se citi mai puturos)fiindcă se spală cel mai rar dintre locuitorii planetei. Acest miros le provoacă Dodonilor stări de extaz. Femeile lor au chiar orgasme multiple. Nu cred că dodonii din comuna lui natală, Sadova, sunt mai buni. Dacă ar fi români(moldoveni) adevăraţi, nu i-ar mai permite întrarea în sat, nu l-ar mai saluta, i-ar întoace spatele. Dacă încă o fac înseamnă că şi ei sunt ca el, trădători de neam. Nu se poate ca să se degradeze moral într-un asemenea hal, un om normal. Cum poate să fie diferit faţă de cei peste 3,5 milioane de moldoveni. Poliţia, procuratura, garda financiară, trebuie să se autosezizeze în legătură cu provenienţa licită ori ilicită a averii lui. Sigur că primeşte subvenţii de la kgb!

  12. Mihai

    Jos palaria pentru acest articol Domnule Mocanu. Aveam acelasi sentiment fata de Dodon dar nu-l puteam descrie.

  13. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

    Dodon in tot este cameleon, iar guvernantii sunt misei, pt ca nu-l aresteaza!

  14. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

    Tare de tot, articol. Bravo dle Mocanu!

  15. Igor

    Dodon lingăul 😀 😀 😀

  16. Valentin

    Cum sa curatim tara de asa potlogari ca dodon,? cum sa stergem murdaria din neamul nostru? ce rusine blevotina ruseasca de dodon trebue scuipat cum va fi intilnit de cineva. Va rog scuipatil si pentru mine daca vedeti aceasta curva ruseasca/

  17. TraTam

    Se pare că specia humanoidă de nevertebrate a câştigat alegerile în timp ce Antimafie a acumulat de vreo 14 ori mai puţin. Din păcate asta e Moldova şi nu există şanse pentru vindecare. Bine zice dl Mocanu că mafia e un cancer care creşte pe trupul Moldovei, iar din câte se ştie, cancerul e incurabil (cu exceptia când e foarte mic şi într-un stadiu incipient, ceea ce nu e cazul nostru).
    Un alt adevăr a fost şi acea temere că în ţara asta nu te poţi compromite. Cred ca deja nu e o temere, ci o realitate … e trist.

  18. Olga

    Toti spun bravo d-lui Mocanu dar la elegeri au votat pentru
    Dodonii si Plahotniucii.. Tara de rahat.

  19. Alexandru

    Am acias senzatie ca si majoritatea celor , care si-au expus parerile mai sus- dezgustator, tradare de patrie si neam, un descreerat fara margini.

  20. Roman din Chisinau

    intrun cuvant – Gandon ))))))

  21. ion

    Da sintem maestri sa criticam,foarte bine dar dati sa fim si maestri in a ne organiza a atraje toti oameni activi de partea noastra sa nu le lasam loc ajentilor exs-kgb pentru a aduce tradatori si vinzatori la putere sa le aratam fata adevarata si acelor cu crucea in pept si cutitul in mina Sa intarim credinta in tot niamul nostru ca sintem demni de aciasta tara cu numele:MOLDOVA

  22. Iurie

    D-le Mocanu,ar trebui sa v-a mai dati si seama, ca prin expunerile generalizate de asa fel,dumneavoastre jigniti o multime de oameni ,care poarta asemenea nume si care au reputatii cu mult mai inalte,decat dumneavoastre va puteti imagina!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*