Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Profanarea Ambasadei Ucrainei de către comuniști este pe conștiința actualei Guvernări

Forțe cu rădăcini adânci în serviciile secrete rusești și politice de la Moscova influențează acțiunile de destabilizare a situației din RM și de utilizare a acestei coloane a V-cea în RM în interesele expansioniste a Rusiei pe teritoriul RM. Constant în RM, toate Guvernările din 1991 în coace au oscilat între Occident și Rusia – atât forțele declarate pro-moscovite, cât și cele declarate pro-occidentale au acționat întotdeauna la fel acoperindu-se cu faptul că în RM ar exista o situație destul de complicată din punct de vedere etnic, cum ar spune ei, și din cauza că aici ar exista foarte mulți oameni care ar avea puncte de vedere diferite. Clasa politică din RM nu s-a ocupat niciodată de educarea acestei populații, nu a făcut acțiuni de curaj care ar explica anumite situații geopolitice, motivul menționat a fost doar o acoperire, pentru că autoritățile din RM, guvernările din RM constant au fost controlate de serviciile secrete ale Federației Ruse. Din 1991, când dosarele secrete de la Chișinău au fost duse la Tiraspol, și până la momentul în care Urecheanu a plecat din politică, politicienii erau șantajați pentru relațiile lor cu serviciile secrete ale Rusiei, iar, actualmente, politicienii sunt șantajați pe două căi: una a dosarelor, dar mai puțin deja, pentru că ăștia sunt mai tineri, și alta, principala, actele de corupție pe care le săvârșesc ei.

Astfel, Filat, Plahotniuc, deja, și Leancă sunt șantajabili de Moscova pentru că actele lor de corupție sunt cunoscute, mai mult decât atât, Plahotniuc a săvârșit acte de spălări mari de bani din Federația Rusă prin băncile din RM și desigur că aceste lucruri îi face ezitanți și oscilanți între a nu se certa cu rușii pentru ca să nu le fie divulgată adevărata lor esență și, pe de altă parte, pentru a nu se certa cu Occidentul, pentru că în situația în care ar schimba parcursul european al RM, să nu se pomenească cu conturile blocate prin băncile din Elveția sau alte state unde și-au dus ei banii furați din RM. Această stare a faptelor generează o situație periculoasă pentru cetățenii RM.

Noi, Mișcarea Populară Antimafie, în această perioadă de când Rusia a declanșat un război deschis împotriva Ucrainei, din momentul în care Rusia a anexat un teritoriu străin – Crimeea, care aparține de drept Ucrainei, din acel moment noi am avut atitudini, pe de o parte, foarte clare și tranșante cu referire la conducerea RM, pe de altă parte, noi ne-am străduit ca forță politică care avem în rândurile noastre oameni civili și pașnici, să nu creăm situații de a provoca societatea în acțiuni de destabilizare a situației în contextul integrării europene. Pentru noi, Mișcarea Populară Antimafie, valorile umane cum ar fi sănătatea și viața omului, dar și cursul de integrare europeană sunt primordiale și, din această cauză, am acționat într-o manieră de rezistență împotriva invaziei rusești și, totodată, cu o anumită prudență ca să nu provocăm situația.

Autoritățile din RM care erau chemate ca să stea la straja stabilității și ordinii în această societate, se comportă pueril, iresponsabil și criminal. Atunci când le-am spus că prin Aeroportul Internațional Chișinău trec militari ruși în civil care se stabilesc la Tiraspol și sunt un factor de destabilizare , au tras gunoiul relațiilor dintre Rusia și RM sub preșul spaimei lor de a nu fi divulgați asupra actelor lor de corupție. Aceasta a adus ca la data de 1 mai curent, Partidul Comuniștilor, care constituie o parte din coloana a V-a a Rusiei în RM, să profaneze sediul Ambasadei Ucrainei. Autoritățile din RM, liderii politici care s-au afișat alături de liderii ucraineni pe EuroMaidan, care astăzi stau în rezistență împotriva armatei rusești, acești lideri au tăcut și tac din gură până astăzi, iar, în ziua de 9 mai, am putea să ne pomenim cu alte provocări asupra Ambasadei Ucrainei, mă refer la acele panglici Sf. Gheorghe legate de gardul Ambasadei Ucrainei, panglică care la ora actuală este simbolul invaziei rusești pe teritoriul Ucrainei este o profanare a acestei Ambasade care va aduce prejudicii grave relațiilor moldo-ucrainene care trebuie să fie ca niciodată relații extrem de bune pe parcursul nostru de integrare europeană. Acest act al comuniștilor este similar svasticilor fasciste desenate de național-socialiștii ruși pe sinagogile din orașele rusești – gestul este perfect același, iar autoritățile din RM au tăinuit acest lucru și nu au avut nici o reacție în legătură cu acest fapt.
În aceste condiții, noi, Mișcarea Populară Antimafie, care nu am făcut niciun apel la actuala guvernare iresponsabilă și mafiotă, ne adresăm în numele stabilității și liniștii în această societate și cerem următoarele:

1. Autoritățile de la Chișinău să aducă scuze Ambasadei Ucrainei pentru actul de profanare a sediului acesteia și să întreprindă toate măsurile ca să nu admită întreprinderea a asemenea acțiuni provocatoare și jignitoare la adresa poporului ucrainean pe data de 9 mai;

2. Să se adreseze Ministerului Justiției ca acesta să întreprindă acțiuni de zădărnicire a acțiunilor Partidului Comuniștilor de destabilizare a situației și de creare a tensiunilor dintre noi și Ucraina, prin profanarea Ambasadei acestei țări. Ministerul Justiției are mecanismele, dar și este obligat să întreprindă măsuri de contracarare a acțiunilor extremiste a unui partid care aduc prejudicii relațiilor dintre state.

3. Să interzică utilizarea, în ziua de 9 mai și în zilele ulterioare, panglicii Sf. Gheorghe pentru oficialii moldoveni, iar forțele coercitivă să izoleze grupurile organizate de provocatori de alte grupuri care vor ieși să protesteze împotriva lor.

4. Să zădărnicească vizita lui Rogozin la Chișinău, care, mai ales în aceste condiții, este una sfidătoare, provocatoare și care poate să aducă destabilizare. Rogozin este unul care a tras cu pistolul automat în noi, a adunat și a organizat voluntari pro-ruși în timpul conflictului de pe Nistru ca să lupte împotriva organelor legitime din RM și spun acest lucru cu emoții ca participant la luptele de pe Nistru. În condițiile actuale, vizita lui Rogozin este nu numai una productivă, dar este un act de inamiciție a Federației Ruse în RM. De aceea, cerința noastră principală față de această conducere mafiotizată și ezitantă din motivul că sunt șantajabili în fața Moscovei, este să zădărnicească acțiunile Moscovei în zilele de sărbători în RM.

Mișcarea Populară Antimafie se va abține de la orice acțiuni de protest în aceste zile care ar putea să aducă anumite provocări și la incitarea unor spirite de revoltă mai ales în ziua de 9 mai. Suntem datori să întreprindem toate acțiunile prin care să rezistăm în fața unei posibile invazii rusești, să nu zădărnicim cursul de integrare europeană, să sancționăm acele forțe politice, în cazul acesta Partidul Comuniștilor care a profanat Ambasada Ucrainei.

Întrucât eu am mari îndoieli că aceștia vor întreprinde ceva, ca lider politic, ca președinte al uni partid în ascensiune în RM, ca cetățean, aduc din partea mea scuze Ambasadei Ucrainei și ucrainenilor pentru acțiunile nesăbuite și criminale care le-au săvârșit în ziua de 1 mai membrii Partidului Comuniștilor care au sfidat cetățenii ucraineni.

Declarații din cadrul conferinței „Ziua de 9 mai – discordie alimentată de forțe politice”

susținută astăzi

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*