Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

TEXTUL ACESTA ESTE DESPRE MAMA MEA

Am mijlocit ani în șir între ea și Dumnezeu ca să se smerească. N-a vrut pentru că EL a lăsat-o orfană pe timp de război, pentru că i l-a dus pe nenea Iosiv în Siberia și pentru că i-a strivit copilăria prin orfelinate.

Cu 24 de ore înainte să plece, a acceptat să chem un preot. A fost pentru prima dată în viața ei când n-a tratat cu dispreț o față bisericească. Am asistat cu toții la acea împăcare a ei cu Dumnezeu. Împăcarea a fost mai grea decât toată viața dânsei. Au fost momente în care vroiam să-l opresc pe preot de la săvârșirea sfintelor taine. Îmi părea un sacrilegiu s-o supun pe mămica la un asemenea „experiment”. Am rezistat, a rezistat și mămica și … s-a smerit. Pe urmă am regretat că nu au asistat la acel fascinant spectacol toți ateii de pe acest pământ ca să vadă cu ochii lor cum arată MÂNTUIREA SUFLETELOR NOASTRE ȘI ÎNVIEREA ÎNTRU HRISTOS.

A plecat a doua zi, pe 3 octombrie 2004. A lăsat în urma ei sute de discipoli dăscăliți de ea, în cei 45 de ani de muncă pedagogică. Unul dintre ei sunt eu, fiul ei. Dacă ar fi acum, credcă s-ar mândri cu mine și nu numai pentru motivul că îi sunt fecior, ci pentru că îi sunt discipol și pentru că fac ceia ce i-a plăcut cel mai mult: pentru că lupt, pentru că nu fur, nu mint, nu-mi umilesc semenii, pentru că nu sunt laș.

Cred că i-ar fi rușine pentru Nicolae Timofte. Sunt sigur că l-ar considera pe mămăligoiul ăsta, un eșec profesional al ei, i-ar fi rușine că n-a reușit, în cîteva clase primare, să-i cultive respectul pentru oamneni, i-ar fi rușine că un elev de al ei a ajuns primul laș al acestei țări.

S-a mândrit cu mine când eram la război, s-a mândrit cum nu s-a mândrit cred nicio mamă de pe lume. Dar nopțile alea au omorît-o. Mi-a spus mai târziu că s-a gândit că dacă mor, moare și ea. Eu am fost rănit și am supravețuit, ea a fost atacată de un ictus cerebral și a zăcut „rănită” la pat câțiva ani.

Mămica a plecat împăcată cu Dumezeu! Acest gând este singurul care mă consolează de zece ani și îmi ține loc de cea pe care am iubit-o atât de mult. Dumnezeu s-o ierte!

4 comentarii

  1. Cetatean

    Domnule Sergiu Mocanu,

    Atunci când cineva încearcă să facă binele în legea conștiinței, are nevoie de încurajări și ajutor, ca să nu se simtă însingurat și fără deznădejde în lupta cu puterile întunericului. Fiind că ați menționat despre Dumnezeu, deja transmite un mesaj că ați putea să deveniți un urmaș al lui Ștefan cel Mare. Iar faptul că i-ați făcut cunoștință mamei dvs. cu Dumnezeu, cred că i-ați făcut cea mai mare faptă, ați ajutat-o să se împăce cu EL. E drept că a rămas orfană în copilărie, dar n-a rămas orfană față de dvs. Câte mame nu și-au mai văzut copii după razboi, copii fără familia întreagă, soțiile fară soți și țara fără viteji. E greu să judeci pe cineva, în contextul în care lucrurile nu s-au întâmplat la fel, dar cred că și tâlharul de pe Cruce, care s-a măturisit și a intrat în Rai.

    Totuși noi cei care avem credință în Dumnezeu zicem că urâm păcatele, nu pe om, pentru că ele ne îmbolnăvesc. Sper ca cuvintele dvs. să fie sincere și să nu vă înfățișeze cu trăsături de fariseu. Se spune că acel ce vrea să facă afacere pentru bani, o va pierde, iar acel ce face afecere pentru binele omului, va câștiga, pentru că își va înmulți talanții. De aceea, trebuie să cultivăm calitățile pozitive ale noastre și să nu ne dezamăgiți niciodată, spunând că vă gândiți la bine poporului, dar urmăriți interesul personal. De aceea, dezradicinați patimile care vă pot subjuga: mândria, lăcomia, dorința de avere multă, de plăceri pătimașe, ură, mânie, iubirea de sine și multe altele.

    Cred că prezența mamei dvs. a constituit un factor important în dezvoltarea caracterului personal, de aceea am nădejde că educația cu care ați fost înzestrat, ve-ți contribui semnificativ la construirea statului de drept. Nu uitați, că familia este o binecuvantare de la Dumnezeu și un izvor de continuitate a neamului, dacă le pierdem sau le desprețuim, vom disparea de pe fața pământului și nimeni nu-și vor mai aduce minte de noi.

    Bine ar fi să include-ți în programul Mișcării Anti-Mafiei, măsuri împotriva avorturilor, divorților, ajutorarea copiilor orfani, văduvilor, familiilor cu mulți copii și să asigurați educația copiilor cu valori morale creștinești.
    Noi am existat și încă mai supravețuim, datorită credinței noastre în Dumnezeu, dacă ea va seca, vom fi neroditori și fară speranță de viață.

    De aceea, construirea Noii Republici trebuie să fie întemeiată pe o educație corectă, acolo unde de mic copil te învață, să nu furi, să nu spui mărturii mincinoase, să-ți dorești binele aproapelui și să nu-l invidiezii și să ai pace cu toată lumea. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea “Dați-mi o generație de mame bune creștine și voi schimba fața lumii!”

    Așa să ne ajute Dumnezeu, Slavă Lui pentru toate!

    Cu râvnă întru Domnul,
    + Cetățean al Republicii Moldova

  2. Valentin

    Dumnezeu s-o ierte! A educat un fiu,un om adevarat pentru tot poporul nostru.
    Suntem iarasi la rascruce,parca ieri ne spuneati despre capul mafiei care a cumparat partidul democrat si vine N 2 pe lista PD-ului.Cine va credea atunci? Au trecut cinci ani si capul mafiei nu se mai ascunde.Cind a ieşit Filat si a ridicat mîna la mafie, toti au strigat bravo, si numai d-tra ati spus peste trei zile Filat va intinde mîna mafiei si se vor impaca.Cine va crezut? dar asa a fost.Cine a avut curajul sa spuna despre crimele din padurea Domneasca? a fost ca un fulger de sus in capul mafiei. Dar câte crime au fost dezvaluite,câte au putut fi evitate daca am fi avut un lider cinstit la guvernare. In acesti 5 ani mafia a sedus si cumparat ca pe niste vite procurori generali ca zubco si gurin, judecatori la pachet in frunte cu toata curtea de apel, a fost cumparat ca un vitel presedintele curtii constitutionale A.Tanase si multi alti politicieni prostituate. Si numai dum-ra ati ramas fidel adevarului.Curaj si bafta d-le Mocanu. Sunt alaturi de d-ra cu familia si toti prietenii pe care i-am convins sa nu se lase pacaliti de mafie,sa dea o sansa tarii noastre.

  3. Viorica

    Nu poate sa te lase fara emotii articolul Dvs…
    Dumnezeu sa o odihneasca pe mama Dvs si pe parintii mei, care as vrea sa cred, ca sunt fericiti sus in ceruri deoarece nu vad in ce hal a ajuns astazi tara lor si a mea. Si nu aud visele nepotilor sai de a pleca acolo unde vor avea un viitor.

    Va sunt alaturi si va incurajez sa luptati in continuare cu mafiotii, iar noi sa Va sustinem.

  4. judecatorul

    Mama Dumitale a fost un Om adevarat.La sfirsitul vetii a cedat!
    Sa traesti si sa o pomenesti!
    Si fii liber cugetator/ginditor!
    Moartea este drumul de la lumina la intuneric si frig!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*