Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Domnule Intelectual, omoară-l pe Bau!

Așa cum ne spune Intelectualul nostru, ultimele alegeri parlamentare au trebuit să fie, prin excelență, geopolitice. Mai ales acum, când parte dintre moldoveni sunt amenințați mai mult ca niciodată (!) de asfixiere euro-asiatică sub greutatea „cizmei rusești”, iar cealaltă parte se consideră în pericol de a fi hărțuită (homo)sexual de Conchita Wurst.

Intelectualul din Republica Moldova nu este un tip blazat și nici în permanentă opoziție față de orice guvernare, așa cum este colegul lui din lumea liberă. Intelectualul nostru combate, este propagandist, ostaș al frontului ideologic, expert, director de conștiință colectivă, dar și martir, pentru că a fost strivit de tancuri rusești în ’89, dar și disident, pentru că a fost deportat în Siberii de gheață de, cel puțin, două ori: pe timpul URSS și pe timpul lui Voronin.

Potrivit „filozofiei noastre Intelectuale”, există pe lumea asta un Bau, care îi amenință pe moldoveni de 25 de ani și orice li s-ar întâmpla acestora – sărăcie, șomaj sau umilință, dânșii sunt sortiți să le suporte pe toate doar să nu dea peste ei vreo ciumă străină. Și, deși, Intelectualul nostru este proeuropean declarat, spiritul lui are tot atâta legătură cu cel european câtă legătură au legile șarjatului islamic cu statul de drept occidental, asta pentru că în timp ce lumea se schimbă cu o viteză halucinantă, luptă, caută și găsește soluții pentru noi și noi provocări, răstoarnă guverne la prima suspiciune de conflict de interese, bagă la pușcărie prim-miniștri corupți, zboară în cosmos, inventează tehnologii, descoperă galaxii, moldovenii au de făcut un singur lucru: să iasă, cel puțin, o dată în patru ani la alegeri și să-i dea câte un toc de bătaie lui Bau.

Într-o remarcabilă lucrare a lui Max Weber, autorul dă o explicație extrem de pertinentă faptului de ce protestanții sunt mai perspicace decât catolicii. El spune că acest fenomen s-a întâmplat din cauza unei lungi perioade de inchiziție bisericească în care catolicii au fost mai exigenți cu ereticii și „trădările” acestora decât cu păcătoșii și căderea lor în greșeală. Spun acest lucru pentru că Intelectualul nostru este un inchizitor politico-moral desăvârșit: el „arde pe rugul” conștiinței lui euroconforme orice eretic preocupat de alte probleme decât cele geostrategice și iartă orice porcărie săvârșită de un hoț proeuropean.

Alegerile au trecut. Intelectualul e la o depărtare de vreo șase săptămâni de ziua scrutinului în care, potrivit propriei destăinuiri, a mers la cabina de vot ca într-un closet public fără canalizare, cu nasul astupat și răsuflarea tăiată pentru a nu inhala duhoarea rămășițelor scremute de Filat și Plahotniuc după consumul copios și hulpav al tuturor felurilor de proprietăți publice de pe masa la care își sărbătoresc ei, de vreo cinci ani, propria existență. Acest pas, Intelectualul l-a făcut cu același spirit de sacrificiu cum s-a culcat sub tancuri în ’89 sau cum a mers în Siberii de gheață sub două regimuri totalitare, dar…!

Dar, tot din spusele lui, după aceste alegeri, deja va fi altfel: Doamne ferește, să-i împingă pe Plahotniuc și Filat păcatul iarăși să fure și Doamne ferește, să nu dea ei câte trei norme de euro-integrare pe zi! Așa, cel puțin, am înțeles noi atunci când Intelectualul explica alegătorilor de ce moldoveanul nu trebuie să voteze tot felul de elemente politice neimportante ce au un discurs „eretic de antimafiot” și fără nicio șansă de succes electoral. Au trecut patruzeci de zile. Alianță pro-europeană nu-i, Guvern nu-i, sistemul bancar este pe butuci, iar speranța parfumată a electoratului proeuropean pentru copleșirea putorii viitoarei guvernări, Ghimpu, este ba la vânătoare de mistreți, ba pe schiuri la munte. Într-o scurtă escapadă prin Chișinău, Ghimpu a tras o „europeană” pentru a gâdila gingașele glande olfactive ale Intelectualului: „Nu voi accepta să întru la guvernare fără pârghii!”. Intelectualul nostru s-a prins repede de ea și se va ține de dânsa așa cum te-ai ține de partea curată a căcatului.

Nu cumva credeți că o să-i amintească Intelectualul nostru lui Ghimpu că pârghiile dânsului devin imediat sculele lui Plahatniuc, așa cum s-a întâmplat în cel puțin, în două cazuri: Drăguțan de la Banca Națională și Donciu de la Centrul Național de Integritate? Nu cumva credeți că o să-i ceară, Intelectualul, lui Ghimpu să devină Partidul Liberal pârghie de control a societății asupra unei guvernări mafiote? N-o să-i ceară! Pentru că, în așa caz, Ghimpu ar trebui să renunțe la negocierile asta idioate și mârșave, sub toate aspectele, asupra unor funcții în Favoarea unei Misiuni de Supremație a Legii cu procurori și judecători străini. Pentru că în așa caz, Ghimpu ar trebui să ceară numirea unui Guvern de profesioniști selectați de partidele politice în colaborare cu dumitale, Domnule Intelectual, pentru că, de data asta, Dumneata ești parte a victoriei deficitare obținută de PD, PLDM și PL. Pentru că lumea te-a crezut pe Dumitale, Domnule Intelectual, ca pe cel mai conștient și activ membru al acestei societăți în derută educațională, morală și cred că și geopolitică, așa cum spui Mata. Dumitale i-ai convins pe oameni să renunțe la drepturile lor individuale, să taie din porția zilnică a copiilor, să închidă ochii la hoțiile lui Filat și Plahotniuc. Dumitale le-ai spus că dacă nu votează cu Plahoniuk, Filat și Ghimpu vine Bau care îi mai hidos decât toți trei luați împreună.

Domnule Intelectual, partida asta PD, PLDM și PL, pe care Dumitale ai înzestrat-o cu tot felul de însușiri euroconforme, n-o să facă niciodată integrare europeană! Ei nu pot, prin definiție, să facă așa ceva! Știi de ce? Pentru că din momentul în care Plahotniuc și Filat au ales anul trecut să nu procedeze ca Yanukovici, tocmai pentru a nu împărtăși soarta lui de fugar, din momentul în care au acceptat semnarea Acordului de Asociere, singura lor preocupare, din același moment, este cum să evite soarta de pușcăriaș a lui Adrian Năstase. Noi nu avem de clarificat cu ei nimic și Dumitale, dacă ești sincer , la fel, pentru că este absurd să le ceri acestor „învingători” să capituleze în fața proprie ipocrizii. Este absurd să crezi că Plahotniuk și Filat se vor „integra în pușcărie”.

Singura soluție este ca Dumitale să te răzvrătești! Acest lucru însă va fi imposibil dacă nu faci câteva lucruri „revoluționare”.

Domnule Intelectual, departe de mine gândul să-ți vorbesc pe un ton didactic sau, Doamne ferește, poruncitor, dar Dumitale va trebui, întâi și întâi, să-l asasinezi pe Bau! Asta trebuie s-o faci nu pentru că nu ar exista pericole geopolitice, ci pentru că lupta cu provocările Mileniului, geopolitice, economice, de securitate individuală sau colectivă trebuie să devină preocuparea zilnică a unei societăți de tip occidental și nu ar trebui să fie ceea ce faci Dumitale la limita unui fatalism exacerbat până la cotele unor stări de psihoză colectivă: „Acum sau niciodată!”, „Ori noi pe ei, ori ei pe noi!” sau „Dacă nu-i alegem pe ăștia, așa cum sunt, că nu sunt sfinți, vin rușii și nu mai vedem niciodată Europa!”.

În al doilea rând, Dumitale ar trebui să-ți revezi critic statutul de martir și disident! Crede-mă, nu te ajută la nimic „pușculița”aceasta de amintiri mălăiețe despre un presupus trecut de martir sau disident. Crede-mă, miturile astea nu sunt așa cum crezi – ostaticele lui Bau, pe care dumitale ar trebui să le eliberezi acum din captivitate și să mergi cu ele la braț, în Europa. Miturile astea sunt damele lui de companie și oricât ți-ar părea îndemnul meu de cinic sau criminal, va trebui să le omori fără milă și să le îngropi alături de el, în același mormânt.

Și acum, poate cel mai important moment! Ți-am spus deja fără menajament că spiritul dumitale nu prea are tangențe sesizabile cu starea dezinvoltă și plină de nonșalanță a intelectualului occidental și probabil te-am ofensat mai mult ca niciodată. Vreau acum să mă explic, lucru, pentru care, va trebui să-ți povestesc o istorie scurtă.

Zilele trecute o veste șocantă a bulversat spațiul public de la noi. Niște fătuci au pătruns în „altarul cunoștinței de carte” a câtorva biblioteci din Chișinău și au făcut striptis în fața unor calculatoare pentru niște clienți depravați din nu știu care colț al acestei lumi din ce în ce mai nebune, aducând prin acest gest un afront public bunurilor noastre moravuri. Am văzut la știri o „călugăriță” din una dintre „mănăstirile bibliografice moldovenești” care vorbea cu voce de credincios discriminat despre faptul că „teroristele” și-au arătat țâțele drept în fața portretului lui Dumitru Matcovschi. Credeți-mă, Domnule Intelectual, că reacția acestei Doamne-intelectual este mai medievală decât reacția unui fundamentalist islamic la caricaturile profetului Muhamed. Știți de ce vă spun acest lucru? Pentru că această Doamnă, dar și Dumitale, ați aplaudat frenetic atunci când Matcovschi, Dumnezeul să-l ierte, împreună cu alți scriitori au făcut cozi lungi ca să ia daruri din mâna lui Plahotniuk.

Și asta nu-i tot, mai am o rugăminte, renunță, Domnule Intelectual, la canonizările astea ridicole de sfinți din rândul contemporanilor noștri plecați în lumea celor drepți și nu mai lua nicio fărmătură din palma „pușcăriabililor integrării noastre europene”!

Sergiu Mocanu

3 comentarii

  1. samson

    Românul(rmoldoveanul) intelectual NU are CURAJ intelectual. Cu mici escepţii in istorie.
    El sărmanul face parte din naţiunea pe nume “CAPUL PLECAT SABIA NU TAIE”.
    E o naţiune fără coloană vertebrală.
    Domnule Mocanu, va admir munca pe care o faceţi.

    P.S. Petre Ţuţea: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”

  2. E regretabil si jenant sa-i vedem pe compatriotii nostri in aceasta situatie. Sa aleaga intre ciuma, holera si pesta. Una e mai rea decat alta. Tusterele sunt la fel de toxice. Toate prasite in cobarlaul KGB-FSB-ist. Dar daca e sa facem o distinctie, PD-ul dresorului Plahotniuc, maleficul Napoleon de Basarabia, e si una si celelalte. De pcrm si psrm nu mai zic. In fond, la ce bun o revolta cu mainile goale impotriva unei puteri abominabile care dispune de toate mijlocele pentru a santaja si a-i amuti, imblanzi cu biciul pe ceilalti. Iar literatura de pe aici este, aproape in totalitate, o cucoana de moravuri usoare care se ofera celui ceo o plateste. Cine-o plateste mai bine o are. Simplu. Restul e deruta, fiindca toate lucrurile au fost decise de un singur individ paranoic. Totusi, daca fiecare sef de partid ar iesi din cort si ar creau un front comun impotriva intelopului, izbanda ar putea fi a noastra.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*