Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Apel către Partidul Liberal

În calea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană am ajuns într-un punct crucial. Ori facem pași rapizi pentru implementarea Acordului de Asociere, ori pierdem șansa, pentru mult timp înainte, de reformare a societății moldovenești după model european.

Contextul politic de după alegerile parlamentare din 30 noiembrie trecut este unul complex și implică pericole reale de deturnare a parcursului european. Două partide declarate proeuropene Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat, prin politici iresponsabile, dictate de interesele de clan, demonstrează că sunt gata să renunțe la parcursul european în schimbul controlului deplin asupra justiției și al organelor de drept. În acest scop PD și PLDM au declarat că renunță la o alianță cu Partidul Liberal. Pentru a manipula opinia publică, ei invocă pretextul pretențiilor exagerate ale PL pentru funcții guvernamentale și nu adevăratul motiv al cerințelor legitime ale PL pentru reformarea justiției.

În acest context politic, noi, Mișcarea Populară Antimafie, formațiune politică care în mod constant am luptat pentru demafiotizarea Republicii Moldova, ne exprimăm sprijinul pentru demersul politic al Partidului Liberal de reformare a sistemului juridic din Republica Moldova, care acum se află sub control politic deplin și venim cu următoarele propuneri:

1. PL să renunțe la funcții guvernamentale și să ceară reformarea sistemului judecătoresc: Procuror străin desemnat în colaborare cu partenerii europeni, adoptarea de urgență a Legii Procuraturii și obținerea independenței procesuale a procurorilor, Misiune de Supremație a Legii desemnată împreună cu Comisia Europeană;

2. Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi și Comisia Națională pentru Integritate să treacă sub controlul Partidului Liberal componența cărora o va desemna împreună cu Societatea Civilă;

3. Crearea, sub egida Partidului Liberal, a unui Comitet Național pentru Integrare Europeană în care să fie invitate toate forțele de orientare europeană.
Solicităm Partidului Liberal să sprijine un Guvern minoritar al PD-PLDM doar sub imperativul reformei sistemului judecătoresc și al organelor de drept.

Mișcarea Populară Antimafie
partid politic
23 ianuarie 2015

4 comentarii

  1. Mery

    Bravo, Mocanu!
    Unirea fortelor pt reforma justiției trebuia făcută înainte de 30 Noiembrie .
    Ar fi fost un imbold pt societate.
    Unire pe viitor măcar.

  2. Ce folos de lapte gros, daca-i de caine! Ghimpu s-a dovedit a fi un non-liberal european. Cand alergi dupa mai multi iepuri, ramai cu buza umflata si cu o “Alianta pentru o Moldova FARA INTEGRARE Europeana. Ati prins sensul, dle Mocanu?

  3. oposum

    Dragos, PD din start si-a dorit alianta cu comunistii,
    indiferent ce nu ar ceda Ghimpu, PD avea deja intelegerea cu comunistii.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*