Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Relațiile moldo-germane de la Herr Filat la „her s vami”

Abschiedsbrief, Deutsche Parodie de Sergiu Mocanu

Herr Filat!

Sunt Angela Merkel. Cea care, pe 22 august 2012, am lăsat baltă toate treburile mele de Lider occidental și am venit într-o mlaștină de țară pe care concetățenii mei n-o pot găsi nici până azi pe harta Europei.

Herr Filat, eu nu te-am cunoscut până în acea neinspirată zi, când m-am pornit la Chișinău ca o adolescentă nesăbuită la discoteca rău famată din suburbia berlineză Kolontza. Sinceră să fiu, Herr, eu mă așteptam să văd un Prim-ministru mai bogat și mai frumos decât toată țara pe care o conduce, pentru că așa se întâmplă pe la voi prin Est-ul sălbatic până vă ia de fund justiția noastră occidentală…, dar chipul Matale, din ziua aia, a întrecut imaginația mea.

Toată lumea știe ce relație proastă am avut eu cu Berlusconi. Mârlanul ăla de italian m-o făcut în tot felul, mi-o zis cuvintele cele mai urâte, dar trebuie să recunosc, Herr Filat, că, spre onoarea lui Silvio, el se îmbrăca mult mai modest decât Mata. Costumul, ceasul și pantofii pe care le purtai și pe care eu cu salariul meu de Cancelar nu mi le pot permite, m-au descumpănit pentru puțin timp, pentru că atunci când ți-ai pus ochii umeziți pe chipul meu și mi-ai vorbit umil despre cât de greu ți-i și cât de mult suferi Matale, Herr, pentru țara ta, sufletul meu de nemțoaică glaciară s-a topit așa cum se topește, într-o dimineață de ianuarie, zăpada rară de pe Porțile Brandenburg. Mi-am amintit, în acel moment, ce mi-a zis o dată Președintele rus când, după negocieri grele, am obținut de la el un preț la gaze mai mic decât România… Am dat și eu ca Putin din mână atunci și am zis: „ Ladno! Her s toboi! Las eu de la mine!” M-am gândit, în acel moment, că poate înfățișarea Matale glamouroasă o fi vreo reacție adversă la stresul asumat și la oboseala pe care o ai de la munca zi de zi pentru binele țării.

Ai umblat toată ziua în jurul meu. Mi-ai spus cuvinte duioase și m-ai lingușit așa cum n-a făcut-o nimeni până la Matale. M-am gândit atunci, Herr Filat, că dacă te comporți așa cu mine – o străină, atunci țara Matale are mare noroc de un om care o s-o poarte pe brațe! La despărțire ai spus o frază care iarăși m-a clătinat. Ca acum țin minte buzele Matale reci ca doi broscoi de baltă pe mâna mea și ochii înlăcrămați ca două mărgele în derivă pe Main când mi-ai spus cu voce tremurândă de emoție: „Eu ziua asta n-o s-o uit niciodată! Eu am să te ascult întotdeauna numai pe Mata. N-o să-ți ies din cuvânt niciodată…” Așa cuvinte, Herr Filat, pe la noi, prin Deutschland, nu s-au vorbit de pe timpul ultimului Reich! Și de parcă urluiala din ochii mei nu ți-a fost de-ajuns! Ai continuat cu: „Eu te consider pe Mata – Doamna „di her” a Europei!”. Imediat, după ce a decolat avionul, l-am sunat pe un neamț de-al nostru de la Sibiu și l-am întrebat ce a vrut să-mi spună moldoveanul ăla de la Chișinău când mi-o zis că aș fi de „her”: „Cum adica de „her”, Klaus? Că Herri sunteți voi, bărbații, eu sunt Frau!” Iohannis și-o potrivit pe buze un zâmbet de viitor președinte al tuturor românilor și mi-a spus că așa se exprimă moldovenii, că de fapt Matale m-ai numit „Iron Lady” ca pe Margaret Tatcher.

Herr Filat, cât îs eu de nemțoaică, dar sufletul meu s-o muiat ca jilțul lui Herr Timofte, în care mă afundasem cu câteva ore în urmă, la Președinția voastră, de mi s-au văzut tălpile tocmai de la Casa Albă. În acea seară, în zbor spre Berlin, m-am scufundat într-o euforie melancolică cum nu mai fusesem de pe timpurile lui Erich Honecker, când eram domnișoară naivă și ascultam poveștile lui despre viitorul luminos la radio Hamburg. M-am gândit că o să iasă o treabă bună din aventura asta cu iz ușor de Fetească cristalină din beciurile de la Cricova. M-am gândit că poate ești și Matale „di her” ca mine, că ai să accepți un viitor european pentru Republica Moldova, chiar cu riscul să mergi la pușcărie pentru hoțiile pe care le-ai făcut la orice pas. Și… am greși! Am greșit ca niciodată!

M-ai mințit ca ultimul Herr de pe lumea asta. M-ai mințit așa cum l-ai mințit altă dată pe Badea Gicu Filat, unchiul tău, care ți-a dat primii bani și care te-a învățat să faci afaceri și căruia i-ai întors spatele ca ultimul mișel atunci când i-a fost cel mai greu. M-ai mințit așa cum ai mințit prietenii, rudele, partenerii și toți colegii tăi! M-ai frecat așa cum l-ai frecat pe oricine care te-a crezut măcar o dată. Așa cum ai frecat o țară întreagă după scandalul cu Pădurea Domnească când ai făcut „Hande hohe!” în fața Herr-ului de Plahotniuk!…

Am trimis, zilele astea, consilierul meu la tine ca să-ți amintească ce mi-ai spus tu mie în 2012, la Cricova, ca să aud din gura ta în loc de cuvinte de recunoștință, să spui acum „Ghimpu kaputt?!”, „Hail Voronin?!”, „Hail, main Fuhrer, Plahotniuk?!”. Tu știi foarte bine ce stă în spatele acestor cuvinte! Tu știi că Republica Moldova, după asemenea cuvinte, va merge „schnell” spre Rusia și în niciun caz pe drumul pe care l-ați croit voi, și prin efortul meu, spre Europa. Cine ești tu, după toate astea, Herr-ule?

Îți spun eu, direct, nemțește, că am impresia că dacă nu ți-o spun eu, moldovenii tăi timizi și obedienți n-or să ți-o spună niciodată:

În cinci ani tu, Herr Filat, ai făcut o carieră fulminantă de la „Scheise cu moț” la „Scheise de câine” în care noi, europenii, recunosc, am călcat cu toții… pe rând… și acum ni-i scârbă!

2 comentarii

  1. =Domnica Unionista dela Hotin=

    Semnati aici
    O PETITIE pe Internet:
    – „Vrem JUSTIȚIE europeană !”
    /inițiator – Șandru Mihalache/

    http://www.petitieonline.com/vrem_justitie_europeana

    Noi, cetatenii Republicii Moldova, sustinem initiativa civica a celor de la „Tinerii Moldovei” si ne exprimăm consternarea față de faptul că acum, la aproape două luni de la alegeri, forțele politice din Republica Moldova nu doresc să conlucreze în interesul cetatenilor care i-au ales. Asistăm la o luptă acerbă pentru influențe și interese, pentru controlul instituțiilor de drept și al instituțiilor beneficiare de fonduri, pentru a efectua posibile fraude și spălări de bani.

    Din păcate, politicienii și-au pus în prim-plan ambițiile personale, în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova și al interesului național.

    Ne adresam partidelor parlamentare și deputaților aleși cu următoarele revendicări:

    1. Demararea unor investigații transparente ale concesionărilor întreprinderilor de stat din perioada 2000-2014, cu atragerea la răspundere a tuturor celor găsiți vinoveți de fraudă și încălcare a legislației.
    2. Instituirea in funcție a unui Procuror General din exteriorul statului, imparțial și neimplicat politic.
    3. Instituirea in funcție a unui Președinte a Curții Supreme de Justiție din exteriorul statului.
    4. Retragerea imunitații pentru deputați.
    –––––––––––––––-
    În temeiul Ordonanţei nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor va solicit ca, in termenul legal, să ne comunicați modul de soluționare a petiției și măsurile dispuse.

    Slogan Publicitar-
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    =========== BUCOVINA DE NORD ===========
    ——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
    —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    UNICA NOASTRĂ SALVARE ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
    TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
    ȘI ÎN BAZA „ACTULUI UNIRII’ A BASARABIEI CU ROMANIA
    PENTRU TOTDEAUNA
    VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’ LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
    ===========================================

  2. Vasile

    Sustin petitia prin semnatura

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*