Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Numai o revoltă de stradă va putea repune Republica Moldova pe făgașul Integrării Europene

(comunicat de presă)

Noi, Mișcarea Populară Antimafie, considerăm că numai o revoltă de stradă va putea repune Republica Moldova pe făgașul Integrării Europene. Tocmai de aceea, organizăm acțiuni de protest în zilele petrecerii ședințelor de Parlament. Vom fi mâine în fața Parlamentului dacă Biroul permanent va decide, astăzi, convocarea deputaților pentru investirea Guvernului.

Protestele Micării Populare Antimafe au o miză concretă: noi nu vom sprijini candidatura lui Leancă, noi nu mergem să salvăm, așa cum se complace o parte a societății la ora actuală, cursul european prin revenirea necondiționată a lui Plahotniuc și Filat pe făgașul unei alianțe cu Partidul Liberal; noi vom opta pentru crearea Alianței pro-europene cu condiția aducerii unei justiții independente în RM, numirea unui Procuror General străin în cooperare cu Comisia Europeană și pregătirea instituțiilor de stat pentru organizarea unor alegeri libere și nefraudate pentru viitor.
La ora actuală, asistăm la un spectacol cinic, în care într-un mod deschis, nedisimulat are loc respingerea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Toată tivitura care se produce în jurul creării noului Guvern are la bază un singur motiv: cercurile mafiote din Republica Moldova nu doresc să implementeze Acordul de Asociere pentru că asta ar însemna instaurarea unei justiții independente, ceea ce va duce la punerea pe rol a unor dosare penale pe numele mafioților cu funcții înalte în stat.

Un element al spectacolului jucat de actuala conducere este contractul semnat dintre Banca Națională din Moldova și Compania Kroll. Noi considerăm că Banca Națională face obiectul unei investigații, la fel ca și Banca de Economii, de aceea contractul cu Kroll trebuia să-l încheie Guvernul RM. Banca Națională în niciun caz nu poate fi partener în cadrul unor investigații de fraude în sistemul bancar din RM. Centrul Național Anticorupție, după escapada de săptămâna trecută pe la oficiile creditorilor de la Banca de Economii, va livra Companiei Kroll acea informație și atâta cât acoperă interesele lui Plahotniuc. Angajarea unei companii private pentru o asemenea investigație, chiar dacă aceasta se bucură de prestigiu internațional, nu rezolvă problema pentru că noi nu cunoaștem care sunt clauzele contractului, iar ele vor fi confidențiale și compania nu le va putea pune la dispoziția opiniei publice, iar autoritățile vor manipula cu rezultatele investigației așa cum au făcut-o în cazul recensământului. Investigarea lui Ilan Shor face parte din același scenariu, iar Iurie Leancă candidatul la funcția de prim-ministru, ca și Filat, este vizat în acest dosar și Plahotniuc nu are niciun interes ca investigațiile să elucideze cazul pentru că are nevoie de oameni șantajabili în funcții înalte de stat pentru a-i supune intereselor mafiote (Leancă a fost cel care, în perioada când a fost ministru de externe, i-a eliberat ilegal lui Ilan Shor pașaport diplomatic).

În aceste condiții, acțiunile Partidului Liberal sunt confuze și ineficiente. Noi sprijinim demersurile Partidului Liberal doar în condițiile în care Mihai Ghimpu transmite mesaje coerente. Numai în condițiile numirii unui Procuror General străin în coordonare cu Comisia Europeană și instaurarea unei Justiții Independente, Mihai Ghimpu ar putea sprijini, pentru o perioadă de timp, un Guvern minoritar PLDM-PD. Cererea unor funcții guvernamentale pentru PL este contraproductivă pentru parcursul pro-european al Partidului Liberal, pentru că funcții guvernamentale înseamnă risc de șantaj.

Plahotniuc și Filat au înțeles să pușcăria pentru ei este inevitabilă. Decât să ajungă ei la pușcărie, mai bine fac din Republica Moldova o pușcărie întreagă. Plahotniuc, așa cum altă dată, și-a eliminat partenerii din afaceri, acum, nu mai are parteneri în politica din RM. Plahotniuc și i-a subordonat atât pe Filat, cât și, într-o măsură oarecare, pe Ghimpu.

Criza politică s-a produs când interesele politice ale lui Plahotniuc de a deveni șef de Guvern s-au ciocnit de refuzul partenerilor europeni.

9 februarie 2015
Sergiu Mocanu
Liderul Mișcării Populare Antimafie
partid politic

4 comentarii

  1. =Domnica Unionista dela Hotin=

    TEROAREA ROSIE MAFIOTA:
    UN ALT UNIONIST
    ASASINAT LA COMANDĂ
    IN MEMORIAM-
    1.
    Deputatul parlamentar Ion Butmalai /1964-2014/
    a fost internat în spital cu probleme cardiace imediat după anunțarea listei electorale a PLDM, la inceput de dec.2014, listă în care parlamentarul nu a mai fost inclus.
    În aceeași perioadă Butmalai a făcut o declarație publică
    prin care și-a anunțat disponibilitatea de a adera la orice altă formațiune politică. După externare,
    oficialul a anunțat o conferință de presă cu tema

    ”Deputatul Ion Butmalai sparge tăcerea”,
    dar aceasta a fost anulată în aceeași zi
    sub pretextul unor motive de sănătate.

    2.
    Pe contul său de facebook, adăugată acum o săptămână,
    deputatul scria că
    ”avem nevoie și noi în Moldova de sânge și hotărâre EUROPEANĂ!”, distribuind o știre
    despre formarea Guvernului ucrainean.
    3.
    În ultimii ani, Ion Butmalai a fost un aprig luptător împotriva sistemului oligarhic de la guvernare, venind cu declaraţii şi dezvăluiri răsunătoare. A scos la iveală informaţii importante în mai multe scandaluri de rezonanţă, precum vânătoarea din Pădurea Domnească, cercetarea oligarhului Vladimir Plahotniuc de către Interpol, atacurile raider asupra băncilor şi companiilor din Republica Moldova etc. Fiind secretar al Comisiei Securitate din Parlament, dânsul a anunţat despre existenţa unor dovezi care confirmau faptul
    că preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase,
    şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi,

    au fost complicii atacurilor raider asupra Băncii de Economii.
    În special, fostul deputat a dat în vileag informaţii despre Plahotniuc,spunând că în arhivele instituţiilor de drept există multe date compromiţătoare referitor la prim-vicepreşedintele PD şi a cerut de mai multe ori, în plenul Parlamentului, ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia.
    / http apropomagazin md din 9 dec.2014 /
    4.
    În perioada 11-14 septembrie 2014 noua forță politică,
    Alianța Creștin Liberală (ACL) creată în România în urma fuzionării
    celor două partide de dreapta, PDL și PNL s-au consolidat la nivel de tineret într-o singură echipă. Evenimentul a avut loc în cadrul Şcolii Politice TDL/TNL de la Eforie Nord, județul Constanța cu participarea a peste 400 de tineri din România și Rep. Moldova.

    În calitate de invitați de onoare a școlii politice au fost Klaus Iohannis președinte PNL, co-președinte ACL, canditat la funcția de președinte al României, Vasile Blaga, președinte PDL, șeful staffului electoral pentru alegerile prezidențiale din acest an, co-președinte ACL, Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreședinte PDL, Anca Boagiu, Vicepresedinte PPE, Andreea Paul, prim-vicepresedinte PDL Konstantinos Kyranakis, Presedinte YEPP, Ludovic Orban, prim-vicepreședinte PNL, Ion Butmalai, Deputat în Parlamentul Rep. Moldova și alți reprezentanți de bază din conducerea PDL și PNL.

    Domnul Ion Butmalai a mulțumit statului Român pentru sprijinul pe care-l acordă Republicii Moldova și a transmis un mesaj de susținere a Alianței Creștin Liberale și a candidatului acesteia pentru președinția României domnul Klaus Iohannis, menționând:

    „ Doresc să mulțumesc Statului Român
    pentru sprijinul permanent pe care-l acordă Rep. Moldova.

    În contextul în care România se află în plină campanie electorală
    pentru președinția României consider că unificarea partidelor de dreapta este cea mai bună soluție, iar Klaus Iohannis este cel mai bun candidat pentru funcția de președinte al României.

    SĂ NU UITAȚI, DOMNULE KLAUS JOHANNIS,
    CĂ ROMÂNIA NU ESTE PÂNĂ LA PRUT, CI PÂNĂ LA NISTRU !

    /Nota noastra:
    acesta este unul din motivele pentru care a fost asasinat,
    el este primul politician din Parlamentul de la Chișinău
    care s-a declarat deschis unionist /

    … Vreau să dau asigurări că noi cei din Moldova vom face tot posibilul ca la 1 decembrie să putem sărbători victoria noastră comună – Klaus Iohannis la președinția României
    și PLDM la Guvernare în Rep. Moldova”.
    5.
    Ricky Ardezianu, cântăreţ Unionist
    / apropomagazin din 10 dec. 2014/:
    „L-am cunoscut pe Ion Butmalai la Putna pe 1 decembrie anul 2013,
    unde venisem cu un concert de cintece patriotice de Ziua Romaniei!
    Era cu doi preoti de pe la noi.
    Dupa ce ne inchinasem la mormintul Marelui Voevod,
    mersesem mai departe sa vizitam muzeul, unde ne-am si fotografiat pe fundalul tabloului enorm al lui Stefan cel Mare!
    Era un mare patriot Ion Butmalai, un mare român, un mare luptator pentru românism și Tara! Revenind in Basarabia ne mai sunam, discutam pe diverse probleme stringente
    ale contemporanietati noastre, ale republicii noastre!
    Era un om erudit, inteligent, direct.
    Niciodata nu se temea sa spuna lucrurilor pe nume!
    Era un dusman de temut al coruptiei, al minciunii politice, al fardelegilor.Avea acest om niste calitati, ce putinora le-a mai ramas!
    Una din ele era dragostea fata de oameni si Neamul românesc!
    Visa sa vada Ţara Româneasca RE-Întregita!
    Era saritor la nevoie si avea cuvint!
    Prin septembrie de ziua lui il sunasem sa-l felicit si el mi-a spus,
    ca se afla la spitalul guvernamental.
    Mersem intr-acolo.

    Imi spuse ca dupa ce a avut o discutie dura cu dnii Filat si Leanca i s-a facut rau si a fost dus la spital cu deagnosticul (dupa cum imi spuse dinsul) preinfarct miocardic.
    Suferea nespus, ca nu este folosit de catre partidul din care facea parte, la justa valoare, ca era marginalizat. Ma rugase sa-i organizez niste intilniri cu sefii (cunostintele mele) din alte partide de dreapta, avind intentia sa-si indemne alegatorii lui
    din citeva raioane din sud si Ungheni,
    care mergeau dupa el, sa voteze pentru acestea!
    Unul dintre ei refuzase sa se intilneasca
    cu al doilea urma sa se vada..!

    Păcat!
    Ar fi putut face foarte multe Ion Butmalai in politica moldoveneasca!
    De asemenea oameni neinfricati se simte lipsa in toate sferile existentei noastre! Dumnezeu sa-l ierte!”,
    – se arată în mesajul postat de Ricky Ardeazianu
    pe contul său de Facebook.
    6.
    Declarație Ion Butmalai, 9 octombrie 2014 –
    „Am fost înlăturat de pe lista candidaţilor PLDM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie la comandă, la o decizie, o înţelegere a unor persoane, pentru că sunt incomod.
    Este o comandă politică a domnului Plahotniuc, ăla care de multe ori m-a ameninţat şi a spus că o să facă tot posibilul
    ca să nu mă regăsesc pe listă cu unii colegi ai mei.
    Am muncit 7 ani de zile, am muncit cu suflet zi şi noapte,
    mi-am dat toată străduinţa.
    Eu am fost cel care am vociferat de la tribună despre multe mizerii şi atitudini criminale ale unor conducători ca acelaşi Plahotniuc
    şi alţii, care au furat şi au distrus această ţară.
    E o politică mârşavă făcută de acest individ Plahotniuc.
    Nu este posibil ca în ţara asta să conducă un oligarh,
    un criminal şi un om care nu merită nici să trăiască în Moldova,
    nu tocmai să fie pe listă numărul 2 la Partidul Democrat.
    Este ruşinos!

    Nu mă tem, o să merg înainte,
    eu sunt gata să lupt politic împotriva dezmăţului şi mizeriei
    care este în RM şi o să mai spun încă multe lucruri cetăţenilor.
    Nu o să stau locului, nu mă dau umilit şi călcat în picioare de oligarhi care cred că dacă nu sunt în lista candidaţilor,
    n-o să pot să lupt. Ba o să lupt.”
    —————————————————————-
    N.B.
    un comentariu preluat de pe ProTV:
    – Păcat! (09.12.2014 )
    „Acest OM nu a putut nici un minut să se sinucidă.
    L-am cunoscut personal, un om cu coloană vertebrală,
    cu caracter și foarte exigent.
    Mereu a spus adevărul crud doar in față.
    Sunt foarte multe semne de întrebare,
    la care vrem răspuns adevărat și nu cumpărat, corupt!
    Dumnezeu să-l ierte!„

  2. Alex

    Tuva-n gura pe voi astia proeuropenii, numai revolutii visati. Vreti si in Moldova un maidan mic asa, ca in Ucraina nu? Da de REFERENDUM ati auzit? Pare oarecum mai democratic decat o revolutie a golanilor…dar probabil va e frica de rezultat…

  3. Cea mai inteligenta idee. Da, protestele de strada reprezinta singura solutie spre calea democratica dar din pacate putini o stiu. Politicienilor le este frica doar de rascoalele maselor. Reactia opiniei publice schimba sisteme in vestul europei iar in romania a reusit sa rastoarne o conducere politica ce era bine implementata. Deci protestati si veti vedea imediat efectele, altfel orice fapta de ciruptie nu va fi decat pur si simplu o alta stire.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*