Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

APEL către Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

Stimate Domnule Preşedintele al Parlamentului,

25 martie 2008

Am recurs la această formă publică de comunicare cu Dumneata din trei motive. În primul rând, pentru că e o practică obişnuită ca politicienii să mai discute între ei şi public. În al doilea rând, pentru că într-o societate închisă ca a noastră asemenea formă de comunicare este şi necesară, şi binevenită. În al treilea rând, pentru că libertatea de exprimare şi curajul manifestat în cadrul unor discuţii amicale între patru ochi poate deveni, în scurt timp, cea mai laşă formă de rezistenţă împotriva unei oligarhii, servită „din intenţii nobile de oameni cumsecade”.

Încep cu o sinceritate: eu nu cred că locul Dumitale este, aşa cum laşi să se înţeleagă, în echipa lui Voronin. Acest lucru nu-l crede nimeni, nici măcar Voronin. Ceea ce numeşte şeful statului „echipă” nu este nimic altceva decât o mână de gladiatori care se luptă între ei şi fiecare trăieşte cu speranţa că victoria asupra celuilalt îl poate aduce în tribune alături de stăpân. Nici un sclav nu a ajuns vreodată alături de suveran şi, cu atât mai mult, în locul acestuia decât în cazul când l-a înfruntat şi l-a răsturnat.

Domnule Marian Lupu,

Soarta, nu Voronin, ţi-a dat un capital politic de mare preţ pentru perioada pe care o traversăm. Capitalul politic pe care îl deţii nu este o avere personală, ci un împrumut cu dobânzi şi cu plăţi scadente. Dumneata alegi: ori valorifici acest capital în interes public, ori completezi prematur galeria de trofee politice a lui Voronin, alături de Snegur, Lucinschi şi, mai recent, Tarlev. Altfel zis, ori vei fi lupul ambiţios, devorator de dictatură, ori vei fi mielul delicios de pe masa sărbătorilor de Paşte a lui Voronin.

Aşa cum am spus, Dumneata alegi. Ceea ce îţi pot oferi eu este invitaţia în opoziţie, invitaţia la luptă şi umărul meu de prieten sincer. Mi-ar plăcea să pot spune peste ani că prietenul meu Marian Lupu, nu a acceptat rolul de mascotă cu faţă umană a unui regim oligarhic, dictatorial şi anacronic, că Marian Lupu a consolidat oamenii de bun-simţ pentru readucerea Republicii Moldova pe făgaşul normalităţii.

Cu respect,
Sergiu Mocanu
Liderul Mişcării Acţiunea Populară

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*