Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

28 comentarii

  1. Alex

    Domnule Mocanu, eu zic că trebuie să începem o campanie serioasa prin care să punem presiune pe Platforma DA. Daca ei nu vor sa ne spuna ce vor sa faca pe 6 septembrie, ei macar trebuie sa inteleaga ca cetatenii nu au nevoie de un nou partid politic, „lider national” sau bloc electoral „votat unanim” in strada.

    Ei trebuie sa inteleaga ca cetatenii nu au nevoie ca cei din platforma sa le spuna cum si cu cine sa voteze. Oamenii constienti si asa inteleg ca Plohotniuc, Filat si Ghimpu nu trebuie votati.

    Eu zic ca trebuie sa le stricam vacanta „liderilor naţionali” si sa-i aducem cu picioarele pe pamint. Dacă această discuţie (inceputa de Dvs) va fi doar pe internet, nimeni nu o va observa.

    Eu cred ca ar fi bine sa organizam niste proteste in fata „Sky Tower” (locul de nastere a DA) si sa cerem angajamentul public al celor din platforma de a nu se baga direct sau indirect in politica. Fiti pe pace, Plohotniuc ne va asigura cu mediatizare. Iar ei nu vor putea sa nu reactioneze in vreun fel sau altul.

    Nu trebuie sa le permitem sa dezamageasca poporu ca pe urma nu va iesi nimeni la proteste pentru ca lumea nu va mai da crezare nimanui.

  2. Costin

    e vremea ca vechii lideri politici sa paraseasca viata politica a tarii … in frunte cu Plahotniuc , Lupu , Diacov , Filat si Ghimpu . e nevoie de aer proaspat si in politica dar chiar in toate domeniile vietii sociale . Voronin poate ramane in fruntea PCRM ca il duce la pierzanie in curand . problema este ca majoritatea partidelor conduse de cei de sus ar disparea rapid de pe scena politica , pentru ca nu sunt partide in puterea cuvintului bazate pe doctrine politice ci simple adunaturi de tip gangsteresc pornite dupa un castig cat mai gros . dupa cum vedem liderii la vedere sau din umbra ai principalelor partide ,cu exceptia lui Ghimpu , sunt fosti membri ai unor partide reactionare de asa-zisa “stanga” , filo-rusesti si pro-imperialiste … cu asa lideri se mai poate sta si de ani de acum inainte nu ani si tot nu se vpor face reformele structurale de care are nevoie tara iar de lupta anti-coruptie ce sa mai discutam?

  3. Costin

    Moldova fiind o tara democratica , macar la vedere – activitatea Platformei DA nu poate fi interzisa … un singur lucru ar trebui facut de acestia . ori ramine o organizatie civica apolitica , ori se transforma intr-un partid politic ! nu merge asa o activitate in ceata , in negura , in care sunt amestecati cu partide si oameni politici , unii chiar mai mult decat dubiosi …

  4. Costin

    un lucru insa e clar … cine vrea sa faca manifestatii civilizate pe 6 septembrie are tot dreptul sa le faca , caci greselile guvernantilor sunt mari , vechi si grave . nu se poate face jocul partidelor si organizatiilor coloanei a cincea a Moscovei sa acapareze singure nemultumirile indreptatite ale cetatenilor tarii . pentru ca aceste bande pro-imperialiste si putiniste nu au cu adevarat raspunsurile si rezolvarile de care are nevoie Moldova … si vedem prea bine prabusirea economico-financiara a asa-zisei “rmn” care va lua o amploare catastrofica in special dupa 1 ianuarie 2016 . singura opozitie sau alternativa credibila la aceasta guvernare mafiota nu poate fi decat de o clara orientare de dreapta pro-europeana ! nu stiu daca PPE a lui Leanca va fi aceasta opozitie , poate PLR , poate se va naste alt partid radical pro-european . dar in nici un caz aceasta alternativa nu poate veni de la o stanga reactionara , ultra-conservatoare , retrograda si total subordonata Rusiei .

  5. titus

    Alex
    Cum adica sa organizam niste proteste si sa cerem ceva de la DA ?
    DA nu este guvern si parlament. Eu inteleg ca trebuie sa organizamn proteste impotriva mafiotilor de la guvernare. Ei sunt responsabili de catastrofa in care se gaseste tara. Daca DA este impotenta, va disparea repede cu tot cu “lideri nationali”. Oamenii vor merge dupa acei, care nu-i vor minti. Uneori de la o scanteie mica se aprinde un incendiu mare. Din pacate, numai extremistii lui Petrenco au avut curajul sa iasa in strada, cu drapelul cu Che Guevara. Nu-i sustin, imi sunt profund antipatici. Dar nu pot intelege de ce alte curente politice nu au incercat sa protesteze. Sa ma ierte domnul Mocanu, stiu ca domnia sa a protestat in fata Parlamentului in apararea doamnei Sandu. Dar altii nu au miscat un deget.

  6. radu

    D-le Mocanu, după căderea guvernului, Filat s-a gândit prea mult și primul care a bătut la ușa lui Ghimpu a fost Plahotniuk cu principiile sale. Unii a rămas fideli, alții s-au lăsat, ceilalți cu nimeni. P.S. Acum Filat și Maia Sandu se poziționează ca ea să fie următorul prim-ministru ori se va duce la Platformă ori să rămână pentru a-și păstra integritatea. Iar A. Năstase va conduce cum se pricepe.

  7. Costin

    fara indoiala marii vinovati pentru situatia economico-financiara grava si pentru pierderea credibilitatii tarii pe plan international , sunt PD si PLD … aceste doua partide au avut in ultimii ani de zile toate pirghiile importante in conducerea statului … PL o perioada a fost in afara guvernarii iar cand a fost la guvernare nu a detinut functiile cele mai importante , fiind a treia roata de la caruta guvernarii . vina PL o vad mai mult in esecul sau in a regrupa fortele de dreapta autentice ale Moldovei … si am vazut cum Platforma lui Leanca a rupt o parte importanta a electoratului PLD la alegerile locale in timp ce PL din opozitie nu a reusit acest lucru …

  8. titus

    Costin
    Prietene, nu o faceti pe fecioara neprihanita. Mihai Ghimpu si PL sunt “soldatul universal al Mafiei”. PL inseamna slugarnicie fata de PD.

  9. Petru

    Oamenii mereu au fost prostiti la noi de lideri gen Snegur, Rosca, Urechean, Filat sau Ghimpu, la fel incearca sa faca si cei de la platforma DA, cine are putina minte intelege ca se manipuleaza si ca apele-s tulbure in interiorul platformei. Daca se dorea cu adevarat izgonirea mafiei, atunci in luna mai era momentul cel mai bun. Acum dupa 3 luni va fi mai greu pentru ca timpul a trecut, guvernul a cazut, scumpirile s-au produs deja, trenul cam s-a dus.

  10. Ce are sula cu prefectura (DA)? Loviti mai bine pe coaja PD-ul asta, partidul de infecti transfugi, mancurti, travestiti si mafioti cap-coada. Ardeti-l pe Ghimp, un mosneag imbecil obsedat, care si-a construit cariera pe tradare, servilism (cotarla in fata lui Plahotniuc), pacaleli, minciuni, infumurare si tupeism absolut.

  11. Gheorghe

    Manipularea este intr-adevar o arma ce discurajeaza lumea…Dar daca este adevarat de un ins pe nume taranu,atunci ingrijorarea intr-adevar este mare de ceea ce se poate intampla

  12. Costin

    Platforma DA nu are a se incurca in combinatii cu elemente radicale daca nu extremiste rusofone , pentru ca isi anuleaza total credibilitatea in ochii celor multi … simpatizanti nu ii vor veni pe tava dinspre extrema-stanga rusofona niciodata , ci doar dinspre simpatizanti pro-europeni de dreapta si centru-dreapta . decat un scandal si o anarhie in afara legii alaturi de extrema-stanga , mai bine o tacere filozofica spune o vorba … am vazut decaderea PPCD a lui Rosca si nu e cazul sa vedem un alt caz de acest fel . va gasi puterea si sprijinul Platforma DA sa faca si singura o manifestatie civilizata si democratica pe 6 septembrie , nu e cazul sa se incurce cu fel de fel de “omuleti verzi” de Crimeea …

  13. Costin

    de fapt ce ar dori extremistii rusofoni dintr-o colaborare cu DA ? eu spun ca lipsa lor de o totala credibilitate in ochii unei majoritati covarsitoare a populatiei … ei cauta sa-si ascunda telurile marsave si necinstite de simpatizanti ai regimului putinisto-imperialist sub o copertura civica mai larga . un fel de Front al Poporului unde acesti rusofoni extremisti si galagiosi sa nu poata fiti de revansism pro-imperialist si pro-colonialist … au nevoie de o Papusa credibila pe care sa o fluture pe la nasurile nevoiasilor Moldovei si care sa culeaga lacrimile babelor cu pensii de mizerie … la momentul oportun insa , vor fi obligati sa-si arate adevaratele lor fete si ganduri …

  14. Alex

    Domnu’ Mocanu, dacă Năstase deja vorbeşte de “poporul lui”, înseamnă că el şi cei din Platforma DA s-au dus rău cu pluta.

    Eu propun să vă adresaţi celor din Platforma DA sau spuneţi-i lui Valera Butnaru să le trasmită că dacă ei oficial nu reacţionează la mesajele Dvs. din ultima vreme şi nu clarifică situaţia cu protestul din 6 septembrie, atunci aceasta va dovedi tuturor că treburile stau prost cu Platforma şi Jurnalul, respectiv Dvs. şi Antimafie veţi face zilnic proteste în faţa sediului Jurnal TV, acuzîndu-i de interese ascunse şi că Plohotniuc va ucide prin media tot protestul din 6 septembrie.

    D-le Mocanu, haideţi să vedem cum „liderii noştri naţionali” vor reacţiona!

  15. trecator

    a fost, n-a fost spart contul lui Cheianu – da ce, e greu de intrebat pe Cheianu daca el sau nu el a postst sau ce? Stam si ghicim in romanitza – liubit, ne liubit.

    daca ii iertati asa usor pe sculele lui Plahotniuc, apoi de ce aceea sa se teama – acum lucreaza la el, in cazul ca cineva il detroneaza – vor lucra pentru acela. Toleranta asta este tipica moldoveneasca si patetica. Voi singuri le dati de inteles slugelor lui Plahotniuc ca nu au de ce sa se teama.

    elitele europene tot nu au nicio strategie reala pt R.Moldova, exceptind povestile cu integrarea UE, care nu va fi in urmatorii 10 ani, dar in 10 ani, s-ar putea ca lumea sa fie schimbata mai mult ca dupa cel de-al doilea razboi mondial, asa ca…

    Europenii s-au intilnit in RM cu ceea ce au oferit — ei au promis marea si sarea statelor aderente la UE, dar le-au pus industria la pamint. Grecia de aceea sufera: au luat credite cu duiumul, industria s-a dus de ripa, iar acuma sunt in defolt.

    Moldovenii au facut la fel – au promis una dar au facut alta, asa ca europenii au ocazia sa isi vada fatarnicia patetica dintr-o parte.

  16. Alex

    Încă un gînd. Deşi Jurnalul a muncit mult pentru a promova Platforma DA, eu nu ţin minte să fi lucrat serios la imaginea de „lider naţional”, „salvator al neamului”, etc. a lui Andrei Năstase. Aşa că o fi el „erou naţional” pentru Victor Ţopa, Valera Butnaru, cei din DA, Pleşca, dar pentru cetăţeni el e un nimeni sau (ca sa nu-l obijduim) – unul dintre cei de la Platforma DA.

    Îmi pare că pe 6 septembrie oamenii veniţi la protest o să rămînă pur şi simplu cu gurile căscate cînd o să li se prezent „anonim-ul” Năstase drept „salvatorul naţiunii moldoveneşti”.

  17. Costin

    rusine mare pentru Moldova … Global Research : ” Moldova s-a transformat intr-un stat feudal ” !

  18. Dle Mocanu, ce parere aveti despre comportamemntul nesabuit al MAI? Un adevarat jihad au declanat. Si asta dupa ce dl Jagland le-a spus-o verde-n fata. Nu se lasa, dle, de atacuri, de intimidari ziua-namaiza-mare. Asta nu-i politie, dle, ci militie!

  19. Alex

    Dragos, asta nu-i miliţie, asta-i pur şi simplu mafie cu epoleţi.

  20. Alex

    Pentru Costin

    Din 1991, în Moldova s-a trecut de la socialism la feudalism. Mulţi din cei ce au ajuns la putere după 1990 pentru asta anume şi au luptat (din 87 pînă în 91). Da’ lumii simple le-au povestit poveşti despre libertate, Europa, că roşiile moldoveneşti o să ne facă să trăim ca-n Elveţia şi tot aşa.

  21. Alex, politia este de doua feluri: protectoare a Mafiei si prinzatoare de mafioti. Incontestabil, pohoadele intreprinse de militia mafiotizata moldava, put a gherila psihopatica. Ei, capusarii viitorului european care fac parte din sistem, dupa ce s-a incurcat cu derbedeii, banditii, talharii, nici nu-si dau seama ca au ajuns niste borhoturi manipulate de politicastri. Sa fii – astazi – militian clonat e o eroare, sa fii lichea cu epoleti e o favoare. Daramite sa dai busna ca talharii pe timp de noapte, ca piratii din Marile Sudului, in Universitati, in redactii. Ce onoare!!!!!!!! Ce potai!!!!!!!!!! Ba, ia, sa-i atace pe Jagland, Tapiola, Nuland si pe toti cei catadisex sa critice dur sistemul mafiot, sistemul feudal, sistemul a la Ivan Groznii al RM.

  22. Alex

    De-ar fi “sistemul lui Ivan Groznîi” atunci ar fi regulă, pentru că Groznîi nu avea nevoie să fure, întrucît totul şi aşa era al lui.
    Eu cred că cea mai mare problemă e în eşaloanele superioare ale poliţiei, care la rîndul lor depind de factorul politic (ministrul de interne şi tot aşa). Eu am cunoscut destui tineri (nu e vorba de maiori şi mai sus) care nu rezistau la toată mizeria de acolo şi plecau, deoarece nu vroiau să se transforme în ceea ce vroia „sistemul” ca ei să fie.

  23. titus

    Tot ce vine de la Grozesti se incadreaza in sistemul lui Groznii.

  24. Alex

    Şi înainte de venirea lui Plohotniuc şi Filat în poliţie nu era super şi nici în ţară. Şi înainte de venirea lui Voronin în poliţie nu era super şi nici în ţară. În ţară la noi merge totu aiurea de la bun început.

    Uite dau un exemplu.
    La 15 octombrie 1991 (nici 2 luni de la independenta) Guvernul noii RM adoptă hotărîrea nr. 565 cu privire la crearea Societăţii pe acţiuni “Seabeco-Moldova”.
    Prin aceasta hotărîre guvernul lui Muravschi, la ordinul lui Snegur, practic îi dă în proprietate unui oarecare Boris Birstein (un prieten de-al lui Snegur, despre care se zice că a mediat pînă şi „pacea” de pe Nistru) hotelul partidului comunist de pe str. Maria Cibotaru, 37.

  25. In toti acesti ani, peste doua decenii, a lipsit vocatia. Or, in politica e nevoie de vocatie. De-aici si pasul pe loc, si spulberarea visului si perderea drumului spre Europa. Astazi, din cauza metehnelor staliniste-putiniste – o maladie nationala congenitala, din cauza ca sunt bantuiti de nostalgii si Haos, Parisul nu este model; Moscova e model. Moda Moscovei se bazeaza pe frica si intimidare, trancaneala si inchizitie.

  26. Alex

    Dragos, tu te exprimi in termeni prea … apropiaţi lui Ghimpu şi Chirtoacă. Nu esti cumva din România?

    Eu cred că problema cea mare e că moldovenii ajunji la conducere nu-l lasă pe „moldovan” acasă. Ei venind în fruntea statului nu se asociază cu acesta, cu interesele întregii ţări, ci îl văd ca pe o şansă pentru a se îmbogăţi, pentru a arăta ceva celor ce i-au cunoscut în trecut şi tot aşa. Un fel de provincialism exacerbat.

    Ceva de genul ăsta pomenea şi Sergiu Mocanu. „E prea mult „moldovan” în oamenii noştri”. Poate asta se explică şi din cauza că ţăriţora asta e micuţă şi „toţi se cunosc între dînşii”. Sau poate faza e că moldovenii de la est de Prut şi-au pierdut demnitatea naţională odată cu distrugerea ţării lor cu 200 ani în urmă. Mai poate fi şi alt motiv – cei din ei care au mai ajuns la functii de conducere nu au fost decît unelte ale stăpînilor de la Moscova şi un pic Bucureşti şi nu au experienţa şi cultura de a gîndi şi acţiona independent.

  27. Alex

    Domnule Mocanu, Dvs. nu aţi acţionat în cel mai reuşit mod atacîndu-l direct pe Năstase. Ar fi fost mult mai eficient dacă Dvs. aţi fi abordat problema niţel din alt unghi, zicîndu-le celor de Platforma DA şi societăţii aproximativ următoarele:

    „Oameni buni. Toţi ştiu că Andrei Năstase a fost avocatul afaceriştilor Ţopa. Mulţi ştiu că el e finul lui Ţopa. Prieteni, încercaţi să înţelegeţi că nu avem dreptul să dăm apă la moara lui Plohotniuc, promovîndu-l pe Andrei Năstase (om pe care eu foarte tare îl respect şi apreciez – hihi) în calitate de lider naţional. Nici măcar în calitate de lider al Platformei sau al unui bloc electoral nu avem dreptul să-l înaintăm întrucît media lui Plohotniuc va avea un motiv în plus să saboteze protestele, schimbarea clasei politice ş.a. legînd persoana lui de cea a lui Victor şi Viorel Ţopa şi propagînd ideea că platforma, blocul electoral e făcătura lor.

    P.S. Sa urmariti „Mai pe Scurt”, in saptamina de inainte de protest. Pun pariu ca Cheianu o sa incerce sa-i faca pe toti sa va urască/dispreţuiască. Îl ştiu eu pe „moşneag”. Asta în caz că intr-adevar a scris el acel mesaj pe facebook. Dar se poate aplica şi tactica ignorării mesajului Dvs (în media). Asta ca să nu puie lumea pe gînduri şi să facă mai rău…

  28. Alex

    D-le Mocanu, iată ce a spus Boţan la „Europa Liberă”: „Deci, într-o societate în tranziție, dacă cetățenii nu se manifestă public, nu se revoltă, ei vor fi călcați în picioare de clasa politică, oricare ar fi ea. Chiar dacă aceasta, pe care o avem astăzi la guvernare, va fi schimbată, cu una presupusă bună, curată, ea va luneca spre oligarhie, spre același comportament, pe care îl avem astăzi de la actuala clasă politică.”

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*