Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Un model de jurnalism echidistant și de etică profesională

Eu am avut răbdare să privesc un program de știri cu o vechime de 25 de ani. Știrile sunt ale principalului post de televiziune a unuia dintre cele mai feroce state totalitare. Sunt știrile zilei în care se săvârșise o lovitură de stat. Dacă faceți abstracție de limbajul de lemn, caracteristic acelor vremuri, veți vedea cu câtă demnitate și-au făcut ziariștii meseria în acea zi. O să vedeți cât de variate și echidistante sunt subiectele.
Eu m-am îngrozit când le-am raportat la audio-vizualul „statului european” Republica Moldova! Ți se face scârbă de toți analiștii, experții și ONG-știi moldoveni care monitorizează, expertizează, vorbesc savant și cu termeni europeni despre „unele abateri nesemnificative” de la normele europene și de la deontologia profesională a unor televiziuni manipulatorii, golănești și ticăloșite după chipul și asemănarea stăpânilor lor.

9 comentarii

  1. Gheorghe

    Dle Mocanu!24 de ani!!!Un profesor nu are dreptul sa nu stie a face calculele matematice elementare.Rusine!

  2. Alex

    Gheorghe, las-o mai moale că nu sintem la guvern acum si nici la conferinta de presa.
    Ideea e in altceva.

    Mie imi pare ca Ideea Principala e ca ÎN ACEŞTI 24 ani am degradat şi ne-am ticăloşit NOI TOŢI, NU NUMAI Mass-Media.
    TU ITI DAI SEAMA, OMULE?

  3. Gheorghe

    Iaca n-o s-o las “mai moale” asa cum doresti dumneata!Nu poate fi o scuza un calcul simplu aritmetic.Ce sa spuna atunci un om fara scoala? Nu trebuie graba,ci ratiune si inca odata RATIUNE!”Ideea principala” de care screti pare sa fie acceptata,dar nu ca ar pretinde la un “adevar absolut”.Mai sunt inca jurnalisti de valoare si cu veritcalitate,spre fericirea cetatenilor din R.Moldova.

  4. Monte Cristo

    Arta războiului este o carte scrisă de către generalul chinez Sun Tzu în secolul al VI-lea î.erii noastre despre tactici și strategii militare. Are 13 capitole.
    In unul din cele 13 capitole,ve-ti gasi raspunsul la probleme-le teritoriului dintre Prut si Nistru.
    Chiar si mos Ion Roata,eroul lu Creanga,intelegea:-unde-s multi puterea creste si dusmanului nu-i sporeste.
    Tragedia acestui teritoriu,rupt din trupul Tarii,a fost rupt,separat de Tara a treia oara la 27 august 1991,de “risuri-le” implantate de regimul de la Kremlin,din ai “nostri”ca brazii!(capitolul 13,din Arta razboiului).
    Ce tine de “jurnalism echidistant”,este o poveste pentru “fraieri”!
    Scoala e aceiasi,din timpuri-le sovietice.Cu o mica exceptie,sistemul de indobitacire in masa,e mai sofisticat,si ‘indobitacitul”,adica cetateanul turmentat de dezinformatie,participa direct la indobitacire!
    E simplu:-ai conectat televisorul sau “compiutrul” si,mai ai la indemina mobilul si te pui pe treaba-indobitacire!
    Mai treceti pe la o “Luminita”,pardon,toate librarii-le din sate cu aceasta denumire,demult sau transformat in “berarii”.Ca doar berea li face lenos pe roman.pardon,moldovean,dupa 1944 si 1991.
    In rest,toata forfoteala in jurul ziaristilor,jurnalistilor si alte scule ale “indobitacirii”,cu diploame de diferite culori,le mai ridica raitningul si cetateanul turmentat de “votca”cu “pritep” in pauza mai consuma si produs al “jurnalismului echidistant” de toate culorile,de pe plaiul mioritic!
    Unica salvare,Unire frati romani basarabeni si toate se vor rezolva!

  5. Alex

    Monte-Cristo, ai început atît de frumos şi ai sfîrşit atît de banal.
    Du-te şi te uneşte (dacă poţi)! Vad ca cei ca tine au dres un marş şi nu se mai aud. Da vorbeau numa cu 2 luni în urmă de MAREA ADUNARE UNIONALĂ şi tot felul de gogomănii.

  6. Alex

    Domnule Mocanu, dacă mai priviţi din cînd în cînd emisiuni de demult, va sfătui să priviţi această emisiune. E vorba de Aleksandr Zinoviev, un sociolog şi scriitor rus, care a fost exilat din URSS prin anii 70.
    Cadrele sînt din 1993. Foarte interesant.

    youtube. com/watch?v=AQYTyTBmsjc (fără spaţiu)

  7. Monte Cristo

    Natalia Gherman (PLDM) vine din diplomație, unde a intrat fără probleme fiind sprijinită de tatăl său Mircea Snegur, pe atunci președinte al RM. Pilotată în sistem, s-a tot rotit prin funcțiile de ambasador, a fost viceministru pe timpul conuniștilor, apoi și-a asigurat, bănuiesc la fel cu sprijinul tatălui important, continuitatea în guvernele pro-europene. În RM e important să ai rude influente pentru a deveni persoană decidentă în instituții publice. A negociat activ Acordul de Asociere la UE, și, poate a reușit să spele un pic fața tatălui pentru gafele din 1992 în timpul războiului de pe Nistru. Doar un pic, căci tratatul Elțin-Snegur nu poate fi revizuit până azi și avem pacificatori militari ruși, armată străină pe teritoriul RM. De altfel, solidarizarea cu Rusia în varii situații manifestată de Natalia Gherman în calitate de ministră la externe a contrabalansat elanul său pro-european. Cu siguranță, dacă s-ar schimba culoarea guvernului, Natalia Gherman nu va suferi prea mult, se va regăsi neapărat în sistemul dilplomatic moldovenesc, care sistem încă nici nu a fost de-KGB-izat. Și, mai persistă în memorie incidentul cu niște sute de mii de dolari trecuți ilegal prin vamă în tinerețea actualei ministre de externe. Integră Natalia Gherman? Răspunsul îl dau cetățenii.

  8. Monte Cristo

    Alex!
    Si banalitatile au drept la viata.In rest imi duc drapelul meu tricolor cu demnitate,cum l-au purtat stramosii si mosii mei, impuscati in primele zile de “eliberare” rasariteana in 1940!
    Mai sus am postat,o incercare de jurnalism echidistant,semnat,de doamna Gutu,si de ce scria marele chinez in sec.sase innaintea erii noastre.

    Deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi își dorește să revină la activitatea diplomatică, iar mai exact își dorește să devină Ambasador al Republicii Moldova la ONU. Despre aceasta a declarat sursa pentru UNIMEDIA.

    Ce spui,Alex? E o banalitate? si acesta stire? Cred-ca li-i in “CUR” moldovenilor,cine-i reprezinta in organele executive si organizatii-le internationale.Ce-i mai demni Romani din teritoriul.Cred-ca nu trebue sa-i numim,ca ei sunt pe ecran si in presa zi de zi.Numai ca,pina in 91,numai nume resesti,ukrainesti,jidovasti,etc,dupa 91 incoace,”maldavenesti”.

    Am observat ca a disparut de pe televizor Natalita si Igoras,ce-i ce ii invata pe moldoveni sa aleaga,din Rau,raul national.Acuma unul a fost parasutat in fruntea miscarii protestatare,platforma “DA”,amanta de lux a lui Kiril,care se vrea diplomat la ONU,are acuma o alta emisiune de spalare de creeri moldovenesti.Daca ai observat,Alex! dupa alegeri de pe “sticla”au disparut multi spalatori de creere moldovenesti.Unul,chiar a fost si ministru de razboi!Altul,mare social-democrat pe timpuri,mai pe urma democrat,iar recent e in vagonul lu Luleanca,PPEM. Si multi alti,”lucratori cu simbrie” la Kremlin! Cretinismul perfect e intruchipat in “faceboc-ul” lu Strelet.Cit elan comsomolist.Cita mirlanie comsomolista liberalo-democratica.Ce va fi la 6 septembrie 2015? Voi incerca sa “ghicesc”.Nimica!
    Cum sa mai intimplat in istoria zbuciumata a Rep.secesioniste of Moldova.La 7 aprilie 2009,cind tineretul “revolutionar” indrumat de actualii lideri ai AIE 1.2.3,incendiau si devastau parlamentul si presedentia,le spuneam sa nu o faca,fiind-ca,tot din banii parintilor si ai lor vor fi restabilite si furati!!!
    Inzadar efort.Banii cheltuiti pentru “revolutie” si Moldova fara comunisti,trebuiau de recuperat.Ce-l mai bun mijloc de recuperare a banului cheltuit,e prin incendiere-reparatie!
    Inteleptul il sfatuia pe nebun:-sa nu taie creanga pe care sedea!Sa inchei.Orice revolutie,revolta,sau alta forma de revarsare a indignarii sociale,este achtata tot de noi.I-ar smecherii de “democrati”,ne “Au”!

  9. Alex

    Monte-Cristo, de ce crezi că Cibotaru, Nantoi, Boţan şi alţii primesc „simbrie” de la Kremlin? Ba aş spune că exact invers. Organizaţiile la care ei lucrează sau lucrau erau şi sînt finanţate de americani şi/sau europeni.

    Ş-apoi Cibotaru, prieten cu americanii, măcar a dat comandă să mai cureţe de rugină şi să vopsească tehnica. A mai organizat cîteva exerciţii pentru militari, că aceia uitaseră deja şi ce-i aia a împuşca.

    Nantoi s-a împotmolit. Cu asta-s de acord. Nu trebuia să se lege cu „leşinătura”.

    Nu prea am înţeles de ce-o numeşti pe Morari amantă „de lux”. Cred că exagerezi. Eu cred că ei îi place pericolul şi aventurile. Nu degeaba s-a legat anterior şi cu Baghirov, care-i aventurist pur-sînge.

    Despre care Guţu pomeneşti? Cea a lui Ghimpu, apoi Filat, care pe urmă era „smotreaşii” la PLR pînă aceia nu s-au legat cu Ţopa şi au „exilat-o”? Nu prea o simpatizez.

    Aveam în vedere ca fiind banală anume ideea asta cu unirea, care cică va rezolva toate problemele. Tu chiar crezi în asta? Eu nu ştiu dacă cei de la Bucureşti îs chiar atît de „romantici”. Ei poate ar vrea să mai pună mîna pe careva obiective strategice (căi ferate, centrale electrice, reţele de distribuţie, etc.), să aibă oameni pe care să se bizuie în politica „mare” de la Chişinău, etc. Dar Unire (în doi-trei ani), nu cred…
    Ş-apoi nu vrea lumea din RM UNIRE, ori tu nu înţelegi? Marea MAJORITATE NU VREA UNIRE! Şi vede în cei care strigă UNIRE nişte psihopaţi. Asta e. Încearcă să te deprinzi cu gîndul.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*