Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

180 comentarii

  1. Alex

    Titus, eu nu pot citi astfel de aberaţii.
    Despre ce fel de “proiect de modernizare” a fostei RSFSR în anii 90? TU GLUMEŞTI? În anii 90 în FR a fost distrus aproape tot complexul militar-industrial, zona high-tech-ului sovietic. Agricultură de subzistenţă, zootehnie aproape dată la pămînt. Industria constructoare de maşini dată la pămînt. Forţele armate aduse la bătaie de joc. Populaţia furată şi sărăcită. Sporirea mortalităţii şi scăderea natalităţii. Cultura dată la pămînt, degradarea tineretului în toate privinţele. Şi multe-multe altele…Spre sfîrşitul anilor 90 FR abia de se mai ţine ca stat întreg. Dar tu mie îmi spui de „proiect de modernizare”.

    Ori te referi la computere şi internet? Ele şi-n URSS erau. Cu timpul aveau s-ajungă şi la lumea simplă.

  2. Titus

    Mda… Dupa reactia isterica tipica “copiilor imperiului” am inteles ca Alex si K* s-au “copt” destul si sunt deja “in asteptare”. Exact ca in piesa teatrala: “Asteptindu-l pe Godot”. Numai ca ei nu-l asteapta pe Godot ci il asteapta pe “Führer-Tovaras-Conducator”. Are trei capete, apare in trei ipostaze, dar, in fond, e unul singur. E un fel de “Antimesia”, care va veni, cu o falca in cer si alta in pamant, sa taie ca-n varza, sa faca dreptate. “Stroghii- no SPRAVEDLIVII”. “Prostoi i VELIKII”. “Otets i SOLDAT”. Ha-ha-ha
    De fapt, nu este ceva extraordinar. Multi “copii ai imperiului” au facut candva la fel. Nu degeaba am dat articolul despre Imperiul German comparat cu Rusia putinista. cu 100 de ani in urma, Imperiul German era o mare putere economica si militara. Din punct de vedere tehnic(stiinta si tehnica, industrie) era primul in Europa, dar poate ca si in lume, poate ca SUA avea ceva de spus pe continentul american). Natia germana, spre deosebire de francezi, americani, etc se consolidase in jurul Kaiser-ului si Vaterland-ului. Imperiul German nu accepta “valorile occidentale”, numindu-i pe francezi, englezi, americani, evrei, “plutocrati”. Nemtii vorbeau de un teritoriu numit de ei “Mitteleuropa”, pe care doreau sa-l domine dupa “legi drepte”- kaiser-ul-tata in fruntea Berlinului, Berlinul in fruntea Prusiei, Prusia in fruntea Germaniei, Germania in fruntea lumii. Ordine si Lege, Credinta si Devotament, Cinste si Onoare… 🙂 Dupa productia industriala, Imperiul German depasise industria Frantei si Marii Britanii luate impreuna. Avea cele mai moderne uzine si fabrici, laboratoare, universitati, academii, scoli. Dar avea nevoie de o modernizare a societatii. Exista si un paradox: germanii ii criticau pe occidentali pentru colonialism, pentru faptul ca au acaparat toata planeta, dar sufereau ca s-au trezit prea tarziu si nu au colonizat ei acele continente si pamanturi.
    Ca Germania sa devina occidentala a fost nevoie sa treaca prin doua razboaie mondiale. Dupa primul razboi, cand Kaiser-ul a picat, iar lumea germana a fost facuta cioburi, “sufletul german” nu a rezistat mult la “plutocratie” si l-a tot visat si asteptat pe Godot, adica ptiu, drace, pe Führer. El era visat, asteptat, chemat cu sperante si dragoste. “Sufletul german” se zbuciuma, doar ramase fara “complex militaro-industrial”, fara drept de a produce vapoare mari de razboi, fara drept de a dezvolta tancuri si avioane de lupta. Ce se intamplase cu armata Keiserului, acea armata, care trecea prin dusmani ca prin unt? D-i-s-p-a-r-u-s-e. Disparuse cu desavarsire. (Chiar si atunci, cand Hitler a atacat Polonia, armata germana Wehrmacht era doar o umbra palida a armatei imperiale germane.) Mai, mult, Germania pierduse si cele putine colonii pe care le avuse. Deci, stimati cititori, va imaginati, cum suferea pe atunci, Alex-ul german, copilul de fier al fostului Imperiu??? Si acel Alex-german nu era singur, erau milioane ca el. Si toti deplingeau armata imperiala, puterea imperiala, teritoriul imperial si il asteptau… pe Führer…
    Cu ce s-a terminat aceasta istorie nu trebuie sa va mai vorbesc.
    Modernizarea Germaniei s-a produs TOTAL in anii 90 ai secolului trecut, cand RDG s-a unit cu RFG. Astazi Germania este o parte componenta a lumii occidentale, nu plange nimeni dupa Kaizer si Führer, exista legi democratice sise respecta drepturile omului, in tara domneste Legea. Si se vede destul de bine, dupa nivelul de trai ca directia aleasa nu a fost gresita. Au cazut si imperiile coloniale franceze, engleze, portugheze, spaniole… Nu sufera nimeni in Regatul Unit de la faptul ca nu mai are colonii.
    A ramas insa “sufletul zbuciumat al “Alexului rus”, care sufera, este frustrat, vrea revansa, doreste “dreptate”. Modernizarea il asteapta si pe el…

    Cu toate ca sunt optimist in privinta modernizarii, am un sentiment de compatimire fata de alex-ul moldovan. Si el isi asteapta führer-ul. Si führerul a venit: in chip bolfos si handicapat al lui Usatii si Dodon, lipsit de studii, cunostinte, logica, omenie. Acest führer poate fi clasificat ca “goluboi vorishka”, din caretea lui Ilf si Petrov. Fiecare alex isi are führer-ul sau, dupa chipul alexului se metamorfizeaza chipul führerului, cum e alexul asa e si führerul…

  3. Titus

    Chinurilie si suferintele oamenilor din fosta URSS in anii 90 ai sec. trecut au fost o rasplata pentru greselile facute pe parcursul anilor de existenta ai acelui monstru, numit URSS. A fost nascut pe sange si teroare, a trait in minciuna si fals, a cheltuit mai mult decat a produs. Si a produs armament pentru a ucide oameni. Toate imperiile coloniale au disparut fara urma. Daca aruncam o privire la situatie actuala, domnul Alex se aseamana mult cu un locuitor al statului african Zimbabwe, care plange ca in stare de colonie Zimbabwe a trait mai bine, iar acum, in independenta Zimbabwe traieste prost. Deci, tot la jug trage, in loc sa traga la libertate si sa lupte cu coruptia si hotia. Am observat un fenomen interesant din punct de vedere a logicii: “vatnicii” din fostul imperiu sovietic urasc de moarte homosexualismul, zicand raspicat ca in conformitate cu Sfanta Scripturta, acest fenomen este un mare PACAT! Nu vor sa PACATUIASCA si sa ajunga in iad. Dar tot in acelasi timp, “vatnicii” uita cu desavarsire ca un mare pacat este FURTUL, MINCIUNA, OMORUL. Aceste pacate sunt acceptate de “vatnici” fara jena.

  4. Alex

    Expresia „Germania să devină occidentală” e feerică. Probabil prin „occidentală” ai în vedere – transformată într-o semi-colonie americano-britanică. Germania nici azi nu a scăpat de americani şi britanici, cu toate că ruşii au plecat în 1994.

    Am înţeles că britanicii se simt foarte bine în braţele de fier a „provincialilor” pe care cu 100 ani în urmă îi dispreţuiau. Bravo lor!

    P.S.
    Dar cel breaz din toţi, bineînţeles, este intelectualul basarabean, care asemenea lui Titus, şi-a „băgat piciorul” şi a plecat în Europa de Vest, America de Nord, pînă chiar şi în FR, unde nu prea are cu cine vorbi în română, dar nici nu trebuie să „roadă granitul”, încercînd să aducă pas cu pas realitatea din RM la nivelul „idealurilor măreţe”.

  5. Alex

    Titus, faptul că foloseşti expresii ca „vatnik” e o dovadă în plus că eşti un „bolşevik”. Nu e o dovadă de toleranţă şi nu e deloc „europeneşte”, crede-mă.

    Chinurile şi suferinţele oamenilor sovietici se datorează faptului că s-au lăsat prostiţi de nomenclatura gorbarciovistă, Mafie şi intelectualitatea naţionalistă. În asta mult i-a ajutat CEAŢA care a emanat-o Gorbaciov şi Co., inclusiv cu borcane care se „încărcau” cu energie pozitivă de la razele tubului catodic.

    Cît despre homosexuali: nici nu le bat din palme, nici n-arunc cu pietre în ei.

  6. Titus

    “Expresia „Germania să devină occidentală” e feerică”

    Mda… Alecs-ii moldovenisti nu au citit ca am scris despre “Mitteleuropa”- care pe timpurile Imperiului German nu era pentru germani numai un termin geografic, ci un fel de a exista, un ideal politic bazat pe pangermanism. Acest termin era legat de “lumea germana”, care era in conflict direct cu gandirea occidentala.

    “Центральная Европа — не столько географическая реальность, сколько историческая, в определённом смысле историко-идеологическая концепция.

    Фридрих Науман выдвинул очерченную им в одноимённой книге в разгар Первой мировой войны концепцию Mitteleuropa (нем. — срединная Европа). В ней Центральная (точнее, «Средняя») Европа рассматривалась как сфера влияния Германии, расширенная после её предполагаемой победы в войне,”

    “The term ‘Mitteleuropa’ never has been merely a geographical term; it is also a political one, much as Europe, East and West, are terms that political scientists employ as synonyms for political ideas or concepts. Traditionally, Mitteleuropa has been that part of Europa between East and West.

    Am crezut ca alecsii au citit articolul propus. Pana si marele Thomas Mann spunea pe acele timpuri ca germanii nu vor accepta niciodata modul de guvernare occidental:
    “«Никогда механически-демократическое государство Запада не получит у нас прав гражданства… Демократия в западном смысле и вкусе нам чужда и является у нас чем-то переводным, она существует только в прессе и никогда не сможет стать нашей жизнью и нашей правдой… Мы созрели для демократии? Созрели для республики? Какой вздор! Те или иные государственные и общественные формы либо подходят народу, либо не подходят».

    Эти слова принадлежат не какому-нибудь современному апологету «русской весны» или прокремлевскому публицисту, а лауреату Нобелевской премии по литературе, знаменитому немецкому писателю Томасу Манну. Написаны они были в годы Первой мировой войны, когда общественно-политическая атмосфера кайзеровской Германии очень напоминала нынешнюю Россию. Не только Томас Манн, но и многие другие немецкие интеллектуалы (Макс Вебер, Эрнст Трёльч, Германн фон Кайзерлинг) считали либеральную демократию порочным порождением Англии и Франции, и потому абсолютно неприемлемой германскому духу.”

    Bolboroselele cu “Germania-semicolonie cu trupe de ocupatie pe teritoriu” ma fac sa zambesc. Dar asa sunt claditi propagandistii komintern-isti, sa minta la fiecare pas. Ei nu vad armata cazaceasca la Tighina, ei nu vad ca Trara Independenta a lor are un PIB mai mic decat al Namibiei, ei vad Germania ca semicolonie. Shic, shic.

    Titus-ii au vazut LUMEA. Au avut posibilitate sa compare, sa vada, sa analizeze. Alecsii au stat pe cuptor in “tara intre doua rauri- Prut si Nistru- in Mesopotamia stalinista, degradind din an in an tot mai mult. Alecsii sustin ca “europenizare” este hotia lui Plohis si Filea, alta europenizare nu au vazut.
    Exact ca in “Umbrele” lui Platon: “Niste oameni stau legati intr-o pestera intunecata si nu o pot parasi. Ei vad doar ceva lumina la iesirea din pestera si niste umbre, care sunt doar niste proiectii ale lucrurilor reale, care se afla in exterior. Dar “legatii” nu vad lucrurile adevarate, ei vad numai umbrele lor, dar cred ca anume umbrele sunt lucrurile reale.”
    In privinta altor aberatii, alecsii ma fac doar sa surad amar…

  7. Titus

    Ca sa va fac “fericit” va recit poezioara “Raspuns fiicii” de poetul sovietic moldovenesc Fiodor Ponomari:

    Va mai amintiti?
    Toate vrea sa le-nteleaga,
    Toate vrea ca sa le stie
    Si de ce Carp vita leaga
    Pe haragi la vie!

    Apoi urmeaza:

    De-i voi spune Adevarul luptei epocale
    Ca nici focul si nici fierul nu-s zagaz in cale
    Ca pe Omul Nou Sovietic nu pot sa-l opreasca!!!

    Acum va place???

  8. Alex

    Titus, dacă eşti aşa mare intelectual, ia povesteşte-ne ce înţelegi, nene, prin „gîndire occidentală”. Şi ce înţelegi în genere prin „Occident”? De unde începe, unde se termină. Fă lumină! Mai multă lumină!

    Titus a văzut lumea, dar în suflet tot „bolşevik” a rămas. Se luptă pe net cu „vatnicii”, cu „bîdla”, etc.
    De ce n-ai rămas Titus în RM să promovezi ceea în ce crezi? Sau de ce nu vii aici, luminatule, să faci ca Moldova s-arate aşa cum ai vrea? „Слабо?” Îţi place totul de-a gata, nu-i aşa, Titus? Atunci nu te mai plînge. Vorbeşte germana, înainte, frate iepure!

  9. Alex

    Dacă pe malul drept s-ar trăi mult mai bine decît pe malul stîng, oamenii simpli din „R.M.N.” ar linşa cu mîinile goale elitele transnistrene. Nici tancurile nu le-ar salva.

  10. Titus

    “Dacă pe malul drept s-ar trăi mult mai bine decît pe malul stîng, oamenii simpli din „R.M.N.” ar linşa cu mîinile goale elitele transnistrene. Nici tancurile nu le-ar salva.”

    De ce pe malul drept nu se traieste mai bine decat pe malul stang?

  11. Titus

    “Titus, dacă eşti aşa mare intelectual…”

    De unde ati luat ca sunt “Mare Intelectual”??? Am studiat doar la doua universitati, una in RM si alta in Occident. Vorbesc doar 4 limbi, inteleg 6. Am ceva publicatii, dar nu ma compar cu Pushkin sau Eistein…
    Din contra, cred ca Dvs sunteti un “Galileo”, un “da Vinci”, un “Vladimir Volfovici” in carne si oase. Nu indraznesc sa ma compar…

  12. Alex

    Şi Leancă ştie 5 limbi. Chiar şi Lupu. Dar ce folos pentru ţară? Ce folos din asta măcar pentru sufletul lor, care nu cred că va ajunge în rai?

    D’ apoi în RM, câţi oameni au publicaţii… Chiar şi cărţi scriu. Numai că nimeni nu le citeşte. Iat-aşa, dragă Titus.

    Nu se trăieşte bine pe malul drept inclusiv din cauza lui Titus care, la un moment dat, în loc să lupte „a băgat picioru” şi a rezolvat problema.

  13. Titus

    Bine, daca nu cititi carti… va ramane sa traiti in balegar. Poate veni in tara voastra chiar si al doilea Cucuzel. Dar nu va putea face nimic, daca voi va dati drept dobitoci… Asa ca bagatul piciorului nu este chiar o solutie gresita, cand ai de a face cu moldovenisti primitivi si retardati…

  14. Alex

    Moldovenişti primitivi şi retardaţi? Tu crezi că cei care votează „Mihai Ghimpu” multe cărţi citesc? Poate de nevoie, că-i obligă profesia. Ş-apoi ce folos chiar de le citesc, dacă votează un cretin şmecher ca el?

    Eh, Titus, chiar ai pierdut legătura cu noi.

  15. Titus

    Ghimpu nu are nimic cu europenismul. Chiar domnul jurnalist Socor a spus acest lucru. Ghimpu este pro-roman dar anti-european.

    Eu am “pierdut” legatura cu “voi” inca de pe timpul cand eram scolar la o scoala sovietica moldo-ruseasca din Chisinau. Cred ca nu va puteti imagina: 28 de elevi in clasa, 14 baieti si 14 fete. Din cei 14 baieti, 6 erau total analfabeti chiar in clasa a 8-a. Restul 7 nu citisera nicio carte in afara de manualele scolare. Fetele nu le pun la socoteala, ele se pregateau sa fie viitoare mamici, se antrenau in spalatul pelincutelor. A avut dreptate D.Cantemir spunand ca moldovenii nu se rup la carte si socot ca carturari trebuie sa fie numai popii…

  16. Alex

    Titus, probabil erai eminentul grupei. Am înţeles, frate. Te invidiau şi te obijduiau din cauza asta toţi băieţii din grupă, cred că. Ei lasă, se mai întîmplă. Fetele spălau pelincuţe. Fraţilor şi surorilor mai mici, probabil. Nu ţin minte să fi fost astfel de cursuri în şcoală.

  17. Titus

    De ce ma obijduiau? Elevii nu aveau nimic impotriva mea. Pur si simplu aveam interese diferite. Muream de plictiseala. Era scoala SOVIETICA. Baietii, erau zilnic batuti de “pedagogii” moldoveni tineri. Pedagogii evrei batrani plecasera la pensie, in locul lor a venit o generatie de “intelectuali moldoveni sovietici” proaspat crescuti. Unii din ei, fiind inca foarte tineri, sufereau de sadism. Una din “distractiile” lor iubite era maltratarea elevilor care nu “invatau”. Se intampla uneori ca baiatul batut pleca acasa cu hainele insangerate. Eu eram baiatul, care ii punea la respect pe acei “pedagogi” sadisti, sfidandu-i si spunandu-le ca a lovi un copil este ultimul stadiu al nemerniciei. Asa ca nu am fost “eminent” la scoala. Si in “komsomol” nu am fost primit. Toate au venit mai apoi, la colegiu.

    In privinta pelincutelor am avut in vedere ca nicio colega de clasa nu a facut facultate, mai toate s-au casatorit timpuriu devenind mamici tinere si nu au mai citit nimic.

    Ca in acest clip din Romania. Femeia vorbeste despre compozitorul “Mihai Creanga”.

    https://www.youtube.com/watch?v=Xf5f9GNZRMg

  18. Alex

    Ai avut o adolescenţă şi-un început de tinereţe grele, care te-au marcat pentru toată viaţa. De-aia şi aşa „antisovietcik” eşti.

  19. Alex

    Titus, mersi, dar eu nu-s intr-atit de nostalgic. Te sfatui sa faci rost de ceva asemanator, dar in cazul Romaniei. Sergiu Mocanu va aprecia gestul, fii sigur.

  20. Alex

    Titus, i-ai adresat vreo întrebare lui Sergiu Mocanu în cadrul emisiunii de astăzi?

  21. Titus

    A fost intrebarea despre “moldovenismul primitiv de pestera”. Am facut-o mai mult pentru Dvs, ca sa va conving ca domnul Mocanu este un om erudit si un european adevarat. Sper ca v-a satisfacut raspunsul domnului Mocanu.

  22. Titus

    Fara limba romana, cunoasterea adevarata a istoriei, constiinta ca suntem o parte a unui popor de 25 milioane de oameni, care se afla in UE, RM nu are nicio sansa sa se modernizeze. Cred ca e clar.

  23. Alex

    Ştiam eu. Limbajul tău „de lemn” te trădează de la o poştă.

    Totuşi n-ai înţeles ceea ce eu de luni bune încerc să-ţi lămuresc. Dodon nu e MOLDOVENIST, nici ROMÂNIST, nici IMPERIALIST.

    DODON REPREZINTĂ CEA MAI GREŢOASĂ FORMĂ DE MOLDOVAN OPORTUNIST!
    Nu m-aş mira dacă Dodon doseşte pe undeva paşaportul românesc, ca la momentul potrivit să-l scoată şi să fîlfîie cu dînsul. Ştiu precis că mulţi din fracţiunea lui au cetăţenie română.

    P.S. Pentru mine Mocanu nu e „vacă sacră”. Eu îmi permit „luxul” de a nu fi 100% de acord cu el.

  24. Titus

    Slabeste-ma, amigo. Nici d-ta nu esti un Demostene sau un Cicero.
    “Limbaj de lemn”- he-he

    La momentul actual Dodon este exponentul celui mai scarbos moldovenism de pestera- moldovenismului primitiv si retardat.

    Nu este vorba de vreo “vaca sacra”, ati spus ca doriti sa fiti in echipa domnului Mocanu. Cu “nostalgia Dvs, aproape ca erotica” pentru trecutul “glorios” sovietic, nu stiu ce ati putea face in aceasta echipa. Drumurile Dvs si ale lui Mocanu nu se intersecteaza, Mocanu trage spre Europa, Dvs trageti spre “tsarcul stalinist”, va doriti bantustan de tip transnistrean, cu grafie chirilica, cu limba creola, cu plecaciuni in fata colonizatorilor.
    Am o intrebare: de ce nu va inscrieti in clubul patriotic moldovenist Voievod, condus de domnul Nicolae Pascaru? Sunt convins ca anume acolo ati fi acceptat si inteles in deplina masura. 🙂

  25. Alex

    Dodon face acelaşi lucru ca şi istoricii moldovenişti sovietici. Eu chiar aş fi tentat să cred că e un agent român sub acoperire. Un fel de Roşca, dar în tabăra opusă.

    Stai prost cu umorul, frate! (vizavi de „limbaj de lemn”)
    Titus, eu nu numai că te slăbesc, ba chiar îţi ofer şi o pauză. Do you need a break, pal?

    P.S. Cu Pascaru e clar. Mocanu, însă, mi-e interesant. Îl studiez.

  26. Titus

    Nu e nicio problema in privinta pauzei. Dar sunt aproape convins ca si Dvs nu va aflati in RM. Am asa o intuitie, o voce launtrica imi spune ca scrieti din afara hotarelor RM. Nu va aflati in bantustan, insa doriti, dintr-un oarecare orgoliu, sa-i mentineti pe altii in interiorul lui. Va priveste…

    Oricum, va urez “La multi ani” si va doresc succese.

  27. Alex

    Titus, şi eu îţi urez succese. La mulţi ani!

  28. Nicolai

    Moarte vatnicilor!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*