Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

180 comentarii

  1. Titus

    Nu exista limba oficiala moldoveneasca. Exista limba romana oficiala, iar ceea ce numiti Dvs limba moldoveneasca este doar un grai al limbii romane. Asta o spun stiintific (nu ca Marian Lupu”.
    Nu avea populatia din “Lumea rusa” sa se obisnuiasca cu legile si obiceiurile noastre. Dovada sunt evenimentele din Crimeea si Estul Ucrainei. Doar daca ii aceptam sa ne conduca totalmente, si ne deziceam de toate valorile noastre.
    Ca sa mai dau un exemplu elocvent: Dupa primul razboi mondial (pe care l-a prorocit Svejk), Imperiul Austriac s-a dezmembrat, la fel ca URSS in mai multe tari. Populatia privelegiata din acel mare imperiu era de etnie germana sau ungara. Dupa razboi a apurut statul Chehoslovacia, care a mostenit o parte din populatia germana a fostului imperiu, ma refer la Regiunea Sudeta. Cehoslovacia nu a fost o tara saraca, a avut o industrie destul de puternica, mai ales in Cehia. Dar iata ca “copiii imperiului”, nemtii sudeti nu au dorit nici in ruptul capului sa-si piarda fostele privelegii. Nu au acceptat nimic slav, au stat mereu in conflict cu majoritarii slavi, pana nu l-au adus in 1938 pe Hitler. Hitler a ocupat la inceput regiunea populata cu germani, apoi a zis ca nu mai are sens sa mai existe statul cehoslovac. A ocupat toata Cehia(unde multi vorbeau si nemteste, exact asa cum vorbesc moldovenii ruseste). I-a oferit Slovaciei(care era mai putin dezvoltata si cu mai putine traditii germane) independenta formala. Chehoslovacia existase deja 20 de ani, dar elita germana nu a dorit nicicum sa se dezica de “lumea germana”, la fel cum nici cei din lumea rusa nu doresc nici dupa 25 de ani sa cedeze privelegiile ei. S-a terminat totul tragic, dupa sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, cand Hitler capitulase, cehii au maltratat si deportat aproape toti germanii din tara. Unii au fost chiar ucisi cu bestialitate. Era deja perioada comunista.

  2. Titus

    Pardon de greseala : privilegiu si nicicum privelegiu 🙂

  3. Alex

    Nu prea sînt de acord.
    Relaţia dintre Moscova şi fosta RSSM era foarte diferită de cea dintre Moscova şi fosta RSSU. Conflictul din zilele noastre între Moscova şi Kiev trebuie perceput undeva ca pe un conflict în cadrul unui cuplu de foşti soţi divorţaţi, dar care se mai întîlneau la o partidă de sex rapid. Ce e mai amuzant e că la începutul anilor 90, Moscova a părăsit Kievul şi nu invers. Acum Kievul ca şi cum vrea o „relaţie serioasă” cu Occidentul (sau mai corect o fi invers, who knows). Acum Moscova e „refuzată” complet.

    Nu contează cum e ştiinţific. În politică nu prea contează. În Muntenegru se vorbeşte într-un soi de sîrbă, dar denumirea de „sîrbă” e refuzată; în Croaţia se vorbeşte într-o limbă la fel foarte apropiată de cum se vorbeşte la Belgrad, dar dacă te duci în Croaţia şi le spui că vorbesc sîrba, poţi liber să iei la bot. Dacă făceai lucrul ăsta la începutul anilor 90, croaţii te linşau.

    Titus lucrurile ar fi fost mult mai simple, dacă toţi moldovenii ar gîndi ca tine. Dar ca tine gîndesc maximum 35 % (dintre moldoveni-români, rusofonii nu-s în calcul). Majorităţii celor care se considerau în 1989 moldoveni, unu la mînă – le era în cot de alfabet, doi la mînă – doreau ca limba să se numească în continuare „moldovenească”. De-aia te fugăreau ei pe tine cu tot cu tricolor. Mai ia în vedere că cei de pe malul stîng au văzut tricolorul doar în perioada 1941-1944. Amintiri plăcute, bineînţeles nu prea erau de unde să fie. Respectiv, sper că înţelegi de ce tricolorul în 1990 chiar nu a fost o idee bună.

    Ce reacţie ai fi vrut tu de la rusofoni, dacă ideile „intelectualităţii române din Basarabia” nu erau susţinute nici măcar de majoritatea moldovenilor de pe malul drept?

  4. Titus

    Interesant, ce amintiri le trezeste transnistrenilor Drapelul Rosu Sovietic de Lupta si Munca daca au greata de Tricolor??? Vad ca de drapelul rusesc, care este si el un tricolor nu le este greata. De ce aceia, care au genocidat populatia din Ucraina si Transnistria prin anii 30 ai sec. trecut, cand tatuca Stalin a facut “colectivizare”, sunt priviti ca “parinti ceresti” si intampinati cu paine si sare, pusi la locul de onoare de catre asa numitii “moldoveni transnistreni”???
    E ca in bancul romanesc: Bre basarabene, de ce ne urasti? Voi, romanii-fascisti, l-ati batut pe bunelul. Dar unde-ti este bunelul tau acum? L-au impuscat prietenii rusi in 40…

  5. Alex

    Nu-i faza în drapeluri tricolore, ci în tricolorul românesc. În perioada antonesciană nu era tare vesel nici în România de la vest de Prut. Iar Antonescu în zona noastră vrînd s-arate ceva lui Hitler, a mai redus numărul de evrei, etc. Ş-apoi nu uita că slavii nu aveau onoare conform teoriilor rasiale şi toate cele?
    Reacţia la tricolorul românesc în stînga Nistrului era de prognozat. FOARTE DE PROGNOZAT. Eu cred că special s-a tărăgănat imprimarea stemei pe tricolor (abia pe la sfîrşitul lui 1990), ca la Tiraspol situaţia să „explodeze” (cîteva luni bune drapelul RSSM a fost curat Tricolor Românesc). Cred că aici şi Bucureştiul a avut o influenţă.

    Titus, fii serios. Bancul ăsta nu face nici doi bani. Cei din România nu vor să recunoască că i-au pierdut pe moldoveni în perioadă interbelică. Şi nu atîta din cauza jandarmilor, cît din cauza că au transformat regiunea în „otstoi-ul” regatului. Au administrat totul de-a oaia. Mult mai rău decît ruşii în ultimele decenii ale imperiului (înainte de I-ul Război Mondial). Tu vezi care era nivelul sărăciei, analfabetismului, etc. la sfîrşitul anilor 30, în judeţele Basarabiei şi în restul regatului. Ia măcar şi din surse româneşti.

    P.S. Am cunoscut cîndva un bătrîn evreu, care a prins vremurile în cauză. Înainte de a pleca în Israel mi-a povestit cum a omorît în tinereţe un jandarm care-l maltrata la tot pasul.

  6. Titus

    Cunosc genocidul evreilor efectuat de criminalul Antonescu. Romania oficiala si europeana nu neaga acest lucru si nici nu-l ascunde. A fost instituit chiar si un anumit institut de cercetare si documentare a Holocaustului din Romania, Institutul Elie Wiesel, care lucreaza in directia de a elucida crimele infaptuite de regimul antonescian in Romania, Basarabia si Transnistria. Acest institut este finatat de catre Statul Roman. Am scris ieri ca nu doresc o unire cu legionari, capitan si Maresal, pusi in capul mesei. Mai mult, i-am scris personal o scrisoare autorului si publicistului evreu Teshu Sholomovici, autor, care a scris recent o carte-biografie a lui Ion Antonescu. I-am spus lui Sholomovici ca nu face sa incerci sa “inalbesti” un criminal ca Antonescu. Mi-a raspuns ca nu il inalbeste, vrea doar sa-l arate realist.
    Vedeti ca Romania respecta legile democratice, are chiar o lege, care pedepseste negarea Holocaustului facuta in public de catre cetatenii romani. Si e bine asa, si e corect asa.
    Nu am auzit de niciun institut in Federatia Rusa, care ar cerceta cazul Holodomorului din Ucraina si Transnistria. Mai mult ca atat, oficialii rusi isi bat joc deschis de ucraineni, care incearca sa aduca lumina pe acel genocid bosevic.
    Si ca sa fim sinceri, trebuie sa recunoastem, ca primul pogrom antisemit a avut loc la Chisinau pe timpul Imperiului Rus. Mai mult ca atat, a fost inspirat de catre “Ohranka tsarista”. Mergeti pe actuala strada Romana din Chisinau (in 1903 se numea Aziatskaia) si la capatul acelei strazi veti gasi locul unei cladiri descrise de catre scriitorul si publicistul rus Korolenko in eseul sau “Dom nomer 13” descrie destul de amanuntit tragedia produsa in 1903, cand banditii si lumpenii din Chisinau au maltratat si omorat evreii locali. Imperiul Tsarist nu si-a cerut iertare, URSS nu si-a cerut iertare, Rusia moderna nu si-a cerut iertare. Si eu am corespondat cu un evreu batran, domnul Pincu Sfartz, din Onesti, care s-a refugiat din Iasi la Chisinau in 1940(fiind copil) impreuna cu familia sa. Dar in 1941 a fost deportat de sovietici in Siberia, impreuna cu toata familia. S-a reintors la Chisinau in 1946 si i-a trebuit inca cativa ani, ca sa i se permita sa traiasca la Iasi. Omul a scris un articol despre viata sa din exilul sovietic siberian. Sovieticii nu si-au cerut iertare de la el pana astazi, desi are acum 80 de ani.
    Nu vad logica sa urasti tricolorul romanesc modern din cauza evenimentelor din timpul celui de al doilea razboi mondial. Numai idiotii si tampitii totali pot uri ceva ce nu exista: Romania lui Antonescu nu exista. Un idiot “moldovan” imi spunea in copilarie ca trebuie sa-i urim pe japonezi, fiindca japonezii l-au ars in locomotiva pe Serghei Lazo.
    Transnistrenii si in genere vatnicii se aseamana foarte mult cu talibanii islamici: se ofenseaza la fiecare pas si-si reserveaza dreptul de a uri de moarte pe tot felul de dusmani, pe care trebuie sa se razbune, omorandu-i.

  7. Alex

    Titus, lumea in Transnistria nu s-a complicat asa tare. Plus propaganda. Plus un Druc care mai dadea rusofonii afara de la posturi pe malul drept. Plus niste Mari Adunari Nationale unde fluturau drapele romanesti. Plus alfabet latin. Plus limba romana. Plus racnete despre unire. Plus racnete despre mancurti.Plus KGB. Plus directorii de uzine. Plus comanda de la Moscova. Plus prostia si frinarea pe gheata a lui Snegur. Plus frinarea pe gheata a multor moldoveni din est. In fine avem ce avem…

    Mircea Snegur si Mircea Druc spre victorie ne duc… Asa o “victorie” de sa-ti musti miinile.

  8. Alex

    Titus, lasa naibii foametea din Ucraina. Ca noi am avut-o pe-a noastra. La care au pus mina nu stiu daca atit Stalin, cit tovarasii transnistreni care conduceau atunci RSSM.

  9. Alex

    Apropo, în legătura cu Ucraina.
    În Ucraina o să se întîmple cam ce-a fost la noi în anii 90. Industria se va duce naibii, agricultura – la fel de performantă ca la noi, o mulţime de oameni îşi vor pierde locurile de muncă şi vor brăzda toată planeta ca să supravieţuiască. Mulţi se vor duce în FR unde vor asculta „adevărul lui Putin” şi vor sfătui pe cei rămaşi acasă cum să voteză. Donbass-ul va lua soarta Transnistriei. Pînă la urmă – numa voie bună.

    Ia lume proastă. Şi-mi spunea cineva că ucrainenii îs şmecheri. Uite că i-au întrecut la capitolul „prostie istorică” pînă şi pe polonezi, care pînă cu ceva timp în urma era considerat unul cele mai neghioabe popoare din Europa.

  10. Titus

    Nu inteleg cine a considerat polonezii cel mai neghiob popor al Europei. Hitler? Stalin? Neonazistii lui Putler?
    Polonia a fost una din cele mai mari tara in Europa, se intindea de la Marea Baltica pana la Marea Neagra, in componenta Statului Polon intra Polonia, Lituania, Ucraina, Belorusia. Avea hotar cu Tara Moldovei. Alexandru cel Bun si chiar Stefan cel Mare au fost vasalii Poloniei. Polonia are o cultura distinsa, oameni de creatie, personalitati istorice de talie mondiala. Puteti argumenta cine a spus ca polonezii ar fi unul din cele mai neghioabe popoare din Europa? Pentru mine, aceasta afirmatie miroase a fascism necamuflat, a pact Molotov-Ribbentrop vadit. As vrea sa citesc o argumentare bazata pe date istorice, literatura, hronica…

  11. Alex

    La moment nu am timp pentru detalii. Cele mai grăitoare repere: a doua jumătate a secolului XVIII – acolo-s mai multe evenimente, august-septembrie 1939.

  12. Titus

    Nu trebuie sa va mai osteniti. Am avut dreptate: Hitler, Stalin, Imperiile Rus, Austriac si Prusia. Deci, niste fascisto-bolsevici, plus cele mai agresive imperii din Europa sec.18. Nu accept asemenea argumente. In sec.21 sunt depasite si criminale.

  13. Alex

    Titus, un popor cu asemenea pretentii la viata a sfirsit-o de 2 ori foarte prost. Eu am foslosit termenul “prostie istorica”. Asta nu se refera la polonezul individual, dar la popor. In politica internationala, teremenul “criminal” se foloseste in cazul pierdantilor.

  14. Titus

    Ironia soartei: Prusia ca stat nu exista, nici macar ca Land nu exista, nemtii s-au dezis de acest nume agresiv(Exista Berlin si Brandenburg, s-au dezis de cazarma si de ideologia militarista). Imperiul Austriac s-a facut tsandari in 1918. Imperiul Rus la fel. Hitler a demonstrat ca a fost un dement criminal, URSS-ul stalinist s-a prabusit ca un colos pe picior de lut. Statul polon exista pana astazi. Polonezii, spre deosebire de noi, nu au plecat capul niciodata in fata ocupantilor. S-au rasculat de cate ori au avut posibilitate. Ei nu spun ca nu-s polonezi.
    Ideologia imperialista-fascista-bolsevica, bazata pe inganfare si badaranie, care incearca prosteste sa-si justifice crimele proprii prin injosirea victimii, pe care o sfasie, prada, omoara, nu are viitor. Prin asemenea ideologie se poate justifica orice marsavie: am cotropit tara cutare pentru ca locuitorii ei sunt prosti, am trimis milioane in camerele de gaz si crematorii fiindca exista rase inferioare, am exterminat clase sociale, fiindca istoric sunt groparul burgheziei. Dvs, Alex, chiar credeti ca asemenea ideologie are viitor?

  15. Alex

    1) Nemţii nu au nevoie de Prusia ca entitate. Prusia a fost o etapă în dezvoltare, care a fost depăşită cînd Bismarck a creat Imperiul German. E adevărat, Imperiul German a moştenit agresivitatea prusacă. În perioada Războiului Rece Prusia ca regiune a fost împărţită între Germania de Vest, Germania de Est, Polonia, şi URSS. Dar ceva din spiritul agresiv prusac s-a păstrat în Germania şi Berlinul de Vest.
    http://goo.gl/GbtQQe

    Germania de astăzi e Germania de Vest (cu apucăturile ei) mărită pe contul Germaniei de Est.

    2) Imperiul Austriac era varianta catolică a Imperiului German, care era preponderent protestant (sau poate-o fi mai corect să zicem că era de spirit protestant). Imperiul Austriac a fost în mare măsură ajutat să se facă ţăndări. Chiar relativ recent unii actori cum ar fi S.U.A. au muncit mult ca rămăşiţele acestui imperiu să se facă şi mai ţăndări.

    3) Tragedia polonezilor a constat în aceea că s-au regăsit între 2 popoare care-s mai puternice, etc. decît ei. Polonezii de 2 ori au fost „frecaţi” foarte bine, exemplar, de ruşi şi nemţi, dar minte aşa şi nu s-au învăţat. În zilele de azi, Polonia, din ceea ce face, dă de înţeles că are de gînd să mai calce încă o dată pe una şi aceeaşi „greblă istorică”.

    P.S. Lasă aspectul moral. Oare în 2013 cînd Fule l-a luat pe Filat şi l-a aruncat în braţele lui Plahatniuc, numa sa fie totul bine pina la „Vilnius”, se gîndea la moralitate?

  16. Alex

    Imperiul Rus a fost făcut ţăndări pentru ca peste doar cîţiva ani să reapară sub forma URSS. Adu-ţi aminte cum începea imnul sovietic: „Союз нерушимый республик свободных cплотила навеки Великая Русь.”

    Astăzi URSS nu mai este, dar ruşii au FR, o umbră a URSS. Chiar şi aşa „păcătoasă”, dar e o „umbrelă” pentru o mare parte din ruşi.

    P.S. Printre altele, dacă omul considera URSS drept patria sa, era normal să-i considere pe japonezi (mai corect – statul Japonia) duşmani. Degeaba îl numeşti „idiot”.

  17. Alex

    Prieteni, în legătură cu ultimele evenimente, zic că americanii cu europenii, prin Timofti şi PLDM, duc ţara spre alegeri anticipate. Încă un an cu Plahatniuc şi la următoarele alegeri stînga e votată de 70 %, iar de Europa moldovenii nu vor dori s-audă încă 50 ani înainte. Ca şi de România, la vremea ei.

  18. Titus

    Corect, “moldovenii” nu au nevoie nici de Europa, nici de Romania. Ei viseaza sa se inchine si sa-i sarute cizmele lui Putin si sa opreasca cu corpurile lor vii tancurile americane la Breansk ori Tanbov. “Moldovenii” vorbesc o limba neexistenta, care nu are nici alfabet, nici gramatica. “Moldovenii” sunt cei mai mari “gramatici” din lume, fiecare isi creaza gramatica proprie, fiecare curte isi are “dialectul” propriu.
    Moldovenii isi urasc intelectualitatea proprie, socot ca numai popii trebuie sa stie carte… “Moldovenii” ii injosesc pe oamenii invatati, ii declara nebuni…
    “Moldovenii” se socot “destepti”, desi pute a ei a prostie de la o posta. NU DORESC SA FIU “MOLDOVAN”. Imi este rusine!!!

  19. Alex

    Titus, hai nu dispera! Mai bine vino în Moldova şi încearcă să schimbi lucrurile. Zi de zi. Pas cu pas. Iat-aşa cum face Mocanu. Atunci te-aş mai înţelege. Dar tu ai plecat în Germania şi filosofezi de acolo. Mai vii o dată la patru ani aici ca un turist într-o rezervaţie, te sperii de ce vezi şi-ţi spui: „Vai. Ce bine-am făcut c-am plecat. Chiar nu regret deloc!”.

    P.S. Eu n-aş spune că moldovenii tare îi iubesc pe popi. Mai degrabă moldovencele.

  20. Titus

    Ba sa ma pazeasca bunul D-zeu. Poti veni acolo unde poporul doreste cu adevarat schimbarea. Insa sa vin acolo, unde este iubit ocupantul si sunt urat eu pentru adevar, este o prostie. Sa fiu sincer, domnule Alex, sunt convins ca nici Dvs nu sunteti in RM. Si, sa fiu sincer, nu aveti nimic comun cu domnul Mocanu. Domnul Mocanu lupta cu tipi ca Dvs, ucide “moldovanul cel fudul in sine”, sa nu va fie cu suparare.
    Privind conferinta de presa de astazi a lui Voronin, am strigat cu bucurie: Doamne, ce bine ai facut ca m-ai scos din “raiul moldovenist independent” inca pe timpul lui Kirilovici si nu l-am avut “presedinte” pe cioroiul antiroman Voron. Eu nu inteleg, la ce se mai duc jurnalistii la un asemenea specimen, oricum nu poate vorbi si se comporta ca o bufnitsa batrana, cocotata pe un ram de pom. Sa ma scuzati, pentru aceasta explozie de sinceritate…

  21. Alex

    Titus, d-apoi cu aşa abordări nu va avea loc niciodată schimbarea ce ţi-o doreşti. Eu pun pariu că mai sunt cîteva zeci de mii de moldoveni ca tine peste hotare. Fraţilor, veniţi în Moldova. Faceţi un club, ţineţi-vă unul de altul ca dracu, promovaţi „Schimbarea”. Pas cu pas. Zi de zi.

    Chişinăul nu e sub ocupaţie. Chişinăul e undeva între Tiraspol şi Bucureşti. La propriu şi la figurat.

    Am eu ceva în comun cu Mocanu. Vreau să trăiesc aici în Moldova şi vreau ca în Moldova să fie bine. Probabil vedem diferit căile de realizare a dezideratelor în cauză.

    După toate ce le-am văzut în aceşti 25 ani, îmi pare foarte bună ideea de a-l fi luat la 15 ianuarie 1988 pe Anatol Şalaru şi de a-l spînzura de bustul lui Eminescu, pe Mircea Druc de a-l trimite naibii să facă revoluţie la Cernăuţi, dar nu să tulbure apele la Chişinău, iar pe Snegur de a-l trimite din postul de secretar al CC pe agricultură la cărat bălegar la vreo fermă de animale din nordul RSSM.

  22. Alex

    Titus, da’ unde crezi tu că m-aş afla? La Moscova?

  23. Titus

    Nu este neaparat nevoie sa va aflati in Rusia. Am cunoscut pe net un om, care vorbea o romana perfecta, asa ca Dvs, care-si facuse studiile in Romania si isi facuse si cetatenie romaneasca. Apoi cu diploma romaneasca si cu pasaportul romanesc a venit in Germania. Si a inceput a predica ura impotriva Romaniei, a afirma ca nu este roman si a predica moldovenismul primitiv si retardat. Era mai tanar ca mine, cu vreo 7 ani, deci nu era verde.
    Eu, domnule Alex, nu va condamn. Cum va asterneti, asa si dormiti. Daca in 25 de ani, ati ramas un exponent al imeriului, va priveste. Eu sunt in alt mediu. Cine stie, ce avea sa fie cu mine, daca ramaneam in aceasta mocirla numita RM. Unde “autoritate” nu au savantii ci interlopii: Vania Pisateli, Grisha Bulgaru, Renato Usatii, Vladimir Plahotniuc, Costea Tutu, etc. Nu o luati in nume de rau, nu va suparati. Nu este scopul meu sa va jignesc.

  24. Alex

    Eu-s de acord că ceva nu e în regulă cu omuleanul de care pomeneşti. Dacă e atît de anti-român, de ce a făcut rost de cetăţenie românească? Probabil, un tip oportunist.
    Eu, însă, nu mi-am făcut studiile în România, nu am cetăţenie românească. Dar înţeleg că este o mare deosebire de mentalitate între cei din România şi cei din RM (malul drept). Chiar recent am comunicat pe viu cu un tip originar din Moldova de peste Prut, de vreo 45-50 ani.

    Şi mai ştiu că celor de la Bucureşti niciodată nu le-a păsat foarte tare de indivizii dintre Prut şi Nistru. Ei, probabil, în cele mai dulci vise legate de Basarabia, văd cum între Prut şi Nistru într-o bună zi dispare toată „fauna”.

    Geaba zici. Pentru unii, „autoritate” reprezintă indivizi ca: Constantin Tănase, Val Butnaru, Constantin Cheianu, Alexandru Tănase, Lorena Bogza, etc.

    P.S.
    Nu mă simt jignit.

  25. Alex

    Eu zic că farsa lui Timofti şi Sturza plus „re-apariţia” Maiei e o dovadă că mergem spre anticipate. Toţi înţeleg că ţara asta nu mai poate rezista încă un an de „Europa a la Plahatniuc”.

    După alegeri Maia Sandu, Platforma DA, Usatîi şi Dodon fac coaliţie împotriva lui Plahatniuc.
    Altfel lumea vine şi dă foc la tot sectorul Centru. Asa văd eu lucrurile.

  26. Alex

    Sergiu Mocanu zice că N. Chirtoacă rupe acasă pe ascuns harta României interbelice. Am rîs mult.

  27. Titus

    Domnul Mocanu s-a exprimat simbolic. Oricum, se cunoaste ca domnul N.Chirtoaca este moldovenist si antiroman.

  28. Alex

    Înţeleg că s-a exprimat simbolic. A fost bună poanta. De-aia ş-am rîs.

    Nu cred că Chirtoacă ar fi moldovenist. Cred că-i pur şi simplu anti-român. Un oportunist anti-român.

  29. Alex

    Sau un anti-romîn oportunist.

  30. Alex

    Bucură faptul că Plohotniuc îi tot dă cu retorică pro-europeană. Tot auzi de „stîngă europeană”, social-democraţie europeană” etc. Dacă terfelim, apoi terfelim pînă la urmă. Peste foarte puţin timp, orice politician care va vorbi de integrare europeană, practic se va sinucide în public.

    Integrarea europeană a RM se amînă cu minimum 25 ani.
    Putin bate frenetic din palme şi strigă: „Bis, Vlad! Bis!”

  31. Titus

    Cand și cum au fost fabricați moldovenii antiromani

    Un aport considerabil in acest sens l-au adus poeții acelor ani. Pentru ca „arta” lor sa fie accesibila „norodului truditor” poeții au introdus in circuit urmatoarele cuvinte: selsovet – sovietul satesc; raicom – comitetul raional; zvenevoi – sef de echipa (in colhoz); voczal – gara; bolnita – spital; otread – detasament; pehota – infanterie; listovca – foie volanta; zalpul (Aurorei) – salva; sahtior – miner; predsedatel – presedinte; teh – sectie, atelier; nagrada – decoratie, medalie ș.a.

    Cea mai elogiata figura era cea a lui Stalin. Basarabenii, „ocupați de boierii și capitaliștii romani”, il așteptau pe „Stalin, salvatorul”:

    „Dar si-n robia neagra, pe sub biciuri crude,
    Nadejdea niciodata-n viata n-am pierdut,
    Ca am stiut ca Stalin in Kremlin ne-aude,
    Si ca din chin ne-a scoate am stiut”.

    Cand Moscova „lupta pe viata si pe moarte
    In cel mai aspru clocot de razboi
    De-acolo Stalin insamna pe harta
    Un drum de slobozire si-nspre noi.

    Și mare jale a mai fost cand Stalin a murit, plangeau nu numai batranii, dar și copiii:

    „In ziua ceea si-au udat bucvarul
    Cu lacrimi milioane de copii
    Si nu credeau, nu pricepeau scolarii,
    Cum oare Stalin a putut muri”!

    Și iata ca acești copii, care, la moartea lui Stalin, au udat cu lacrimi „bucvarul”, azi oameni batrani, vor inapoi, in fosta URSS, numita azi Uniunea Vamala… Azi, acești batrani se adreseaza cu aceleași lozinci, ca in anii ”50 ai secolului trecut:

    „Surori si frati,
    Ati fost argati,
    Batuti fara de mila
    De cei boieri romani.
    Voi n-ati vazut lumina,
    Traind ca niste caini”!

    Ei viseaza la „prietenia dintre popoare”:

    „Si atuncea, cand Budjacul nostru
    S-a parlit de saceta cei mare,
    Paine ne-a trimis Dnepropetrovskul,
    Harcovul ― samanta si tractoare”.

    „Prietenia popoarelor” se cimenta din copilarie, prin invațarea limbii ruse. Iata o poezie emblematica din anii „50, „Prietenie” se numește:

    „Peste drum de casa noastra
    Locuieste o fetita,
    Cu o panglica albastra,
    Impletita in cosita.
    Asta-i Tania Ivanova…
    Ea din Moscova-i venita,
    Si traieste in Moldova
    Cu mamica ei iubita.

    Firește, „mamica iubita” nu știa romanește, nu știa nici Tanea, fapt care genera anumite incomoditați in comunicare cu colegii de joaca:

    „Eu ii strig:«Da mingea-ncoace!»
    Ea-mi raspunde: «Ponimaiu…»,
    Dar de fapt se cam preface,
    Inca nu ne stie graiul”.

    Iata in aceste clipe dramatice se dezvaluie firea moldoveanului:

    „Eu cand vad ca ea greseste,
    Ma gandesc c-ar fi mai bine
    Sa vorbesc cu ea ruseste…,
    Dar gresesc… si mi-i rusine”.

    Și poetul gasește soluția:

    „… Si-amandoi, prieteneste,
    Stam cu cartile in fata:
    Eu― o-nvat moldoveneste,
    Ea― ruseste ma invata”.

    S-a intamplat insa ceea ce s-a intamplat: noi am invațat rusește, iar Tania Ivanova așa și n-a mai invațat moldovenește și azi, femeie batrana, cand i te adresezi in romana, iți raspunde: „Ne ponimaiu. Govori po-celoveceski”…

    P.S. Iubirea fața de Rusia și ura fața de romani devenisera atat de puternice și generalizate incat patrunsesera și in „poeziile
    norodnice”. Iata una, „culeasa și prelucrata” de V. Galiț. Se numește „M-oi duce in Tara Rusasca”:

    „Frunzisoara poama,
    Nu ma bate, mama.
    Eu ti-am spus si-ti spun,
    Ca nu ma cunun
    Cu un capcaun,
    Cu un gainar,
    C-un roman jandar,
    C-a venit la noi,
    Ca un talharoi”.

    Dupa mai multe „argumente” de acest gen „fata din norod” ii zice mamei:

    „Mama, nu ma da,
    Ca m-oi supara
    Si te-oi blestema.
    Si m-oi duce, duce
    In tara vecina,
    In tara rusasca,
    Sa nu ma gasasca.
    Și rusii ne-or elibera
    Din robia romaneasca,
    Boiereasca – talhareasca”.

    Iata cum ideologia Rusiei, cel mai „strategic partener” și „prieten” al nostru, a facut din moldoveni o „națiii diosaghita” cu o „limbi diosaghita” care-i uraște pe romani și vrea in Uniunea Vamala (asiatica)…

  32. Alex

    Titus, lasă jalea. Pretenţiile moldovenilor faţă de România şi-aşa erau. Propaganda sovietică a făcut mai mult rău anti-românismului din RSSM, şi anume prin exagerare. Dacă nu avea loc această exagerare şi dacă ar fi existat posibilitatea ca practic fiecare copil de moldovean să înveţe la şcoală, universitate în „limba moldovenească”, te asigur că în 1989 moldovenii de pe malul drept aveau să-i linşeze pe cei care umblau cu steaguri tricolore.

    Moldovenii au fost luaţi cu bombonica la început ca să iasă în stradă. Adu-ţi aminte: vrem mai multe şcoli cu predare în limbă moldovenească, vrem limba moldovenească limbă oficială, ne otrăvesc pămîntul cu pesticide, etc. Pe urmă au apărut drapelele româneşti, ş-apoi „Unire Moldoveni”… Frontul Popular a ajuns în Sovietul Suprem nu cu lozinci unioniste, crede-mă. Cu lozinci unioniste, el nu acumula nici 15 %.

    P.S. Nu există niciun fel de Uniune Vamală. Acum se numeşte Uniunea Eurasiatică. Dar ea e mai mult pe hîrtie.
    P.P.S. Faptul că azi pe malul drept al RM întîlneşti oameni care nu vor să înveţe limba, se datorează inclusiv răcnetelor din 1989-1991. Mai puţin trebuia de răcnit despre România şi despre „unire”.
    P.P.P.S. Amuzant, în privinţa limbii slavii de la Bălţi nu-s atît de principiali ca găgăuzii de la Comrat.

  33. Alex

    Apropo, Sergiu Mocanu invită prietenii la un „offline”. Eu mă consider prieten. Ce zici? Vii şi tu?

  34. Titus

    „În acest spaţiu dreptul de a ne vorbi limba a fost plătit de multe ori cu viaţa.

    Peste 30 de lingvişti şi scriitori din RASS Moldovenească, între care Nichita Marcov, Leonid Madan, Nae Ploieşteanu, Alexandru Dâmbul, Dumitru Milev, Pavel Chioru, Tudor Malai, Mihail Andriescu, Samuil Lehtţir, Ion Corcinschi, Sofia Soloviov, Emilian Bagrov, Filimon Săteanu, Ecaterina Ralli-Arbore, au fost împuşcaţi în 1938, pentru că „au îngunoioşat limba moldovenească cu cuvinte româneşti”, „au introdus în limba moldovenească termeni şi expresii româneşti”.

    Aceştia au fost aduşi în faţa plutoanelor de execuţie, pentru că au folosit în articolele sau în discursurile lor cuvinte considerate „româneşti” în locul altor cuvinte „moldoveneşti”, de fapt un sinonim în locul altui sinonim:

    „Oră” în loc de „ceas”
    „Ziar” în loc de „gazetă”
    „Succes” în loc de „ajuns”
    „Caz” în loc de „întâmplare”
    „Invers” în loc de „dimpotrivă”
    „Stradă” în loc de „uliţă”
    „Salariu” în loc de „plată”
    „Necesar” în loc de „trebuincios”
    „Fericire” în loc de „noroc”
    „Mediu” în loc de „mijlociu”
    „Atenţie” în loc de „băgare de seamă”
    „Anunţ” în loc de „înştiinţare”
    „Danemarca” în loc de „Dania”
    „Popor” în loc de „norod”
    „Elveţia” în loc de „Şveiţaria”
    „Plantă” în loc de „crestătură”
    „Elev” în loc de „şcolar”
    „Timp” în loc de „vreme”
    „Uzină” în loc de „zavod”
    „Fluviu” în loc de „râu”
    „Chibrituri” în loc de „sârnişe”
    „Gară” în loc de „stanţie”
    „Ocrotire” în loc de „apărare”
    „Analfabet” în loc de „necărturar”
    „Căsătorit” în loc de „însurat”
    „Regiment” în loc de „polc”
    „Revistă” în loc de „jurnal”
    „Mitralieră” în loc de „pulemiot”
    „Drapel” în loc de „flag” ş.a.

    (Lista cuvintelor considerate „fasciste”, „naţionaliste”, „burgheze de salon”, ca şi alte mărturii despre represiunile la care a fost supusă limba şi purtătorii ei le puteţi găsi în cartea istoricului Alexei Memei „Teroarea comunistă în RASSM (1924-1940) şi RSSM (1944-1947)”, p. 432-433).

    Majoritatea „specialiştilor”, care i-au învinuit pe scriitorii şi lingviştii de la Tiraspol că „au românizat limba moldovenească transformând-o într-o limbă neînţeleasă de popor” (S. Ţaranov, S. Zelenciuc. M. Corneev, T. Constantinov), la conferinţele regionale de partid îşi începeau discursurile lor de obicei cu una şi aceeaşi frază de serviciu:

    „Eu nu cunosc limba moldovenească, dar…”

    Şi urmau învinuiri dintre cele mai grave: „Spectacolele teatrale din cauza cuvintelor româneşti nu sunt înţelese de populaţie…”, „cărţile îngunoioşate cu cuvinte româneşti nu sunt citite de nimeni, pentru că moldovenii nu înţeleg limba română” ş.a.m.d.

    La 19 mai 1938 „Comitetul Ţentral a RASS Moldoveneşti treşe scrisu moldovenesc de la alfavitu latin la alfavitul rus”, la „şerinţele truditorilor Moldovei”. În recomandările făcute se menţionează că, fără literele Й, Щ, Ё, Ю, Ь, Ъ, Я şi altele care lipseau în alfabetul latin, limba şi scrisul moldovenesc nu pot fi exprimate în toată plinătatea lor.

    Toate cărţile editate cu grafie latină, din motiv că „sunt împânzite de cuvinte româneşti” au fost „trecute la pierderi”, adică arse.

    Lingviştii din Transnistria, creatori ai unei „limbi moldoveneşti” distinctă de limba română (L. Madan, P. Chioru, A. Dâmbul ş.a.) au fost arestaţi şi împuşcaţi şi ei, ca „naţionalişti moldoveni” şi „spioni ai limbii române”.

  35. Alex

    Titus, ce vrei să demonstrezi cu asta? Din cele ce ai scris rezultă că în RASSM a fost un timp cînd s-a scris cu litere latine ş-apoi s-a renunţat. S-a schimbat politica. Atîta tot.

    Pentru orice eventualitate, eu-s de pe malul drept. Şi-ai mei toţi sunt de pe malul drept. Dar tu mă baţi la cap cu epopeea celor pe care mai întîi Stalin i-a adus în RASSM ca să facă „moldovenism de laborator” pe un teritoriu „al nimănui”, iar apoi a scăpat de ei prin metodele care erau în vogă în perioada ceea.

  36. Titus

    Nu putem numi Transnistria “teritoriu al nimanui” fiindca de 200 de ani Rusia il tine cu clestele. Mai degraba astazi RM este un teritoriu al nimanui, un teritoriu unde populatia de baza nu “stie” in ce limba vorbeste, prefera limba creola a aborigenilor limbii stramosesti, unde gagauzii nu vorbesc turca ci rusa, unde putinii evrei ramasi nu vorbesc romana ci rusa, unde “liderii nationali” de tip Usatii, platesc referendumuri indreptate impotriva unitatii teritoriale a “Tarii” dar sunt urati unionistii pentru aceasta, unde intelectualitatea nationala este urata din adancul sufletului. De 25 de ani de cand RM se bate in aceasta mocirla nu s-a reusit nimic. Absolut nimic. E o dovada ca aceasta tara bazata pe minciuna si fals istoric nu poate exista ca un stat normal. Exista ca un stat criminal, care isi genocideaza propria populatie.

  37. Alex

    Între Nistru şi Bugul de Sud există o zonă sură „a nimănui”, între Lumea Valahilor şi Lumea Slavilor estici.

    Crezi c-o să fie mai bine dacă găgăuzii vor vorbi în turcă? Stai pe pace, pe noi oricum nu ne vor considera „oameni”. Iar Chişinăul va trebui să aibă de-a face cu Istanbulul-Ankara ca să-i ţină sub control.

    Inclusiv din cauza unioniştilor se trăieşte de-a oaia în RM. Dacă nu se striga UNIRE în 1989-1991 la Chişinău, azi trăiam într-un stat mai mult sau mai puţin normal.
    După armistiţiul semnat de Snegur la Moscova, era clar că nu va mai urma nimic bun. În iulie-august 1992 în RM au eşuat toate „doctrinele”: unionistă, europenistă, moldovenistă. Cea imperialistă a eşuat un an mai devreme.

    În Războiul de pe Nistru există un singur cîştigător – MAFIA.

    P.S.
    Mai ai să te jelui pe statul ăsta? Vino la Chişinău, dom-le, şi fă revoluţie! Sau UNIRE.

  38. Titus

    Bogdaproste c-am scapat de raiul “moldovenist. Eu mi-am facut personal in capul meu si Revolutie si Unire. Nu a fost simplu. Nu-s dator cu nimic nimanui. Cu forta nu pot face oamenii fericiti. Daca moldovanii doresc sa traiasca asa, sa nu se planga. Lasa-i sa continuie sa ma urasca si sa traiasca asa cum MERITA.

  39. Alex

    Titus, tu ai ales ca şi Druţă, Doga, Lari, Druc şi mulţi alţii să-ţi „bagi picioru” şi să pleci.
    Atunci nu-ţi rămîne decît să trăieşti în Lumea pe care ţi-ai creat-o în mintea ta. Dar observ că nu e chiar ok în Lumea ceea, dacă te tot plîngi pe net.

  40. Alex

    Am vrut să spun că doamnele şi domnii pomeniţi mai sus mai întîi au participat la aducerea RSSM într-o stare de „rahat”. Apoi văzînd că „rezultatul” nu se potriveşte cu „idealurile” lor, au spălat putina.

  41. Titus

    In schimb voi puteti sa va mandriti cu Usatii, care, ca Isus a venit in “popor”. Chiar ca nu meritati nimic bun, daca scuipati in Doga si-l purtati in brate be Usatii. Eu nu ma plang, eu constat un adevar amar. Un asemenea popor chiar ca nu merita nimic bun. Numai cizma ocupantului pe grumaz. Comportament tipic de traitor al unui bantustan sau ghetou.

  42. Alex

    Titus, tu, cînd ai fost la Chişinău ultima dată, ai văzut vreun tanc rusesc pîndindu-te de după colţ? Ai văzut multe drapele sovietice pe clădiri? Poate drumul de la Aeroport pînă la Chişinău era vopsit în culorile tricolorului rus? Despre ce fel de „OCUPANT” vorbeşti?

    Usatîi nu e la putere, ci administrează cu chiu, cu vai un oraş cosmopolit aproape dat dracului, care a rămas pierdut în anii 80.

    Eu în Doga nu scuip. Eu spun că Doga e un oportunist, care a fost „creat” de Imperiu, care locuieşte şi cîştigă (mai mult) în FR, iar cînd vine la Chişinău e liberal şi antirus.

    P.S. Nu intelectualitatea e primordială, ci poporul. Cînd intelectualitatea nu mai reprezintă în niciun fel poporul, poporul scapă de dînsa. Pe urmă din popor, va ieşi o altă intelectualitate.

  43. Titus

    Exact, stimate Alex: Nu intelectualitatea este primordiala, ci poporul. Imi amintesc aberatiile minerilor romani din anii 90: “Noi muncim, nu gandim!!!” Ha-ha-ha
    Se vede bine ca la Chisinau nu se gandeste.
    Nu este nevoie sa vad drapele imperiale insirate pe drumul spre aeroport. Acele drapele imperiale le-ati insirat in capetele voastre, cu pompa si trufie. Cum poate un “moldovean”-fiu al Tarii Moldovei sa numeasca victima imperiilor agresive( Imperiul Austriac si Rus), poporul polonez- cel mai prostesc popor din Europa? Doar Tara Moldovei a fost sfasiata si ea de aceleasi imperii criminale!!! Doar Basarabia a fost rupta de aceiasi criminali: Hitler si Stalin. Deci, acel “moldovean” a cazut de acord cu criminalii si a ras de victima lor- polonezi, uitand ca si tara lui (pe care se bate cu caramida in piept ca o iubeste) a avut exact aceeasi soarta ca Polonia. A “arborat” in inima sa drapelele imperiale a ocupantilor, a condamnat incercarile de rezistenta a compatriotilor sai, s-a dezis de neamul milenar, dat de D-zeu si a acceptat sa fie ceea ce i-au spus ocupantii.
    V-am spus, Alex, unde sa cautati drapelele ocupantilor.

  44. Alex

    Titus, tu ai o percepţie denaturată a realităţii. Într-adevăr primordial e poporul. Intelectualitatea e un fel de appendix. Ea iese din popor. Ca şi elita politică. Ea nu poate funcţiona fără popor, dar poporul poate. Dar dacă ele nu mai corespund rolului lor, poporul scapă de ele: face o revoluţie şi taie boierii sau le crează aşa nişte condiţii că intelectualii vechi sunt nevoiţi să plece peste hotare.

    Eu într-adevăr socot că la sfîrşitul anilor 80 – începutul anilor 90 moldovenii au făcut foarte mari greşeli. Dar ei au fost ajutaţi de „politicienii” şi „intelectualii” pe care îi considerau „AI NOŞTRI”.
    Polonezii sunt un popor îngîmfat şi nu prea deştept. Eu zic că după ce americanii pleacă din Europa, nemţii vor face din ei nemţi. Aşa cum li-era planul încă de pe timpurile lui Hitler.

  45. Titus

    Inteleg, Alex, polonezii sunt “ingamfati” pentru ca nu s-au aplecat niciodata sub Imperiul Rus, care va este implantat foarte adanc in capul Dvs. Vi s-a insuflat, ca la orice detinut al raiului imperialist rusesc, ca sa ai demnitate si mandrie nationala inseamna sa fii “ingamfat”. Vai, cat de “ingamfat” ar fi fost Stefan cel Mare (Io, Stefan Voievod…).
    Rusii ii urasp pe polonezi pentru rascoalele lor antirusesti, care au avut loc periodic. Pentru ca prin anii 20, poloneazii le-au pus sarma in bot bolsevicilor. Pentru ca Polonia s-a incumetat sa lupte chiar pe doua fronturi in 1939, pentru ca nu a ridicat mainile in sus, dar a continuat lupta, formand trupe militare si un guvern in exil. In privinta ca nemtii vor face ceva cu polonezii, nu discut, sunt niste aberatii vadit rusesti. Nemtii nu au pretentii teritoriale la nicio tara din lume.
    Pentru Dvs intelectualitatea este o notiune aberanta, venita din propaganda sovietica- principalele clase erau “muncitorii si taranii”, iar intelectualitatea era doar un fel de “tonkaya jirovaia prosloika”. “Boborul” poate!!! Shic, shic
    Se vede ce “poate” boborul. In ultimii 25 de ani a aratat ce “poate” cu desavarsire.
    Discutia noastra imi aduce aminte de discutia lui Schwonder cu Preobrajenski. Schwonder era ferm convins ca Preobrajenski poate sa lucreze si in bucatarie, nu credea ca are nevoie de cabinet…

  46. Alex

    Polonezii au fost puşi de Istorie / Dumnezeu (spune cum vrei) în situaţia de a fi între ruşi şi nemţi, două popoare care luptă de cîteva sute de ani pentru a domina în definitiv Lumea. Polonezii, crezîndu-se „centrul Pămîntului” tot timpul au făcut alegerea greşită.

    Ex.
    La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Polonia, bizuindu-se pe Britania şi Franţa, nu a vrut să se alieze nici cu Germania, nici cu URSS. În rezultat, Franţa şi Britania au „trădat”-o, iar Germania şi URSS au „frecat”-o cum au putut mai bine. România, însă, a procedat mult mai înţelept şi a avut de suferit mai puţin, comparativ cu Polonia.

    Nemţii nu au pretenţii teritoriale. Foarte corect. Lor le e de ajuns că teritoriile ce-i interesează sunt în UE. Le-a rămas doar să scape de britanici şi americani.

    P.S. La polonezi „boala” e mai serioasă. N-o poţi numi „demnitate”. Ruşii şi polonezii se urăsc reciproc. Istoria „dragostei” e mult mai veche, decît ceea ce ai pomenit.

    P.P.S. Argumentele tale nu fac faţă. Uite aici un personaj – Puşkin. Dacă nu exista Puşkin, era astăzi poporul rus? Era. Dacă nu exista poporul rus, am fi putut vorbi astăzi de Puşkin?… Deci, cine-i primordial, Titus? Intelectualitatea sau poporul? Poţi face exerciţiul plasînd în locul lui Puşkin pe Doga şi moldovenii (românii). Sau plasează-te măcar pe tine. Probabil te consideri intelectual. Nu-i aşa, Titus?

  47. Titus

    A fi intelectual e o rusine? Daca e asa, aveti o gandire tipica de comisar bolsevic.
    Sa fiu sincer, am obosit de aberatiile Dvs, Alex. Pot doar sa va dau un sfat: nu va duceti la intalnirea cu domnul Mocanu. Domnul Mocanu nu o sa va accepte aberatiile imperiale rusesti. Mocanu este un european modern, foarte erudit si bine pregatit. Dvs ati avea succese la domnul Igor Caldare, ori in Partidul Nostru, alaturi de Ilian Cashu. O spun fara manie, asa am inteles. Cred ca nu voi mai continua sa scriu pe aici, oricum nu ne citeste nimeni comentariile, iar din discutii, am inteles amandoi ca avem pareri total diferite. Va doresc numai buine!

  48. Alex

    Nu e o ruşine. A fost doar o mică glumă căreia nu i-aţi făcut faţă.

    Eu chiar cred că Mocanu ar avea nevoie de cineva ca mine în echipa sa. Aşa cum avea nevoie de el Voronin la vremea lui. Asta din cauza că Mocanu e prea „autist” vizavi de societatea în care trăieşte. Voronin, la rîndul lui, era „autist” vizavi de Europa. Ca să comunice cît de cît eficient avea nevoie de un „translator”.

  49. Alex

    M-am gîndit şi la un scenariu mai pe placul europeniştilor.
    Plahatniuc face în RM terapie de şoc: fură tot ce-a rămas, reduce numărul bugetarilor în jumate, vă face mult-doritele judeţe, tăind în şcoli, spitale, primării, etc. Apoi îşi drege o lege care iartă anumite infracţiuni, care îl privesc anume pe el şi oamenii lui.

    Adică împarte averile, trage linia, apoi vă face Integrarea Europeană. Sweet Dreams!

  50. Titus

    Un articol interesant despre modernizare. Comparatia Rusiei putiniste cu Imperiul German este foarte reusita.

    http://lenta.ru/articles/2015/12/26/modernisation/

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*