Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

35 comentarii

  1. Alex

    Trebuie de mai adăugat că şi Biserica le ţine hangul.

  2. Titus

    Biserica nu are dreptul sa se amestece in treburile statului. Clerul corupt si lacom nu doreste o emancipare a locuitorilor RM, fiindca simte ca isi va pierde influenta si sursa de venituri. Prin anii 90 multi si-au dorit o apropiere de Biserica, luptand cu ateismul comunist agresiv. Insa nu vedem vreun efect pozitiv de la aceasta apropiere. Din contra, vedem o degenerare intelectuala a populatiei. Moldovenii, cand trec cu masina pe langa o rastignire, isi fac semnul crucii, apoi continua sa vorbeasca un jargon de sudalimi rusesti, unde cel mai important cuvant este “biblioteca”.
    Iar traditile si ritualurile crestine sunt utilizate pentru a-si face fini, cumatri- membri ai clanurilor mafiote.

  3. Alex

    La noi din 1991 încoace totul a degradat, inclusiv Biserica. Dar era absolut natural. Degradînd statul, degradează oamenii. Aceeaşi oameni alcătuiesc Biserica, care respectiv, degradează şi ea. Biserica condusă de oameni corupţi, are interesul de a ţine lumea în „întuneric” şi în supunere faţă de regimul mafiot, căruia îi mai şi dă legitimitate (numa cît fac călătoriile în Israel ale mitrop. Vladimir cu Filat după Foc).

  4. Alex

    „Moldovenism sofisticat” special pentru Titus…
    http://goo.gl/2vWAur

  5. Titus

    Acesta nu este moldovenism sofisticat, acesta este un moldovenism primitiv de pestera, iar “peretii pesterei sunt formati din craniile de mastodonti preistorici ale lui Pascaru, Stati si alti neandertalezi moldovenisti-kominternisti. Ati incercat cumva sa discutati cu Pascaru? Nu poate lega doua cuvinte. E un personaj de vodievil, personaj, care a fost descris foarte bine de catre scriitorul rus Mihail Saltikov-Shcedrin in lucrarea sa “Istoria orasului Glupov”, in persoana ispravnicului orasului, care avea capul in interior absolut cav, unde i se instala o masinuta mecanica programata cu cuvintele “Ne poterpliu”. Cand a plesnit arcul masinutei, ispravnicul si-a trimis “capul” la reparat, la un mester mecanic de instrumente muzicale. Numai ca “capul” s-a pierdut pe drum.
    Pot sa-i sugerez lui Pascaru ca a venit timpul sa ceara inapoi unica colonie moldoveneasca- Ociakovul. Candva piratii si negustorii moldoveni l-au transformat intr-un centru de comert al Marii Negre. Cred ca ar trebui sa inceapa “unirea” Moldovei de acolo…
    Si-apoi sa-si mai aminteasca ca Stefan cel Mare a fost casatorit cu Maria de Mangop, principesa statului grec Teodoro, din Crimeea, undeva langa Sevastopol. Stefan a trimis “trupe expeditionale” sa lupte pentru acel ducat de Teodoro, asa ca Pascaru ar trebui sa uneasca Sevastopolul la RM. 🙂 🙂 🙂

  6. Titus

    Din pacate si in Romania exista “pascari” in prezenta asa numitilor “dacopati”, care neaga si ei romanismul, dorind sa demonstreze ca nu de la “Rim” ne tragem. Au impanzit deja internetul cu “dovezi mincinoase” despre originile romanilor si-i tot dau inainte. Isi castiga faima si bani pe minciuni.

  7. Alex

    Faptul că indivizii din zona Carpaţilor vorbesc o limbă derivată din latină poate fi explicat şi prin faptul că cultura imperială romană era superioară celei a strămoşilor. Şi-n Africa sînt ţări unde se vorbeşte azi franceza, engleza, portugheza, dar asta nu înseamnă că băştinaşii acelor locuri îs de etnie franceză, portugheză, etc.

    Acelaşi lucru e valabil şi pentru situaţia din „Basarabia”, unde cultura „basarabeană” (ruptă fiind de cea de peste Prut” nu a putut face faţă culturii imperiale sovietice/ruseşti.

  8. Titus

    Afirmatiile Dvs despre africanii care vorbesc franceza, engleza si portugheza nu sunt logice. Ei nu au dezvoltat limbile franceza, engleza, portugheza, ei au preluat aceste limbi. Ei nu au dezvoltat aceste limbi in cadrul existentei coloniilor africane. Le-au preluat de la stapanii lor, o parte din ei vorbesc o limba creola, dar care inca nu s-a transformat intr-o limba constanta.

    Moldovenilor ar trebui sa le fie rusine sa urmeze exemplul aborigenilor din colonii, avand o limba proprie, derivata din limba latina vulgara, asa ca alte limbi romanice. Aceasta limba s-a format sute de ani, asimiland alte limbi ale invadatorilor care au trecut pe la noi pe parcursul secolelor.

    Va intreb: dar limba pe care o vorbiti Dvs, nu este din latina derivata? Ori e derivata din jargonul de puscarie a lui Grisha Kotovski? Desigur ca vorbiti o romana veritabila si inca una destul de buna. Deci, cum putem afirma ca limba romana in Basarabia nu face fata culturii imperiale sovietice? Va asigur, ca daca s-ar ajunge la o economie pusa la punct, cu producere industriala, cu stiinta si progres tehnic, in 20 de ani, toti vor uita limba imperiala sovietica.

    Problema “dacopatilor” din Romania este alta: ei spun ca nu limba romana se trage din latina, ci limba latina este un urmas al limbii dacilor. Ei cred ca dacii vorbeau o limba asemanatoare cu romana de astazi si ca romanii lui Traian nu au avut ce “romaniza”, pentru ca dacii erau mai “romanizati” decat romanii. Ei neaga ca la originea oricarei limbi romanice contemporane s-ar afla limba latina, ei cred ca limba latina clasica a derivat dintr-o oarecare limba romanica. Un talmes-balmes.

  9. Alex

    „Va asigur, ca daca s-ar ajunge la o economie pusa la punct, cu producere industriala, cu stiinta si progres tehnic, in 20 de ani, toti vor uita limba imperiala sovietica. ”

    Toate chestiile astea ţin de CULTURĂ (în sensul larg al cuvîntului). De-aia şi scriam că CULTURA imperială sovietică era superioară celei dintre Prut şi Nistru (mai ales fiind rupte relaţiile cu spaţiul de la vest de Prut).

    Eu în special mă refeream la faptul că e mult mai probabil ca dacii să fi preluat limba romanilor din cauza superiorităţii culturii imperiale romane, decît că fiecare femeie-dac ar fi luat de soţ un soldat originar din peninsulă.

  10. Titus

    Nu prea inteleg cu ce Cultura Imperiala Sovietica era mai superioara celei dintre Prut si Nistru. Nu e complicat pentru niste cuceritori puternici si perfizi sa ocupe o bucata de pamant, sa ucida sau sa alunge intelectualitatea locala, sa interzica in mare masura limba locala, si sa le spuna cuceritilor ca ei, cuceritorii, le sunt invatatori si “salvatori”. Sunt absolut convins, ca daca nu erau rusii in Basarabia, acest pamant se dezvolta exact ca si alte tari europene. Romanii au fost in stare sa-si dezvolte tara fara rusi. Nu sufera din cauza lipsei culturale rusesti. Iar rleatiile culturale “rupte” timp de 50 de ani, nu pot avea consecinte catastrofice pentru cultura romana din Basarabia.

    Afirmatia Dvs despre dacii romanizati este corecta, asa au spus si reprezentantii Scolei Ardelene. Dacopatii, insa, neaga acest lucru, intreband, de ce alte popoare, care au stat sub cuceritorii romani sute de ani, nu au fost romanizati ci si-au pastrat limba proprie. Ei neaga romanizarea dacilor, spunand ca legionarii romani au stat numai vreo 170 de ani in Dacia Romana si ca ei ocupasera numai vreo 20% din toata Dacia. Ei spun: Noi nu tragem de la Roma, noi am vorbit romaneste inaintea venirii imperiului, noi, dacii, avem o continuitate istorica pe aceste pamnturi de 7000 de ani.

  11. Alex

    Nu e ceva ieşit din comun ca o cultură imperială să fie superioară unei culturi naţionale.

    Răspunsul la întrebarea ta se găseşte mai sus. Dar dacă ţi-e lene, hai să te ajut. Compară rata analfabetismului în judeţele basarabene la sfîrşitul anilor 30 în România cu cea medie pe URSS în aceeaşi perioadă, compară cîţi kilowaţi*oră pe cap de locuitor se produceau în URSS şi cîţi în judeţele Basarabiei (aceeaşi perioadă). Compară ce ştiinţă se făcea în URSS şi în judeţele Basarabiei (aceeaşi perioadă). Compară oamenii care au făcut literatură şi vezi influenţa lor (ia o perioadă mai largă din 1920 pînă în 1940).

    Iar la urmă poţi să mai compari calitatea şi numărul tancurilor sovietice pe cap de locuitor şi a celor basarabene.

    Good luck!

  12. Alex

    Titus, ia fii atent. Lumea în RM nu prea se informează de pe net. Majorităţii populaţiei mai degrabă îi place să stea în pat şi să privească TV. Luînd în vedere că eşti specialist în domeniu, poate vii în Moldova şi-i faci lui Mocanu un emiţător ca să vizioneze moldovenii din Chişinău cu televizoarele lor analogice emisiunile Antimafiei?

    Ce zici?

  13. Titus

    Rata analfabetismului in Basarabia: buna intrebare. Cine ar fi fost vinovat in aceasta daca nu Imperiul Rus, care le-a interzis aborigenilor sa faca studii in limba lor, interzicand pana si biserica nationala. Cate scoli moldovenesti au zidit rusii in Basarabia pana la 1918??? Si acum, prin demagogie, incercati sa aruncati vina pe Romania. Romania a facut eforturi considerabile sa lichideze analfabetismul. Am discutat inaite cu rudele mele mai batrane(acum decedate), care au facut scoala la romani, nu erau analfabete, ca bunica, nascuta pe timpul Imperiului Rus. Ca bolsevicii au lichidat analfabetismul pentru ca aveau nevoie de muncitori calificati, la uzinele de produs armament si materiale necesare, nu este de mirare. Apropo, cunoasteti faptul ca “cohoznicii” sovietici “civilizatui” nu au avut pasaport de cetatean al URSS aproape pana in anii 60? Erau sclavi agricoli de stat. Kilowati*ora in URSS? Erau pentru necesitati industriale si pentru cateva orase mari pe timpurile staliniste. Totul pentru armata, tunuri in loc de unt. Sovieticii prin anii 30 primeau totul pe cartele, pana si painea. Unde ati vazut asa ceva in Basarabia interbelica? Au trecut basarabenii prin Holodomor??? V-am vorbit de poetii si scriitorii transnistreni, din raiul socialist, care au fost executati in masa in 37-38. Dati-mi vreun exemplu de executie de catre autoritatile romane a vreunui scriitor sau poet basarabea. Este pur demagogic sa compari stiinta unui stat de 190 de milioane de oameni cu stiinta facuta intr-o bucata de pamant recent eliberata de sub ocupatie, cum era Basarabia prin anii 30 ai sec. trecut. E mai cinstit sa compari Basarabia de pe atunci cu Transnistria. Ce “stiinta” se facea la Balta? Stiinta cizmei nkvd-iste?
    Din cauza crizei mondiale economice din anii 20-30, Stalin nu a putut lua credite de la alte tari si a luat credite de la propria populatie sateasca, a transformat-o in sclavi-colhoznici, de la colhoz putea lua totul, fara sa caute pe la particulari gropile ascunse cu cereale. In Ucraina si Transnistria oamenii mureau de foame, iar URSS exporta cereale si cumpara utilaj pentru uzine militare. Ha-ha-ha- CIVILIZATIE superioara. Stalin a inchis savantii sovietici in lagare specializate, unde pentru o bucata de paine si un ceai au lucrat savanti-detinuti renumiti. Pana si Tupolev a fost acolo. Inginerul rus, care a proiectat si produs primile doua tancuri T-34 a trebuit sa moara de frig si pneumonie, ca sa le poata demonstra debililor stalinisti ca tancurile lui sunt exceptionale. Si a murit. URSS avea cateva zeci de mii de tancuri de rahat prin anii 30-40, care au fost mai toate arse in doua luni de 4 mii de tancuri germane.
    Si in genere, mi se pare o gluma proasta sa masori cultura cu tancurile. De ce nu o masurati cu schioapa?

  14. Titus

    Cum spune domnul Mocanu, stimati prieteni si neprieteni, va inteleg sarcasmul. Casa mea nu este de acum in RM. Eu am plecat tanar si mi-am aranjat viata in alta parte. Am fost in Moldova recent, pe unde am locuit, am vazut si cate trei calculatoare cu internet in casa. Numai ca pe acele calculatoare, moldovenii priveau seriale rusesti pe youtube. Aceasi intrebare o pot adresa si DVs, Alex.

  15. Alex

    Titus, lasă Imperiul Rus. România a avut la dispoziţie 22 ani să scape Basarabia de analfabetism. 22 ani nu e puţin, frate. Sau măcar să-l aducă la nivelul mediu pe zona de la vest de Prut. România a avut alte priorităţi pe acele timpuri.

    Nu e nici un „pur demagogic” nimic. Eu am încercat să-ţi explic că era natural ca cultura sovietică (chiar şi în perioada lui Stalin) să fie superioară (sau mai puternică, spune-i cum vrei).

    P.S. Da’ Basarabia era tare electrificată în 1940? Poate aveau mulţi telefonie fixă? Spune-i lu’ bunica şi-o să rîdă. O să mă stărui să fac rost (special pentru tine) de nişte fotografii de-ale Chişinăului, Bălţului şi unelor localităţi care acu-s centre raionale din perioada 1920-1940. OK?

  16. Titus

    Numai sa nu uitati sa-mi trimiteti si fotografiile oraselor-metropolitane Balta, Tiraspol, Rabnita, si daca se poate, Shepetovka 🙂 🙂 🙂

  17. Titus

    Bunica mea, nascuta in timpul Imperiului Tsarist, intr-un targ din judetul Orhei a fost analfabeta. Copiii ei, au invatat cu totii la scoala.

  18. Titus

    Matusele mele, care erau cu mult mai in varsta decat mama, citeau liber roamaneste in grafie latina prin anii 80, vorbeau fara a utiliza cuvinte rusesti. Au trecut si prin scoala ruseasca, mai apoi. Mama a facut deja numai scoala sovietica, ca si tatal meu.

  19. Titus

    Iar eu am fost deja atat de “sovietizat” ca pot recita si astazi de la o distanta de “ani-lumina” din poemul “Tiraspolea” de Leonid Corneanu (Kornfeld)

    Cu opt clopotniti
    Sase sinagogi
    Cu trei oloiniti,
    Si-nca o morisca,
    Tu te numeai
    Uezdnii gorodishko
    Cu pristavi
    Si ureadnici mustaciosi…

  20. Alex

    Titus, păi şi tu, în mare măsură, eşti un produs al Imperiului. Vrei să spui că nu? Ori tu ca Mocanu priveai (pe ascuns) TVR şi-i socoteai pe toţi din jurul tău drept „mancurţi” şi tot aşa?

    Din păcate, eu nu-s specialist în domeniul microelectronicii etc. Aşa că sorry, nu pot să te scap de datoria morală faţă Mocanu şi cetăţenii de care pomeneai mai sus.

  21. Alex

    L-am scris înainte să citesc ultimul tău comentariu.

  22. Alex

    Urăsc serialele ruseşti! Dar şi filmele de lung metraj! Nu din cauza că-s produse în FR. Pur şi simplu, ruşii şi-au distrus cinematograful. Pe timpurile sovietice mai întîlneai ceva ce merita a fi privit. Acum e Jale!

  23. Titus

    🙂 Bine, nu ma scapati de aceasta datorie morala, sa ramana pe constiinta mea.

    Nu m-am simtit niciodata bine in Imperiu. Nu-mi place sa merg cu pas cadentat, desi am facut-o timp de 12 ani. De la varsta de 6 ani pana la varsta de 18 ani. E prea lung.
    Cu mult timp in urma, am avut prostia sa povestesc unui coleg neamt, cum am lucrat ca student si scolar la recoltarea roadei sovietice in colhoz. El m-a privit cu compatimire si m-a intrebat daca am fost detinut in vreun lagar de munca fortata din URSS. Nu am fost in stare sa-i lamuresc ca am fost un student sovietic normal. Imi amintesc ca pe acele timpuri imi puneam uneori intrebarea: la care clasa sociala apartin studentii din URSS? Nu ma puteam numi intelectual, nu aveam studiile finisate, nu eram muncitor. Am tras concluzia ca sunt colhoznic, pentru ca, cel putin, 6 saptamani pe an eram colhoznic.

  24. Alex

    Probabil, nu eşti la curent. În RM, cel puţin pînă în 2009, şcolarii erau toamna folosiţi la strîngerea roadei, doar că nu la colhoz, dar la şmecherii care-au pus mîna pe pămînturile gospodăriilor colective.

    Probabil neamţul era din Germania de Vest. De-aia era atît de „greu de cep”.

  25. Alex

    *„greu de cap”.

  26. Titus

    Nu am stiut, am plecat pe timpul lui Kirilovici, cand Ion Sturza era Prim-Ministru.

    Iata un exemplu de moldoveni moderni, care-s urmasii directi ai bunului voievod Stefan:

    https://www.youtube.com/watch?v=k5WZQs8l6E4#t=72

    Br-r-r Parca am vazut un sobolan cu coada naparlita si acoperita su solzi.

  27. Alex

    Titus, termina cu pretentiile. Voi, “intelihentzia”, ati plecat peste hotare s-acum va uitati pe youtube la Usatii si va puneti miinile in cap. Cum ati vrut voi? Usatii merita sa fie presedinte, ca el ii reprezinta pe moldovenii ramasi in RM. Candidatul perfect.

  28. Titus

    Cand locuiam la Chisinau, socoteam ca cel mai parsiv loc din oras este Piata Centrala. Daca treceai pe acolo, asurzeai de cantece rusesti (vindeau casete cu asemenea muzica) pe care o interpreteaza maestro Usatii. Acum vad ca acea muzica a devenit un element al “culturii moldovenilor deosebiti de romani”.

    Slava domnului ca am plecat la timp si nu l-am vazut pe dobitocul de Voronin sa-mi fie presedinte. Aveam sa mor de dezgust.

    Ussssatii merita sa se duca la latrina, nu sa fie presedinte.

  29. Alex

    Imi amintesc si eu de vremurile celea “romantice”. Era in toate pietele din oraselele din RM asa ceva.

    Voronin era dezgustator, dar mai administra cu chiu, cu vai tara cu banii ce-i lua prin impozite de la cei ce trimiteau de peste hotare. Pro-europenii, asa-zisi, nici asta macar nu fac. Astia prada, frate, astia jefuiesc. Nu lasa nimic in urma lor.

    Eu cred lui Usatii ii place mai tare sa conduca, decit sa fie sluga lui Plohotniuc.

  30. Alex

    Titus, ia povesteşte-ne despre migranţii care au venit în Germania. Nu ai avut de-a face cu dînşii?

  31. Alex

    Sergiu Mocanu zice că 99 % moldoveni nu au încredere în forţele proprii.

    Foarte corect, domnule. Dar asta inclusiv din cauza că ‘intelihentzia’ la începutul anilor 90 le-a bagat moldovenilor un cadou sub forma celui de-al ”doilea stat românesc” (idee nu tare populară printre băştinaşi), pe care Moscova şi tiraspolenii cu succes l-au torpilat în doi timpi şi trei mişcări. Oricum pe malul drept Bucureştiul a mai putut impune „istoria românilor” care din copiii moldovenilor nu prea face mari patrioţi ai RM.

    Aşa că avem ce avem, adică Ţara lu Nime, domnule.
    Toată speranţa e în Titus, care sper să revină în Moldova şi să facă emiţătorul de care pomeneam mai sus.

  32. Titus

    Sunteti un nemernic!

  33. Alex

    Just a joke, pal! Take it easy!

  34. Alex

    Dar la urma urmei, presupunem că nu există ultimul enunţ în comentariul meu de mai sus, cu ce nu eşti de acord, Titus?

  35. Alex

    Problema cea mare a intelectualului, las’ să fie numit – basarabean, este că individul în cauză (foarte-foarte des), undeva în timpul procesului de învăţare a limbii literare, în ultimii ani de şcoală sau la facultate, ori imediat după, dar pierde legătura cu poporul din care el a ieşit şi devine „zburător cu capu-n nori”, ajungînd pîn la urmă să promoveze interesele cui vrei (Bucureştiului, Bruxellului, Moscovei, mafioţilor noştri locali sau reuşind chiar să lucreze simultan pentru mai mulţi stăpîni), dar nicidecum ale poporului, ţerii.
    Bineînţeles, Titus, de aşa intelectualitate poporul nu are nevoie, pentru că ea, prin mesajele pe care le transmite în mase, pînă la urmă îl duce la pierzanie. Un foarte bun exemplu în acest sens este Republica Moldova.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*