Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Sulac și notele false ale politicienilor moldoveni

Din păcate am tot mai puțin timp pentru a mă scufunda în lumea fantastică a scrisului. Din lipsă de timp, am decis că voi face deocamdată doar “schițe de portret” ale unor personaje din timpurile noastre.

Nicolae Sulac a fost unul dintre cele mai “exotice” personalități ale vieții publice de la noi și în mod sigur o să-i fac odată un portret complet!

Sulac a fost un spirit nativ de o frmusețe aparte: inteligent, ager și neinstruit; dezinvolt, nonșalant și spontan; cu un simț al umorului – funciar, direct și ascuțit! În condițiile unui sistem toatalitar și ideologizat, lipsa de instruire a lui Sulac a fost un farmec, care i-a ținut la adăpost înțelepciunea populară nealterată de spirtitul semidoct al intelectualității sovietice moldovenști. Apropo, cântecul popular este cea mai “neinspirată fundătură” a prsonalității lui extraordinare și dacă actuala generație ar avea la îndemână o carte cu “texte din folclorul lui Sulac” ar realiza că “Frumoase-s nunțile-n kolhoz” este doar o “sincopă estetică”, o excepție “de stupditate” care confirmă regula unei inteligențe pure, vorbind în “limbaj modern, un “prikol” suburban în pauzele de exercițiu intelectual.

Sfârșit de noiembrie 1996, timpuri în care curentul electric se dădea vreo patru ore pe zi, conform unui orar arbitrar, salariile se dădeau în “marfuri de larg consum”, iar prin sate treceau tot mai des mașini de lux a primilor îmbogățiți pe undeva, la oraș. Sala umedă și rece a unui club sătesc era ticsită cu vreo cinci brigăzi de femei aduse în pufăici, șeluțe și galoși direct de “la deal” la întâlnire electorală cu Peședintele Republicii Moldova, el și candidat pentru aceeași funcție, Mircea Ivanovici Snegur. În primele rânduri se cocoțau și căteva căciuli de ondatră “însoțite” de “dublioncile” brigadierilor îngâmfați, sătui și foarte mândri pentru onoarea de a sta alături de “oamenii lui Snegur” veniți “tuma” de la Chișinău la dânșii în sat. Printre consilieri, deputați și jurnaliști se înghesuia pe un scaun, zgribulit Nicolae Sulac. El fusese “racolat” în preajma campaniei electorale nu pentru a cânta, cum ar fi fost și cum mai este firesc pentru “nunțile noastre electorale”, ci pentru a fi persoană de încredere a candidatului. Sulac era iubit de popor și unde punea el o vorbă pentru cineva, acela avea succesul electoral ca și garantat. Angajarea lui Sulac pentru transfer de imagine era, totuși, o chestie pe cât de utilă pe atât de riscantă. Vorba este că Sulac era imprevizibil și dacă nu-i plăcea ceva, în special dacă “vocea electorală” a “clientul” lui suna fals, numai Dumnezeu știa ce putea spune în luarea sa de cuvânt Cel mai iubit solist al muzicii populare, tot el și Cea mai credibilă persoană de încredere a candiatului Mircea Snegur.

Când lui Mircea Ivanovoci îi părea lumea chinuită din sală mai dragă, răspunzând greoi, de la tribună, la una din întrebările scrise anonim pe un bilețel improvizat, dânsul unde zice:

“Aldi Dumnevoastî și crediț cî eu vreu sî mai șiu o datî Prezident pintru cî mi-i ușor? Sî șii Președinte îi tare greu, oameni buni!”.

În aceași clipă din sală răsună vocea nazală a lui Sulac:

“Nu, da șî Netale, Domnu Peședinti! Nu și vă trajiț Nevoastrî pastaiana la greu!? Dațî-vă aișia jios, la ușor, cu norodu!”

Nu cred că ați uzit vreo dată hohote mai puternice ca “explozia” de râsete din acea sală a unui club sătesc transformat acum în sală de nunți cu bar și discotecă de unul din oamenii lui Snegur, pe atunci, iar pe urmă, pe rând, al lui Lucinschi, al lui Urecheanu – Filat și al mai nu știu cui în această clipa!

16 comentarii

  1. Alex

    Foarte bine!

  2. Titus

    Ce mai pute a grajd acest Alex-pupincurist al rusilor. Isi cunoaste locul! A fost batut de stapani la scara de mai multe ori, a invatat sa-si cunoasca locul. Ba, mai mult, peste timp, din cauza umilintelor si a slugarniciei, a devenit un vampir, un NE-MORT, care treapada pe toate forumurile moldovenesti, incercand sa epateze cu “Limba sa Distincta” forumistii lipsiti de experienta. La Grajd cu tine, Vampirule!!!

  3. Titus

    Este un sacrilegiu ca
    pupatorul de cururi ruseti alex si-a gasit adapost pe forumul lui Mocanu. Asemenea mizerie putinista isi are locul sau la lada de gunoi a istoriei. Chiar daca mananca a rahat dupa legile gramaticii. Am observat de cativa ani un vampir puturos putinist care impute spatiul virtual cu propaganda sa murdara si puturoasa.

  4. Titus

    Pentru un dobitoc de vatnic Alex, toti europenii trebuie sa cada la “picioarele” nespalate ale vatnicilor puturosi putinisti. Pentru ca numai putoarea ignoranta si nespalata sunt “barbati” adevarati. Restul europenilor trebuie sa fie victime ale migrantilor salbatici din Siria. Pentru ca asa doreste puturosul si unsurosul nespalar de Putin. Ce mai pute a nespalat si pufoaica ruseasca!!!

  5. Titus

    O putoare nespalata ca Alex socoate ca intelectualul nu are nici putere, nici dorinta sa se apere, nici pe sine, nici ideile sale. Putoarea bolsevizata Alex va ramane fara dinti, daca se incumeta sa “lupte” cu mine, “un intelectual pierdut”. Sifiliticul putinist Alex este dinainte pierdut…

  6. Alex

    Oho… Dragă Titus, mai reţine-te, nene.

    Eh, iat-aşa-i cu intelectualul basarabean… Sărmanul. Sărmănelul…

  7. Titus

    Iata asa se intampla cand prinzi reptila putinista de gat. Incearca sa se faca inger, dar mirosul de pufoiaica oricum o da de gol. Vatnicul, urmasul presedintilor colhoznici, are un mare neajuns: nu suporta lumina Soarelui. Daca ai norocul si il apuci de gat, incepe sa se incolataceasca in jurul mainilor, face ochii ca cepele, cere ajutor de la Consiliul Europei. Dar daca ramai ferm si strivesti reptila puturoasa, este gata sa-ti linga si picioarele…

  8. Alex

    Titus, dar n-ai prins tu de gît pe nimeni. Nu faci decît să le demonstrezi tuturor cît de bolşevic eşti. Şi încă unul din cei romantici…

  9. Titus

    Alex este un fel de Lord Haw-Haw, numai ca sovietizat. Antiromanismul lui Alex curge peste margini, iar minciuna stalinista sta in capul mesei. Acest Haw-Haw moldovenist are priza numai la analfabetii care sunt adusi de catre Dodon, Plahotniuc, Usatii cu 100 lei/zi la manifestatiile mancurte.

  10. Alex

    Titus, chiar şi mătuşa Ileana, care-i măritată cu vlăjganul din mahalaua vecină, e cu picioarele mai pe pămînt, în comparaţie cu tine.

    La urma urmei, dacă eşti aşa mare românist cum te dai, de ce te-ai dus în Germania? Tu acolo lupţi pentru românism şi unire? Interesantă luptă. Probabil promovezi românismul printre imigranţi.

  11. Titus

    Ce e cu Germania? Trebuia sa ma duc in Rusia? Lasa demagogia, Lord Haw-Haw, ca nici tu nu esti in RM.

  12. Alex

    De ce nu eşti în RM să promovezi românism şi unire, să lupţi cu aşa-numitul mancurtism? De ce măcar în România nu te afli?

  13. Titus

    Dar tu de ce nu esti in Transnistria sa cultivi “moldovenismul primitiv si retardat”? De ce?

    Nu tu, un demagog de doi bani, decizi unde sa locuiesc.
    Nu ai argumente si ai inceput, ca o baba, sa te legi de domiciliu. Las-o, nene, ca nu trece.

    Turbi, pentru ca am demontat minciuna ta stalinista.

  14. Titus

    Unionistii sunt principalii si cei mai sinceri proeuropeni in RM!

  15. Titus

    Nu trebuie neaparat sa traiesti in Romania sau RM ca sa fii roman!
    Exista cateva milioane de romani de pretutindeni!

  16. Alex

    Din păcate, acum cu situaţia creată în ţară, nu prea am timp să scriu comentarii. Dar cînd voi avea timp liber, discutăm. Mai ales c-am ce-ţi scrie.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*