Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

TENTAŢIA STRANGULĂRII – BOALA SENILITĂŢII FRONTISMULUI sau cum Roşca prin vocea lui Secă(u)reanu securizează securitatea Statului Contra ProTv

Într-un articol, oarecum belicos, publicat de mine pe blog acum mai bine o lună şi întitulat „Iurie Roşca, pragul electoral, gheşeftul şi nevroza”, încercam să sugerez, într-o formă cât se poate de sugestivă, că lucrurile sunt foarte rar aşa cum par a fi sau cum ni le prezintă unii directori de opinii, adeseori dintr-un interes „lesne de înţeles” sau dintr-o eroare de calcul provocată de colbul politicianist din târgul provincialismului supraetajat moldovenesc.

Ţara, în care supravieţuiesc cu eforturi supraomeneşti doar unii dintre noi şi pe care o numim, doar dintr-un snobism civilizaţionist – Republică, dacă o judecăm din perspectiva unei „însănătoşiri” democratice, trebuie să recunoaştem că suferă de o boală „congenitală” gravă.

Aici evaluarea şi aprecierea oricărui produs juridic, economic, politic sau sociologic, importat pentru uzul intern din occident, se face cu un cântar autohton falsificat, dar care are cea mai originală gradaţie din lume – „scara de valori moldoveneşti”. Dacă raportăm totul de pe lume la această „scară de valori” este normal ca gruparea lui Voronin să se numească partid, iar „poniatiile” (acest termen, Slavă Domnului, nu are echivalent românesc), „poniatiile” lor despre lumea înconjurătoare este normal să se numească ideologie comunistă, după cum este normal ca gaşca lui Roşca să se numească la fel de răsunător – partid, iar „terciul ideologic” din capul unui „paţan” de cartier preparat din complexele unei copilării huliganice, din halucinaţii legionare juvenile şi din închipuiri fundamentaliste mature despre Lumea de Apoi, să se numească „creştin – democraţie”, la fel de normal este ca Tarlev să fie politician, Mark Takaciuk – patriot moldovean sau Lenuţa Burghilă – simbol al culturii naţionale.

În orice ţară situată mai la vest de Prut, actul de barbarie săvârşit de Iurie Roşca săptămâna trecută în Parlament prin vocea de crainic a unei scule mute, în raport cu Roşca, dar foarte volubilă şi agresivă în raport cu „duşmanii” interni şi externi ai statalităţii moldoveneşti, ar fi avut efectul unei explozii cu reacţie în lanţ. ProTv-ul, după mine, a avut o reacţie de ţărăncuţă recent urbanizată care, înşfăcată bădărăneşte de-o bucă de nebunul satului în toiul unei sârbe săltăreţe şi în văzul mahalagioaicelor de temperament, i-a zis sfioasă: „Stiopa, tu vrei sî mă ei sau sî mă faşi di rîsul lumii?”

Lorena Bogza poate proceda cum doreşte atunci când Roşca o ameninţă în public făcând aluzii înţelese, poate, numai de ei doi că telefonul acesteia nimereşte, adeseori, în tot felul de situaţii. Este dreptul fiecărui să-şi ia o poziţie de legitimă apărare, să leşine de ruşine sau să se facă că plouă. Mihai Şambra, care a trecut pentru câteva zile din spatele camerei de luat vederi în faţa obiectivului, iarăşi, are dreptul să fie stăpânul adevărat al cuvântului spus public: a vrut să zică că l-a bătut poliţia, a zis, a vrut să spună că nu l-a bătut, a spus, şi dacă voi, colegii lui, v-aţi dat în spectacol, speculând un subiect pe care el, un băiat simplu de la un cămin studenţesc, nu dă nici două parale, este problema voastră.

ProTv-ul, însă, ca şi instituţie media, nu poate avea reacţii leşinate, în doi peri sau şăgalnice, atunci când este somată public o colaboratoare de către un lider politic, nu poate lăsa spectatorii cu ochii în ceaţă, după ce o săptămână le-a perforat creierii pe un subiect de maltratare fizică de către poliţie a unui operator, numai pentru motivul că acesta ori a fost beat într-o seară, ori a fost şantajabil peste o săptămână.

Cu atât mai mult, ProTv, iarăşi, ca şi instituţie publică, atunci când îi este ameninţată existenţa, nu poate să-i permită aceleiaşi Lorena Bogza să organizeze în cadrul singurei emisiuni de dezbateri publice, „ca pe timp de pace”, o şuetă cu iz dulceag de pearjă coaptă pe teme agricole, chiar dacă unul dintre invitaţi este filat de obsesia micului trafic la frontiera de trecere a pragului electoral, iar altul se complace în starea de beatitudine idioată consumând nesăţios produse fabricate în Moldova.

ProTv-ul, fără voia patronilor se află, cel puţin de vineri, 24 octombrie, în stare de război cu un regim cinic, perfid şi gata de orice numai să nu piardă puterea. Dacă Cătălin Giosan nu înţelege acest lucru, postul de televiziune pe care îl administrează, îşi va pierde licenţa de emisie, spectatorii vor pierde cel mai important mijloc de informare imparţială, iar Republica Moldova se va lipsi de cea mai fertilă oază de democraţie occidentală.

Zelul pe care l-aţi manifestat, voi, extraordinara echipă de la ProTv, pe subiecte mult mai neimportante ar fi demn de cauza supravieţuirii voastre pe piaţa media de la noi. Pentru acest război chiar se merită sacrificii mari, pe care multă lume este gata să le facă. Printre aceştia sunt şi eu.

Al vostru prieten sincer,
Sergiu Mocanu

18 comentarii

  1. Maestru

    auzitumai pe mine draga SM si repejor facusi inca o tentativa de PR actiune

    p.s. speli bani sponsorilor?!

    p.p.s. dai mai bine la casa de copii, asa fa vi “tolk” din ei

  2. De când aveți blog, în sfârșit am citit și eu un articol cu interes. M-aș bucura dacă aș mai vedea articole la fel de bune!

  3. qwerty

    domnule mocanu,
    apreciez efortul dvs. pe plan jurnalistic – faceti progrese reale. totusi, vreau sa va semnalezi cateva greseli pe care ar fi bine sa le evitati:
    1. renuntati la expresia “ca si”, care e artificiala si ridicola in majoritatea cazurilor. s-a scris enorm de mult despre acest “parazitism”, inventat pentru a evitat cacofoniile, dar care provoaca alte situatii hilare, alte greseli de exprimare;
    2. renuntati la frazele stufoase, incarcate cu epitete, comparatii si …metafore (vedeti prima fraza din acest text al dvs.), pentru ca deveniti prolix, pretios. nu va prinde acest stil. sunteti mai bun (adica mai eficient) in fraze simple, fara aluviuni… respectati-va ideea, nu va lasati subjugat de dorinta de a epata printr-o formulare deosebita.

    va doresc succese si noroc!

  4. Sergiu Mocanu

    Pentru qwerty
    Stimata Doamna,
    Va multumesc sincer pentru aprecierea progreselor mele jurnalistice cu atit mai mult ca sunt doar un amator, va multumesc la fel pentru observatii. Voi tine cont de ele in mod sigur si voi fi bucuros daca ve-ti contribiu si alta data la “slefuirea” in continuare a textelor ziaristice “comise” de mine cu premeditare.
    p.s. Daca, cumva sunteti un Domn, imi cer scuze. In acest caz voi trebui sa constat ca m-au inselat cunostintele mele de psihologie (profesionale, dealtfel) .
    Cu respect,
    Sergiu Mocanu

  5. Vasea

    Domnule Mocanu!

    QWERTY sunt primele butoane din randul de sus al literelor. Nu este nevoie de mare psihologie aici ca sa descoperi acest lucru.
    Si inca ceva: nu este corect sa zici “cunostintele mele de psihologie (profesionale)”.
    Probabil ca ati vrut sa spuneti “cunostinte temeinice in domeniul psihologiei” sau “cunostintele unui profesionist in ceea ce tine de psihologie”.

    Vasea e nume de domn, nu de doamna.

  6. unionistul

    – D-le Tata de copii ‘rasfatati’: … un adevarat parinte responsabil macar de se reculege in sine pentru faptele penale pe care le-a savarsit copii sai gasindu-si propriile carente in educatia copiilor care nu-l fericesc, dar nu sa raspunda selectiv la intrebarile adresate pe blog pe care nici profesia si nici inclinatiile native nu i le confera destinul !

    disponibilitatea pentru orice vizitator interesat, inseamna si mult respect pentru viitorii alegatori, mai ales ca nu renuntati la cariera politica daca se poate numi asa !

  7. lupu

    domnule unionist nu m-as arunca cu fraze de genul- copii au savarsit pana nu as fi convins suta la suta

  8. Maestru

    lupule esti naiv de fire? ce inseamna savarsit suta la suta?

  9. lupu

    nu nu sunt naiv ci m am documentat

  10. Maestru

    teai documentat?! sau tea documentat Mocanu?!

    p.s. era mai util de erai martor ocular la evenimente! sic!

  11. lupu

    nu l cunosc personal pe SM, dar stiu cine sunt copiii. Asa ca…….

  12. Maestru

    stii cine sunt copiii?! copiii fac pozne ca si orice alti copii, mai mari sau mai mici, mai grave sau mai putin grave, condamnabile sau mai putin condamnabile, etc.etc.etc. dar daca ai un tatic politician, atunci “more po koleno”…

  13. lupu

    sunt copii maturi asa ca isi dau sema de consecinte . maestre, politica nu ma intereseaza.

  14. Maestru

    iai vazut pe kopii la tv, cand erau in judecatorie?! ai vazut comportamentu lor?! asta spune totul!

  15. lupu

    lasa brasoavele, am vazut eu . spune tu ce ai face daca ai fi in situatia lor

  16. lupu

    nu cred ca esti ideal si reational pana in unghii

  17. Maestru

    cu parere de rau pu unii, si cu parere de bine pu mine, asa sunt eu

  18. Zorba

    Articol binevenit si o analiza pertinenta. ProTV-ul sau nu intelege in ce teasc a nimerit sau crede in zicala cu capul taiat. Ar fi cazul sa observe ca pe la noi multe capete plecate de prin alte tabere au cazut. poate le numara si-si mai deschid ochii..

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*