Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Bilanţul parţial al unui coşmar în desfăşurare

Aseară, la orele 20:00, s-au împlinit două luni, mai exact 61 de zile şi nopţi, de când fiii mei, Roman şi Adrian, nu mai sunt în libertate.

Ridicaţi abuziv din stradă, au fost duşi la sectorul de poliţie, unde, peste opt ore, demonstrativ, în ochii mei, le-au fost puse cătuşele pe mâini, au fost izbiţi într-o dubiţă cu gratii, după care au fost duşi la Izolatorul de Detenţie Preventivă. În acelaşi timp, o căzătură umană, care ne-a interzis să le dăm mâncare şi haine calde, el şi şef al secţiei de anchetă la sectorul de poliţie Râşcani, pe nume Constantin Cojocaru, raporta triumfător conducătorului acelei operaţiuni, altei căzături umane, pe nume Valentin Zubic, că misiunea a fost îndeplinită.

Din acel moment, doar într-o clipă, totul s-a răsturnat cu picoarele în sus, iar eu, mi-am dat seama că a trebuit să trăiesc 47 de ani în ţara asta, ca să vină o zi în care să constat că nu sunt de aici, că sunt un străin, rătăcit într-o lume pe care, din naivitate, am considerat-o mediu vital.

Pentru prima dată, mi-am dat seama că în ţara pilelor, a faptelor „măreţe”, „nobile” şi „utile” şăvârşite la mica înţelegere, în ţara „drugilor” plasaţi strategic, în ţara prieteniilor de sârbe şi pahar, eu sunt un intrus bun de luat în derâdere pentru încăpăţinarea cu care mă fac a nu înţelege că printre poliţişti şi procurori tot sunt „păţani de-a noştri” cu care te poţi înţelege „omineşti”.

„Di şi îl ataşi tu pe „tata”? Cui îi trebui atâta zarvă, Mocanu, când poţ sî apleşi puţîn capu şî sî dai un ban la paţani? Şî poliţiştii îs „oamini” şî li trebui sî mînînşi şeva şî tu îţ scoţ odraslili băsma curatî. La urma urmii,  tătî lumea faşi aşa. Tu şi eşti cu stea în frunti? Sau copchiii tăi îs sfinţ?”

Recunosc, spre ruşinea mea, că în primele zile, în special atunci când fiii mei erau în detenţie la izolator, am avut tentaţia să devin om „normal”, recunosc că au fost momente când am regretat că nu am nici un „drug” printre poliţişti sau procurori. Recunosc că am avut atacuri de panică atunci când telefonul meu a încetat să mai sune. Credeam că-i defect. Iar când am sunat eu şi nu mi-au răspuns atâtea alte telefoane, am înţeles că aparatele şi operatorul de telefonie mobilă nu au nimic cu situaţia stupidă în care m-am pomenit: o linişte mormântală ca într-un cimitir unde poţi citi pe „pietre funerare” nume apropiate sufletului tău până ieri, de presupuşi prieteni sau rude, dar care au plecat astăzi pentru todeauna din viaţa ta fără a lăsa loc de „Bună Ziua”.

Şi iarăşi, îţi dau târcoale gânduri laşe despre „normalitate”, despre liniştea interioară pe care ai avut-o trăind iluzia faptului că nu eşti singur pe lumea asta, despre faptul că nu se merita să „asasinezi” atâta „lume bună” care îţi crea pînă nu demult, cel puţin, confortul unor sărbători parfumate cu urări „sincere” de sănătate şi belşug.

Slavă Domnului, m-a părăsit ispita unei capitulări laşe în faţa unor „realităţi obiective”. M-a ajutat o „difunctă” rudă prin alianţă, care are o ocupaţie aproape „nobilă” pentru târgul nostru întors de la „ţâţa” civilizaţiei europene. Are, ziceam, îndeletnicirea „nobilă” de a lustrui imagini de golani împroprietăriţi şi politizaţi peste noapte, în plus, pentru onorarii suplimentare, mai gâdilă până la extaz orgoliile „aristocrate” ale acestora pe paginile unei reviste elitiste. Ea a stăruit să-mi explice de ce eu nu mai sunt persoană influientă în Republica Moldova. Astfel, am aflat că incapacitatea mea de a aranja eliberarea fiilor mei mă plasează implacabil în rândul unor marginali rataţi, care nu mai au nici o şansă să se înfrupte din fructul oprit al vieţii de succes al saloanelor mondene din Chişinău.

NU VĂ ÎNCHIPUIŢI CÂTĂ FORŢĂ DE REZISTENŢĂ ÎMI DAU MIE ASEMENEA DESTĂINUIRI SINCERE !

La ora actuală, peste două luni de la izolarea de societate a lui Adrian şi Roman, organele de anchetă menţin mandatele de arest pe numele lor; Procuratura refuză să le înainteze învinuirea pentru a fi judecaţi; procurorul Angela Pleşca păzeşte cu sfinţenie nişte date confidenţiale despre implicarea fiilor mei şi în alte fapte prejudiciabile decât cele pentru care au fost arestaţi; presupusa victimă, în aşteptarea satifacţiei justiţiare, îşi bâjbîe nedumerit organele interne despre care presa a scris că nu le mai are; “manufactura” de profeţii juridice a lui Vlad Filat, cunoscută publicului larg cu numele de Nagacevski, a luat apă în gură pentru că nu înţelege ce legătură vede Ambasada României între Pactul Ribetrop-Molotov şi un caz banal de bătaie într-o discotecă, iar dacă nu vede nici o legătură între aceste evenimente, de ce aceasta nu-i urmează sfatul „genial”  fătat public de el cu această ocazie, de a-i preda pe fraţii Mocanu unei justiţii cvaziinexistente moldoveneşti; presa, după cum este şi firesc, nu mai plictiseşte opinia publică cu un subiect expirat; Voronin îşi savurează, ultimile clipe de „atotputernicie” şi în acestă stare de euforie nici nu-i trece prin gând că tot mai bine ar fi să aprindă, din când în când, câte o lumnare de sufletul lui Miloşevici.

Atîta timp cît luptăm, ne rugăm la Dumnezeu să-i ierte El pe toţi îştea pînă vom putea să ne regăsim la libertate şi să ne adunăm forţele ca să-i putem ierta şi noi.

Cu multă dragoste, pentru bunii noştri prieteni, care au „supraveţuit” în inimile noastre, dar şi pentru multă altă lume, care manifestă omenească înţelegere,
Sergiu Mocanu

13 comentarii

  1. Gicu Baevicu

    Siriojica, tata, trebuia sa-ti dai seama pe ce lume traiesti in perioada cand erai consilieru lu tata. Ai crezut ca daca ai sa-l parasesiti, ai sa iesi din joaca?

  2. petea

    derjisi, Sereoga.Totul merge dupa plan. Publicul inghite galusca, si chiar o sustne cu un pahar de vin.

  3. unionistul

    n-as putea conchide la capitolul “NU VĂ ÎNCHIPUIŢI CÂTĂ FORŢĂ DE REZISTENŢĂ ÎMI DAU MIE ASEMENEA DESTĂINUIRI SINCERE !” …. adevarat, o destainuire juridica pe care Nagacevski, ca jurist, n-o cunoaste este ca legislatia romana are o mare lacuna in aceasta materie de protectie a victimelor spre desebire de cea moldoveneasca care sta bine avand si un proiect de lege in aceasta materie a “victimologiei” Legea cu ‘pricina’ e in lucru la parlament dar nu se stie cand va fi adoptata spre nefericirea dumneavostra, asa ca bazandu-va pe ‘asistenta juridica’ acordata de statul roman, s-ar putea sa prindem integrarea RM in Uniunea Europeana pana ce hraparetii copchilasi vor fi eliberati sau intrajutorati de statul roman.

    privitor la legea invocata :

    victimizare – orice acţiune sau inacţiune soldată cu consecinţe adverse ca urmare a depunerii unei plîngeri, înaintării unei acţiuni în instanţa de judecată în scopul asigurării aplicării prevederilor prezentei legi sau furnizării unor informaţii, inclusiv a unor mărturii, care se referă la plîngerea sau acţiunea înaintată de către o altă persoană.
    – d-stra ati cerut cercetarea in libertate a baietilor, dar statul roman e in ‘amnezie’ sau cum spun juristii(aviz amatorul Nagacevski) de ‘ lege ferenda’ !!!

    P.S. …. cat mai puteti indura ?

  4. John

    Dnl Sergiu, imi pare rau pentru ca situatia aceasta nici pina acum nu sa rezolvat.
    Imi este foarte interesanta parerea dvoastra la aceasta intrebare a lui Tudor Daria, caruia ia-ti dedicat un pamflet. Sa se implice in politica sau nu? http://tudordarie.md/2008/11/20/cer-parerea-ta-sa-ma-implic-sau-nu-in-politica/

  5. octav

    aveti foarte multa dreptate si descrieti foarte iscusit atmosfera reala din moldova
    mizeria umana la care oamenii se adapteaza… si uita ce-i aia normalitate!
    sper ca ceva se va rezolva in cazul fiilor Dvs.
    inteleg perfect de ce va temeti de justitia din Moldova, ea rareori sta de partea oamenilor nevinovati!

  6. jics

    acei care te cunosc sunt alaturi dar putin cu ce te pot ajuta noi sus nu avem pile doar cu sufletul

  7. sintem alaturi de dumnevoastra si va sustinem . este un laberint fara de sfirsit pe nume moldova din care nu stiu daca este vreo iesire… moldovenii n-au ca princiu ideologii culturale deoarece sint lipsiti de ea . coruptia sa incarnat atit de adinc in firea omeneasca aducind inevitabil retrocedarea speciei pe plan evolutiv reducindune inferiori in confruntarea altora . ar fi zadarnic sa chestionam subiectiv eventul deoarece nici unul e nevinovat . este instinctul animal care ne duce la ispasirea faptelor , caci in profund suntem doar animale si in perioada in care ne-am nascut omenirea este departe de a fi o specie cu adevarat superioara . din pacate sintem doar robii corpului si pentru binestarea caruia sintem gata de orice , bunaoara faptul dumnevoastra ne serveste ca exemplu . problema omenirii este ” eu” si ” al meu ” , fapt din care cauza se nasc razboae ,destrugeri,terorism ,coruptie si care inezorabil va duce la sfirsitul timpurilor. Cel ce face sa creasca, are dreptul legitim de a comanda si detine autoritate, ma refeream la Isus Hristos – unica noastra speranta. Singuri am mai demonstrat inca odata ca nu sintem in grad sa ne autocontrolam. Noi va sfatuim sa nu pierdeti increderea in dumnezeu si sint sigur ca veti ajunge la bun sfirsit.

  8. Maestru

    iar dorm PRshishii?! mai dai gaz pe foc, ma da in plictis….

  9. mihaela

    la fel ca si JicsVa spun si eu , cei care Va cunoastem suntem multi ,dar din pacate putem fi alaturi de D.voastre si de fii Dvoastre doar cu sufletul rugindu-ne ca anul 2009 care ne vine in prag sa lase in trecut aceasta tragedie prin care treceti cu toata familia …

    Maestre cit venin poti sa ai in sufletul tau??????????
    Se vede de la o posta ca esti un ratat al vietii care e in stare sa se bucure si sa triumfe doar atunci cind ce-i opusi tie sunt in nenorocire, te bucuri ca unul din neamul necuratilor….vampirule

  10. Maestru

    mihaela esti infantila pana la maduva oaselor 😉

    nu ma cunosti, cum poti sa te dai cu parerea de sunt sau nu ratat?!

    nenorocirea siau facuto Mocanasii cu propriile sale manutse! Seniorul prin contribuirea incementarii regimului, Juniorii prin bataile sale!

  11. jics

    maestre iti doresc in noul an ceia ce doresti si tu celorlalti sa scrii mai mult venin care sper sa tise intoarca .serjiu tinete tare. eu am fost si voi fi cu tine . te string in brate frate. un an mai bun la toti si tie in deosebi si familiei tale nu te uita la toti p…. stiii cumi miai spus tu odata ai onoarea sa mori linga mine .ma bucur ca pot sa fiu macar cu sufletul linga tine .te string in brate

  12. Maestru

    venin…venin…venin

    mai are mult tara asta sa creasca, sa inteleaga chestiile elementare, de exemplu responsabilitatea unui politician in fata poporului, etc.etc.etc.

  13. alina

    oare cat va mai rabda poporul nostru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*