Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

DUMINICĂ, 30 NOIEMBRIE, AMBASADA ROMÂNIEI, VOTAT, TUDOR PANŢÂRU

Campania pentru alegerile parlamentare din România pe teritoriul Republicii Moldova este una stranie, ambiguă şi controversată.

La fel de straniu, ambiguu şi controversat este comportamentul organizatorilor acestei campanii, care dau impresia de oameni vinovaţi, de fiinţe timorate şi crispate de remuşcări, de persoane şantajabile chiar în faţa autorităţilor moldoveneşti pentru fapta „nedemnă” de a-şi informa, cel puţin, proprii cetăţeni asupra procedurii de vot.

Cel mai ridicol este faptul că şi candidaţii dau aceiaşi impresie. Toţi fac un joc fără miză concretă, publicul ţintă (celu-i care îi promit cetăţenie română) nu are dreptul la vot, iar agitaţia şi forfota electorală o fac pe câmpul de bătălie al partidelor politice din Republica Moldova, care folosesc aceşti candidaţi pentru lustruirea propriei imagini în perspectiva alegerilor parlamentare din martie 2009.

Şi doar Mark Tkaciuk ştie (genetic) când să se răstească prin vocea Ministerului de Externe la autorităţile române, ca „cel mai curajos” corp diplomatic din Europa să-şi înghită rezonabil limba, să-şi amintească brusc de „eroismul” „gigantului” diplomaţiei tuturor timpurilor – Titulescu şi să uite, în aceiaşi clipă, de o istorie glorificată şi triumfalistă, frizată până la ridicol de ei cu ocazia recepţiilor de 1 decembrie.

Faptul că doar 3% – 5%, ca de obicei, dintre cetăţenii români cu domiciliu în Republica Moldova vor veni duminică la votare nu-i o problemă, important este ca cele două state să menţină, cu orice preţ (mă omoară sintagma asta diabolică), o relaţie „funcţională”.

Am mers, acum o săptămână, la lansarea campaniei electorale a lui Tudor Panţâru, a cărui prestaţie publică o admir de la distanţă de mai mult timp, fără să-l cunosc personal. Am mers cu gândul că acolo vor fi şi alegători numai buni de convins să voteze pentru Panţâru şi, în plus, să-i mai îndemne şi pe alţii să facă acelaşi lucru. Nici pomină de aşa ceva.

Am participat la o „tusovkă” propagandistică PLDM-istă, care, în esenţă, s-a redus la banala lozincă: „Stop – Panţâru, Start – Filat!”. Pentru prima dată, am regretat lipsa de experienţă politică a lui Tudor Panţâru, ceea ce, de altfel, îi dă un şarm aparte acestui om cumsecade, care a fost angajat, pe gratis, agent electoral la „IPTEH” -ul politic al lui Filat.

Am plecat cu gândul la cetăţeanul turmentat al lui Caragiale, care, nu ştiu de ce, în loc să mă întrebe „Şi eu cu cine votez?”, îmi tot rostea din Eminescu: „Şi deasupra tuturora va vorbi un mititel/ Nu slăvindu-te pe tine, lustruindu-se pe el”. Am plecat. Şi din acea zi până acum, caut cetăţeni români pe care îi informez asupra procedurii de vot şi îi rog să voteze duminică pentru Tudor Panţâru, lucru pe care vă rog să-l faceţi şi Dumneavoastră, dacă aveţi bunăvoinţa să luaţi cunoştinţă de materialele acumulate de mine în acest scop:  

Întrebări frecvente
Ghidul alegătorului român din străinătate
Modelul buletinelor de vot
Lista de candidaţi la Camera Deputaţilor
Lista de candidaţi la Senat

7 comentarii

  1. Ion

    Domnule Mocanu, Tudor Pantiru n-are nevoie de sustinerea dumneavoastra precum nu are nevoie de sustinerea PCRM sau PPCD!

  2. Iar diversiuni și urzeli măi Serj. În continuare te folosește bine Voronin.

  3. artur

    dar tu cune iesti Ioane ca sprigin tot cerul cu spatele tau

  4. Ion

    Sunt unul care stie bine cine e Mocanu si ale cui jocuri face. Apropo, acum vreo luna-doua in umra striga la JurnalTV impreuna cu Dron ca nimeni n-are voie sa comenteze cazul fiilor sai. Acum vad ca se baga nepoftit cu sustinerea sa. Trebuia sa vorbeasca cu Pantiru si sa-l intrebe daca e de acord sau nu.

  5. Sergiu

    Pentru Ion: Dupa silogismul tau am inteles, ca toti cetatenii nostri care detin si cetatenia romana si au drept de vot, inainte de a sustine o candidatura sau alta sunt somati sa ceara acordul candidatului pe care-l sustin? Te rog sa-mi raspunzi la aceasta intrebare.
    Personal incerc sa inteleg esenta si mesajul articolului, in acest caz nu cred ca conteaza atat de mult autorul si biografia sa. Atat timp cat am discernamant si pot filtra informatia din articol. Astfel consider acest articol o atentionare in plus pentru deficientile pe care le au candidatii si intreaga campanie electorala din Basarabia.

  6. Ion

    Ai inteles gresit silogismul meu. De fapt iti dai seama foarte bine ce vrea sa spuna silogismul meu dar te faci a nu intelege. Tu esti o persoana foarte controversata in care foarte putina lume mai are incredere si pe care o considera a fi omul lui Voronin. Sustinerea din partea ta este similara cu sarutul lui Iuda si face mai mult rau decat bine. Daca Voronin ar vrea sa-l termine pe un candidat, tot ce-ar trebui sa faca ar fi sa declare deschis ca-l sprijina. Intr-o masura mult mult mult mai mica sustinerea ta are efecte similare. In aceste conditii faptulc ai platit Unimediei bani pentru publicarea articolului respectiv vorbeste clar ca de fapt intentia ta a fost sa-i faci un rau lui Pantiru. Sper ca SIS-ul sa-ti intoarca suma.

  7. Sergiu

    Pentru Ion: Nu sunt Sergiu Mocanu, cum nici matale cred ca nu esti Ion Druta

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*