Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

EXCLUSIV EVZ: După gratii, în Ambasada României

EVZ vă prezintă primele mărturii ale celor doi basarabeni cu cetăţenie română izolaţi de aproape patru luni în Ambasada României din Chişinău, după ce au sărit gardul acesteia de frica autorităţilor din Republica Moldova.

De 116 zile, doi tineri moldoveni cu cetăţenie română stau izolaţi într-o cameră din clădirea Ambasadei României de la Chişinău, după ce anul trecut au sărit gardul misiunii diplomatice şi au refuzat să mai părăsească „teritoriul românesc“, reclamând abuzuri ale poliţiei şi justiţiei din Republica Moldova.
Adrian (22 de ani) şi Roman Mocanu (25) preferă un regim de pseudodetenţie în ambasada românească „izolatorului rece cu paturi de beton“ şi anchetei la care au fost supuşi până pe 25 septembrie de autorităţile de la Chişinău, care îi acuză că au fost implicaţi într-o altercaţie soldată cu vătămarea şi spitalizarea unui tânăr.
Cei doi acuzaţi sunt fiii lui Sergiu Mocanu (fost consilier prezidenţial al lui Vladimir Voronin), care aduce în discuţie interferenţa şi comanda politică în arestarea fiilor săi din partea preşedintelui moldovean.
În acelaşi timp, autorităţile de la Bucureşti par indecise în acest caz, suspectând ori „exploatarea politică“ a situaţiei de către Mocanu, care ar căuta victimizarea publică pentru a-şi face imagine de opozant al lui Voronin, ori faptul că Mocanu n-a părăsit tabăra lui Voronin, iar ceea ce pare a fi gestul disperat al unor cetaţeni români persecutaţi la Chişinau este, de fapt, o provocare şi „reprezintă o acţiune în care este implicată vreo instituţie a statului vecin, în scopul incriminării României“, se arată într-o sinteză a Ministerului Afacerilor Externe. La Chişinău, reporterul EVZ a reuşit să obţină mărturiile scrise ale celor doi tineri care povestesc, pentru prima dată de la începutul acestui incident diplomatic, cum se vede cazul lor din „camera micuţă, cu trei fotolii, folosită de ambasadă pentru audienţe, devenită loc de detenţie“.
România, cuvânt interzis
La Radio Moldova se difuzează o emisiune despre energie, în care un profesor universitar propune încălzirea cu paie ca alternativă la problema gazului taiat de ruşi. Din când în când, câte-un ascultător care intervine cu „soluţia înseamnă România…“ este tăiat brusc de moderator şi se-aude tonul de ocupat.
Roman şi Adrian Mocanu au văzut şi ei în România ultima scăpare, după câteva zile petrecute în arest preventiv – „izolator“ îi spun moldovenii – şi au sărit gardul ambasadei, crezând că este singura instituţie care-i poate apă ra de abuzuri.

Azi, după aproape patru luni în camera de audienţe a ambasadei, tinerii dau la o parte cu frică draperiile de la geamul camerei, ca să se expună câteva secunde pentru a fi fotografiaţi. Pe sub fereastra lor, care dă în strada Bucureşti, aproape instantaneu apare un carabinier, iar peste câteva clipe – parcă din pământ – şi maşinile de poliţie.

Cele câteva momente în care stau la geam sunt de-ajuns să se vadă cearcănele mari, frica şi deznădejdea că paşaportul românesc s-ar putea dovedi de prisos.

„Dacă aş fi avut măcar cea mai mică vină, probabil că aş suporta mai uşor, nu aici, unde n-aş fi venit niciodată, ci acolo, în izolator. Aşa însă, şi «puşcăria» asta este grea“, descrie Adrian Mocanu starea în care se află.

Regim de izolare convenit

Pentru cei doi tineri, viaţa în ambasadă are regim de penitenciar acceptat şi convenit între ei şi oficialii români. Comunică doar cu părinţii, care-i vizitează o dată pe zi (când le aduc mâncare), şi îşi iau porţia de aer curat seara, în cele câteva minute de plimbare prin curtea instituţiei.

Adrian Mocanu scrie în jurnalul „detenţiei“, din camera în care trăieşte de aproape 4 luni: „În primele zile a fost foarte complicat. De atunci şi până în prezent, trăim cu acelaşi regim. Ziua dormim, ca să nu deranjăm şi să nu apărem pe coridoare în drum spre camera de baie în timpul programului, noaptea citim şi vorbim între noi“.

Tinerii au în cameră cărţi despre Petre Ţuţea. Amintirile din puşcărie ale acestuia sunt printre puţinele lucruri care-i fac să nu cedeze şi le alimentează speranţa.

Fratele mai mare, Roman, creionează „asistenţa consulară“ pe care au primit-o: „Dacă, la început, cei de la ambasadă nu au fost prietenoşi deloc cu noi, acum aproape că nu comunicăm. Aşteptăm o rezolvare şi sperăm să revenim vreodată la viaţa «paşnic㻓.

Fraţii Mocanu au un telefon la dispoziţie, dar numai pentru urgenţe, altminteri le e interzisă comunicarea cu exteriorul prin alte mijloace. Telefonul se află în afara camerei, pe măsuţa cu pliante care invită la descoperirea României, sub privirile personalului ambasadei.

 

 

 

 

 

 

 


Reporterul EVZ a reuşit să obţină mărturiile scrise ale celor doi tineri
JUSTIŢIE À LA CHIŞINĂU
Motivele pentru care fraţii Mocanu au sărit gardul ambasadei
Fiii lui Sergiu Mocanu descriu care sunt, din perspectiva lor, abuzurile care i-au împins la gestul extrem de a sări gardul misiunii diplomatice româneşti. Roman afirmă că nu a participat la bătaia generală de la discoteca Star Trek, pentru simplul motiv că se afla acasă şi a ajuns acolo după ce altercaţia luase sfârşit, pentru a-l lua pe fratele lui cu maşina. „N-a vrut nimeni să ţină cont de ceea ce am povestit, niciun martor nu m-a recunoscut. De altfel, anchetatoarea s-a dus la şeful ei să ceară permisiunea de a mă elibera. Şeful ei, Cojocaru, striga de se auzea în tot comisariatul: «Ilia, proasto! Eu nu-s de capul meu, pe amândoi ţi-am zis să-i închizi»“, arată Roman în notiţele sale. Dus la Izolatorul de Detenţie Preventivă, nu a fost lăsat să stea de vorbă cu avocatul apărării. „Cu mine mai erau doi deţinuţi, unul bănuit de omor, iar altul de tâlhărie. Aveau răni la coapse de la «patul» de beton rece acoperit cu scânduri. M-au învăţat cum trebuie să mă port cu gardienii, ca să nu mă bată: «Când întreabă dacă ai nevoie de ceva, nu trebuie să zici nimic, pentru că orice le ceri primeşti bătaie». Am avut criză de ulcer şi abia luni, când am ajuns la judecător, am reuşit să-i comunic asta avocatului“, mai scrie Roman.
 
 
 
 

 

 

Ion Dron, avocatul familiei Mocanu, întăreşte cele spuse de cel mai mare dintre fraţi. „Am contestat faptul că două zile ei nu au avut posibilitatea de a vorbi cu avocatul apărării, iar încălcarea dreptului la apărare a fost recunoscută de judecător“, precizează Dron.

Principiul de drept moldovenesc al „luării prin surprindere“

De altfel, există mai multe nereguli de procedură – pe care avocatul le-a prezentat atât judecătorilor, cât şi autorităţilor româneşti – pe care fraţii Adrian şi Roman Mocanu le aduc în discuţie atunci când cer protecţia statului român. „Am depus o plângere prin care am contestat felul în care au fost reţinuţi şi aduşi la poliţie. Nu au fost citaţi înainte, iar procurorul a spus în faţa judecătorului că s-a făcut uz de principiul «luării prin surprindere». Or, Codul de Procedură Penală nu cunoaşte un altfel de principiu în afară de prezumţia de nevinovăţie“, explică Dron.

Avocatul mai spune că, în acest moment, judecătorul de instrucţie a considerat drept ilegală procedura prin care victima, Adrian Schiţco, l-a recunoscut pe Adrian Mocanu drept agresor. „Pentru că victima şi presupusul agresor care trebuia identificat s-au întâlnit pe holurile secţiei de poliţie (dintr-o eroare a organelor de anchetă) înainte ca procesul de recunoaştere să aibă loc, acesta a fost lovit de nulitate“, afirmă Dron.

CRONOLOGIE

Etapele cazului

10 august 2008. La Chişinău, în faţa discotecii Star Trek, are loc o altercaţie între mai multe persoane, în urma căreia tânărul Adrian Schiţco a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 • 21 septembrie 2008. Roman şi Adrian Mocanu sunt reţinuţi de Poliţia Chişinău, după ce mai mulţi martori îl identifică pe Adrian Mocanu drept unul dintre agresori. Roman Mocanu nu este identificat drept agresor, are alibi pentru acea seară, dar este reţinut împreună cu fratele său.
 • 25 septembrie. După ce stau câteva zile în „izolator“ (arest preventiv), măsurile de reţinere sunt atacate cu recurs şi se hotărăşte arestul la domiciliu. Ei scapă de supravegherea poliţiei şi de cea a carabinierilor care păzesc ambasada, apoi sar gardul misiunii diplomatice a României la Chişinău, solicitând protecţia statului român.
 • 4 decembrie 2008. Autorităţile din Republica Moldova cer extrădarea celor doi fraţi Mocanu, dar un răspuns oficial încă nu a fost primit până azi.

INCIDENT

Oficialii români – confuzi, jurnalist evacuat din clădire
Încercarea EVZ de a realiza un interviu faţă în faţă cu cei doi fraţi s-a izbit de refuzul Ministerului Afacerilor Externe şi de obtuzitatea şi reacţiile dezechilibrate ale diplomaţilor români de la Chişinău, care au evacuat fără motiv reporterul din clădirea ambasadei. Reporterul EVZ aştepta, în incinta instituţiei, o motivare oficială scrisă a răspunsului negativ al MAE şi a respectat absolut toate regulamentele ambasadei. După şapte ore de la incident, motivarea halucinantă a oficialilor români a fost că „interviul ar da un semnal greşit autorităţilor competente din Republica Moldova“.
 
Reacţii debusolante ale oficialilor români au fost şi în septembrie anul trecut, momentul în care s-au trezit că fraţii Mocanu refuză să părăsească ambasada, după ce aceştia au sărit gardul. Înainte să-i întrebe de ce fug şi ce drepturi le-au fost încălcate de autorităţile moldoveneşti, i-au îndrumat să părăsească spaţiul misiunii diplomatice. „Gardul ambasadei l-am sărit uşor. Toată lumea care s-a adunat repede în jurul nostru era derutată şi speriată, oamenii vorbeau confuz şi foarte contradictoriu. Unii şi-au spus funcţiile pe care le deţineau. Nu numai consulul, care insista să plecăm, dar şi personalul era stingherit şi deranjat de prezenţa noastră. La acel moment, eu încă nu ştiam că o cameră micuţă cu trei fotolii, care este utilizată de ambasadă pentru audienţă, va fi locul meu de detenţie pentru încă multe zile, săptămâni şi luni înainte“, îşi aminteşte Adrian, fratele mai mic.
VOCEA PROCURORULUI

„Or să stea toată viaţa în ambasadă“
Angela Pleşca, procurorul care instrumentează cazul lui Roman şi Adrian Mocanu, a declarat pentru EVZ că aceştia „au statut de învinuit în lipsă şi există mandate de arest preventiv în vigoare pe numele lor“. „A fost un conflict la o discotecă, din care a rezultat o victimă, în care a fost implicat nemijlocit mai întâi Adrian Mocanu, pentru că i-a fost insultată domnişoara lui. Apoi acesta l-a chemat pe Roman Mocanu, care era acasă. Au mai fost încă doi agresori, unul se numeşte Ion Ureche, şi altă persoană care nu a fost stabilită de organele penale. Avem martori oculari care-i indică“, susţine procurorul de caz. Pentru Anton Cardaniuc, procurorul Sectorului Râşcani, întâmplarea are accente amuzante. „Dacă ei eliberează teritoriul ambasadei, vor fi arestaţi şi traşi la răspundere, dar dacă statul român nu-i extrădează şi dacă nu ies din ambasadă, or să stea toată viaţa acolo“, declara procurorul râzând. Tatăl victimei, Nicolai Schiţco, spune că familia sa nu vrea să vorbească despre acest caz pentru că „sunt implicaţii prea mari şi nu vrem să influenţăm ancheta“.
DEZVĂLUIRE

Roman scapă de extrădare!

Vasile Pascari, prim-adjunctul procurorului general al Republicii Moldova, ne-a precizat că, deşi răspunsul oficial la cererea oficialilor de la Chişinău de extrădare a celor doi fraţi nu a parvenit autorităţilor, a fost expediat totuşi un fax de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. „Pentru Roman Mocanu am primit de la ei, prin fax, un răspuns negativ la cererea noastră de extrădare. Aşteptăm răspunsul oficial pentru ambii.“

1 comentariu

 1. Maestru

  prezint in atentia publicului si comentariile vizitatorilor de pe evz.ro, sper ca Domnul Serj lea omis din alte intentii,decat cele de camuflare

  Romania…
  de dan(Vizitator), duminică, 18 ianuarie 2009 – 22:42

  Romania, ca de obicei, nu face nimic pentru cetatenii sai. Din cauza asta pleaca toti peste hotare. Unde esti mai umilit? In Romania sau in strainatate? Si cei care-au plecat, si cei ce sunt inca in tara, iti vor raspunde: “In Romania”
  FALS !!!
  de anton(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 10:37

  Moldovenii nu sunt romani ! si ajunge cu aberatiile astea !
  pt anton
  de dan(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 11:30

  mai nea anton ala cu betonul ,cred ca la cutiuta ai oleaca de beton! basarabenii au fost ,sunt si vor fi romani!asta ca sa stii tu si prietenii tai comunistii lui cioara(voronin)!
  Romania..
  de popescu(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 11:42

  Romanii ar trebui sa faca tot pentru a-i ajuta pe fratii de dincolo de Prut.Da-l in **** mea pe Voronin de comunist.Iar sfatul meu pentru moldoveni: sa vina toti in Romania ca oricum traiesc mai bine decat la ei sau sa plece in strainatate
  Numa bine si succese
  Cheers
  ne strica relatiile cu moldova rusa
  de romica(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 12:03

  cei doi batausi din republica socialista sovietica Moldova sa mearga rapid la militie. afara cu ei din amabasada RS ROMANIA. toti huiliganii pot sarii un gard si gata. asti anu sunt azilanti politici ci mafioti
  Raspunde
  Poate cade “Sarma ” ( gardul ) !
  de magadan(Vizitator), duminică, 18 ianuarie 2009 – 23:39

  Si fratii vor avea parte de un proces echitabil.Oricum parerea procurorului e cam cinica “daca iasa din Ambasada Romaniei vor fi arestati,daca nu vor ramane acolo toata viata ! Mai nea procurorule,poate dai matale coltul si atunci care va fi urmarea ?
  Raspunde
  rusine Ro
  de marian(Vizitator), duminică, 18 ianuarie 2009 – 23:43

  rusine statului roman, ce nu intervine mai drastic impotriva comunistilor de la chisinau! ce or fi facind sluj, nu stiu? asa fac ungurii cind vine vorba de ai lor din Transilvania sau Slovacia? asa fac sirbii cind vine vorba de [Citeste]
  rusine clasei politice….
  de 88(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 03:45

  …care pt. beneficii electorale a arucat cu cetatenie in fel de fel de “terchea- berchea” fara ca acestia sa fie verificati,in democratiile adevarate ca sa primesti cetatenia trebuie sa faci dovada loialitatii fata de tare respectiva,sa domociliezi un anuit numari [Citeste]
  Raspunde
  pentru EVZ
  de un prieten(Vizitator), duminică, 18 ianuarie 2009 – 23:54

  Buna, reportajul dvs ma socat, interesanta este pozitia MAE la acest caz, daca ei sunt cetateni romani oare nu aveau dreptul la sustinere din partea Statului Roman?
  Un alt lucru, ei au nevoie de ceva? Putem sa ii ajutam cu ceva?
  multumesc
  esti un mare prost
  de cronicar(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 07:55

  Pur si simplu, esti de o prostie nelimitata. Mai ai si tupeul sa o etalezi… 🙁 Daca tu compari problema basarabenilor tradati mereu de la Bucuresti cu cea a palestinienilor care au luat cetatenia romana, inseamna ca esti definitiv virusat. Din [Citeste]
  Raspunde
  Cum adica ?
  de Vant Salbatec(Vizitator), duminică, 18 ianuarie 2009 – 23:56

  Moldoveni cu cetatenie romana ???
  Toti moldovenii sunt romani iar Basarabia e Romania .
  Ca nu toti moldovenii au acte romanesti inca , e altceva – e doar o omisiune , ca si faptul ca judetele Basarabiei nu sunt trecute pe harta patriei inca …
  Raspunde
  sa primeasca azil politici
  de Ovidiu(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 00:32

  pasapoarte romanesti, sa renunte la cetatenia de “moldoveni” sau sa ii aduc in portbagajul unei masini pana in Romania…portbagajul nu au voie sa il deschida vamesii, ptr ca perchezitia nu se efectueaza in cazul masinilor consulare….
  Raspunde
  eu zic sa facem schimb
  de Timonierul(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 01:11

  Il dam pe basescu si ii luam pe frati..
  o dam pe ma’ta…
  de 88 (Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 03:01

  …si pe derbedeii moldoveni ii trimitem la tine bai fraier ciclit
  Raspunde
  Ce rusine !
  de Black Issue(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 01:46

  Rusine Guvernului Roman ca nu stie cum sa se implice in aceasta afacere…4 luni fara a se face nimic ?
  Parlamentul,Senatul alooooooo..se aude?
  Raspunde
  propunere
  de ion(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 01:50

  Eu propun sa atintim laserul lui Conda pe ei si sa-i gonim pe toti rusofonii din Moldova lui Stefan cel Mare si Sfant si Viteaz si sa le aducem fartilor moldoveni de peste Prut lumina dreptatii romanesti pe care o [Citeste]
  Putin realism!
  de Mihai(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 07:01

  Dincolo de efuziunile patriotice de necondamnat ale domnilor cititori ramane realitatea poate putin delicata a cazului dublata, daca nu cumva mai mult, de lipsa de profesionalism a functionarilor Ministerului. Deh, politrucii comunisti de pe ambele parti ale Prutului joaca cu [Citeste]
  Raspunde
  Nici o sansa
  de Alin(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 02:53

  Atata timp cat sunt cetateni moldoveni in Moldova, pot ei sa sara gardul la toate ambasadele ca nu vor obtine nimic.Nici o tara din lume nu se va implica in acest scandal pt ca sunt moldovenu in Moldova.
  Raspunde
  Asosit clipa unirii
  de Lucianmotzul(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 03:24

  Cea mai buna ideie sa cerem toti romani cetatenie basarabeana si ei cetatenie romaneascasi sa FACEM ROMANIA MARE CARE ESTE TARA NOASTRA DE MII DE ANI .DE LA NISTRU PIN LA TISA , DAR CU ACESTI CONDUCATORI SI AI ROMANIEI [Citeste]
  Raspunde
  Diplomatia romaneasca in criza
  de geeo(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 03:26

  O noua dovada a imbecilitatii oamenilor trimisi de Romania sa ne reprezinte peste hotare ! Acestia sunt cetateni romani si trebuiesc protejati impotriva abuzurilor din partea autoritatilor comuniste de la chisinau ! E clar ca e treaba politica si se [Citeste]
  Raspunde
  Solutia
  de Karikov(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 08:10

  Nu romania trebuie sa intervina acum.Intrucat acesti tineri,sunt si cetateni romani,iar Romania membra UE,pt a nu periclita relatiile romanesti cu moldova, UE ar trebui sa intervina.
  Raspunde
  Provocare
  de fost cetatean roman(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 08:11

  Multumita Evenimentului Zilei aflam, ocazie ptr care vreau sa-i multumesc ptr reinprospatarea unui eveniment important dar uitat ca “provocarea” din urma cu ceva timp nu este decat o banala rafuiala politica intr-o societate (Rep Moldova) care doar mimeaza democratia.Eu personal [Citeste]
  Raspunde
  autoritati romanesti de MARE JENA
  de Viorel(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 08:14

  Am inlocuit termenul RAHAT cu MARE JENA cu toate ca nici macarul primul nu are toate calitatile sa califice felul in care se comporta ROMANII angajati la ambasada si consulatul roman din Chisinau ! De mare mare PORC si angajament [Citeste]
  Raspunde
  Consulat
  de Andrei(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 10:09

  Nu ma mira atitudinea oficialitatilor romane. Nu ma mai mira nimic. La Consulatul roman din Chisinau ai parte de acelas tratament ca si orice infractor de rand. Rusine! Investigati eliberarea vizelor. Veti descoperi multe lucruri “interesante”!
  Raspunde
  prostia la ea acasa
  de P-AOLO,S(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 10:13

  frumoasa combinatie,autoritati romane incompetente si organele legiuitoare sovietice si analfabete de la chisinau care inca traiesc in regimul de trista amintire.parca fi un conflict armat si necesita interventia ONU .delicata este in capul amindorora care sint indrituiti sa transeze [Citeste]
  Raspunde
  Este un caz dificil
  de Fara nume(Vizitator), luni, 19 ianuarie 2009 – 11:11

  sincer este un caz dificil…
  sunt din Republica Moldova stiu exact cum sta treaba pe acolo…
  acesti doi tineri sar putea sa fie victime dar sar putea sa fie intradevar doua persoane care au comis o crima…

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*