Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Deznodământul s-a produs aseară. Ceea ce urmează duminică este doar o „chestiune tehnică”

Am privit ieri un film la Prime, realizat de teologul Cristian Tabără: „O zi din viața lui Vlad Plahotniuc”. Senzația de care nu pot scăpa până azi este că m-a înghițit bălos o namilă preistorică, ca mai apoi să mă scuipe laolaltă cu tot felul de dejecții într-o gură de canalizare.

Probabil că teologia te învață cum să prepari dumnezei și cum să transformi grote în paradisuri. Probabil că teologia te angajează să curmi foamete de nevoiași cu opulență de maniaci. Probabil că teologia este o disciplină care te instruiește să poți unge cu mir testicule de mascul viril și pofticios de posesiune asupra tuturor spiritelor și materialităților din jurul lui.

Maniacul obiectelor aranjate într-o ordine perfectă în spații rupte de realitate: al zecilor de ochelari de soare – bijuterii care te privesc cu suspiciune din vitrine, a cămășilor scrobite ce-și așteptă cu înfrigurare momentul de a fi onorate să se muleze lasciv pe corpu-i lucrat la haltere, al cărților îmbrăcate în uniforme noi pentru a sta la straja integrității lui semidocte, al alimentelor exotice îngurgitate de el fără poftă și doar din extremă necesitate, al pernelor aproape virgine șifonate în stil minimalist pentru un somn fugar de doar câteva ore. Maniacul unui habitaclu exclusivist și mizantropic care „îl însoțește” peste tot oriunde s-ar afla, spațiu în care stau laolaltă: obiecte de lux, oameni „de-a gata”, poporul chinez făcând anticameră prin reprezentanții lui direcți aflați în misiune diplomatică aici. Plahotniuc ne-a fost livrat ieri de „apostolul nesimțirii omenești”, Tabără, în calitate de Zeu și Stăpân. Lumea lui Plahotniuc pe care ați văzut-o aseară este o religie la care nici măcar nu te poți converti dacă nu ești „obiect de lux” care poți fi pus cuminte pe una dintre polițele viselor lui paranoice.

Muștruluiala dogmatică a lui Tabără a bătut ieri școala jurnalistică a Nataliei Morari, Rodicăi Ciorănică sau a pionerului Dorin Scobioală care au avut și ei altădată câte o scufundare în lumea obsesiilor schizoide ale mutantului social și politic, Vlad Plahotniuc. Inspirat anapoda din scrierile gânditorului ortodox Petre Țuțea, Tabără a urcat aseară la braț cu Plahotniuc în zenit și s-a pișat peste capetele noastre cu „dispreț creștin”.

Deznodământul cochetăriilor, lașităților și capitulărilor intelectuale și morale ale așa-ziselor elite politice, economice, jurnalistice în fața lui Plahotniuc s-a produs ieri și rezultatul este o umilință umană de proporțiile unei calamități naturale. Ceea ce va urma duminică, la așa-zisele alegeri prezidențiale este doar o „chestiune tehnică”, după care noi și noi turme de proaspeți prozeliți vor merge să se boteze „obiecte de lux” în religia Zeului Plahotniuc. Pentru că, CINE și CE ar fi Plahotniuc fără atâți și atâți enoriași ai religiei pe care o propovăduiește societatea civilă de la Morari, Boțan și până la Tabără?

28 comentarii

  1. Alex

    28 26 1M-am trezît pi la miezu nopţîi, am scos o unghii în afarî sîcrieşului ş-am înţăles cî iarna-i aişea cole… Mai pi scurt, am făcut oleac di ordini. Cî-i sîmbîtî, nu? Făcut-am curăţănii în sîcriu şî pi lîngî. Cî vin alejerili, nu? Da alejerili-s ca o sarbatoari la noi. Da di sarbatoari tre s ti prigătişti. Cu trii zîli nainti…

    Bre, şi jăli cu lumea asta di la noi… Eu am mai ieşît noaptia pi la disco, dup-o dozî… di carni-nsînjeratî… am vrut sî spun prin şimitiru pi numi Republica Moldova… Ş-aşă-i o jăli, bre. Aşă-i o jăli. Prostimea credi cî preşădintili ista cari ii o sî-l aleagî a s rezolvi şeva. Ii cred cî el o s li facî viaţa mai bunî…

    Ş Mocanu ma dă în dipresii. Zău cî ma dă. Mocanu cu tăti planurili lui grandioasî cari li-nşîrî îi parcî-i un drac cari s-aprochii di-un cerşător sau vagabond cari cautî o bucatî di pîni şî-i grăieşti dispri bumboani sau chiar i-aratî una ş-o mînîncî în faţa lui…

    Off, iaca vini dimineaţa. Amuş tre sî sar înapoi în sîcrieş.

    Titus, unte-ai prăpădit? Ia dă un sămn di viaţî. Mai povisteşti moşului şi-s pitreşi în Bavaria ta.

  2. Titus

    Mosule, nu am stiut ca esti vampir si traiesti in sicriu. In URSS nu au existat vampiri, au fugit toti de secera si ciocan. Imi amintesc de un film vechi comic , cu Dracula. S-a trezit din sicriu exact intr-un loc unde comsomolistii romani aveau adunare. Tinerii comunisti nu purtau cruci, dar au incrucisat o secera si un ciocan si vampirul a ars in fata acestei cruci.
    Eu nu inteleg ce se intampla la voi. Am asteptat cu sufletul la gura sa vad Marsul Unionist din Bucuresti, cu sute de mii de Romani patrioti, mergand in coloane si cerand Unirea, dar in schimb am vazut cativa oameni, si aceia veniti din Chisinau, batandu-se cu jandarmii. Cine a organizat aceasta diversiune?
    Iar ieri mi-a inghetat sangele in vene cand am vazut reportajul cu tovarasul si parahodul Plohoi. Eram recent intors dintr-o mica calatorie de la litoralul Marii Nordului, unde ploua mereu si valurile plumburii si reci te aduc intr-o depresie strasnica. Numai pescarusii sunt baieti de treaba, ei se zbuciuma si fac gainat de sus, ca avioanele de vanatoare Messerschmidt in picaj.
    Nu stiu ce este mai depresiv sa vezi: niste valuri de apa sarata reci sau frigiderul lui Plohoi, baia lui Plohoi, cartile cu coperte speciale ale lui Plohoi, camasele lui Plohoi, Masina lui Plohoi, sora lui Plohoi, Timosa al lui Plohoi. Cand vezi teologul Tabara, slugarnicind ca Juju-catel tarcat pentru Plohoi, vrei sa te acoperi cu toate valurile grele ale Marii Nordului si sa nu mai scoti capul din “stihie”.
    L-am vazut pe “misighinul Misa Ghimpu” care a cerut de la Maia ceea ce ceruse prietenul copilariei mele, Kolea Ostenbaken de la frumoasa poloneza Inga Sajonz- dragoste. Si apoi a fortat participantii la Show sa ia in maini cate o poza cu Romania Mare, cu Cernautii si Bugeacul in Basarabia.
    Mari si diocheate sunt caile domnului.

  3. Alex

    Eu iaca la şi ma gîndăsc. HEHE
    Voi ştiţ di şi România nu ari nevoi ca în Moldova s fii o revoluţii contra lu Ploho? Ş di şi niş Mocanu nu vre ca revoluţia s s întîmpli?

    Simplu. Dacî moldoveni ar reuşî s facî o revoluţii contra lu Ploho ii ar începe s s perceapî ca naţiune ş nu ca o simplî adunăturî di cretini impotenţ. România n-ari nevoi ca la est di Prut sî existi o naţiune. Da Mocanu îi un mari apărător a interesîlor româneşti la noi.

    România o s trimatî zahăr în Republica Moldova pîn-or zdohni/fuji tăţ de-aişea.
    Ha-ha-ha

    Ş-înc şeava. Ploho o rezolvat problema Mocanu pintru viitoarili alejeri. Unioniştii îs în mîna lui. Iar Maia înconjiuratî di Filaţ n-o s colaborezî niş în ruptu capului cu Mocanu.
    Mocanu ş cu Maia îs pe-aşelaş segment di electorat, cari-o s s ducî aproapi tăt la Maia.

    Mocanu îi “mort”. Cu rebranding ori fărî. Di pe-amu îi clar.

  4. Alex

    Titus, şelor din România li trebu unirea ca Ucrainei invazia rusascî în Crimeea. HAHA
    Di fapt, invazia rusascî intr-un feli le-o facut ghini noilor-vechilor parveniţ di la Kiev c-o redus cota de Moskovo-fili.

    Bre, României nu i-ar prii unirea cu Moldova. Parc-am grait. Româniii mai mult ii convini s ţîi moldoveni sub Ploho ş s li trimatî zahăr. Hehe Zău cî mai ieftin iesî.

  5. Titus

    Parca Herr Johannis a cerut sa se discute despre o strategie de unire in termeni lungi.
    Din ceea ce am vazut la Plohoi,am inteles ca el si-a construit un mic occident personal pentru sine. Nu inteleg, care a fost “fishka” cu laudatul: un om traieste in lux, pe care-l demonstreaza sfidator, arata o bucatareasa, care i-a fost colega de “facultate”, iar poporul zace intr-o saracie cumplita. Plohoi se teme de popor si este pazit ca “lumina ochilor” Don-don, din contra, umbla pe la Piata Centrala si gusta din branza si selodca. Cine are image-makeri mai buni?

  6. Alex

    Cred cî Iohannis nu ştii cum s li-nchidî gura şelor cari-l bat la cap cu tema unirii. Aldi Băse.
    După Băse plînji puşcăria. Las s s ducî la dubî ş-acolo s s uneascî. Şî s-o facî pi jiucătoru.

    Bre, dacî fac unirea cum a noştri o s mai furi? N-o s poatî fura aşă cum amu. A s vii alţî di pisti Prut cari o s li ieie bucata di la gurî.

    Cu cît lucrurili în România o s meargî spri ghini, iar Moldova o s s ducî în mlaştinî, cu atît Unirea o s fii tot mai puţîn probabilî. HEHE Deşî aparent ar trebui s fii invers.

  7. Titus

    Si ce veti face in Moldova? Fiindca, pare ca plohoi a invins in toate. Maine il face pe Don-don predsedateli si mai departe??? Usatii il mai haraie pe plohoi cu cazul Gorbuntov, dar occidentalilor cred ca le este in cot de Usatii- scula Moscovei. Ce veti face mai departe? Eu am intrat in depresie, nu mai inteleg nimic. Se mai auzea de un Hoffman-Gofman. Vad ca s-a inchis capacul. Dupa cum l-am vazut pe plohoi in reportajul teologului, va asteapta mare jale.

  8. Titus

    Ana Ursache a fugit din tara

  9. Alex

    Eu îs sigur cî lucrurili o s degradezî ş mai mult. Iar România o s trimatî tot mai mult zahăr. Vai di pancreasîli noastri!

    Nu-i nik. Ploho o s facî „reformi” ş-o s mai alunji vreo 100 mii – 200 mii pisti hotari.

    Bre, mai sînt alejerili din SUA şi RO. Cît di aiurea la noi o s fii, dipindi ş di rezultatili de-acolo.

  10. Alex

    Ploho o s facî aşă c-o s fugî ş calişii din ţarî. Nu numa Ana Ursachi.

  11. Titus

    Ursachi este acuzata de omor.

  12. Alex

    Cînd Dracu acuzî pi şineva di omor, ap nu pari credibil, chiar dacî ş-o fost aşă şeva.

  13. Titus

    Am privit acum un filmulet de al lui Gabriel Calin, jurnalistul lipsit de orice morala. Eu nu sunt adeptul lui Ana Ursachi, ea mie nu-mi place. Dar, in ce priveste Gabriel Calin, este cel mai corupt jurnalist de al lui plohoi. Stiam ca Calin merge deseori in Belgia, la un fost cunoscut. Iata ca in filmulet, apare si cunoscutul din Belgia, emigrat demult din RM. Stiam ca se ocupa cu traducerea din limba romana in limba moldoveneasca la judecatoriile din Brussel. In filmuletul lui Calin, acest tip apare cu un par lung si barba, ceea ce nu a purtat inainte. Este clar ca Calin si-a filmat prietenul, fost politist. Nu stiu ce sa spun. Daca fostul ei sot a infundat puscaria pe 18 ani, inseamna ca a fost vreo istorie. Dar ca ea a fost implicata, nu pot spune nimic. Seamana foarte mult a prostologie.

  14. Titus

    Ce mai zice mosul?
    A votat cucosul?

  15. Alex

    Draсi absolut ilegal o exclus candidatu meu preferat.
    „Împotriva tuturor”.

    Ş nimi nu zîci nik. “Suki!”

  16. Titus

    Si mos Voronin nu a fost la vot. Cica-l boicoteaza…

  17. Alex

    Eu ma gîndesc la aşă un “prikol”.
    Da dak romani i-o spus lu Ploho: Dac cîştigî Dodon cari s bati cu karanida în chept cî-i moldovan şî punctum, nu mai videţ di la noi parali ş promovarea interesălor voastri în lumi.
    Ploho, fă şi vrei sî nu cîştigi Dodon, ori eşti pi cont propriu.

    AA-a-a-a? Cum va pare aşă şeava?

  18. Alex

    Dungaciul da sfaturi pintru proşti.
    El dzîce cî trebu mesaj geopolitic tari serios din partea Maii pintru turu 2.

    HEHE
    El credi cî tăt Moldova s comportî ca municipiu Chişînău.
    Taman cî cu Putin „uvajît” di 60%, în aşă caz Dodon cîştigă uşor.

    Paradigma cum zîci Mocanu, din cari s iasî Maia victorioasî, pintru turu 2 poati s fii numa una: pro-Dodon – anti-Dodon.
    Ş nişdicum pro-Rusia – pro – Occident ori alti prostii.

    Greaţa lumii concret pintru pesonaju Do(N)don (+ oleac di ajiutori/neimplicari din partea lu Ploho) – asta a s-o facî pi Maia PREŞĂDINTI.

  19. Alex

    Pi la sfîrşîtu lu 2013-înşeputu lu 2014 lu Ianucovici şî Co li spuneu ocidentalii cî suptu di la două vaşi n-o s mai meargî. Cu şi s-o sfîrşît tătî istoria videm: Ucraina îi într-un rahat complet şî ieşîri nu-s vedi dintr-însu.

    Amu eu am aşă o bănuialî cî occidentalii o-nţăles şi vre s facî Ploho cu Dodon şî i-o spus lu Ploho cam tot aşeea şi i-o zîs lu Ianucovici cu 3 ani în urmî. Ş s pari cî Ploho o s-o facî pi Maia preşădinti, ori a s aibî problemi mari, mai ales cu Ucraina. Cî Dodon di tari şi linji, nu-i diloc atent la vorbi. Da Ploho mai poati rămîni fărî averea exportatî pisti hotari. Poati îl mai fac „zăk” în puşcaria „Republica Moldova”. Nu pari vesel Ploho în ultima vremi. Diloc.

    Aşă c probabil Serju ari dreptati c-o s s schimbi aşă-numita paradihmă. Da ma gindesc eu la altî chestii. Voi ştiţ, bre, cî dupî doctrina dup cari sî conduşi Moscova, e nu poati permiti niş unii din şeli 11 republişi (înafarî baltişilor) s s depărtezî tari di dînsa, mai pi scurt, s-arăte un exemplu urît pintru şeilalţ.

    Ş-amu eu m-aştept ca în caz di schimbari di paradihmî, Moscova s fii nevoitî s ni facî nouî nişti mari rahaturi. Ca învăţăturî di minti ca-ş cum. Aşă cum spune Duhin. Va amintiţ şi spune Duhin? C dac va duşeţ cu tătu cu americani o s fim nevoiţ s va distrujem.

    Aşă c atenţii la cotituri în vremea urmatoari. Şi-ţ cu ochi-n patru, draji moşului.

  20. Titus

    Daca nu este ales Dodon probleme ne va face Moscova. Daca este ales Dodon ne va face probleme Ucraina si Romania. Asa ca unica solutie de a iesi din acest cerc este Unirea!

  21. Alex

    Da. Unirea e soluţia. Cu Transnistria. Ha-ha-ha

  22. Titus

    Ucraina si-a retras temporar ambasadorul din cauza lui Dodon. Asta inseamna ca Ucraina va bloca toate traseele cu Rusia. Dupa cateva discursuri dodoniste, Romania poate bloca hotarul din vest. Ramane doar sa va scoateti maxilarele si sa le puneti pe “polka”. Rusii nu vor face pentru voi o punte aviatica, cum au facut americanii in Berlinul de Vest dupa razboi.

  23. Alex

    Băieţî di la Kiev oleac-îs duş cu pluta din februarie 2014. Aici nu încapi îndoialî.
    Da-ş Dodon linji ghini.

    Bre, eu zîk c România nu va bloca hotarul. Din contra.
    Da pi mini personal oricum nu tari m-ar afecta. Da lăsăm…

    În generi, eu socot cî Ploho o s-o facî pi Maia preşădinti, a s porneascî ca ş cum nişti reformi tari serioasî ca s obţîi acordu cu FMI şi creditari. Pi urmî o s mai freci nişti modificări în Constituţii, o s facî probabil republicî parlamentarî clasicî. Maia o s fii numa di frumusaţî. HEHE

    „Ş-apoi, o s zîcî Ploho, preşădintili tre s fii om botezat, cununat. Da dacî nu-i, da s mai taiem din puteri c-a faci nişti năzdrăvănii”. HA-ha-ha. Precum zîce mitro-palitu.

  24. Titus

    Ucrainenii au pierdut teritorii si populatie, 10 000 de morti, razboiul duduie. Ei se apara, ii pot intelege, nu vor o Transnistrie mare in spate. Daca dodon se va lua de unionisti, Romania va inchide hotarul, vor trece numai acei cu pasapoarte romanesti.

  25. Alex

    Nu 10 mii di morţ. Da mult mai mulţ. Întri noi fii vorba.
    Prostia costî.

    Ucraina chiar ave pre multi legaturi cu Rusia. Mai întîi trebuie s li reducî la minimum ş-apoi s fugî nu ştiu undi… Da şi vrei daca-s nişti bandiţ ş-acolo la conduşiri. Plus nişti psihopaţ. De-atîta tăt îi de-a oaia.

    Cît dispri aparari
    Şini s-aparî, da şini îi ocupat cu împărţîrea averilor, furtu banilor din buget etc. Acolo-i un „polneishîi p*zd*ţ”, iertatî sî-mi fii exprimarea.

    Draji mii, Dodon n-o s fii preşădinti. Maia îi mai convenabilî. E îl iubeşti pi Filea. Filea-i la puşcărie. Cheili di la puşcăria lu Filea îs la Ploho. S-or înţăleji ii acolo cumva. Poate Maia scoati un dicret di-l graţiazî pi Filea? Haha

    Da Dungaciul tot şeri mesaj geopolitic din partea lu Maia. Năstruşnic, zău.

  26. Alex

    Ultimili evenimenti di la americani, ma fac sî gîndesc c Ploho ar pute aleji preşădintili în funcţii di şini cîştigî alejerili la americani: Clinton sau Trump. 8 noiembrie îi înainti di 13, nu? Hehe

    De-atîta-i ş-aşă o aburealî în Puşcăria Plohotniuc Moldova. Aşă o aburealî.

  27. Titus

    Pe zi ce trece imi este tot mai dificil sa inteleg ce se petrece la voi. Prin anii 30 ai secolului trecut, in filmele americane alb-negre, baietii buni purtau palarii albe iar baietii rai purtau palarii negre. Se impuscau unul pe altul, insa era clar cine este bun si cine este rau. In filmul vostru toti poarta palarii sure, asa ca nu se intelege nimic. Inainte priveam emisiunile domnului Mocanu cu satisfactia ca inteleg totul si sunt de acord in toate. Acum inteleg foarte putin: parca sunt de acord, dar nu prea inteleg in ce sunt de acord. E numai vina mea, nu-l invinuiesc de nimic pe domnul Mocanu, eu nu mai sunt la nivelul necesar. Probabil ca ar trebui sa ma concentrez mai mult asupra pop-cornului si sa las alti oameni sa comenteze. Imi cer iertare de la stapanul acestui sit, daca l-am indispus cumva.

  28. Alex

    De-ai şti tu şi peşti prindi Ploho în tăţ ceaţa asta.

    Mocanu vre s spui c lu Ploho mai tari îi convini s-o aibî preşădinti pi Maia pintru cî Maia îi „goalî”. N-ari „krîşî”. Ari numa gaşca lu Filea împrejiur. Ploho o dă „cu capu di păreţ” cînd vre.
    Da cu Dodon ar fi oleak mai complicat.

    Da cum am spus şî-n trecut: Dodon îi suka moldoveneascî oportunistî şî fricoasî.

    Dodon ar pute faşi scandal prin omu lui di la CEC, cari teoretic ar pute sî iasî la o conferinţî di presî şî s spui cum, undi ş cînd i s-o furat victoria lu Dodon. Îţ inchipui şi scandal ar şi?

    Da nu faşi. HEHE

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*