Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

TE IUBESC, TATII. LA MULŢI ANI!

Adi,

Astăzi faci 22. Cinci luni în urmă, erai încă un copil, iar eu nu aveam nici un motiv să fiu nemulţumit de ritmul tău de maturizare lentă. Acum, nu mai eşti un copil, iar eu nu am nici un motiv să mă bucur pentru ritmul tău de maturizare rapidă.

Tu ştii că eu am avut cea mai fericită copilărie pe care o putea visa un copil în anii 60. Părinţii mei, care au crescut la casa de copii, dar în special maică-mea, bunica ta, Dumnezeu s-o odihnească în pace cu drepţii, mi-a lăsat moştenire un univers de iubire de mamă atotcuprinzător şi ocrotitor de rele. Acum universul acesta este şi al vostru – al tău şi al lui Roman.

Atunci, când eram slab şi neajutorat, necopt şi naiv, ştiam că există pe această lume cel puţin un om, care poate face orice pentru mine. Voi puteţi fi siguri de acelaşi lucru. Dacă tu şi Roman aţi fi purtat măcar cea mai mică vină pentru fapta ce v-o încriminează duşmanii mei, astăzi eraţi la puşcărie, iar eu aveam să-mi beau până la urmă veninul înfrângerii celei de pe urmă trăind ruşinea publică a greşelii voastre de a fi înţeles prost rostul dragostei părinteşti.
Adi, tu mă cunoşti şi ştii cu siguranţă că n-aş fi schiţat nici cel mai nevinovat gest petru scoaterea voastră basma curată dintr-o istorie murdară în care voi aţi fi avut pe conştiinţa voastră sănătatea şubrezită a unui tînăr cu părinţi care îl iubesc la fel de mult precum eu pe voi.

Adrian, ştiu că vi-i greu să rezistaţi atâta timp în izolare. Aţi încercat de-atâtea ori să mă convingeţi că veţi rezista poate mai uşor în detenţie, iar eu rămân şi până acum de neînduplecat. Rămân neînduplecat nu pentru că nu a-şi avea încredere în voi, ci pentru că războiul ăsta nu este al vostru. Voi o să aveţi alte războaie de dat în viaţa asta – mai grele, mai uşoare – nu avem de unde să ştim, dar, deocamdată, acest război este al meu şi numai al meu.

Eu nu am făcut nimic altceva decât să vă pun la adăpost până în momentul în care voi reuşi să anihilez apucăturile tribale ale unor neandertali care, dintr-un accident nefericit, sunt încă stăpâni peste oameni. Este un război ingrat şi ruşinos pentru mine, care nu mă va acoperi de glorie în clipa iminentei victorii, din simplul motiv că lupt cu nişte mârlani. Din păcate, nu am cum să mă eschivez de la această luptă, pentru că dacă n-o dau eu, vă trădez pe voi, care veţi avea de rânit în locul meu toată mizeria asta.

Adrian, nu ştiu când se va sfârşi acest coşmar. Lucru pe care îl cunosc însă, cu siguranţă, este că voi nu ve-ţi încăpea niciodată pe mâinile unor vornonini, gorbuli sau zubici, indiferent cât timp sminteala le va mai fi „damă de companie la guvernare”,  pentru că asta nu o voi permite eu. Mai ştiu că am un izvor nesecat de forţă fizică, psihică şi morală să lupt pentru liberetatea voastră şi nu există indivizi sau circumstanţe care să-mi poată sta în cale. Ştiu că percepţia voastră de moment, precum că toată lumea ar fi împotriva noastră, este greşită, chiar dacă ne-au părasit atâţea presupuşi prieteni. Lumea bună este alături de noi, iar cei despre care aţi auzit voi că ne hulesc – ori nu ne cunosc, ori joacă şi ei tananica cu „dama de aşternut” a ţopârlanilor, care n-au găsit în arsenalul lor de mijloace mârşave alt mod de a se răfui cu mine decât a mă lovi acolo unde mă doare cel mai tare.

Adi, public astăzi, de ziua ta, pe blogul meu o lucrare pe care ai desenat-o mai mult timp în urmă, în care cu puterea imaginaţiei tale ai priponit de maluri o mare învolburată.  Mi se pare semnificativă.

Te iubesc, tatii.

La mulţi ani.

17 comentarii

  1. Cuvinte din suflet, iar aceasta se simte. Apreciez atasamentul pentru copii dvs.

  2. Frumos mesaj!

    ( “tati-i” inlocuiti-l cu “tati”, cf. http://dexonline.ro/search.php?cuv=tati )

  3. un durlestean

    La multi ani tati vrea sa spuna copilul fostului primar lui din durlesti tatalui sau si invers….dar nu poate…blestemul cazului Barbaneagra si altora, pe care le ai protejat sau le ai bagat la duba pt niste sotci te urmareste…

  4. Nu aş vrea să par indiscret, dar care-i pontu’ să postezi chestiile astea pe blog? Mi se pare cam… pozeur…

  5. Vasea

    Se scrie “veti”, nu “ve-ti”.

    Jalnic…
    Dupa ce ati supt ruble atatia ani de la comoshneji, acuma va dati in stamba si o faceti pe victima…

  6. Cit de minunat este sa-l alaturi pe tata. Ce mult conteaza sprijinul si sfatul sau. Ma bucur pentru baietii Dvs. dle Mocanu, ca au un asemenea tata.

    P.S. Mi-a placut lucrarea

  7. Cit de minunat este sa-l ai alaturi pe tata. Ce mult conteaza sprijinul si sfatul sau. Ma bucur pentru baietii Dvs. dle Mocanu, ca au un asemenea tata.

    P.S. Mi-a placut lucrarea

  8. Adi la multi ani !!! suntem alaturi de tine si de Roman , alaturi de parintii vostri care stim ca pot jertfi multe pentru fericirea voastra ,SERGIU CURAJ – VEI REUSI ORICE AR FI

  9. sa fii sanatos copile se ti iubesti parintii asa cum te iubesc ei sa stii ca oamenii buni sunt alaturi de voi te string in brate

  10. Pavalache

    Adi si Roman! Doar un tata care va iubeste poate sa recunoasca vina lui intrun razboi nedrept. Curaj flacai! Si fiti demni de tatal vostru.

  11. Annie

    Foarte frumoasa lucrarea ta, Adi.. Mi-a placut foarte mult.
    Rezistati in izolare, pentru ca cel putin astfel sunteti in siguranta, oamenii buni se roaga pentru dovedirea nevinovatiei voastre.

  12. Foarte frumos mesaj, m-a impresionat pina la lacrimi sirul gindurilor puse pe foaie…. si lucrarea facuta de Adrian, probabil ca intuia el ce se va petrece dar nu constientiza pina la capat…
    D-l Sergiu, e clar ca copii D-voastra platesc pentru dezobidienta si ‘tradarea’ clanului, dar chiar D-voastra nu ati prevazut ce putea sa se intimple daca va intoarceti impotriva lor de unul singur? Sunt sigura ca sunt multi in interiorul lor care nu sunt de acord cu ceea ce fac, dar tac ca se tem, cred ca trebuia sa-i mobilizati si pe ei pentru a produce o schimbare, o schimbare in masa, dar nu o schimbare in detrimentul copiilor…
    Si plus, din pacate, copiii intotdeauna platesc pentru greselile parintilor….

  13. paula

    Adrian, Roman, sa speram ca raul e pe sfarsite, chiar daca sfarsitul nu se prea vede. Azi i s-a intamplat ceva inacceptabil si gazdei acestui blog…
    Ne pare rau si suferim pentru tot ce vi se intampla. Doar ca nu putem striga asta la microfoane. Microfoanele sunt un fel de pistoale care se descarca in capul celor care spun ce gandesc. Asa e la noi, din pacate…

  14. berlusconi

    Curaj! Italia e cu voi!

  15. lia

    Curaj, baieti! Toate au un capat.

  16. Angie

    chiar ma impresionat mult… nu stiu care e conjunctura si nici nu vreau sa dau crezare unor comentarii… dar sper ca totul sa se rezolve!!!

  17. I was so lucky. I found the best website for my Afterward a lot investigating, I really found the best

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*