Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

PROTV, JURNAL, AGORA, UNIMEDIA… Unde oare se află frontierele dintre jurnalism și prostia omenească?

Tanea este cea care a încântat astăzi o bună parte a redacțiilor din Chișinău. Tanea i se adresează în formă verbal-epistolară, de la om la om, lui Volodea (Plahotniuc, desigur) pe care îl întreabă în final: „Ce-ai să lași în urma ta când banii nu vor mai conta?”

Faptul în sine este unul firesc și eu o înțeleg pe această femeie tânără care a plecat de ani buni de acasă. Dorul și nostalgia sunt un motiv de a te exprima în versuri și să ignori aceste sentimente ar fi cel puțin nedrept. În ce ține de calitatea versurilor, este o chestiune de gust și nu merită dezbateri publice, cu atât mai mult că doamna nici nu pretinde, se pare, la vreun statut literar. Apropo, și la Comrat se scrie literatură universală, iar faptul că presa de la Chișinău nu este interesată de acest fenomen literar, nu înseamnă deloc că operele scriitorilor găgăuzi nu ar prezenta interes în general.

Într-un cuvânt, mesajul doamnei eu l-am înțeles, îl accept ca pe un fapt divers și împărtășesc emoțiile ei de cetățean lipsit de căldura căminului părintesc. Întrebarea mea din titlu este adresată presei. Eu nu înțeleg impulsul profesional și libidoul de „breaking news” al jurnaștilor. Care este informația de interes public? Ce ați vrut să spuneți cititorilor, ascultătorilor, privitorilor? Care-i știrea, poanta sau măcar „fișka”, cum vă place multora dintre Dumneavoastră să vă exprimați livresc și cult (firește) prin saloane și pe la petreceri mondene? Eu mă tem că o să începeți degrabă să dați la știri descântece, blesteme, bocete și rugăciuni.

Ca să nu aveți nicio clipă de îndoială asupra atitudinii mele „de rigoare” față de profesionalismul și atașamentul Domniilor voastre pentru fărămiturile miliardului furat care le mai măturați prin redacții, vin și eu cu un text “bun de tiparele” presei autohtone:

Plahotniuc al nostru, care ne ești în visuri și-n suflet
Ca altă dată Filat!
Facă-se voia ta, fie în împărăția ta
Precum la Codru așa și la GBC!
Pâinea cea de toate zilele pe care ai luat-o de la cetățenii Republici Moldova,
Dă-ni-o nouă astăzi și ne iartă păcatele noastre cu Filat, precum și noi iertăm păcatele tale cu Voronin.
Și nu ne duce în ispita colaborării cu vreun Platon,
Și ne izbăvește de vreun Dodon.
Că a ta este Împărăția, și Slava, și Puterea
În numele Guvernului, al Parlamentului și al Sfintei Președinții,
Acum și pururea și în vecii vecilor, OK?!

3 comentarii

  1. Efim

    Ia sa vedem vor prelua poezia, tot e anti Plahotniuc, tot are un pic de rima, deci ar trebui s-o faca… Iar daca nu, atunci astfel se demonstreaza clar ca sursele clanului Topa-Lucinschi au pus la cale special aceasta recitare de poezie pentru a o folosi in scopuri politice murdare.

  2. Andrei

    a zis aici Mocanu despre multe prostii, dar în ceea ce ține de JTV, unimedia și alte posturi verzi-gălbui de știri, are dreptate totală! mai ales că ultima vreme prostiile propagate de aceste canale ajung la noi niveluri de prostie! aici sunt deacord cu el!

  3. Ion

    Dacă postul de televiziune Moldova 1 îl invinta pe Mocanu la o ora de efir in direct , el acumulează cel puțin 1000 de alegători pe ora la etapa asta cind lumea este disperata si nu știe încotro S-o apuce.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*