Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

120% de la Moș Ion

Moș Ion, așa cum afirmă el, e de demult, probabil, de vreo 80 de ani. Locuiește într-un orășel din preajma Chișinăului și, tot din spusele lui, se ocupă profesionist de trei lucruri: îmbătrânește încet, se pregătește de moarte minuțios și chiar dacă nu este membru al vreunui partid, face politică furios. Privește regulat emisiunea mea încă din 2013 și, când are timp, se mai uită și la cele din arhivă. El are un grup de bătrâni pe care îi adună, în fiecare miercuri la 20:30, în fața „capmpiuterului”, pe lângă un ulcior de vin și mai te miri ce de ale gurii. Pe mine mă sună rar, dar întotdeauna cu același imbold: „Să-mi zâcî!”

Prin luna august anul trecut, am avut o problemă tehnică și nu am putut face o emisiune. A doua zi, am luat un frecuș de la Moș Ion că nu vi-l pot reda: „Mătali di și îț baț jioc di norod?!”, îmi striga Moș Ion la telefon, “Dacî nu poț fași regulî cu oaminii șeia a mătali, cum vrei sî coduși o țarî? Cum crez mătali cî am stat eu asarî în fața oamenilor?” După ce s-o mai calmat, Moș Ion mi-a spus pe un ton mai impăciuitor că s-a descurcat el cu oamenii lui cum a putut, dar eu să nu mai fac așa.

Pe urmă, Moș Ion m-a sunat cu o zi înainte de al doi-lea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. A fost scurt, nici tu buna seara sau alte politețe, a sunat desigur să-mi zică… ”Eu știu ce zici netali, dar eu mă duc s-o votez masiv pe Maia Sandu!” Atât a fost și nu l-am mai auzit pe Moș Ion până astăzi diminieață: „Domnu’ Serju, mătali poati iești supărat pi mine, da eu vreu sî-ț spun cî noi asarî ne-am uitat cu băiețîi la emisiuni șî netali ai dreptati, nu o sutî, da o sutî șî doîzăși di proșenti.” „Asta cum s-o înteleg?”, zic eu. „Noi dor înțălegim cî matali când îi criticai pi aiștia di la Platformî cî îl fac pi Dodon Președinti, nu spunei tăt ca sî nu-i niștojăști di tot, da noi am înțăles cî netali avei drepate șî în așelea vreo douâzăși di proșenti cari nu li spunei! Domnu’ Serju, noi am greșît atunși oleacî cu Maia Sandu, da netali cred cî ne-i iertat…”

1 comentariu

  1. Nina

    Domnule Mocanu zic daca mai exista oameni ca Mos Ion atunci Moldova mai are sanse, sper si cred tare sincer

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*