Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

ProTV Chisinau prins “la furat” ziua în amiaza mare!

Ieri, 1 iulie, ProTV a făcut o știre despre sărbătoarea de 20 de ani a Partidului Socialiștilor. Orice specialist în comunicare, cu puțin bun-simț și neangajat politic, o să vă spună că reportajul din cadrul buletinului de la ora 20:00, despre evenimentul în cauză, nu este o știre autentică, ci o Acțiune de promovare. Altfel zis, un film publicitar, cu reclamă ascunsă de “ochiul fiscului”, cu beneficii de imagine în favoarea clientului și cu efecte subliminale pentru subconștientul privitorului.

Nu putem ști care este cifra de afaceri a tranzacțiilor dintre Dodon și ProTV, dar cu siguranță un asemenea serviciu (abonament) își merită toți banii. Un post de televiziune românesc, care, în virtutea unor prejudecăți provinciale, este perceput aici ca un post ce exprimă “punctul de vedere al României oficiale”, să manipuleze publicul în favoarea dușmanului declarat al acesteia, fiți de acord, este o afacere genială.

Sfatul meu pentru cei interesați sau curioși să știe cum sunt preparați creerii moldovenilor la o “bucătărie media”, situată în afara oricăror suspiciuni de relații “netradiționale” cu dușmanii României, Europei, NATO și SUA, vă rog, să priviți reportajul cu pricina de câteva ori ca să vedeți, în detalii, cum arată o cârdășie în cadrul căreia profitul provine din diferența dintre inimaginabil și cinism. Inimaginabil pentru telespectatori este gândul că ProTV ar putea face jocul unui individ care urăște sincer România și tot Occidentul, iar cinic este business-ul “capitalistului” Cătălin Giosan, pentru care banii nu au vreun miros rusesc sau nord-coreean.

Până apucați să priviți reportajul, vă dau, pentru conformitate, doar una dintre “frazele comerciale” ale Directoarei de vânzări, milionara Lorena, pe nume de fată mare și sărăcuță – Bogza: “Delegații din Ungaria, Coreea de Nord și Turcia au fost invitate la sărbătoarea Socialiștilor, în centrul atenției au fost oficiali rusi care l-au felicitat pe Dodon și au spus că Moscova este cu ochii pe țara noastră …” Atât, doar atât! Niciun cuvânt despre faptul că trimisul Smintitului de la Phenian a avut o luare de cuvânt la Adunarea lui Dodon, că a vorbit în numele Conducătorului lor etern și că a salutat Acordul politic între cele două partide socialiste ale Coreei de Nord și Republicii Moldova!

Or, prezența la Chișinău a unei delegații dintr-o țară cu un regim totalitar, cu un loc de frunte pe lista statelor teroriste, nu este un eveniment de menționat într-un reportaj a unui post de televiziune independent?

Or, poate, un asemenea eveniment este unul obișnuit și banal pentru opinia publică de la noi și nu este demn nici măcar de interesul pe care l-a avut ProTV-ul pentru o partidă de sex oral a unei biete profesoare din Ungheni – subiect elucidat, obsesiv, cu lux de amănunte și cu o deosebită “plăcere profesională” de știristele de la această televiziune?

Voi reveni!

3 comentarii

 1. Grig AMBROSI

  Din start ProTV Chișinău a fost un proiect pentru câștiguri – câtă publicitate în rusă !
  De acord cu autorul.
  Corecturi pentru cei mai buni prieteni : provinciale + acesteia + mai multe virgule.

 2. alex

  Mai Mocanu si cedaca ei isi cauta un loc unde sar putea retrage in caz de ceva~

 3. […] “Delegații din Ungaria, Coreea de Nord și Turcia au fost invitate la sărbătoarea Socialiștilor, în centrul atenției au fost oficiali rusi care l-au felicitat pe Dodon și au spus ca Moscova este cu ochii pe țara noastră”, se spune în reportajul realizat de ProTV, fără a menționa că delegatul Coreei de Nord a a avut o luare de cuvânt la și că a vorbit în numele Conducătorului lor etern și că a salutat Acordul politic între cele două partide socialiste ale Coreei de Nord și Republicii Moldova, se spune în articolul semnat de Mocanu. […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*