Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Electoratul „Ti-fuuuu! Iob’tvoiu…!”

Vasile era cel mai mare, iar după el mergeau, unul după altul, vreo nouă băieți și fete care purtau acelaș „brand” familiar – „… a Măricăi”, cu o singură excepție – mezinul Ionică avea o identitate proprie căpătată prin „efort” personal în vreo jumătate de an după ce s-a întors din armată cu un bagaj de cuvinte inedit. Totul a pornit de la conflictul dintre „infrastructura precară” a satului Târșâțăii Mari și “școala vieții” trecută de Ionică în Armata Sovietică. O groapă în asfalt, situată chiar în centrul satului, producea acelaș deznodământ într-un spectacol cotidian ce s-a jucat în Târșâtăii Mari mai mulți ani la rând.

Ionică, șofer de „Gaz-on”, însărcinat cu transportarea brigăzii de vii și livezi „la deal”, își potrivea în fiecare dimineață șapca pe cap, își aducea cu limba chiștocul din colțul gurii într-un loc mai potrivit de unde să-l scuipe cât mai departe și după un „ti-fuuuu!” zgomotos, deja cu un picior în scara mașinii, întreba femeile din „kuzov”: „Și-i, fetilor?! S veterkom!?”. Și fără a aștepta vreun feedback (așa cum se exprimă târșâțenii), peste câteva secunde, lăsând nori de colb în urmă, „gazonul”, în fiecare dimineață, se deplasa „implacabil” spre groapa din centrul satului. Acolo, brigada sărea în aer, fetele cădeau în dezordine în „kuzov”, iar Ionică, surprins și șocat de impactul cu groapa, striga cât îl ținea gura: „Ti-fuuuuu! Iob’tvoiu…!”

A vorbit cu Ionică, frate-s-o Vasile. A fost ascultat la “zasidanie pravleni”. L-a chemat la școală diriginta de clasă să-i spună că fiică-sa este din ce în ce mai frustrată că toți copiii îi zic doar Aurica lu’ Iob’tvoiu. A lu’ Iob’tvoiu era deja și nevastă-sa Clava și chiar baba Mărica, care dăduse nume familiei, a devenit și ea Mărica lu’ Iob’tvoiu.

Cel mai interesant, în toată istoria asta, este că Ionică, de fiecare dată, când era întrebat de ce dă în groapa aia, răspundea la fel: „Da de unde să știu eu că acolo-i groapă, Iob’tvoiu!?”

Acum, vă întreb eu pe Dumneavoastră:

Dacă „Poporul Deșteptat” vrea alegerea Președintelui de întreg norodul, de unde să știe Prostu’ Satului că iese Dodon Președinte?

Dacă Filat era așa de bun, iubitor de norod, “moldovan de-al nostru” cuminte și blând, de unde să știe omul simplu că o să fure miliardul?

De unde să fi știut norodu’ cine-i Plahotniuc?

De unde să știe oamenii că Maia nu-i iese din cuvânt lui Filat nici până acum?

Și o ultimă întrebare:

Dacă îmbârligătura asta de țară, de 26 de ani, este dusă…”S veterkom” de oricine care nu are un pic de lene, de unde să știe „ghetu’ moldovan cu șini sî votezî”?

„Iob’tvoiu!”

6 comentarii

  1. sihastru

    Domnule Mocanu dacă știți că in R M e multă prostime de ce discursurile voastre sunt destinate ,,intelectualității,, care defapt lipsește pe acest pămint și dacă tot doriți să ajungeți la guvernare pentru a scoate prostimea din groapă ,găsiți argumente pentru mintea prostului ca să vă voteze, altfel vorba ceia -dacă sunteți atît de deștept de ce sunteți atît de sărac

  2. Nicolai

    Chiar imi place stilul D-astra de a Va exprima opinia și constat ca aveti un mesaj direct și vertical, fără ocolișuri. Numai că moldovenii sunt ipocriți, lacomi și corupți din fașă și nu au nevoie de verticalitate, dar de poziție orizontolă de desubtă……

  3. sihastru

    Mocanu îi face pe toți in stînga și în dreapta proști dar și-a blocat locul unde oamenii ar putea să-i dea o replică sa îngrădit cu un gard și hamăie flămind și dornic de treuca guvernării,v-am mai spus sunteți bun doar de scris cred că i-ați face concurență lui dabija și alții dar matale te vezi soldatul universal,marele politician cu coada înghețată in iazul securității

  4. Vitalie

    sihastru, probabil Mocanu scrie mai mult pentru intelectualitate din care probabil pretinzi că faci parte dacă ai înțeles ce scrie. Poate asta e scopul lui Mocanu? Să implice intelectualitatea pentru a transmite mesajul lui la “prostime”? De ce să nu pună umărul intelectualitatea? De ce sa stea cu măinile’n șolduri și să aștepte ca Mocanu sa eșueze? Haideți, puneți umărul.

  5. Ana Vovc

    De multe ori am auzit moldovenii fiind caracterizați de tot moldoveni așa generalizînd că sunt imbecili, proști ßi niște eșuați. Este oribil. În ori ce țară și națiune se întîlnesc diferite pături a societății și diferite intelecte umane. Moldova nu este o excepție. Părerea mea este că acei care se consideră intelectualitatea, trbue să acționeze în mod înțelept. Să depună efort de a lumina și mișca spre bine și adevăr societatea și noci decum să demoralizeze lumea

  6. Ana Vovc

    Bravo Sergiu Mocanu. Merită stimă și respect pentru adevărul și dreptatea pe care o pune în capul mesei. Vă îndemn pe toți acei care doresc să ne eliberăm de criminalul narcotizat care a ajuns ilecit să ție în mîini toate pîrghiile puterii în stat săl susțineți pe Sergiu Mocanu. El știe ce vrea și ce face.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*