Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Cine a stricat aerul „la Moldova”?

(pamflet optimist, moldovenesc)

Potrivit informațiilor de ultimă oră, Procuratura Generală a pornit două cauze penale pentru a răspunde la o singură întrebare: „Șini s-o beșât în Chișînău?”

La moment, Procuratura are două versiuni:

Prima versiune este că Plahotniuc și Șor s-au speriat așa de tare de Maia că au întors, de peste mări și țări, miliardul furat sub forma unei bășini!

A doua versiune este că a avut loc o mică catastrofă tehnologică: În timpul demontării Statului Capturat, în încercarea de a elimina geopolitica din mintea moldovenilor, Maia, din cauza unui efort peste puterile ei, a eliminat discret o mică cantitate de gaze intestinale.

Primul dosar are multe lacune și puține probe:

Întâi, cauza furtului miliardului acum s-a complicat și mai mult, procurorii care nu înțelegeau, până nu de mult, prin ce căi a fost sifonat miliardul DIN Republica Moldova, acum nu pot înțeleg pe ce căi a fost fâsâită bășina ÎN Republica Moldova.

Doi, lipsa circumstanțelor este însoțită de lipsa unei logici elementare, dar și de pericolul unui conflict internațional: Dacă banii nu au miros nicăieri în lume, de ce să pută la Chișinău? Nu-i clar, așa-i!? Și nici logic, nu!?

Dar nu eventualele probleme diplomatice și nici lipsa probelor sau a logicii poate fi motivul clasării acestui dosar, ci lipsa vreunui pătimit. Datele anchetei preliminare arată că „moldovanul” nu se consideră păgubaș. La întrebarea procurorilor: Ce părere ai despre faptul că Plahorniuc și Șor ți-au furat un miliard, dar ți-au întors o bășină, Haplea a dat a lehamite din mână și a zis împăcat: „ Eiiii, di cât nicî …” și a mai adăugat: „ACUM de ar și pași în lumi…”

Al doilea dosar tot nu pare să aibă vreo perspectivă: O bășină, trasă din culpă și pe fâsăite, în numele unei cauze populare așa de mari…?! Hai, să fim serioși, cine a stat, la noi, vreodată, la pușcărie pentru așa ceva? Bine, au stat și pentru nimic unii, dar aia e altă treabă! Nastase stă mai rău și mai în duhoare, ACUM, la „Interne” și rezistă „săracu”…

„Așa cî: „Go on, Maia, go on!” Eliminî, Maia tot și poț: jeopoliticî, politicî, bunul sîmț, aeroportu, eliminî-l pi Filat din pușcărie! Cî noi sîntem obișnuiți cu „di tăti” și apoi „dacă șeva… mai ieșim afarî, la Europa sî răsuflăm… și tot acasî ni înoarșim cî ni sî fași dor di și am făcut aiși la alejeri…

Șî și dacî puti în Chișînău? Noi sî șim sănătoș… șî procurorii, tot! Cî-s oamini șî ii sărașii!”

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*