Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

SUKIN SÎN (de ce nu putem noi să fim țară?)

Și-a anunțat retragerea din politica moldovenească cea mai dezgustătoare caricatură (oarecum) umană pe care au agreat-o moldovenii vreodată. De orice s-a atins Forma asta de viață, Substanța asta gelatinoasă, această Meduză de apă dulce – a fost pângărit, a căpătat înfățișare hâdă și abominabilă.

Există mulți factori care pun la îndoială necesitatea existenței acestui stat. Cel mai semnificativ element, care pune sub semnul incertitudinii statalitatea acestei comunități, este însă faptul că Exemplarul cu pricină a putut fi ales Lider Național. Nu poate o societate să aibă dreptul la vreo formă de organizare instituțională dacă un Microb devine eligibil pentru cea mai înaltă funcție în stat. Nu pot oamenii, care populează un anumit teritoriu, să pretindă la recunoașterea vreo unei forme de autoadministrare dacă majoritatea dintre ei aleg să-i reprezinte un agent al bolilor infecțioase.

Hoți, cretini, maniaci, sociopați, paranoici, aventurieri, narcisiști sunt personaje care se înscriu perfect în viața politică a statelor eșuate. Așa a fost, așa este și așa va fi cred încă mult timp înainte. Hoții, cretinii, maniacii, sociopații, paranoicii, aventurierii, narcisiștii, ca să fim în PAS cu vremurile bune, vom spune și hoațele, cretinele, maniacele, paranoicele, aventurierele, narcisistele sunt eroi(ne) legitimi(e) și reprezentativi(e) ai(ale) activității umane pe care noi am convenit s-o numim politică.

Vor trece ani și multe din bolile „copilăriei noastre statale” se vor tămădui. Va trece timp și lumea se va obișnui (poate) cu mirosurile neplăcute ale enurezis-urilor infantilismului nostru incurabil, dar… nimeni și niciodată nu va putea înțelege cum o comunitate de oameni să vrea să fie Țară după ce a ales, cel puțin o dată, să fie reprezentată de un „Fiu de cățea”!

Va urma.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*