Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Sergiu Mocanu: „Acuzaţiile ce mi se aduc sunt şansa de răzbunare a lui Voronin”

Interviu realizat de Mariana Raţă

Jurnal de Chişinău

De mai bine de o lună de zile, fostul consilier prezidenţial Sergiu Mocanu se află în arestul poliţiei, fiind învinuit de organizare şi participare la acţiunile violente din 7 aprilie. JURNAL a reuşit să realizeze un interviu cu Mocanu din care veţi afla ce crede politicianul despre motivul arestului său şi de către cine a fost vizitat el în detenţie.

Amintim că, în urma evenimentelor din 7 aprilie, în detenţie continuă să se afle încă nouă persoane: politicianul Sergiu Mocanu, preotul Jerusalim Netanyahu, omul de afaceri Gabi Stati, bodyguardul său Aurel Marinescu, directorul unei companii de securitate, Gheorghe Stepuleac, şi încă patru persoane despre care nu se cunoaşte nimic.

– Domnule Mocanu, sunteţi acuzat de organizarea acţiunilor violente din 7 aprilie. Cum comentaţi aceste acuzaţii?

Acuzaţiile de organizare şi conducere a unor acţiuni violente sunt absurde, sunt rodul unei imaginaţii paranoice şi în acelaşi timp este şansa de răzbunare a lui Voronin împotriva mea.

– De ce credeţi ca vi s-au adus aceste acuzaţii?

Aceste acuzaţii mi s-au adus pentru că Voronin nu poate concepe politica fără duşmani interni şi externi, iar eu pentru el am fost un fel de „cal troian” care, prin comportamentul meu, am demonstrat că el este slab, vulnerabil, primitiv şi total depăşit de vremurile în care trăim.

– Cum sunteţi tratat în detenţie? În ce condiţii sunteţi deţinut?

16 zile am fost ţinut singur într-o celulă fără WC, fără geam, cu lumină foarte slabă, neaerisită. Celula era rece şi umedă. Nu ştiam niciodată ora. „Patul” era de beton, acoperit cu scânduri. Nopţile înainte de şedinţele de judecată mi-au fost făcute de coşmar. Nu exclud că vor încerca să mă reîntoarcă la Departamentul de Crimă Organizată, unde se află acea celulă. Acum mă aflu în Penitenciarul 13, unde condiţiile sunt de puşcărie…

– S-au făcut presiuni asupra dvs pentru a face anumite declaraţii, mărturisiri?

La Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate mi-a făcut o vizită Valentin Zubic (viceministru al Afacerilor Interne – n.r.), chiar la câteva ore după ce am primit mandatul de arest. Am fost escortat în cabinetul şefului Departamentului, unde mi s-a servit un ceai. Zubic mi-a zis că R. Moldova în trei zile s-a schimbat şi că eu sunt unul pe care poporul îl urăşte şi că pentru mine e mai bine, din motive de securitate, să stau închis. Mi-a spus că fiii mei ar putea fi liberi. N-am stat să-l întreb în ce condiţii se poate realiza o asemenea „minune”. La acest subiect voi reveni în mod sigur în libertate.

Realizat: Daniela Bodrug

7 comentarii

  1. Veronica

    Ne intereseaza cei ce stau cu adevarat pe nedrept inchisi,Stati,Marinescu,Matasaru… Pe cind relatia lui Mocanu cu Voronin sunt niste “razborci’ interne,intre stapin si sluga sa,care a ales de buna voie si nesilit de nimeni sa-l slujasaca!

  2. unionistul

    Un cavaler teuton in alte conditii de detentie nici ca putea demonstra ca este … v-ar putea ajuta un Tarot !

    Libertate, libertate, libertate …

  3. anti-comunist

    Cum poti sa justifici tratamentele degradante la care e supusa familia Mocanu prin relatia sa cu Voronin? CE fel delogica democratica mai e si asta, Veronica?

  4. Taranu

    Sergiu, curaj! Iesti un barbat cu caracter si vei rezista. Daca si ai gresit vreo data vina ta nu a fost in masura sa te faca sa stai dupa gratii. Pentru Veronica: Evul Mediu a apus demult, draga!

  5. antonio

    +1 Veronica
    ffoarte corect mentsionat

    de ce tre sa aparam noi slugile comuniste de stapinii lor ??? sa fie exemplu pt altsii – sa nu aiba doritsa sa se vinda

  6. Junimea

    Sergiu este tinut drept ostatic pentru regimul comunist care incearca sa puna experimentul de administrare neconstitutionala in RM pe roate. Regimul Voronin monteaza scena pe care acu 15 ani a montat-o Smirnov la Tiraspol si lui Segiu i se atribuie rolul principal pe care l-a avut Ilie Ilascu, ceilalti, ca Matasaru si altii sint pentru crearea de imagine. Toti acesti oameni aflati in detentie sint nevinovati spre deosebire de Vladimir Voronin care cu ori-ce pret se doreste la guvernare in RM pe care demult a cedat-o rusilor in urma intelegerilor reciproce cu liderul de la Kremlin. Alegerile in RM din 2009 au fost ca o sinfonie ruseasca dirijata de dirijorul principal Putin iar Voronin a incercat balalaica. Daca Bruselul nu se va inplica direct in RM risca sa sufle in tronbonul rus.

  7. Gripa voroncina face ravagii in Republica Moldova. Patru milioane de cetateni vulnerabili, printre care si Sergiu Mocanu, si usor de manipulat datorita gripei voroncine – politicii tradatoare a lui Vladimir Voronin in fata razboiului economic si informational impus moldovenilor de catre Rusia.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*