Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Susţinere de la Cantemir pentru Sergiu Mocanu

81

DECLARAŢIE

Profund indignaţi şi cuprinşi de îndurerare, facem această declaraţie întru susţinerea lui Sergiu Mocanu – consăteanul, elevul şi colegul nostru de breaslă.

Familia Mocanu, o familie de intelectuali, a fost un exemplu demn de urmat pentru sătenii noştri. Oameni de bună-credinţă, ospitalieri, săritori la nevoie şi devotaţi activităţii lor profesionale, s-au bucurat întotdeauna de respect, admiraţie şi susţinere.

Sergiu Mocanu, un tânăr cu perspectivă, şi-a luat munca de profesor în serios din primele zile de activitate. Orele petrecute cu elevii, erau o adevărată catedră de studiu a ştiinţelor predate, în cadrul cărora nu se limita doar la programul şcolar, ci le povestea elevilor despre cunoştinţele pe care le avea în domeniu din lecturile suplimentare făcute la facultate. Elevii îl ascultau cu interes, l-au apreciat şi stimat cu consideraţiune mereu. Iar noi, profesorii mai în vârstă, simţeam un amestec de uşoară invidie şi bucurie pentru el, că era atât de tânăr, dar foarte bun. După plecarea din sat, nu a uitat de locul de baştină: a ajutat şcoala şi sătenii cu aceeaşi deschidere, bucurie şi dedicaţie care l-au caracterizat dintotdeauna.

Sergiu Mocanu este un nume, un nume pe care noi îl pronunţăm cu mândrie, iar din 8 aprilie încoace, şi cu multă durere. Suntem copleşiţi de nedumerire de acuzaţiile care i se aduc şi revoltaţi de dezmăţul în care a ajuns acest stat în care un om cu literă mare, un intelectual aparte, un luptător pentru binele şi prosperarea acestei ţări, este acuzat şi întemniţat pe nedrept.

Cerem libertate pentru cel mai iubit dintre pământenii noştri – Sergiu Mocanu!

Subsemnaţi, pedagogi de la liceul teoretic „Nicolae Mihai”
Ciobalaccia, Cantemir:

Bulaviţchi Zinovii
Bulaviţchi Adela
Adăniţa Maria
Munteanu Parascovia
Atanasov Claudia
Cebotaru Ecaterina
Tuzlucov Vasile
Tuzlucov Sofia
Angheluţă Ion
Vrabie Ana
Lipcan Vasile
Lipcan Vera
Papanaga Viorica
Ivanov Raisa
Şişcov Serghei

Realizat: Daniela Bodrug

13 comentarii

  1. Vlad

    Eu am invatat la acest liceu si Dl Sergiu Mocanu a fost un profesor exemplu. Era corect cu elevii si am invatat multe lucruri bune (mai ales despre ce nu se invata atunci – neam, tara, limba, libertate, etc.) de la Dl Mocanu.

    Cantea Vlad, anul de studii 1988-1990

  2. Daniela Cervinschi

    Salut.
    Sunt Studenta la Stiinte Politice, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, Am copilarit si invatat in satul Cania si am absolvit Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir, din raionul Cantemir.
    Cand eram mica tatal meu, fost profesor de istorie si politist, mi-a povestit ca dumneavoastra, domnule Mocanu, ati fost bun prieten cu tatal meu, Cervinschi Petru.
    Am inteles ca ati activat amandoi in Frontul Popular de pe atunci, si ati luptat in Transnistria. Tatal meu a ales sa plece din Republica Moldova, pentru ca trebuia sa ne intretina. Acum are o miniafacere satisfacatoare in una din tarile Europei.
    Din salariul acestuia de profesor nu aveam cum sa supravetuim. Mi-a spus ca a fost un pic dezamagit de dvs, pentru ca nu ati mai tinut legatura, crezand ca prietenia voastra a luat sfarsit.
    Nu stiu mai multe. Imi pare foarte rau ca acum sunteti supus pe nedrept represaliilor, ca sunteti acuzat pe nedrept. Ceea ce pot face este doar sa sustin nevaliditatea acuzelor aduse dvs, din neferice doar atat pot face.
    Sper ca situatia dvs sa se rezolve.
    Va doresc curaj si nu renuntati in dovedirea nevinovatiei dvs.
    PS: v-am descoperit blogul de ceva vreme, o sa dau si tatalui meu linkul.

  3. Vlad

    Eu asi dori ca Dl Mocanu totusi sa comenteze acuzatiile aduse de Eugenia Duca
    (link: http://www.jurnaltv.md/index.php?article=1636). Doamna Duca este foarte convingatoare si pare foarte credibila, ca nu de ochi frumosi a castigat la CEDO. Ea a spus ca are si inregistrarea cu convorbirea unde o avertizati in stil mafiot. Sincer sa fiu nu mai stiu ce sa cred. Multi imi spuneau ca va-ti schimbat mult inca de atunci cand ati trecut prin multe partide intru-un timp relativ scurt. Eu nu credeam pentru ca va stiiam altfel. Asa ca acum sunt intro dilema, nu mai stiu ce sa cred.

    multa sanatate,

    Vlad Cantea

  4. pentru Vlad...

    daca avea o asemenea inregistrasre o facea publica neaparat

  5. durlesti capitala asiei

    Stimata dra sau dna Daniela (nu stiu statutul dvs matrimonial)
    1. ati lucrat si dvs in presedintie, au lucrat si multi altii, dar pe scarile cladirii si inauntru era observat doar S. mocanu – ce cauta acolo? a ascuns ceva in cabinetul sau de la etajul 2???
    2. cei initiati si dvs stiti – cele mai mari deferambe actualului presedinte pe vremuri cand era consilier canta anume mocanu, ce s -a intamplat cap;-2

  6. Cap de Şoim

    e foarte simplu sa aduci acuzatii unui om care sta inchins acu, si sa arunci cu pietre in el. cand nu se poate apara. si vlad ciudat ca crezi o persoana care nu exista pana acu, adica dm duca si acum apare ea si stie totul…

  7. Vlad

    Eu nu cred (si nici nu vreau sa cred). Dar sper mult ca Dl Mocanu sa fie cat ma curand eliberat si sa comenteze aceste acuzatii.

    Multa sanatate si libertate.

  8. Cuvinte

    pentru mine, personal, o persoana care l-a slujit pe Voronin nu mai are credibilitate, chiar daca cu 20 ani in urma a fost prof. bun.

  9. Cap de Şoim

    cuvinte azi e zi de salariu de ai venit aici, mai conspecteaza-l pe felix baiate… nu vb ca comunisti din ani 30 te rog, lumea nu e proasta pe aici. bah noi suntem cititi tu chiar nu intelegi???

  10. Cap de Şoim

    si cuvinte nu esti un etalon moral, ca parerea ta personala sa conteze pentru cei open-mind 😉

  11. Daniela Cervinschi

    Pentru durlesti capitala asiei.
    Probabil ca adevarul e undeva la mijloc, dar oare conteaza?
    Vorbisem ziele acestea cu tata, spre uimirea mea, nu paruse foarte incantat… ca i-am aduse aminte de domnul Mocanu, 😀 , mi-a spus ca isi merita soarta. 😀
    Da, m-am informat acum mai mult despre acuzatiile care i se aduc … nu stiu ce sa spun, dar totusi, pana la ramanerea defnitiva a hotararii judecatoresti
    persoana este considerata nevinovata, prezumtia de nevinovatie, deci… inca e nevinovat… 😀
    Am observat o chestie, o tendinta puternica de denigrare la adresa celor care sustin ca sunt comunisti sau ppcd-isti, ori, eu cred ca ar trebui sa ne respectam unii pe ceilalti.
    Domnul Mocanu a profitat de oportunitatea ca orice om… nu putem sa-l denigram doar pentru simplu fapt ca a facut parte din partidul comunist.

  12. Cap de Şoim

    Daniela…el nu a facut parte din acest partid… imi pare bine ca esti un om stabil si cum bate vantu asa iti schimbi si tu parerea…informeazate pe viitor si apoi incearca sa ai o parere a ta…e un simplu sfat.

  13. Cap de Şoim

    adica PCRM

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*